Is Omega-3 slecht voor de nieren?

Gepubliceerd:

Omega-3 vetzuren zijn de afgelopen jaren enorm populair geworden, met gezondheidsdeskundigen die hun voordelen voor de gezondheid van het hart, de hersenfunctie en nog veel meer aanprijzen. Sommige mensen met nieraandoeningen worden echter gewaarschuwd voor het gebruik van omega-3 supplementen vanwege zorgen over het kwikgehalte of een onjuiste dosering. In dit artikel wordt onderzocht of omega-3 veilig of schadelijk is voor de nieren.

Is Omega-3 slecht voor de nieren?

Overzicht van Omega-3 vetzuren

Omega-3 vetzuren zijn een soort meervoudig onverzadigde vetten die van nature voorkomen in voedingsmiddelen zoals vis, walnoten en zaden. De drie belangrijkste omega-3 zijn:

 • Eicosapentaeenzuur (EPA)
 • Docosahexaeenzuur (DHA)
 • Alfa-linoleenzuur (ALA)

EPA en DHA worden voornamelijk gevonden in dierlijke bronnen zoals vette vis, terwijl ALA wordt gevonden in plantaardige bronnen.

Omega-3 biedt veel voordelen voor de gezondheid, zoals:

 • Ontstekingen verminderen
 • Triglyceriden verlagen
 • De gezondheid van het hart verbeteren
 • Ondersteuning van de hersenfunctie

De inname van omega-3 is echter laag voor de meeste Amerikanen, met een gemiddelde consumptie van minder dan 25% van de aanbevolen niveaus. Veel mensen nemen nu omega-3 supplementen om hun inname te verhogen.

Omega-3 en de nierfunctie

Nieren spelen een belangrijke rol bij het filteren van afval en overtollig vocht uit de bloedbaan. Twee belangrijke nieraandoeningen zijn:

 • Chronische nierziekte (CKD) - geleidelijk verlies van nierfunctie na verloop van tijd
 • Acute nierschade (AKI) - plotselinge episode van nierschade

Nieraandoeningen vormen een groeiend probleem voor de volksgezondheid en treffen 15% van de volwassenen in de VS. Risicofactoren zijn diabetes, hoge bloeddruk en veroudering.

Omega-3 kan de nierfunctie op verschillende manieren beïnvloeden:

Ontstekingsremmende effecten

Ontsteking draagt bij aan de progressie van CKD. Omega-3 kan de productie van cytokinen verminderen en genen die verband houden met ontsteking onderdrukken.

In diermodellen verminderde omega-3 ontstekingen en schade aan de nieren. Onderzoeken bij mensen laten gemengde resultaten zien op markers zoals c-reactief proteïne (CRP).

Bloeddrukcontrole

Hoge bloeddruk beschadigt na verloop van tijd de bloedvaten in de nieren. Omega-3 helpt de bloedvaten uit te zetten, waardoor het bloed beter kan stromen.

Een meta-analyse van 70 onderzoeken toonde aan dat omega-3 supplementen de bloeddruk verlaagden, vooral in hogere doses. Dit kan indirect de nierfunctie beschermen.

Verminderde albuminurie

Albuminurie verwijst naar een overmaat aan albumine-eiwit in de urine, wat wijst op een verminderde nierfiltratie.

Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat omega-3 supplementen de albuminurieniveaus bij diabetici verlagen, waardoor de progressie van CKD mogelijk vertraagd wordt. Maar de resultaten van de verschillende onderzoeken zijn niet consistent.

Verbeterde lipidenniveaus

Dyslipidemie (abnormale bloedlipiden) draagt bij tot CKD. Omega-3 verlaagt triglyceriden en verhoogt HDL ("goed") cholesterol.

Dit kan helpen om vetafzetting in de nieren te verminderen. Omega-3 verhoogt echter ook in lichte mate het LDL-cholesterolgehalte ("slecht").

Antioxiderende effecten

Omega-3 bevat antioxidanten die celschade door oxidatieve stress tegengaan. Dit kan de cellen van de niertubuli beschermen tegen toxiciteit en apoptose (celdood).

Dierstudies tonen aan dat een voorbehandeling met omega-3 de nierfunctie in stand houdt en oxidatieve schade door gifstoffen vermindert. Gegevens over mensen ontbreken op dit gebied.

Potentiële risico's van een hoge inname van Omega-3 voor de nieren

Ondanks deze theoretische voordelen zijn er enkele potentiële nadelen van een hoge inname van omega-3 voor mensen met een verminderde nierfunctie.

Toxiciteit door verontreinigende stoffen

Vissen kunnen zware metalen zoals kwik ophopen. Bepaalde omega-3-supplementen kunnen onveilige kwikgehaltes bevatten.

Kwik beschadigt de tubuli van de nieren en veroorzaakt oxidatieve stress. Mensen met CKD lopen al een hoger risico op toxiciteit door een verminderde uitscheiding van gifstoffen.

Kwikverontreiniging is echter vooral een probleem bij supplementen van slechte kwaliteit. Gerenommeerde merken volgen veiligheidsrichtlijnen voor aanvaardbare limieten.

Verhoogd risico op bloedingen

Omega-3 heeft een bloedverdunnend effect, wat in hoge doses het risico op bloedingen kan verhogen. Dit effect kan versterkt worden bij gevorderde CKD, die de normale bloedstolling al belemmert.

Ernstige bloedingen zijn echter alleen gemeld bij zeer hoge innames van meer dan 3 gram EPA/DHA per dag. Lagere supplementaire doses zijn over het algemeen veilig.

Interacties met geneesmiddelen

Omega-3 kan een wisselwerking hebben met veelgebruikte medicijnen die nierpatiënten gebruiken, waaronder:

 • Bloedverdunners - verhoogd risico op bloedingen
 • Cyclosporine - verminderde effectiviteit, waardoor hogere doses nodig zijn
 • Antihypertensiva - kunnen bloeddrukverlagend werken

Patiënten moeten een arts raadplegen over mogelijke interacties, vooral als zij bloedverdunners zoals warfarine gebruiken. Een goede controle helpt de veiligheid te garanderen.

Hoge fosforinname

Fosforbeheersing is belangrijk bij CKD om botaandoeningen te voorkomen. Sommige omega-3 supplementen zijn gebonden aan fosfor in plaats van triglyceriden.

Dit verhoogt het fosforgehalte aanzienlijk. CKD-patiënten moeten omega-3-producten op basis van triglyceriden of fosfolipiden gebruiken.

Oxidatie en ranzigheid

Sterk onverzadigde oliën zoals visolie oxideren en worden ranzig wanneer ze worden blootgesteld aan hitte, licht of zuurstof. Dit genereert vrije radicalen die de nierfunctie kunnen aantasten.

CKD-patiënten hebben een lager antioxidantensysteem en zijn kwetsbaar voor oxidatieve schade. Het gebruik van gekoelde, met antioxidanten verrijkte omega-3 supplementen minimaliseert dit risico.

Is Omega-3 aanbevolen voor mensen met nieraandoeningen?

Op basis van het onderzoek lijken omega-3 vetzuren redelijk veilig en mogelijk gunstig voor CKD-patiënten in lage tot matige doses, op voorwaarde dat er enkele voorzorgsmaatregelen worden genomen.

Gezaghebbende niergezondheidsgroepen stellen:

 • Nationale Nierstichting: Omega-3 is "waarschijnlijk veilig" in doses van minder dan 2 gram per dag. Kies supplementen van goede kwaliteit en controleer de labresultaten.
 • Amerikaans Nierfonds: Omega-3 is veelbelovend voor het verminderen van albuminurie, maar vereist onderzoek op langere termijn naar klinische resultaten. Voorzichtig gebruiken.
 • Nierdiëtisten: CKD-patiënten kunnen onder medisch toezicht doorgaan met omega-3-supplementen, waarbij fosforgebonden vormen vermeden moeten worden.

Geen enkele grote organisatie adviseert omega-3 helemaal te vermijden bij nieraandoeningen. Sommige nefrologen zijn echter voorzichtiger en geven er de voorkeur aan om de inname van omega-3 te beperken totdat er meer gegevens beschikbaar zijn, vanwege hypothetische risico's op letsel.

Het is verstandig om de nierfunctietests (BUN/Creatinine) te controleren en zo nodig de dosering aan te passen om mogelijke negatieve effecten te identificeren.

Doseringsaanbevelingen voor nierpatiënten

De meeste grote niergroepen stellen voor om de inname van omega-3 te beperken tot minder dan 2 gram gecombineerde EPA + DHA per dag bij mensen met matige tot ernstige CKD.

Doses voor gezondheidsbehoud zijn ongeveer 250-500 mg per dag. Therapeutische doses voor hoge triglyceriden zijn 1-2 gram per dag onder medisch toezicht.

ALA omega-3 uit plantaardige bronnen wordt niet beperkt, omdat het het bloedingsrisico niet verhoogt en er geen wisselwerking is met medicijnen. De efficiëntie van de omzetting van ALA in EPA/DHA is echter slecht.

Een hogere inname van omega-3 dan 3 gram per dag moet worden vermeden bij patiënten met een nierziekte, gezien de verhoogde risico's en het gebrek aan bewijs voor extra voordelen.

Beste praktijken voor veilig gebruik van Omega-3 bij nieraandoeningen

Mensen met een verminderde nierfunctie kunnen omega-3 veilig gebruiken door deze best practices te volgen:

 • Selecte kwaliteitssupplementen getest op zuiverheid en versheid
 • Na opening koelen om oxidatie te voorkomen
 • Neem in bij de maaltijd om bijwerkingen te minimaliseren
 • Vermijd fosforgebonden vormen bij een verhoogd fosforgehalte
 • Begin met lage doses (500 mg/dag) en verhoog geleidelijk
 • Controleer regelmatig de nierfunctie
 • Raadpleeg de nefroloog over dosering en medicatie-interacties
 • Meld bijwerkingen zoals bloedingen of blauwe plekken onmiddellijk

Conclusie: Omega-3 lijkt met mate veilig voor de niergezondheid

Samenvattend suggereert onderzoek dat omega-3 vetzuren uit visolie of andere bronnen waarschijnlijk veilig zijn voor de gezondheid van de nieren en enkele voordelen kunnen bieden bij verantwoord gebruik onder medisch toezicht. Een zeer hoge inname kan echter risico's opleveren voor mensen met een verminderde nierfunctie.

Het matig verhogen van de inname van omega-3 uit voedingsmiddelen of kwaliteitssupplementen kan mogelijk helpen om de gezondheid van de nieren te ondersteunen, naast de standaard medische zorg. Mensen met een nierziekte moeten echter voorzorgsmaatregelen nemen en hun nefroloog raadplegen voordat ze hoge therapeutische doses omega-3-supplementen gebruiken.

Met zorgvuldige controle en de juiste dosering lijken omega-3's een aanvaardbaar veiligheidsprofiel te hebben en een gunstig onderdeel te kunnen zijn van een algemeen niervriendelijk voedingsplan. Er is nog meer onderzoek nodig om de langetermijneffecten op de progressie en functie van nieraandoeningen te bevestigen.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/