Geeft visolie u energie?

Gepubliceerd:

Als u zich voortdurend moe en futloos voelt, kan dat uw levenskwaliteit behoorlijk beïnvloeden. Veel mensen grijpen naar supplementen zoals visolie om hun energieniveau op natuurlijke wijze op te krikken. Maar geeft het innemen van visolie u ook echt meer energie? Laten we de wetenschap achter visolie en energie eens analyseren.

Geeft visolie u energie?

Wat is visolie?

Visoliesupplementen bevatten omega-3 vetzuren, voornamelijk eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Deze heilzame vetten komen van nature voor in vette vis zoals zalm, sardines, makreel en tonijn.

Visolie is een geconcentreerde bron van EPA en DHA die veel voordelen voor de gezondheid biedt. Deze omvatten het verminderen van ontstekingen, het verlagen van triglyceriden, het verbeteren van de hersenfunctie en het ondersteunen van de cardiovasculaire gezondheid.

Maar kan het nemen van visoliesupplementen ook uw dagelijkse energieniveau verhogen? Laten we het bewijs eens bekijken.

Hoe visolie energie kan geven

Er zijn verschillende manieren waarop visolie energie kan helpen ondersteunen:

1. Vermindert ontstekingen

Chronische ontsteking wordt in verband gebracht met vermoeidheid en weinig energie. De ontstekingsremmende eigenschappen in EPA en DHA kunnen helpen om ontstekingsgerelateerde uitputting te verminderen.

2. Verbetert de stemming

Depressie en angst kunnen uw energie uitputten. Omega-3 kan de stemming verbeteren door de neurotransmitters serotonine en dopamine te verhogen.

3. Verhoogt de Mitochondriale Functie

Mitochondriën produceren celenergie. EPA/DHA ondersteunen de gezondheid van de mitochondriën, wat zich zou kunnen vertalen in meer dagelijkse energie.

4. Verbetert de bloeddoorstroming

Een betere doorbloeding levert meer zuurstof en voedingsstoffen aan de cellen, wat zorgt voor een energieboost. Visolie verbetert de bloedtoevoer, vooral naar de hersenen.

5. Verlaagt triglyceriden

Een hoog triglyceridengehalte kan leiden tot aderverkalking en slechte weefseloxygenatie. Omega-3 verlaagt de triglyceriden en verbetert de energietoevoer.

6. Reguleert de bloedsuikerspiegel

Stabiele bloedsuikerspiegel voorkomt energiecrashes. Visolie kan helpen bij het reguleren van de bloedsuikerrespons.

Klinisch onderzoek naar visolie en energie

Klinische onderzoeken geven meer inzicht in de potentiële energieverhogende eigenschappen van visolie:

Verbetert de inspanningscapaciteit

Meerdere onderzoeken tonen aan dat suppletie met visolie het uithoudingsvermogen en de belastbaarheid verbetert. Men denkt dat een verbeterde cardiovasculaire functie hiervoor verantwoordelijk is.

Verhoogt de vetoxidatie tijdens het sporten

Eén onderzoek toonde aan dat het innemen van visolie gedurende 6 weken de vetverbranding tijdens matig intensieve lichaamsbeweging bij gezonde volwassenen verhoogde. Dit zou het uithoudingsvermogen kunnen verbeteren.

Verhoogt de energiestofwisseling in de hersenen

Een placebogecontroleerd onderzoek met MRI's toonde aan dat visolie het energiemetabolisme van de hersenen verhoogde bij oudere volwassenen met cognitieve achteruitgang. Dit resulteerde in een verbeterde cognitieve functie.

Verlaagt vermoeidheid bij MS-patiënten

Patiënten met multiple sclerose die gedurende 6 maanden omega-3 supplementen innamen, rapporteerden significante verminderingen in de ernst van de vermoeidheid in vergelijking met de placebogroep.

Geen effect op trainingsprestaties bij gezonde volwassenen

Andere onderzoeken bij atleten en gezonde volwassenen laten echter zien dat visolie de sportprestaties of energie niet lijkt te verbeteren bij mensen zonder tekorten.

Kan depressie-gerelateerde vermoeidheid verbeteren

Er zijn aanwijzingen dat visoliesupplementen in combinatie met antidepressiva mentale en fysieke vermoeidheid bij mensen met een depressie kunnen verbeteren. Meer onderzoek is gaande.

Beste dosering visolie voor energie

Studies die energieverhogende effecten van visolie hebben gevonden, gebruiken meestal doseringen rond 2-3 gram EPA/DHA per dag. De meeste visoliesupplementen bevatten 30% of meer EPA/DHA.

Voor een energieke dosis neemt u minstens:

 • 2 capsules met elk 500 mg EPA/DHA, of
 • 1 capsule met 1000mg EPA/DHA

Verdeel uw dosering over de dag in plaats van alles tegelijk in te nemen voor de beste energievoordelen. Wees geduldig, want het kan 2-3 maanden duren voordat u de volledige effecten ervaart.

Wanneer visolie innemen voor energie

Voor mentale energie kunt u visolie het beste 's ochtends innemen. Voor lichamelijke energie neemt u uw dosis ongeveer 30-60 minuten voor het sporten in.

Wees voorzichtig met het innemen van visolie te dicht bij bedtijd, omdat de stimulerende effecten het bij sommige mensen moeilijker kunnen maken om in slaap te vallen.

Vind de ideale timing die een energieboost geeft zonder uw slaapritme te verstoren.

Visolie combineren met andere supplementen

Sommige andere supplementen kunnen visolie aanvullen om de energie verder te verbeteren:

 • Rhodiola - Een adaptogeen kruid dat stressgerelateerde vermoeidheid helpt bestrijden.
 • CoQ10 - Ondersteunt de cellulaire energieproductie in de mitochondriën.
 • Vitamine D - Corrigeert lage vitamine D-spiegels die vermoeidheid kunnen veroorzaken.
 • Magnesium - Verbetert de stofwisseling en ondersteunt de spierfunctie.
 • B-complexvitaminen - Belangrijke cofactoren in energieproductiepaden.

Bespreek combo-supplementen met uw arts, vooral als u medicijnen gebruikt of onderliggende gezondheidsproblemen hebt.

Veiligheid en bijwerkingen van visolie

Visolie wordt over het algemeen goed verdragen wanneer het in de aanbevolen doseringen wordt ingenomen. Mogelijke kleine bijwerkingen zijn onder andere:

 • Visachtige nasmaak
 • Visachtige adem
 • Maagklachten of misselijkheid
 • Diarree

Het innemen van visolie bij de maaltijd of het invriezen van capsules kan helpen om maag- en darmproblemen te verminderen.

In zeldzame gevallen kan visolie bloedingsproblemen veroorzaken bij mensen die bloedverdunnende medicijnen gebruiken. Raadpleeg eerst uw arts als u medicijnen zoals warfarine gebruikt.

Verder is visolie zeer veilig voor de meeste gezonde volwassenen. Zwangere vrouwen kunnen veilig tot 3 gram EPA/DHA per dag consumeren.

Tips voor een betere levensstijl om meer energie te krijgen

Hoewel visolie sommige mensen energie kan geven, werkt het het beste in combinatie met een gezonde algehele levensstijl:

 • Beweeg regelmatig - Zelfs lichte activiteit geeft zowel lichaam als geest energie.
 • Verminder stress - Het beheersen van stress voorkomt vermoeidheid die gerelateerd is aan een hoog cortisol.
 • Zorg voor voldoende slaap - Een goede kwaliteit en hoeveelheid slaap is van vitaal belang voor blijvende energie.
 • Eet voedzaam - Beperk suikers en verwerkte koolhydraten die tot crashes leiden.
 • Blijf gehydrateerd - Uitdroging is een veel voorkomende oorzaak van vermoeidheid.
 • Beperk alcohol - Alcohol verstoort slaappatronen en put voedingsstoffen uit.

Uw uitgebreide aanpak van voeding, lichaamsbeweging, slaap en stressvermindering werkt allemaal synergetisch met supplementen zoals visolie om uw energieniveau te optimaliseren.

Moet u visolie nemen voor energie?

Onderzoek suggereert dat visolie het uithoudingsvermogen en de inspanningscapaciteit, de hersenfunctie en de ontstekingsgerelateerde uitputting bij bepaalde groepen kan verbeteren. De voordelen lijken echter het meest uitgesproken bij mensen met reeds bestaande tekorten of aandoeningen zoals depressie, MS en hart- en vaatziekten.

Het proberen van een omega-3-supplement is redelijk veilig voor de meeste gezonde volwassenen. Neem dagelijks 1-2 standaard visoliecapsules die samen 2-3 gram EPA/DHA leveren. Geef het 2-3 maanden de tijd om te werken. Combineer het met een stevige basis van gezonde leefgewoonten voor optimale energie.

Maar raadpleeg eerst uw arts als u medicijnen gebruikt of onderliggende gezondheidsproblemen hebt. Hoewel het geen wondermiddel is, kan het toevoegen van visolie aan uw routine een nuttige energieboost geven.

Geeft visolie u energie? Conclusie

Energie is van vitaal belang om u door uw dagelijkse verantwoordelijkheden heen te worstelen en van een actieve levensstijl te genieten. Veel mensen gebruiken supplementen zoals visolie in de hoop hun uithoudingsvermogen te vergroten, vermoeidheid te verminderen en hun mentale focus te verbeteren. Huidig onderzoek suggereert dat visolie het inspanningsvermogen, het energiemetabolisme van de hersenen en de ontstekingsgerelateerde uitputting bij bepaalde populaties in bescheiden mate kan verbeteren wanneer het ingenomen wordt in doses van 2-3 gram EPA/DHA per dag. Het lijkt echter geen wondermiddel te zijn voor de meeste gezonde volwassenen. De beste manier om uw natuurlijke energieniveaus te maximaliseren is om visolie te combineren met leefstijlmaatregelen zoals regelmatige lichaamsbeweging, stressvermindering, voldoende slaap, goede voeding en hydratatie. Voor mensen met vermoeidheid die gerelateerd is aan stemmingsstoornissen, MS en hart- en vaatziekten, kan visolie in combinatie met standaardbehandelplannen meer uitgesproken verkwikkende effecten bieden. Bespreek met uw arts of het proberen van visolie geschikt is voor uw individuele gezondheidsbehoeften.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/