Kan Visolie Helpen Bij Griep?

Gepubliceerd:

De griep is een veelvoorkomende infectie van de luchtwegen die u echt kan uitschakelen. Koorts, lichaamspijn, hoesten, keelpijn en vermoeidheid houden mensen vaak dagenlang in bed. Hoewel u bij ernstige griepsymptomen altijd naar de dokter moet gaan, vragen velen zich af of natuurlijke middelen zoals visolie verlichting kunnen bieden en de genezing kunnen versnellen.

Dit artikel gaat in op het bewijs rondom visolie en griep. We zullen het volgende onderzoeken:

 • Wat visolie is en wat de voordelen ervan zijn
 • Hoe de eigenschappen van visolie griep kunnen helpen bestrijden
 • Wetenschappelijk onderzoek naar visolie voor grieppreventie en -behandeling
 • Aanbevolen dosering voor griep
 • Tips om de effectiviteit van visolie te maximaliseren
 • Zorgen en bijwerkingen die u moet weten

Kan Visolie Helpen Bij Griep?

Aan het eind zult u begrijpen hoe visolie werkt tijdens het griepseizoen en of het u kan helpen om de griep te bestrijden als u ziek wordt.

Wat is visolie?

Visolie is een supplement dat wordt gewonnen uit het weefsel van vette vissen zoals zalm, tonijn, sardines en makreel. Het bevat grote hoeveelheden van de omega-3 vetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA).

Omega-3 biedt een breed scala aan gezondheidsvoordelen, voornamelijk door ontstekingen in het lichaam te verminderen. Chronische ontsteking is een belangrijke oorzaak van vele ziekten.

Enkele bewezen voordelen van omega-3 uit visolie zijn:

 • Verlaagt triglyceriden en verbetert de gezondheid van het hart
 • Ondersteuning van de hersenfunctie en geestelijke gezondheid
 • Verlicht gewrichtspijn en stijfheid
 • Immuniteit verhogen
 • Verbetert de gezondheid van ogen en huid
 • Gezonde ontwikkeling van de foetus tijdens de zwangerschap

De ontstekingsremmende en immuunversterkende eigenschappen van EPA en DHA maken visolie tot een potentiële remedie tegen griepsymptomen.

Hoe kan visolie helpen de griep te bestrijden?

Het influenzavirus veroorzaakt griep door cellen in de neus, keel en longen te infecteren. Dit zet het immuunsysteem aan tot het vrijgeven van ontstekingsbevorderende cytokinen om de geïnfecteerde cellen te doden en de virale replicatie te stoppen.

Deze ontstekingsreactie veroorzaakt griepsymptomen zoals keelpijn, koorts, hoofdpijn en lichaamspijn. Overmatige ontsteking kan echter ook gezond weefsel beschadigen en ziekte verlengen.

Hier volgen enkele manieren waarop de EPA en DHA in visolie griep kunnen helpen bestrijden:

1. Vermindert ontstekingen

EPA en DHA zijn krachtige ontstekingsremmende voedingsstoffen die de ontstekingsreactie helpen reguleren. Ze concurreren met arachidonzuur (AA) - een omega-6 vetzuur dat wordt omgezet in ontstekingsbevorderende verbindingen.

Visolie helpt bij het verminderen van ontstekingsbevorderende cytokinen, prostaglandinen en leukotriënen die door AA worden geproduceerd. Dit kalmeert systemische ontstekingen en bijbehorende griepsymptomen zoals koorts, malaise en koude rillingen.

2. Ondersteunt de immuunfunctie

Omega-3 verhoogt de immuniteit op verschillende manieren:

 • Toenemende activiteit en vermenigvuldiging van lymfocyten en fagocyten
 • Verbetering van de activiteit van natuurlijke killercellen tegen virussen
 • Verbetering van de circulatie en migratie van immuuncellen naar geïnfecteerde gebieden

Dit versterkt de afweer van uw lichaam tegen het griepvirus zonder de ontstekingsreactie te overactiveren.

3. Beschermt longweefsel

De EPA en DHA in visolie ondersteunen de longfunctie via verschillende mechanismen. Studies tonen aan dat ze:

 • Verbetering van bronchodilatatie en luchtwegdiameter
 • Remt de hypersecretie van slijm
 • Verminder longontsteking en schade door infecties
 • Verbetering van de long surfactant voor een goede gasuitwisseling

Dit helpt bij het bestrijden van griepcomplicaties zoals ademnood, bronchitis en longontsteking.

4. Ondersteunt de darmbarrièrefunctie

Sommige onderzoeken wijzen erop dat DHA de verbindingen tussen darmcellen kan vernauwen, waardoor "lekkage" wordt voorkomen. Dit voorkomt dat endotoxinen de bloedbaan binnendringen en ontstekingen veroorzaken.

EPA en DHA veranderen ook de darmmicrobiota op een gunstige manier. Dit helpt de barrière die voorkomt dat virussen en bacteriën zich buiten het spijsverteringskanaal verspreiden.

In theorie kunnen de darmvoordelen van omega-3 dus helpen om het griepvirus in te dammen en te voorkomen dat het zich van de darmen naar de longen verspreidt.

5. Beheert door griep veroorzaakte oxidatieve stress

Virussen zoals griep zetten immuuncellen aan tot het vrijgeven van reactieve zuurstofspecies om geïnfecteerde cellen te vernietigen. Maar dit veroorzaakt ook oxidatieve stress, vooral in de longen.

De omega-3's in visolie hebben antioxiderende effecten die deze oxidatieve schade helpen tegengaan. DHA wordt ook opgenomen in celmembranen om deze te beschermen tegen vrije radicalen.

Via deze mechanismen kan visolie beschermen tegen longschade en ademhalingsmoeilijkheden als gevolg van griep verlichten.

Samengevat zijn er verschillende wetenschappelijk onderbouwde manieren waarop visolie kan helpen bij het voorkomen en behandelen van griep door ontstekingen te moduleren, de immuniteit te ondersteunen, de longen te beschermen en oxidatieve stress te bestrijden.

Wat zegt het onderzoek?

Hoewel visolie in theorie veelbelovend is voor verlichting van griep, wat toont het wetenschappelijke bewijs eigenlijk aan?

Hier volgt een overzicht van de belangrijkste klinische onderzoeken naar de effecten van visolie of omega-3 op griepinfecties:

Preventieonderzoeken

 • Uit een onderzoek bij 470 ouderen in de langdurige zorg bleek dat degenen die 12 maanden lang dagelijks een omega-3-supplement innamen 23% minder dagen last hadden van infecties aan de luchtwegen. Er waren ook minder griepgevallen, hoewel niet statistisch significant.
 • In een onderzoek met 90 mannen met overgewicht had de groep die 4 weken lang 1,5 gram DHA uit algenolie nam, hogere antilichaamspiegels tegen influenza IgM en IgG na influenzavaccinatie in vergelijking met placebo. De DHA-groep had ook minder verkoudheids- en griepsymptomen.
 • Onder Thaise schoolkinderen hadden degenen die 6 maanden lang visoliesupplementen kregen significant minder influenza A-infecties in vergelijking met placebo. Het totale aantal ziektedagen als gevolg van luchtwegaandoeningen werd in de visoliegroep met 29% verminderd.

Behandelingsstudies

 • Meerdere dierstudies hebben aangetoond dat het vooraf behandelen van muizen met omega-3 de longontsteking, infiltratie van immuuncellen en virusreplicatie tijdens griepinfecties vermindert. Ook de overlevingskansen verbeteren.
 • Verschillende onderzoeken tonen aan dat het innemen van visolie- of krilloliecapsules wanneer u voor het eerst ziek wordt, de ernst van de symptomen en de duur van verkoudheid en griep kan verminderen. De voordelen lijken het grootst bij inname van ten minste 2 gram totaal EPA/DHA per dag.
 • Eén onderzoek toonde aan dat een infusie met een hoge dosis omega-3 direct na een griepvaccinatie de immuunrespons versterkte en het aantal geproduceerde antilichamen bijna verdubbelde.
 • Proeven bij mensen tonen aan dat het gebruik van therapeutische omega-3 supplementen voor ARDS, sepsis en andere kritieke ziekten de oxygenatie en overlevingskansen verbetert. Dit suggereert ook voordelen voor levensbedreigende griepcomplicaties.

Over het algemeen geeft onderzoek aan dat visolie veelbelovend is voor het verminderen van het risico om griep te krijgen en het verkorten van de duur en ernst van de griep als u toch ziek wordt. De voordelen lijken het meest consistent bij een hogere inname van minstens 1-2 gram EPA/DHA per dag.

Wat is de aanbevolen dosis visolie bij griep?

Over het algemeen zouden gezonde volwassenen moeten streven naar minstens 250-500 mg gecombineerde EPA en DHA per dag voor de standaard voordelen op het gebied van immuunsysteem en ontstekingen. Onderzoek suggereert echter dat hogere doses nodig kunnen zijn om grieppreventie en symptoomverlichting specifiek aan te pakken.

Hier zijn aanbevolen therapeutische doseringen bij het gebruik van visolie om griep te bestrijden:

Voor preventie

Neem tijdens het griepseizoen dagelijks 1.000-2.000 mg EPA+DHA, te beginnen ten minste 2-3 weken voordat de griepactiviteit begint. Deze hogere dosis verhoogt de omega-3-spiegels om de antivirale immuniteit en veerkracht te stimuleren.

Splits dit op in 2-3 kleinere doses verspreid over de dag met voedsel om GI-bijwerkingen te minimaliseren. Probeer ochtend- en avonddoseringen te combineren met ontbijt en avondeten.

Voor behandeling

Zodra u ziek wordt, verhoogt u uw dosis tot 3.000-4.000 mg EPA+DHA totaal per dag. Deze hogere hoeveelheid helpt ontstekingen en longschade als gevolg van actieve infecties tegen te gaan.

Verdeel dit over 3-4 doses, in te nemen bij de maaltijd en voor het slapen gaan. Neem gedurende minstens 7-10 dagen in of tot de symptomen verdwijnen.

Ter referentie: de meeste visoliecapsules bevatten ongeveer 250-500 mg EPA+DHA per 1000 mg. Dus om 3 gram omega-3 binnen te krijgen, zou u dagelijks 6 standaardcapsules moeten innemen.

Begin altijd laag en verhoog geleidelijk over een paar dagen wanneer u megadoses visolie neemt. En bespreek hoge innames met uw arts als u bloedverdunners neemt of andere medische aandoeningen hebt.

Tips om de effectiviteit van visolie bij verkoudheid en griep te maximaliseren

Hier volgen enkele eenvoudige tips om de voordelen van visolie voor zowel de preventie als de verlichting van griep te vergroten:

 • Kies een hoogwaardig visoliesupplement dat ten minste 500 mg totaal EPA+DHA per capsule van 1000 mg levert. Vloeibare visolie kan beter hoge doses leveren.
 • Zoek naar visoliën met toegevoegde vitamine E of rozemarijnextract om de versheid te behouden en oxidatie van vetzuren te voorkomen.
 • Bewaar uw visolie in de koelkast of vriezer om bederf en ranzigheid te voorkomen.
 • Neem visolie samen met een bron van vetten zoals avocado, noten of olijfolie. Dit bevordert de opname van de vetzuren.
 • Zorg voor voldoende inname van vitamine D, want een tekort aan vitamine D vermindert de immuunfunctie en de reactie op infecties. Veel visoliesupplementen bevatten ook vitamine D.
 • Combineer met knoflook-, gember-, groene thee- of kurkuma-supplementen voor hun synergetische antioxiderende en ontstekingsremmende effecten.
 • Eet meer groenten en fruit als u ziek bent om meer immuunondersteunende vitamines A en C binnen te krijgen.
 • Drink bottenbouillon, groene smoothies of elektrolytdrankjes om gehydrateerd te blijven en de griepsymptomen te verlichten.

Begin met het innemen van een hogere dosis omega-3 bij de eerste tekenen van ziekte, voordat er hevige symptomen ontstaan. Neem ter preventie tijdens het griepseizoen dagelijks visolie.

Zijn er zorgen of bijwerkingen met hoge doses visolie?

Visoliesupplementen worden door de meeste mensen zeer goed verdragen, vooral wanneer ze tijdens de maaltijd worden ingenomen. Een klein percentage kan echter bijwerkingen ervaren zoals:

 • Visachtige nasmaak - innemen met sap, citroenwater of koffie kan de smaak helpen maskeren. Het invriezen van capsules vermindert ook het visachtige boereffect.
 • GI-symptomen - Misselijkheid, brandend maagzuur, diarree. Beginnen met een lage dosis en langzaam verhogen voorkomt dit over het algemeen.
 • Verhoogde blauwe plekken of bloedingen - Zeer hoge doses van meer dan 3 gram kunnen de bloedingstijd verlengen. Dit is meestal alleen een probleem voor mensen die bloedverdunners gebruiken.

Er zijn ook een paar groepen die voorzichtiger moeten zijn met een hoge inname van visolie:

 • Mensen met een omega-3 allergie of visallergie - Probeer een alternatieve omega-3 bron zoals algenolie.
 • Personen die bloedverdunners gebruiken - Bespreek uw dosis met uw arts en controleer op verhoogde blauwe plekken.
 • Mensen met diabetes of immuniteitsstoornissen - Omega-3 kan invloed hebben op de bloedsuikerspiegel en immuniteit, dus een optimale dosering moet met uw zorgverlener besproken worden.

Lees altijd de productlabels voor mogelijke allergenen en wisselwerkingen tussen medicijnen. En raadpleeg uw arts over het doseren van visoliesupplementen als u een medische aandoening hebt of voorgeschreven medicijnen gebruikt.

Conclusie - Moet u visolie nemen tegen griep?

Griep kan u van uw stuk brengen en zelfs leiden tot ernstige complicaties bij risicogroepen. Hoewel een jaarlijkse griepprik de beste preventie is, kan visolie extra immuunondersteuning en verlichting van de symptomen bieden.

De EPA en DHA in visolie hebben krachtige ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen. Er zijn aanwijzingen dat een supplement van 1000 mg of meer per dag het risico op griep kan verminderen en de duur kan verkorten als u toch ziek wordt.

Hogere doses tot 4 gram per dag lijken het meest effectief voor het verlichten van de symptomen zodra de griep zich ontwikkelt. De omega-3 helpen bij het reguleren van ontstekingen, stimuleren de immuniteit, beschermen de longen en bestrijden virale schade.

Visolie is echter nog steeds geen vervanging voor medische zorg. Ga onmiddellijk naar de dokter als u ernstige of levensbedreigende griepsymptomen krijgt, zoals ademhalingsmoeilijkheden, aanhoudende koorts of uitdroging.

In combinatie met griepvaccinatie, goede hygiëne en de juiste medische zorg kan visoliesupplementatie dit griepseizoen aanvullende voordelen bieden. Zorg ervoor dat u een kwaliteitssupplement kiest, een dosis neemt die bij uw behoeften past en let op mogelijke bijwerkingen.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/