Welke voedingsmiddelen bevatten veel Omega-6?

Gepubliceerd:

Omega-6 vetzuren zijn een essentieel type meervoudig onverzadigde vetten die het lichaam nodig heeft, maar niet zelf kan aanmaken. Hoewel omega-6 vetzuren belangrijk zijn voor de gezondheid, bevatten de meeste moderne diëten te veel van deze ontstekingsbevorderende vetten en te weinig omega-3 vetzuren. Het bereiken van een goed evenwicht tussen omega-6's en omega-3's is essentieel voor het verminderen van ontstekingen en het optimaliseren van de gezondheid.

Dit artikel geeft een uitgebreid overzicht van de voedingsmiddelen met het hoogste omega-6-gehalte, tips om een te hoge inname van omega-6 te beperken en de voordelen van het in evenwicht brengen van uw omega-6/omega-3-verhouding.

Welke voedingsmiddelen bevatten veel Omega-6?

Wat zijn Omega-6 vetzuren?

Omega-6 vetzuren, ook bekend als linolzuur of LA, zijn een familie van meervoudig onverzadigde vetten die essentieel zijn voor de menselijke gezondheid. Dit betekent dat ze via de voeding moeten worden verkregen, omdat het lichaam ze niet zelf kan aanmaken.

Het belangrijkste omega-6 vet is linolzuur (LA), dat kan worden omgezet in andere omega-6 vetten zoals gamma-linoleenzuur (GLA) en arachidonzuur (AA). Deze omega-6 metabolieten helpen bij het reguleren van ontstekingen, bloedstolling en andere lichaamsprocessen wanneer ze met mate worden geconsumeerd.

De meeste moderne diëten leveren echter een grote overmaat aan LA, waardoor er een onevenwicht ontstaat tussen omega-6- en omega-3-vetzuren. Dit kan systemische ontstekingen bevorderen, het risico op chronische ziekten verhogen en de voordelen van omega-3 vetten afremmen.

Top 10 Voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan Omega-6 vetzuren

Veel voedingsmiddelen in het westerse dieet bevatten veel omega-6 vetzuren, vooral bewerkte voedingsmiddelen die gemaakt zijn met plantaardige oliën. Hier zijn 10 van de voedingsmiddelen met het hoogste gehalte aan omega-6:

1. Sojaolie

Sojaolie bevat extreem veel LA en bevat ongeveer 50g omega-6 vet per eetlepel. Het wordt vaak gebruikt om te bakken, braden en in verpakte voedingsmiddelen.

2. Maïsolie

Maïsolie levert ongeveer 40 gram LA per eetlepel, waardoor het een van de meest geconcentreerde bronnen van omega-6 is. Het wordt vaak gebruikt om in te bakken en in margarinespreads.

3. 4. Saffloerolie

Met ongeveer 40g omega-6 vet per eetlepel wordt saffloerolie vaak gebruikt in saladedressings, mayonaise en bakolie.

4. Zonnebloemolie

Zonnebloemolie bevat 30 gram LA per eetlepel. Het wordt veel gebruikt in snacks, verpakte voedingsmiddelen en als bakolie.

5. Walnoten

Walnoten leveren ongeveer 12 gram omega-6 vet per ons (28 gram). Ze zijn een gezonde omega-6 bron, maar bevatten nog steeds meer LA dan ALA omega-3 vet.

6. Dennennoten

Pijnboompitten bevatten ongeveer 10 gram omega-6 vet per ons. Ze zijn rijk aan gezonde vetten, maar neigen sterk naar omega-6.

7. Pistaches

Pistachenoten bevatten ongeveer 8 gram LA per ons. Ze bevatten veel gezonde enkelvoudig onverzadigde vetten, maar leveren ook een overschot aan omega-6 in vergelijking met omega-3.

8. Pecannoten

Pecannoten bevatten ongeveer 7 gram omega-6 vet per ons. Ze bevatten veel enkelvoudig onverzadigd vet, maar veel meer LA dan ideaal is.

9. Pluimvee

Vlees van kippen en kalkoenen levert 4-5 gram omega-6 vet per portie van 3 ons. Hoewel niet extreem veel, bevat gevogelte geen omega-3.

10. Varkensvlees

Varkensvlees bevat 3-4g omega-6 vet per portie van 3 ons. Het levert omega-6 met weinig omega-3 als tegenwicht.

Zoals u kunt zien, leveren oliën zoals soja-, maïs- en saffloerolie een enorme hoeveelheid omega-6 per portie. Zelfs gezonde noten en zaden zoals walnoten en pijnboompitten zitten vol met dit ontstekingsbevorderende vet.

4 Tips om een te hoge inname van Omega-6 te beperken

Omdat het typische westerse dieet veel meer omega-6 vetten bevat dan optimaal is, wordt aanbevolen om de bronnen van deze vetten in de voeding te beperken. Hier volgen enkele tips om een te hoge inname van omega-6 te verminderen:

 • Gebruik olijfolie, avocado of kokosolie om mee te koken in plaats van soja-, maïs-, zonnebloem- of saffloerolie.
 • Vermijd gefrituurd fastfood, omdat dit wordt bereid in oliën met een hoog omega-6-gehalte.
 • Beperk bewerkte snacks en gebakken producten die gemaakt zijn met plantaardige oliën.
 • Consumeer noten, zaden en hun oliën met mate vanwege hun hoge gehalte aan LA.
 • Concentreer u op voedingsmiddelen die rijk zijn aan omega-3, zoals vette vis, walnoten, lijnzaad en chiazaad.

Naast het beperken van de inname van omega-6 uit oliën en voedingsmiddelen, nemen sommige mensen omega-3-supplementen zoals visolie om hun omega-6/omega-3-balans te verbeteren.

Voordelen voor de gezondheid van een evenwichtige inname van Omega-6 en Omega-3

Voldoende omega-6 vetzuren binnenkrijgen is belangrijk, maar het verminderen van een te hoge inname van omega-6 en het in evenwicht brengen met meer omega-3 vetten biedt grote voordelen voor de gezondheid.

1. Vermindert ontstekingen

Te veel omega-6 en te weinig omega-3 bevordert systemische ontstekingen, die verband houden met chronische ziekten. Het in evenwicht brengen van de inname van omega-6 en omega-3 kan helpen om ontstekingen onder controle te houden.

2. Verbetert de gezondheid van het hart

Een optimale verhouding tussen omega-6 en omega-3 vermindert risicofactoren voor hartaandoeningen, zoals hoog cholesterol, triglyceriden en bloeddruk.

3. Voordelen voor de geestelijke gezondheid

Hogere omega-3-niveaus en een lagere verhouding omega-6 tot omega-3 zijn gekoppeld aan een betere stemming, minder angst en een lager risico op depressie.

4. Ondersteunt de hersenfunctie

Een evenwichtige verhouding tussen omega-6 en omega-3 vetten ondersteunt een gezonde veroudering van de hersenen en cognitie, terwijl het ook het risico op dementie vermindert.

5. Optimaliseert de immuunfunctie

Het binnenkrijgen van voldoende omega-6 vetten is belangrijk voor de immuniteit, maar het verminderen van een te hoge inname van omega-6 en het verhogen van omega-3 ondersteunt een optimale immuunfunctie.

Samengevat: hoewel sommige omega-6 vetten essentieel zijn, kunnen de grote hoeveelheden in het moderne dieet problematisch zijn. Het beperken van de inname van omega-6 uit oliën, noten, zaden en bewerkte voedingsmiddelen en het verhogen van ontstekingsremmende omega-3 vetten komt de algehele gezondheid ten goede.

Belangrijkste opmerkingen: Voedingsmiddelen met veel Omega-6 vetzuren

 • Omega-6's zoals LA zijn essentiële vetten, maar een overmatige inname draagt bij aan ontstekingen wanneer de inname van omega-3 laag is.
 • De belangrijkste voedingsbronnen van omega-6 zijn sojaolie, maïsolie, saffloerolie, zonnebloemolie, noten en gevogelte.
 • Tips voor het verminderen van een hoge omega-6-inname zijn onder andere het beperken van plantaardige oliën, gefrituurd voedsel, bewerkte snacks en overmatig gebruik van noten/zaden.
 • Het in evenwicht brengen van omega-6 en omega-3 is goed voor de gezondheid van het hart, ontstekingen, de hersenfunctie en de geestelijke gezondheid.
 • Concentreer u op het binnenkrijgen van voldoende omega-3 uit vette vis, lijnzaad, walnoten en supplementen, terwijl u bronnen van omega-6 beperkt.

Samenvattend kunnen we zeggen dat omega-6 vetzuren belangrijke functies hebben, maar dat de huidige voeding er veel meer van bevat dan optimaal is. Het vermijden van een teveel aan omega-6 uit veel voorkomende bronnen zoals plantaardige oliën en bewerkte voedingsmiddelen en het verhogen van ontstekingsremmende omega-3 vetten in het dieet kan grote voordelen opleveren voor de algehele gezondheid.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/