Hoe wordt Omega-3 het best opgenomen?

Gepubliceerd:

Omega-3 vetzuren zijn een belangrijk onderdeel van een gezonde voeding. Ze bieden veel voordelen voor de gezondheid van hart, hersenen, ogen en gewrichten. Om deze voordelen te kunnen benutten, is het echter belangrijk dat uw lichaam de omega-3 die u binnenkrijgt goed kan absorberen. Hier vindt u een diepgaande kijk op hoe omega-3 vetzuren worden opgenomen en hoe u de opname kunt maximaliseren.

Hoe wordt Omega-3 het best opgenomen?

Overzicht van Omega-3 vetzuren

Laten we, voordat we in de absorptie duiken, eerst een overzicht geven van wat omega-3 vetzuren precies zijn en waarom ze belangrijk zijn.

Wat zijn Omega-3?

Omega-3 vetzuren zijn een soort meervoudig onverzadigde vetten die van nature voorkomen in voedingsmiddelen en voedingssupplementen. De drie belangrijkste omega-3 zijn:

 • Eicosapentaeenzuur (EPA) - Vooral te vinden in vis en zeevruchten
 • Docosahexaeenzuur (DHA) - Komt ook voor in vis en zeevruchten
 • Alfa-linoleenzuur (ALA) - te vinden in plantaardige bronnen zoals lijnzaad, chiazaden en walnoten.

EPA en DHA worden voornamelijk gevonden in dierlijke bronnen en worden soms "mariene omega-3's" genoemd. ALA wordt gevonden in plantaardige bronnen en staat bekend als een "plantaardige omega-3".

Waarom zijn Omega-3 belangrijk?

Er is sterk bewijs dat omega-3 vetzuren veel voordelen voor de gezondheid bieden, waaronder:

 • Gezondheid van het hart - Omega-3 kan triglyceriden helpen verlagen, de bloeddruk verlagen, onregelmatige hartritmes voorkomen en het risico op een hartaanval en beroerte verlagen.
 • Gezondheid van de hersenen - DHA speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling en werking van de hersenen. Omega-3 kan het geheugen verbeteren en cognitieve achteruitgang voorkomen.
 • Gezondheid van de ogen - DHA is een belangrijk structureel bestanddeel van het netvlies. Omega-3 helpt maculadegeneratie voorkomen.
 • Gezonde gewrichten - Omega-3 kan ontstekingen verminderen die gewrichtspijn veroorzaken en kan reumatoïde artritis helpen voorkomen.
 • Ontwikkeling van kinderen - Omega-3 is uiterst belangrijk voor baby's, zowel in de baarmoeder als na de geboorte, voor de ontwikkeling van de hersenen, zenuwen en ogen.

Gezien het brede scala aan voordelen is het duidelijk waarom het binnenkrijgen van voldoende omega-3 uit uw voeding of supplementen belangrijk is voor de algehele gezondheid.

Hoe worden Omega-3 door het lichaam opgenomen?

Nu u weet waarom omega-3 zo heilzaam zijn, laten we eens kijken hoe ze na consumptie daadwerkelijk in het lichaam worden opgenomen en gebruikt.

De vertering van vetten begint in de mond en de maag

Het verteringsproces van vetten zoals omega-3 begint in uw mond als u uw voedsel kauwt. Kauwen helpt bij het afbreken van de vetmoleculen en biedt meer oppervlakte voor enzymen om op te werken.

Terwijl het voedsel van uw mond naar uw maag gaat, gaan de maagenzymen verder met het afbreken van de vetten. De zure omgeving van de maag helpt ook om de vetten van de andere componenten van uw maaltijd te scheiden.

Gal emulgeert vetten in de dunne darm

Nadat het gedeeltelijk verteerde voedsel de maag heeft verlaten, komt het in de dunne darm terecht, waar de meeste voedingsstoffen worden opgenomen. Hier worden vetten echt afgebroken ter voorbereiding op de absorptie.

Uw lever produceert gal, die wordt opgeslagen in de galblaas en wordt afgegeven aan de dunne darm wanneer u een vetrijke maaltijd eet. Gal werkt als een emulgator die grote vetbolletjes afbreekt in kleinere druppeltjes. Dit emulsieproces geeft verteringsenzymen een veel groter oppervlak om op te werken.

Er komen ook pancreasenzymen, lipasen genaamd, vrij in de dunne darm wanneer er vetten in de voeding aanwezig zijn. De lipasen breken de vetdruppels nog verder af in afzonderlijke vetzuren en monoglyceriden.

Vetzuren worden verpakt in micellen

De afzonderlijke vetzuren en monoglyceriden die in de dunne darm worden geproduceerd, kunnen niet uit zichzelf direct door de darmwand worden opgenomen. Ze moeten eerst worden herverpakt in bundels die micellen worden genoemd.

Galzuren en fosfolipiden clusteren samen met de vetzuren en monoglyceriden om de micellen te vormen. Hierdoor kunnen deze producten van de vetvertering oplossen in water en naar het oppervlak van de darmcellen worden getransporteerd voor absorptie.

Vetzuren passeren het darmcelmembraan

Aan het oppervlak van de darmcellen kunnen de vetzuren en monoglyceriden in de micellen het op water gebaseerde milieu verlaten en het celmembraan binnendringen.

Transporteiwitten vervoeren de vetzuren over het celmembraan en naar het binnenste van de darmcellen. In de cellen worden de vetzuren weer samengevoegd tot triglyceriden.

Gereformeerde triglyceriden komen in het lymfestelsel terecht

Eenmaal omgevormd tot triglyceriden, zijn de vetmoleculen te groot om direct in de bloedbaan terecht te komen. In plaats daarvan worden ze verpakt in chylomicronen - lipoproteïnedeeltjes die vet vervoeren.

De chylomicronen die de herverpakte triglyceriden bevatten, komen in het lymfestelsel terecht, dat parallel aan de bloedbaan loopt. Het lymfestelsel transporteert de chylomicronen naar de thoraxbuis, die uitmondt in de subclaviale ader vlakbij het hart.

Triglyceriden legen in de bloedsomloop

Vanuit de subclavia ader komen de chylomicronen die de nieuw geabsorbeerde triglyceriden bevatten in de bloedbaan terecht. Op dit punt kunnen ze door het hele lichaam worden getransporteerd om weefsels van energie en essentiële vetzuren te voorzien.

Terwijl de triglyceriden door de bloedbaan reizen, breekt een enzym genaamd lipoproteïnelipase sommige ervan weer af tot vrije vetzuren. Deze vrijgekomen vetzuren worden opgenomen door cellen zoals hartspiercellen en hersencellen die ze nodig hebben.

Samenvattend kunnen we dus stellen dat voedingsvetten zoals omega-3 een hele reis afleggen om opgenomen te worden - ze worden meerdere keren afgebroken en opnieuw verpakt. Een goede galproductie en alvleesklier-enzymfunctie zijn essentieel voor dit proces.

Factoren die de Omega-3 opname beïnvloeden

Nu u het complexe proces van vetabsorptie begrijpt, is het logisch dat er verschillende factoren zijn die invloed kunnen hebben op hoe goed omega-3 worden geabsorbeerd. Hier zijn enkele van de belangrijkste factoren:

Type geconsumeerde Omega-3

Een belangrijke factor die invloed heeft op de absorptie van omega-3 is de vorm waarin u ze consumeert. Zoals eerder vermeld, zijn er drie hoofdtypen: ALA, DHA en EPA.

ALA heeft de laagste biologische beschikbaarheid vergeleken met DHA en EPA. Uit een onderzoek bleek dat slechts ongeveer 5-10% van ALA wordt omgezet in EPA en minder dan 0,5% in DHA.

De absorptie van de voorgevormde DHA en EPA in visolie is daarentegen veel hoger, tussen de 70-85%.

Dus terwijl plantaardige bronnen van ALA zoals lijnzaad nog steeds voordelen bieden, leveren visolieomega-3 supplementen meer EPA en DHA voor een betere opname.

Vetgehalte van de maaltijd

Het consumeren van omega-3 als onderdeel van een vetrijke maaltijd verbetert de absorptie in vergelijking met een vetarme maaltijd. Voedingsvetten stimuleren de galafscheiding en de afgifte van pancreasenzymen, wat de afbraak en absorptie van de omega-3 verbetert.

Uit één onderzoek bleek dat de absorptie van omega-3 uit zalm het hoogst was wanneer deze werd geconsumeerd als onderdeel van een maaltijd met avocado (een bron van enkelvoudig onverzadigd vet dat goed is voor het hart).

Voedingsmatrix

De voedingsmatrix verwijst simpelweg naar de andere voedingscomponenten waarmee omega-3 worden geconsumeerd. Voedingscomponenten die de maaglediging vertragen, zoals eiwitten en vezels, kunnen de absorptiesnelheid van omega-3 licht verlagen.

Eventuele effecten op de absorptie lijken echter klein te zijn. De absorptie van Omega-3 uit visoliesupplementen in combinatie met een eiwitrijke maaltijd was in één meta-analyse vergelijkbaar met de inname van het supplement alleen.

Kwaliteit supplementen

Bij het nemen van omega-3 supplementen is de kwaliteit belangrijk voor een goede absorptie. Omega-3-producten van hoge kwaliteit hebben een hoge potentie met lagere niveaus van verzadigde vetten en oxidatie.

Supplementen van mindere kwaliteit kunnen een overmaat aan verzadigde vetten bevatten die met de omega-3's kunnen concurreren om geabsorbeerd te worden. En oxidatie kan de kwetsbare omega-3 moleculen beschadigen.

Gezondheid van maag en darmen

Een goede spijsvertering en absorptie is afhankelijk van een gezond darmstelsel. Aandoeningen zoals coeliakie, de ziekte van Crohn en taaislijmziekte kunnen het darmslijmvlies beschadigen en de opname van voedingsstoffen belemmeren.

De productie van gal en spijsverteringsenzymen kan ook verminderd zijn bij bepaalde maag- en darmaandoeningen. Medicijnen zoals cholesterolmedicijnen en immuunsuppressiva kunnen de vetvertering ook beïnvloeden.

Leeftijd

Sommige onderzoeken wijzen erop dat de vetopname minder efficiënt wordt naarmate we ouder worden. Eén onderzoek bij volwassenen boven de 60 vond significant lagere serum DHA-spiegels na visoliesuppletie in vergelijking met jongere volwassenen.

Afname van de productie van galzuren en enzymen en een verminderde darmdoorbloeding kunnen bijdragen aan een slechtere omega-3-absorptie bij ouderen.

Tips om de Omega-3 opname te maximaliseren

Hier zijn enkele op bewijs gebaseerde tips om u te helpen het meeste te halen uit de omega-3 die u uit voedingsmiddelen en supplementen consumeert:

 • Kies vis-, krill- of algenolie - deze leveren voorgevormde DHA en EPA voor een betere absorptie dan plantaardige ALA. Zoek naar oliën die op zuiverheid zijn getest.
 • Neem in met een vetrijke maaltijd - Het combineren van omega-3 met gezonde vetten bevordert een optimale spijsvertering en absorptie.
 • Minimaliseer bewerkte koolhydraten - Grote hoeveelheden geraffineerde koolhydraten kunnen ontstekingen en de doorlaatbaarheid van de darmen verhogen, wat de absorptie kan beïnvloeden.
 • Blijf gehydrateerd - Voldoende waterinname zorgt ervoor dat uw spijsverteringsstelsel goed blijft werken.
 • Beperk alcohol - Te veel alcohol belemmert de vetvertering en kan het darmslijmvlies beschadigen.
 • Beweeg regelmatig - Lichaamsbeweging optimaliseert de maag- en darmfunctie en bevordert een betere opname van voedingsstoffen.
 • Maagzuur onder controle houden - Medicatie tegen brandend maagzuur kan het zuur verminderen dat nodig is voor de spijsvertering. Maar laat u ook behandelen voor overtollig zuur als dit de absorptie belemmert.
 • Vul indien nodig enzymen aan - Mensen met vetmalabsorptie kunnen baat hebben bij lipase- of galzuurenzymen.
 • Eet meer vezels - Oplosbare vezels zoals psylliumschil kunnen voor sommige mensen de vetopname verbeteren.

Door de manier waarop u omega-3 inneemt te optimaliseren, evenals uw algemene GI- en levensstijlgewoonten, kunt u ervoor zorgen dat uw lichaam in staat is om deze essentiële vetzuren te gebruiken zodra ze zijn geconsumeerd. Dit zal u helpen om het volledige spectrum van gezondheidsvoordelen te benutten.

Hoe wordt omega-3 het best opgenomen? Conclusie

Samengevat bieden omega-3 vetzuren een breed scala aan voordelen voor de gezondheid, maar alleen als ze goed door het lichaam worden opgenomen. Absorptie is een complex proces waarbij vertering door maagzuur, gal en pancreasenzymen nodig is om omega-3 uiteindelijk over de darmwand te transporteren en door het hele lichaam af te leveren.

Factoren zoals het type omega-3 dat u gebruikt, de gezondheid van uw GI, uw leeftijd en levensgewoonten kunnen allemaal invloed hebben op hoe goed deze vetten geabsorbeerd worden. Het kiezen van gezuiverde vis-, krill- of algenolie van hoge kwaliteit en het innemen samen met vette maaltijden zijn belangrijke aanbevelingen om uw absorptiepotentieel te maximaliseren. Het implementeren van gezonde levensstijlstrategieën zoals actief blijven, gehydrateerd blijven en het beheersen van maagzuur kunnen ook een grote bijdrage leveren aan het optimaliseren van uw opname van deze heilzame vetten.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/