Waarom zou u 's nachts omega-3 moeten nemen?

Gepubliceerd:

Omega-3 vetzuren zijn ongelooflijk belangrijk voor de algehele gezondheid. Ze bieden vele voordelen voor uw hart, hersenen, ogen en nog veel meer.

Veel mensen nemen omega-3 supplementen om hun inname van deze heilzame vetten te verhogen. Maar wanneer is de beste tijd om ze in te nemen - 's ochtends of 's avonds?

Hier leest u in detail waarom het voordelig kan zijn om 's nachts omega-3 in te nemen.

Waarom zou u 's nachts omega-3 moeten nemen?

Wat zijn Omega-3?

Laten we, voordat we gaan kijken wanneer u omega-3 moet nemen, even kort bespreken wat het is en waarom het zo belangrijk is.

Omega-3 zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. Er zijn drie hoofdtypen:

 • Eicosapentaeenzuur (EPA): Komt voornamelijk voor in vis en zeevruchten. Heeft ontstekingsremmende effecten.
 • Docosahexaeenzuur (DHA): Komt ook voor in zeevruchten. Belangrijk voor de gezondheid van de hersenen en ogen.
 • Alfa-linoleenzuur (ALA): Komt voor in plantaardige oliën zoals lijnzaad. Het lichaam kan ALA omzetten in EPA en DHA, maar alleen in kleine hoeveelheden.

Deze omega-3 vetten bieden veel voordelen voor de gezondheid, waaronder:

 • Verminderde ontsteking
 • Lagere triglyceriden
 • Verbeterde gezondheid van het hart
 • Verbeterde hersenfunctie en geestelijke gezondheid
 • Betere gezondheid van uw ogen
 • Gezondere huid en haar

De meeste mensen krijgen echter niet genoeg omega-3 binnen via hun voeding. Het nemen van supplementen kan helpen om deze voedingsleemte op te vullen.

Laten we nu eens kijken waarom 's nachts de optimale tijd kan zijn om uw omega-3 supplement in te nemen.

Waarom 's nachts Omega-3 nemen?

Hier zijn enkele van de belangrijkste redenen waarom het gunstig kan zijn om uw omega-3 supplement 's avonds in te nemen:

1. Symptomen van een Omega-3-tekort verergeren 's nachts

Omega-3 helpt bij het reguleren van ontstekingen, de stemming en de bloedsomloop. Een tekort aan deze vetten kan ervoor zorgen dat symptomen zoals gewrichtspijn, depressie en een slechte doorbloeding 's nachts erger worden.

Het nemen van een omega-3 supplement voor het slapengaan kan helpen om deze nachtelijke symptomen te verlichten.

Als gewrichtspijn bijvoorbeeld 's nachts opflakkert, kunnen omega-3's helpen om ontstekingen en ongemak te verminderen. Ze bevorderen ook een betere slaap, wat belangrijk is voor pijnbestrijding.

Daarnaast verbeteren omega-3's de bloeddoorstroming door de bloedcellen flexibeler te maken en de bloedvaten verwijden. Dit kan nachtelijke beenkrampen en rusteloze benen als gevolg van een slechte bloedsomloop verlichten.

2. Omega-3 kan de nachtelijke voordelen voor het hart verbeteren

De hartslag en bloeddruk dalen tijdens de slaap. Omega-3 helpt deze nachtelijke hartritmes te optimaliseren door hun effecten op het zenuwstelsel.

Studies tonen aan dat omega-3 ook de hartslag aanzienlijk verlagen en de hartslagvariabiliteit verbeteren. Deze voordelen worden versterkt wanneer omega-3 's avonds worden ingenomen.

Door de gezondheid van het hart 's nachts te optimaliseren, kunnen omega-3's bescherming bieden tegen nachtelijke hartgebeurtenissen, zoals hartaanvallen en beroertes terwijl u slaapt.

3. Kan metabolische functies gedurende de nacht ondersteunen

Omega-3 heeft gunstige effecten op de energiebalans en de stofwisseling. Onderzoek toont aan dat nachtelijke inname deze effecten kan versterken.

In één onderzoek hielpen omega-3 supplementen voor het slapen gaan om 's nachts de lipolyse te verhogen - de afbraak van vet voor energie. Ze verbeterden ook de insulinegevoeligheid in de ochtend.

Deze nachtelijke metabolische effecten kunnen gewichtsverlies bevorderen. In een ander onderzoek verhoogde het innemen van omega-3 voor het slapen gaan het gevoel van verzadiging de volgende ochtend en verminderde het de calorie-inname.

4. Bevordert een betere slaapkwaliteit

Goed slapen is cruciaal voor het algehele welzijn. Helaas krijgen veel volwassenen niet de aanbevolen 7-9 uur slaap per nacht.

Van omega-3 is aangetoond dat het verschillende aspecten van de slaap verbetert. Met name DHA verhoogt de melatonine en bevordert een diepere, meer herstellende slaap.

In onderzoeken bij kinderen en volwassenen verbeterde het innemen van een omega-3 supplement voor het slapen gaan consequent de slaapkwaliteit, verkortte de tijd om in slaap te vallen en verlengde de slaapduur.

Een betere slaap reguleert hormonen, verbetert de hersenfunctie en verbetert de focus, het geheugen en de stemming de volgende dag.

5. Kan de hersenfunctie 's nachts ondersteunen

De hersenen blijven actief terwijl u slaapt, ze consolideren herinneringen, ruimen gifstoffen op en nog veel meer. Omega-3 ondersteunt deze nachtelijke hersenfuncties.

DHA vormt meer dan 90% van de omega-3 in de hersenen. Het helpt bij de vorming van celmembranen en vergemakkelijkt de communicatie tussen hersencellen.

Suppletie met DHA verbetert de zuurstoftoevoer naar de hersenen, voorziet neuronen van energie en ondersteunt de regeneratie van hersencellen 's nachts.

Door 's nachts het herstel en de verbindingen van hersencellen te optimaliseren, bevorderen omega-3's de concentratie, het leren, de stemming en het geheugen de volgende dag.

6. Handig doseerschema

Als u een supplement 's avonds neemt, maakt het deel uit van uw routine voor het slapengaan. Dit kan de therapietrouw verbeteren in vergelijking met doseren in de ochtend.

Omega-3 wordt het best opgenomen met een maaltijd die vet of olie bevat. Voor de meeste mensen is het avondeten de zwaarste maaltijd en vetinname van de dag.

Door omega-3 tegelijk met het avondeten in te nemen, kunnen ze optimaal verteerd en opgenomen worden. Vetzuren hebben ook een natuurlijk licht kalmerend effect, wat slaperigheid kan bevorderen.

Over het algemeen is het nemen van omega-3 supplementen 's avonds gemakkelijk te onthouden en effectief.

Hoeveel en welk soort Omega-3 u 's nachts moet nemen

Om 's nachts ten volle te profiteren van de voordelen van omega-3:

 • Neem 1-2 gram omega-3 - Zoek naar een supplement met zowel DHA als EPA. Een verhouding van 2:1 EPA tot DHA is ideaal.
 • Time het met het avondeten - Neem uw supplement tijdens uw laatste maaltijd om de opname te verbeteren.
 • Kies een kwaliteitsproduct - Zoek naar gerenommeerde tests door derden en zuiverheidsgaranties. Visolie en algenolie omega-3 zijn beide goede opties.
 • Praat met uw arts - Krijg persoonlijk advies over de juiste omega-3 dosering en samenstelling voor uw behoeften.

Zijn er nadelen aan het nemen van Omega-3 's nachts?

Omega-3 supplementen zijn over het algemeen erg veilig. De meest voorkomende bijwerking is een vissmaak, vooral bij visolieproducten.

Er is weinig bewijs voor significante nadelen van het nemen van omega-3 's nachts. Er zijn echter een paar dingen die u in gedachten moet houden:

 • Omega-3 kan bij sommige mensen levendige dromen of nachtmerries versterken. Dit kan meestal verholpen worden door uw dosering te verlagen.
 • Zeer hoge doses kunnen bijdragen aan bloedverdunning. Raadpleeg uw arts als u bloedverdunners gebruikt of vóór een operatie.
 • Let op veranderingen in de slaapkwaliteit. Omega-3 zou de slaap moeten verbeteren, maar kan in zeldzame gevallen slapeloosheid veroorzaken.

Zoals met elk supplement, is het verstandig om met een lage dosis te beginnen en geleidelijk op te werken om uw individuele tolerantie te beoordelen.

Conclusie: Waarom 's nachts Omega-3 nemen

Onderzoek ondersteunt in toenemende mate het nemen van omega-3 supplementen in de avond om hun brede gezondheidsvoordelen te versterken.

De belangrijkste redenen om 's nachts omega-3 in te nemen zijn onder andere:

 • Verlicht ontstekingen, pijn, een slecht humeur en een slechte bloedsomloop 's nachts
 • De gezondheid van uw hart optimaliseren terwijl u slaapt
 • Voordelen voor metabolisme en gewichtsverlies
 • Bevordert een diepere, meer herstellende slaap
 • Ondersteuning van hersenfunctie en -herstel 's nachts

Door omega-3 deel uit te laten maken van uw routine voor het slapengaan, verbetert u de naleving. Vetzuren worden ook goed opgenomen met een zwaar diner dat vet of oliën bevat.

Gezien de vele voordelen 's nachts, kunt u uw omega-3 supplement als laatste innemen voordat u naar bed gaat. Deze eenvoudige gewoonte zorgt ervoor dat u gezonder, gelukkiger, scherper en frisser wakker wordt.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/