Bevelen cardiologen visolie aan?

Gepubliceerd:

Omega-3 vetzuren zoals EPA en DHA in visolie bieden aanzienlijke voordelen voor de gezondheid van het hart. Hierdoor vragen velen zich af of het nemen van visoliesupplementen wordt aanbevolen door cardiologen.

Omdat hartaandoeningen wereldwijd de belangrijkste doodsoorzaak zijn, erkennen cardiologen steeds meer het belang van omega-3 uit visolie voor het ondersteunen van cardiovasculair welzijn.

Hieronder analyseren we het bewijsmateriaal over visolie voor de gezondheid van het hart en welk standpunt cardiologen innemen over omega-3-supplementatie.

Bevelen cardiologen visolie aan?

Waarom cardiologen om Omega-3 geven

Cardiologen zijn gespecialiseerd in het behandelen van aandoeningen die verband houden met het hart en de bloedvaten. Hieronder vallen aandoeningen zoals:

 • Atherosclerose (opbouw van slagaderlijke plaque)
 • Hartritmestoornissen (onregelmatige hartslagen)
 • Hoge bloeddruk
 • Hoog cholesterolgehalte
 • Hartaanvallen
 • Beroertes

Onderzoek toont aan dat omega-3 vetzuren uit visolie veel van deze cardiovasculaire aandoeningen helpen voorkomen en beheersen. Hier volgt een overzicht van de belangrijkste voordelen:

 • Lagere triglyceriden: Omega-3 vermindert aanzienlijk verhoogde triglycerideniveaus in het bloed, een belangrijke risicofactor voor hartaandoeningen.
 • Dunner bloed: EPA en DHA maken bloedplaatjes minder kleverig, waardoor het risico op stolsels die de bloedstroom naar het hart of de hersenen blokkeren, afneemt.
 • Verbeteren cholesterol: Omega-3 verhoogt het HDL (goede) cholesterol en verbetert de grootte en het type LDL-deeltjes.
 • Bloeddruk verlagen: Omega-3 verlaagt een verhoogde bloeddruk, vooral bij mensen met hypertensie.
 • Hartritme stabiliseren: Omega-3 helpt hartritmestoornissen voorkomen die hartaanvallen kunnen veroorzaken.
 • Verminder plaque: Omega-3 remt de ontwikkeling van atherosclerotische laesies en ontstekingen in slagaders.

Gezien dit overtuigende bewijs voor het verminderen van cardiovasculaire risico's, erkennen cardiologen universeel de voordelen van omega-3 uit visolie.

Bevelen cardiologen visoliesupplementen aan?

Ja, cardiologen raden supplementen met visolie sterk aan om de gezondheid van het hart te ondersteunen.

In een onderzoek dat gepubliceerd werd in het Journal of Clinical Lipidology, gaf 98% van de cardiologen aan dat ze hun patiënten visolie aanraadden.

Redenen waarom cardiologen specifiek visolie aanraden zijn onder andere:

Krachtige bron van EPA en DHA - In tegenstelling tot vlas en andere plantaardige oliën, levert visolie grote hoeveelheden van de actieve omega-3's EPA en DHA die de grootste voordelen voor het hart bieden.

Hoog in biologisch beschikbare vormen - Visolie bevat EPA en DHA in gemakkelijk bruikbare triglyceride- en fosfolipidevormen, waardoor het uitstekend wordt opgenomen in vergelijking met sommige supplementen.

Klinisch bewezen voordelen - Talrijke gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken tonen aan dat visolie effectief is bij het bestrijden van risicofactoren voor hartaandoeningen.

Veiligheidsprofiel - Wanneer de zuiverheid is gecontroleerd, is visolie zelfs bij hoge doseringen uiterst veilig. Het heeft geen negatieve wisselwerking met de meeste hartmedicijnen.

Kosteneffectief - Visolie van farmaceutische kwaliteit van goede kwaliteit is betaalbaar, vooral gezien de kostenbesparingen door de vermindering van het risico op hartaandoeningen.

Met zijn uitstekende veiligheidsprofiel, bewezen voordelen en de aanbeveling van cardiologen is visolie een van de eenvoudigste manieren om levenslang een gezond hart te ondersteunen.

Hoe raden cardiologen aan om visolie in te nemen?

Cardiologen geven de volgende richtlijnen voor een effectief gebruik van visolie:

Dosering - Voor algemeen welzijn, 1.000 mg EPA/DHA per dag. Mensen met hoge triglyceriden of hartaandoeningen kunnen 2.000-4.000 mg per dag nodig hebben. Begin laag en verhoog geleidelijk.

EPA/DHA-balans - Streef naar een verhouding van minstens 2:1 tussen EPA en DHA voor optimale voordelen voor de gezondheid van het hart.

Zuiverheid - Gebruik alleen oliën die op zuiverheid zijn gecontroleerd door een onafhankelijk laboratorium zoals het GOED Omega-3 Verify of NSF Certified for Sport programma.

Vormen - Triglyceride- of fosfolipidevormen hebben de beste biologische beschikbaarheid. Ethylesters zijn synthetisch en worden niet aanbevolen.

Timing - Neem visolie in bij een maaltijd die vet of olie bevat om de absorptie te verbeteren. Splits in twee doses als reflux optreedt.

Supplementen vs. voeding - Hoewel het eten van vette vis wordt aangemoedigd, hebben de meeste mensen supplementen nodig om voldoende EPA/DHA voor een gezond hart te krijgen.

Andere leefstijlfactoren - Eet een mediterraan dieet, beweeg regelmatig, rook niet en beperk de alcoholinname naast visolie.

Door de richtlijnen van cardiologen voor de juiste keuze en het juiste gebruik van visolie te volgen, kunt u de voordelen voor een gezond hart maximaliseren.

Welke soorten patiënten hebben het meeste baat bij visolie?

Hoewel iedereen baat heeft bij visolie, raden cardiologen het vooral aan voor patiënten met een hoger cardiovasculair risico, waaronder mensen met:

Hoge triglyceriden - Visolie is zeer effectief voor het verlagen van verhoogde triglycerideniveaus, die de slagaders beschadigen en het risico op plaque en stolling verhogen.

Hartritmestoornissen - De omega-3's EPA/DHA helpen hartritmes te stabiliseren en voorkomen hartritmestoornissen die hartaanvallen kunnen veroorzaken.

Atherosclerose - Van visoliesupplementen is aangetoond dat ze de ontwikkeling van atherosclerotische plaque en arteriële ontsteking tegengaan.

Hartfalen - Omega-3 verbetert de pompcapaciteit van het hart en verlaagt chronische ontstekingen bij patiënten met hartfalen.

Na een hartaanval - Kort na een hartaanval beginnen met visolie bevordert de genezing en verlaagt het risico op een volgende gebeurtenis.

Hypertensie - De bloeddrukverlagende effecten van omega-3 maken ze nuttig voor het optimaliseren van de effecten van medicijnen bij mensen met hoge bloeddruk.

Natuurlijk kan iedereen profiteren van de voordelen van visolie voor het hart. Maar mensen met een verhoogd cardiovasculair risico hebben er het meeste baat bij en zouden omega-3-supplementatie tot een prioriteit moeten maken.

Zijn er bezwaren tegen langdurig gebruik van visolie?

Mits de kwaliteit en zuiverheid worden gecontroleerd, is visolie op basis van uitgebreid onderzoek zeer veilig voor langdurig dagelijks gebruik.

Mogelijke bijwerkingen zijn mild en kunnen zijn:

 • Visachtige nasmaak
 • Maagdarmklachten
 • Losse ontlasting

Beginnen met lage doses verdeeld over de dag minimaliseert problemen met de spijsvertering. Een citroen-munt of visolie met enterische coating kan helpen om visachtige oprispingen te verminderen.

Bij zeer hoge innames kan visolie de bloedingstijd enigszins verlengen. Maar bij doses onder de 3 gram per dag is dit voor de meeste mensen geen probleem.

Mensen die bloedverdunners gebruiken, moeten hun stollingstijd laten controleren en de dosering onder medisch toezicht dienovereenkomstig laten aanpassen. Anders biedt visolie alleen voordelen op de lange termijn.

Om de gezondheid van het hart een leven lang te ondersteunen, is de consensus onder cardiologen duidelijk - maak van visoliesupplementen van goede kwaliteit een dagelijkse gewoonte.

De kern van de zaak - Visolie heeft steun van cardiologen

Samengevat bevestigt uitgebreid onderzoek dat EPA en DHA omega-3 uit visolie het cardiovasculaire welzijn op talloze manieren ondersteunen en verbeteren.

Het verminderen van triglyceriden, het stabiliseren van hartritmes, het verminderen van plaquevorming en het verlagen van de bloeddruk zijn slechts enkele van de bewezen voordelen voor het hart.

Gezien dit overtuigende bewijs geeft 98% van de cardiologen aan visolie aan te bevelen, vooral voor mensen met een verhoogd risico op hartaandoeningen.

Het kiezen van een kwalitatief goed visoliesupplement dat dagelijks minstens 1000 mg gecombineerde EPA/DHA levert en het volgen van de richtlijnen van een cardioloog over het juiste gebruik, is uw beste strategie om de gezondheid van uw hart te beschermen.

Dus als u de volgende keer voor controle komt, vraag dan uw cardioloog om advies over het toevoegen van visoliesupplementen aan uw schema. Uw hart zal u dankbaar zijn!

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/