Heeft visolie invloed op de darmgezondheid?

Gepubliceerd:

Visolie levert ontstekingsremmende omega-3 vetzuren die veel voordelen voor de gezondheid bieden. Nu er steeds meer onderzoek wordt gedaan naar het belang van een gezonde darm, vragen velen zich af of het innemen van visoliesupplementen ook invloed heeft op het microbioom van de darm.

Voorlopig bewijs suggereert dat omega-3 vetten darmbacteriën kunnen beïnvloeden, de darmbarrière kunnen verbeteren en ontstekingen kunnen verminderen. Hier volgt een overzicht van hoe visolie de gezondheid van de darmen kan beïnvloeden.

Heeft visolie invloed op de darmgezondheid?

Een inleiding tot het darmmicrobioom

Het darmmicrobioom verwijst naar de triljoenen bacteriën en andere micro-organismen die in uw darmen leven.

Deze microben spelen cruciale rollen, waaronder:

 • Voedingsstoffen verteren en opnemen
 • Vitaminen synthetiseren
 • Immuniteit reguleren
 • Ziekteverwekkers onder controle houden
 • De integriteit van de darmbarrière behouden

Slechte voeding, medicijngebruik, stress en andere factoren kunnen het delicate evenwicht van darmmicroben echter verstoren. Hierdoor kunnen schadelijke soorten zich vermenigvuldigen en leiden tot verhoogde darmdoorlaatbaarheid, ontstekingen en ziekteontwikkeling.

Het optimaliseren van uw darmmicrobioom is cruciaal voor uw algehele welzijn. Kunnen visolie en omega-3-supplementen heilzaam zijn? Laten we het huidige onderzoek eens analyseren.

Hoe Omega-3 de darmbacteriën kan beïnvloeden

Omega-3 uit visoliesupplementen hebben verschillende effecten die een gezond darmmicrobioom kunnen ondersteunen, waaronder:

Het verhogen van gunstige soorten - Omega-3 kan helpen bij het verhogen van ontstekingsremmende bacteriën zoals Lactobacillus- en Bifidobacterium-stammen, terwijl het ontstekingsbevorderende lipopolysacchariden vermindert.

Versterking van de darmbarrière - EPA en DHA helpen de slijmlaag in de darmen en de dichte verbindingen tussen de cellen in stand te houden om het lekkende darmsyndroom te voorkomen.

Brandstof voor cellen leveren - Resolvines en protectines die geproduceerd worden uit EPA/DHA leveren energie voor cellen in de darmslijmvliezen om te regenereren en te genezen.

Verlagen van ontstekingen - De krachtige ontstekingsremmende effecten van omega-3's verminderen ontstekingsbevorderende cytokinen, NF-kappaB-activering en remmen darmontstekingen.

Meer diversiteit - Omega-3 kan een meer diverse samenstelling van het microbioom ondersteunen, wat een teken is van een gezonde darm.

Via deze mechanismen kan de dagelijkse inname van visolie gunstige verschuivingen in het darmmicrobioom ondersteunen en de darmgezondheid bevorderen.

Wat zegt onderzoek over visolie en darmgezondheid?

Een handvol dierlijke en menselijke studies hebben geanalyseerd hoe omega-3-supplementatie de darmen beïnvloedt. Hier zijn enkele van de belangrijkste bevindingen:

 • Verhoogde gunstige bacteriën - Omega-3 verhoogt het gehalte aan Bifidobacterium, Lactobacillus en Akkermansia muciniphila bij muizen en mensen. Deze soorten produceren heilzame korte-keten vetzuren.
 • Minder LPS en ontstekingen - Ratten en muizen die visolie kregen, hadden lagere lipopolysaccharideniveaus en ontstekingscytokines zoals TNF-alfa en IL-1 beta in de dikke darm. Dit wijst op een verminderde ontsteking.
 • Verbeterde barrière-integriteit - Omega-3 verhoogt de activiteit van alkalische fosfatase in de darmen en de expressie van tight junction-eiwitten zoals occludine en ZO-1 om lekkende darmen te voorkomen.
 • Verbeterde diversiteit van het microbioom - Een onderzoek bij mensen meldde een verhoogde diversiteit van darmmicrobiotasoorten bij zuigelingen die een omega-3-supplement kregen.
 • Gemoduleerd metabolisme - Omega-3 veranderde microbiële genen met betrekking tot het metabolisme van vitaminen, aminozuren en polyfenolen. Dit suggereert een algemene modulatie van metabolische activiteit.

Het onderzoek is nog voorlopig. Maar de bevindingen suggereren dat omega-3 ontstekingsremmende en gunstige microbioommodulerende effecten hebben die de darmgezondheid ondersteunen.

Welke Omega-3 is het beste voor de darmgezondheid?

Voor het optimaliseren van de darmen is EPA waarschijnlijk de gunstigste omega-3. Redenen zijn onder andere:

 • Grotere ontstekingsremmende kracht - Talrijke onderzoeken tonen aan dat EPA krachtigere effecten heeft op ontstekingsmarkers dan DHA. Het verminderen van darmontsteking is de sleutel.
 • Betere absorptie - EPA lijkt effectiever in de cellen opgenomen te worden dan DHA bij mensen met darmontsteking en lekkende darmen.
 • Meer invloed op het microbioom - In dierstudies zorgde EPA specifiek voor meer Lactobacillus-soorten en minder LPS dan DHA.
 • Verbeterde symptomen - In een onderzoek onder patiënten met UC verbeterde visolie met een hoog EPA-gehalte symptomen zoals diarree en bloedingen beter dan visolie met een hoog DHA-gehalte.

Voor de gezondheid van darmen en ingewanden wordt aanbevolen om een visoliesupplement te kiezen met minstens 60% omega-3 uit EPA. Producten met een verhouding van 2:1 EPA:DHA bieden de beste ondersteuning.

Hoeveel visolie is er nodig om de darmgezondheid te verbeteren?

Menselijke studies gebruiken verschillende doses visolie om de effecten op het microbioom en de darmgezondheid te beoordelen:

 • Minimumdosis - 500 mg EPA/DHA per dag
 • Matige dosis - 2.000 mg EPA/DHA per dag
 • Therapeutische dosis - Tot 4.500 mg EPA/DHA per dag

Voor het onderhoud bij gezonde volwassenen is 500-1.000 mg per dag waarschijnlijk voldoende. Mensen met een lekkende darm, IBD of chronische darmproblemen kunnen baat hebben bij hogere doses onder medisch toezicht.

Kies altijd visoliën met een darmcoating of fosfolipiden als u meer dan 2000 mg per dag gebruikt om irritatie van de darm tot een minimum te beperken. Controleer ook op zuiverheid.

Zijn er risico's verbonden aan visolie voor darmproblemen?

De belangrijkste mogelijke bijwerkingen van visolie zijn:

Spijsverteringsproblemen - Het innemen van hoge doses visolie op een lege maag kan indigestie, misselijkheid of diarree veroorzaken. Samen met voedsel innemen.

Verhoogde bloeding - Zeer hoge innames kunnen de bloedingstijd verlengen. Een probleem voor mensen die bloedverdunners gebruiken of stollingsstoornissen hebben. Blijf onder de 3 gram per dag uit supplementen.

Visachtige nasmaak - Om visachtige oprispingen of smaak te minimaliseren, neemt u visoliecapsules met een darmcoating. Citroen-muntsmaken helpen ook.

Immuuneffecten - Omega-3 is over het algemeen ontstekingsremmend en heilzaam. Maar ze kunnen bij sommige mensen Th2-dominante allergieën verergeren. Symptomen opmerken.

Verder is visolie zeer veilig voor langdurig gebruik in de doseringen die de meeste mensen nemen. Werk toch samen met uw arts als u therapeutische hoeveelheden gebruikt.

Levensstijlmaatregelen die ook de darmgezondheid ondersteunen

Hoewel aanvullende omega-3 uit visolie nuttig kan zijn, is voor het optimaliseren van de darmgezondheid een allesomvattende aanpak nodig:

Eet meer gefermenteerd voedsel - Gebruik ongezoete yoghurt, kefir, kimchi, zuurkool en ingemaakte groenten om de inname van probiotica te verhogen.

Verhoog de prebiotische vezels - Eet meer uien, knoflook, bananen, haver, vlas en prei om gunstige darmbacteriën te voeden.

Volg een ontstekingsremmend dieet - Leg de nadruk op hele, onbewerkte plantaardige voedingsmiddelen, omega-3 en kruiden zoals kurkuma, terwijl u suiker, gefrituurd voedsel en geraffineerde koolhydraten beperkt.

Beheer stress - Chronische stress heeft een negatieve invloed op de darmmicrobiota. Probeer meditatie, yoga, diep ademhalen en voldoende slaap.

Blijf actief - Regelmatige matige lichaamsbeweging heeft ontstekingsremmende effecten.

Vermijd onnodige antibiotica - Overmatig gebruik van antibiotica decimeert de darmbacteriën. Neem ze alleen als ze echt nodig zijn voor infecties.

Een dieet en levensstijl die bevorderlijk zijn voor een gezonde darm, samen met een gericht gebruik van probiotische en prebiotische voedingsmiddelen, vormen de ideale basis. Visolie kan extra ontstekingsremmende voordelen bieden.

Heeft visolie invloed op de darmgezondheid? Conclusie

Opkomend onderzoek wijst erop dat aanvullende omega-3 uit visolie een gezond darmmicrobioom en de integriteit van de darmbarrière via verschillende gunstige mechanismen kan ondersteunen.

Er moeten echter nog grotere onderzoeken bij mensen worden uitgevoerd waarbij parameters zoals microbiota, ontstekingsmarkers en darmpermeabiliteit direct worden geanalyseerd.

Visolie lijkt veilig en mogelijk gunstig voor het verbeteren van de darmgezondheid, vooral in doses van 1-2 gram gecombineerde EPA/DHA. Mensen met IBD, lekkende darmen of chronische spijsverteringsproblemen kunnen onder medisch toezicht de meeste baat hebben bij visolie.

Hoewel het geen vervanging is voor het aanpakken van de algehele voeding, levensstijl en darmondersteunende supplementen, kan het toevoegen van omega-3 rijke visolie een extra hulpmiddel zijn om het welzijn van het maag-darmstelsel te optimaliseren.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/