Verlaagt Omega-3 het cholesterolgehalte?

Gepubliceerd:

Een gezond cholesterolgehalte is belangrijk voor uw cardiovasculaire gezondheid. Een hoog cholesterolgehalte verhoogt uw risico op hart- en vaatziekten, wereldwijd de belangrijkste doodsoorzaak. Veel mensen gebruiken omega-3 supplementen om hun cholesterolprofiel te verbeteren. Maar verlagen omega-3 vetzuren echt het cholesterol? Laten we het wetenschappelijke bewijs objectief onderzoeken.

Verlaagt Omega-3 het cholesterolgehalte?

Wat zijn Omega-3?

Omega-3 vetzuren zijn een soort meervoudig onverzadigde vetten die in bepaalde voedingsmiddelen en supplementen voorkomen. De belangrijkste omega-3 die betrokken zijn bij de menselijke fysiologie zijn:

 • ALA (alfa-linoleenzuur)
 • EPA (eicosapentaeenzuur)
 • DHA (docosahexaeenzuur)

ALA komt voornamelijk voor in plantaardige bronnen zoals walnoten en lijnzaad. EPA en DHA komen uit mariene bronnen zoals vette vis en visoliesupplementen.

Uw lichaam kan wat ALA omzetten in EPA en DHA, maar alleen in kleine hoeveelheden. Daarom wordt aanbevolen om ze rechtstreeks uit zeevruchten of supplementen te halen.

Omega-3 biedt vele gezondheidsvoordelen voor uw hart, hersenen, ogen en gewrichten. Maar kunnen ze specifiek uw cholesterol verbeteren?

Overzicht van cholesterol

Laten we, voordat we omega-3 en cholesterol gaan bekijken, even kort op een rijtje zetten wat cholesterol is:

 • Wasachtige, vetachtige substantie die in de lever wordt gemaakt en in de bloedbaan wordt aangetroffen.
 • Wordt gebruikt om celmembranen op te bouwen en hormonen zoals oestrogeen en testosteron te maken.
 • Wordt in het bloed vervoerd door eiwitten die lipoproteïnen worden genoemd.

Er zijn twee hoofdtypen:

LDL-cholesterol - Levert cholesterol aan de cellen. Hoge niveaus verhogen het risico op hartaandoeningen. Wordt "slecht" cholesterol genoemd.

HDL-cholesterol - Verwijdert overtollig cholesterol uit het bloed terug naar de lever voor verwijdering. Wordt "goede" cholesterol genoemd.

Het ideale totale cholesterolgehalte is minder dan 200 mg/dL. LDL moet minder dan 100 mg/dL zijn en HDL meer dan 40 mg/dL voor mannen en 50 mg/dL voor vrouwen.

Welk effect heeft Omega-3 op cholesterol?

Onderzoek toont aan dat omega-3 op verschillende manieren gunstig is voor het cholesterolgehalte:

1. Verlaagt triglyceriden

Triglyceriden zijn bloedvetten die het risico op hartaandoeningen verhogen als ze te hoog zijn. Omega-3 verlaagt het triglyceridengehalte aanzienlijk, waardoor uw algehele lipidenprofiel verbetert.

2. Verhoogt HDL

Omega-3 verhoogt het niveau van HDL, het "goede" cholesterol dat plaquevormend cholesterol uit de bloedvaten verwijdert.

3. Maakt LDL-deeltjes groter

Kleine, dichte LDL-deeltjes nestelen zich gemakkelijk in slagaderwanden. Omega-3 maakt ze groter en luchtiger, zodat ze minder snel verstoppingen veroorzaken.

4. Vermindert LDL-oxidatie

Geoxideerd LDL is atherogener dan normaal LDL. Omega-3 helpt LDL-deeltjes te beschermen tegen schadelijke oxidatie.

5. Verlaagt Lipoproteïne(a)

Lipoproteïne(a) bevordert de vorming van bloedstolsels en slagaderlijke plaque. De inname van Omega-3 wordt in verband gebracht met lagere lipoproteïne(a)-waarden.

Dit krachtige, meervoudige effect op uw hele cholesterolprofiel is wat omega-3 zo heilzaam maakt.

Klinisch onderzoek naar Omega-3 en cholesterol

Maar wat zegt het klinisch onderzoek over omega-3 en cholesterol? Hier zijn enkele van de belangrijkste wetenschappelijke bevindingen:

 • Een meta-analyse van 27 onderzoeken concludeerde dat omega-3-supplementatie triglyceriden verlaagt en HDL verhoogt, maar weinig effect heeft op het totale of LDL-cholesterol.
 • Uit een onderzoek bij diabetici bleek dat 2 gram omega-3 per dag gedurende 12 weken de triglyceriden met 20% verlaagde en de HDL met 19% verhoogde.
 • Verschillende onderzoeken tonen aan dat visolie verhoogde triglyceriden met 25-35% verlaagt op dosis-afhankelijke wijze. 2-4 gram per dag is optimaal.
 • Meerdere onderzoeken tonen aan dat visolie niet alleen triglyceriden verlaagt, maar ook het aantal LDL-deeltjes vermindert, wat het cardiovasculaire risico verder verlaagt.
 • Recent onderzoek bevestigt dat plantaardige omega-3 ALA ook het cholesterolgehalte verlaagt, maar niet zo krachtig als EPA/DHA-bronnen.
 • Bij mensen met een al normaal cholesterolgehalte bieden omega-3's weinig extra voordeel. Ze zijn het meest nuttig voor de behandeling van hoge triglyceriden.

Omega-3 dosering voor cholesterolcontrole

Als u omega-3 wilt gebruiken om uw cholesterol te optimaliseren, naar welke dosering moet u dan streven?

Hier zijn de op bewijs gebaseerde aanbevelingen:

 • 1-2 gram per dag: Voor gezonde mensen met normale cholesterolwaarden die op zoek zijn naar preventie. Kan worden ingenomen als visoliecapsules of verhoogde omega-3-voedingsmiddelen.
 • 2-4 gram per dag: Voor verhoogde triglyceriden. Hiervoor zijn meestal geconcentreerde visoliecapsules nodig. Doses aan de bovenkant van dit bereik zorgen voor maximale verlaging.
 • 4 gram of meer per dag: Voor zeer hoge triglyceriden waarvoor over het algemeen omega-3-medicatie op recept nodig is. Moet door een arts worden gecontroleerd.

Werk samen met uw zorgverlener om de juiste omega-3-dosering voor uw cholesterolprofiel en risicostatus voor hartaandoeningen te bepalen.

Top Omega-3 Voedingsbronnen

Naast het innemen van visoliesupplementen, kunt u uw omega-3-inname uit voedsel verhogen:

Beste bronnen:

 • Vette vis: zalm, makreel, sardines, haring
 • Zeevruchten: oesters, krab, kabeljauwlever
 • Visolie
 • Krillolie

Plantaardige bronnen:

 • Chia zaden
 • Lijnzaad
 • Walnoten
 • Edamame

Streef naar minstens twee porties vis van 3,5 oz per week. Gebruik dagelijks plantaardige bronnen.

Andere voedingsstoffen die cholesterol verlagen

Hoewel omega-3 zeer heilzaam is, werkt het het beste in combinatie met andere levensstijl- en voedingsfactoren:

 • Vezels - Oplosbare vezels uit haver, avocado's, bonen verlagen de cholesterolopname.
 • Enkelvoudig onverzadigde vetten - Te vinden in olijfolie, avocado's en noten. Verbeteren HDL en triglyceriden.
 • Soja-eiwit - Verlaagt aantoonbaar het LDL-cholesterol.
 • Niacine - Vitamine B3; verhoogt HDL wanneer het in farmacologische doses wordt ingenomen.
 • Knoflook - Bevat verbindingen die de cholesterolsynthese in de lever verminderen.
 • Lichaamsbeweging - Regelmatige cardioactiviteit verhoogt HDL en verlaagt triglyceriden.

Een allesomvattende, meervoudige aanpak werkt optimaal voor het beheersen van cholesterol.

Veiligheid en bijwerkingen

Omega-3 uit zowel vis als plantaardige bronnen zijn zeer veilig voor de meerderheid van de mensen bij supplementaire doseringen. De meest voorkomende bijwerking is milde maagklachten als ze zonder voedsel worden ingenomen.

In zeldzame gevallen kunnen zeer hoge doses het risico op bloedingen verhogen bij mensen die anticoagulantia innemen. Raadpleeg eerst uw arts als u bloedverdunners zoals warfarine neemt. Als u allergisch bent voor zeevruchten, vermijd dan omega-3 uit vis.

Verder hebben omega-3 een uitstekend veiligheidsprofiel. Stop echter met het gebruik als er ongewone symptomen optreden.

Moet u Omega-3 nemen voor een hoog cholesterolgehalte?

Onderzoek toont duidelijk aan dat omega-3 vetzuren zoals EPA en DHA triglyceriden krachtig verlagen en andere voordelen bieden voor uw volledige cholesterolprofiel en het risico op hartaandoeningen. Voor verhoogde triglyceriden behoren omega-3 tot de meest effectieve natuurlijke supplementen om de niveaus te verlagen. Ze verhogen ook HDL en bevorderen gunstige veranderingen in lipide partikels.

Als u een hoog cholesterolgehalte hebt of uw cardiovasculaire gezondheid wilt optimaliseren, is een omega-3-supplement dat dagelijks minstens 1-2 gram gecombineerde EPA/DHA levert een bewezen aanvulling op een hartgezonde levensstijl. Maar werk samen met uw arts om de juiste dosis te vinden voor uw individuele cholesterolprofiel en behoeften.

Verlaagt Omega-3 het cholesterolgehalte? Conclusie

Het handhaven van optimale cholesterolwaarden is een belangrijk onderdeel van het bevorderen van cardiovasculair welzijn. Omega-3 vetzuren zijn uitgebreid onderzocht op hun cholesterolverlagende capaciteiten. Talrijke onderzoeken bevestigen dat omega-3 uit mariene bronnen zoals visoliesupplementen verhoogde triglyceriden krachtig verlagen, HDL verhogen, het aantal LDL-deeltjes verlagen, lipoproteïne(a) verminderen en andere anti-atherogene voordelen bieden. Vooral voor mensen met hoge triglyceriden behoren omega-3 tot de meest effectieve natuurlijke supplementen om het cholesterolprofiel te verbeteren. Een dagelijks visoliesupplement met minstens 2-4 gram gecombineerde EPA en DHA kan helpen om de triglyceridenwaarden te normaliseren. Omega-3 werkt ook synergetisch met andere leefstijlmaatregelen zoals lichaamsbeweging, vezelinname en het verminderen van verzadigde vetten om het cholesterolgehalte en de risicofactoren voor hartaandoeningen te optimaliseren. Bij verantwoord gebruik zijn omega-3 een veilige en bewezen manier om een gezonde cholesterolbalans te bevorderen.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/