Verhoogt omega-3 het testosteron?

Gepubliceerd:

Omega-3 vetzuren bieden een verscheidenheid aan gezondheidsvoordelen, van het verbeteren van de gezondheid van het hart tot het verbeteren van de hersenfunctie. Sommigen beweren dat omega-3 ook kunnen helpen om lage testosteronniveaus bij mannen op natuurlijke wijze te verhogen.

Testosteron is cruciaal voor de gezondheid van mannen en speelt een belangrijke rol bij spiertoename, libido, energie en meer. Maar heeft het verhogen van de inname van omega-3 echt een effect op testosteron?

Hieronder vindt u een gedetailleerde blik op het bewijsmateriaal over omega-3 vetzuren en hun effecten op de productie en niveaus van testosteron bij mannen.

Verhoogt Omega-3 het testosteron?

Waarom testosteron belangrijk is voor de gezondheid van mannen

Testosteron is een androgeen steroïdhormoon dat een centrale rol speelt in de gezondheid en ontwikkeling van de man. De belangrijkste functies zijn:

 • Ontwikkelend mannelijk voortplantingsweefsel
 • Ondersteuning van spiergroei en kracht
 • Bijdragen aan botmineraaldichtheid
 • De verdeling van lichaamsvet regelen
 • Beïnvloeding van de productie van rode bloedcellen
 • Invloed op de ontwikkeling van sperma
 • Beïnvloeding van libido en seksuele functie
 • Ondersteuning van stemming, cognitie en energie

Testosteron neemt van nature af met de leeftijd, met een daling van ongeveer 1% per jaar na de leeftijd van 30 jaar. Een laag testosterongehalte (hypogonadisme) komt voor bij meer dan 40% van de mannen op 45-jarige leeftijd.

Symptomen van een laag testosterongehalte zijn onder andere een verminderd libido, erectiestoornissen, vermoeidheid, verlies van spiermassa en depressie.

Het verhogen van testosteron door middel van voeding, lichaamsbeweging, stressmanagement en andere levensstijlmaatregelen biedt veel voordelen. Maar kan de inname van omega-3 ook helpen om het testosteronniveau te verhogen? Laten we eens naar het bewijs kijken.

Potentiële effecten van Omega-3 op testosteron

Omega-3 vetzuren zoals EPA en DHA zorgen voor verschillende gunstige invloeden in het lichaam die een gezond testosteronniveau kunnen ondersteunen, waaronder:

Vermindert ontstekingen - Chronische ontstekingen remmen de testosteronproductie. De krachtige ontstekingsremmende effecten van omega-3 kunnen deze onderdrukkende effecten tegengaan.

Verlaagt cortisol - Omega-3 helpt overtollig cortisol te verlagen, een hormoon dat vrijkomt bij stress. Een hoog cortisol verlaagt de testosteronproductie.

Verbetert de insulinegevoeligheid - Een slechte insulinecontrole heeft een negatieve invloed op testosteron. Omega-3 helpt de insulinesignalering te verbeteren.

Verhoogt leptine - Leptine signaleert vetcellen om testosteron te produceren. De inname van Omega-3 kan het leptineniveau verhogen.

Ondersteunt de gezondheid van de slagaders - Verbeterde bloedtoevoer naar de voortplantingsweefsels optimaliseert de beschikbaarheid en functie van testosteron.

Helpt de mitochondriale gezondheid - Mitochondriën produceren testosteron in Leydig cellen. Omega-3 ondersteunt een gezonde mitochondriale functie.

Via deze routes kan het handhaven van voldoende omega-3-inname de natuurlijke testosteronproductie en weefselgevoeligheid voor testosteron bij mannen bevorderen.

Tonen onderzoeken aan dat Omega-3 het testosteron verhoogt?

Klinische gegevens die de effecten van omega-3-supplementen op testosteronniveaus bij mannen onderzoeken, zijn tegenstrijdig en over het algemeen niet overtuigend:

 • Verschillende kleine onderzoeken tonen een toename van het totale en vrije testosteronniveau aan met omega-3-supplementen.
 • Uit een recent onderzoek bleek echter dat de meerderheid van de beschikbare gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken geen verandering in testosteronniveaus aantonen met omega-3-supplementen.
 • In enkele onderzoeken werden lagere testosteronniveaus waargenomen bij inname van omega-3 in hoge doses of op lange termijn.
 • Gegevens over veranderingen in anabole of spieropbouwende hormonen zoals IGF-1 zijn ook inconsistent.
 • Sommige onderzoeken wijzen op voordelen zoals verbeterde spermaparameters en seksuele functie, ondanks het feit dat de testosteronspiegel niet verandert.

In het algemeen is er momenteel weinig bewijs van hoge kwaliteit dat omega-3-suppletie de testosteronspiegel betrouwbaar verhoogt. Grotere klinische onderzoeken zijn nog steeds nodig.

Omega-3 blijft echter gunstig voor de ondersteuning van de gezondheid van mannen op andere manieren, zoals het verminderen van ontstekingen, het bevorderen van de gezondheid van het hart en het stabiliseren van de stemming.

Waarom verhogen Omega-3's niet consequent het testosteron?

Er zijn verschillende redenen waarom omega-3-supplementen het testosteronniveau niet kunnen verhogen, waaronder:

Dosiseffecten - Omega-3 kan testosteron alleen verhogen bij zeer hoge supplementaire doses van meer dan 3 gram per dag - een hoeveelheid die in weinig onderzoeken is onderzocht.

Testosteron in de basis - Mannen met een laag testosterongehalte door leeftijd of medische aandoeningen kunnen anders reageren dan jonge, gezonde mannen met een normaal testosterongehalte in de basis.

Type omega-3 - De meeste onderzoeken gebruiken generieke visoliesupplementen. Meer gerichte EPA/DHA-formules hebben mogelijk een ander effect op testosteron.

Invloed van lichaamsbeweging - Omega-3 verhoogt het testosteron mogelijk alleen in combinatie met een gestructureerde trainingsroutine. Er zijn maar weinig klinische onderzoeken die deze relatie hebben onderzocht.

Duur van het onderzoek - Veel onderzoeken zijn van korte duur, minder dan 3 maanden. Er kunnen langere onderzoeken nodig zijn om effecten aan het licht te brengen.

Individuele variabiliteit - Testosteronniveaus kunnen sterk variëren van persoon tot persoon. Genetica, levensstijl en gezondheidsstatus dragen waarschijnlijk allemaal bij aan de reactie op omega-3.

Kortom, het huidige onderzoek bevestigt noch ontkent dat omega-3 het testosteronniveau kan verhogen. Verder onderzoek is gerechtvaardigd om de effecten bij mannen te verduidelijken.

Zijn er risico's verbonden aan een hoge dosis Omega-3 voor testosteron?

Kleine bijwerkingen zoals een vissige nasmaak, misselijkheid en losse ontlasting kunnen optreden bij een hoge dosis omega-3 inname van meer dan 3 gram per dag. Om risico's te minimaliseren:

 • Verdeel doses over de dag met voedsel
 • Kies supplementen met een darmcoating
 • Verhoog de inname langzaam over een maand
 • Blijf dagelijks goed gehydrateerd

Bovendien kunnen hoge doses het risico op blauwe plekken of bloedingen verhogen bij mensen die bloedverdunners gebruiken of stollingsstoornissen hebben. Omega-3 biedt waarschijnlijk alleen voordelen voor verder gezonde mannen. Raadpleeg toch uw arts over veilige bovengrenzen op basis van uw medicijnen en medische geschiedenis.

Een matige verhoging van de omega-3-inname tot 2000 mg per dag uit voeding en supplementen levert weinig risico's op en blijft aan te raden voor de meeste mannen die hun fitheid, seksuele gezondheid en welzijn willen ondersteunen.

Leefstijlstrategieën met meer invloed op testosteron

Hoewel er nog meer onderzoek nodig is naar omega-3, kunnen mannen in de tussentijd baat hebben bij het implementeren van leefstijlmaatregelen waarvan beter is aangetoond dat ze het testosteron kunnen verhogen. De belangrijkste strategieën zijn onder andere:

Krachttraining - Gewichten heffen stimuleert de afgifte van testosteron. Streef naar 2-4 krachtsessies per week.

Intervaltraining met hoge intensiteit - Uitputtende oefeningen verhogen het testosteron aanzienlijk tot een uur na de training.

Verminder overtollig lichaamsvet - Overgewicht of obesitas verlaagt het testosteron. Ga naar een gezond percentage lichaamsvet.

Minimaliseer stress - Een hoog cortisolgehalte door chronische stress verlaagt het testosteron. Implementeer stressmanagementtechnieken.

Zorg voor voldoende vitamine D - Zorg voor voldoende vitamine D door slimme blootstelling aan de zon en suppletie.

Eet gezonde vetten en cholesterol - Consumeer meer olijfolie, noten, eieren en andere voedingsstoffen die testosteron aanmaken.

Optimaliseer uw slaap - Testosteron regenereert 's nachts. Zorg dat u 's nachts minstens 7 uur kwalitatief goede slaap krijgt.

Beperk alcohol - Zwaar alcoholgebruik verlaagt het testosteron. Houd het bij 1-2 matige drankjes.

Het optimaliseren van deze belangrijke levensstijlfactoren heeft een grotere invloed op testosteron dan omega-3 alleen, gebaseerd op het huidige bewijsmateriaal. Een allesomvattende aanpak is ideaal.

Verhoogt omega-3 het testosteron? Conclusie

Hoewel omega-3 bewezen voordelen biedt voor de gezondheid van het hart, de hersenfunctie en de stemming, blijven de effecten ervan op het testosteronniveau op dit moment onduidelijk.

Kleine onderzoeken laten gemengde resultaten zien, met stijgingen, dalingen of geen verandering in testosteron. De meeste goed gecontroleerde onderzoeken laten geen significante invloed zien.

Omega-3 heeft waarschijnlijk alleen een indirecte invloed op het testosteronniveau door ontstekingen, cortisol en insulineresistentie te verminderen. De voordelen zijn waarschijnlijk bescheiden.

Verder onderzoek bij mannen met een laag testosterongehalte die voldoende hoge doses omega-3 nemen, is gerechtvaardigd. In de tussentijd hebben leefstijlstrategieën meer overtuigend bewijs om testosteron op natuurlijke wijze te optimaliseren.

Gezien het lage risico blijft het aan te raden omega-3 uit vette vis of supplementen te halen als onderdeel van een algemeen ontstekingsremmend dieet en een actieve levensstijl. Maar de effecten op testosteron vereisen specifiek meer onderzoek om definitieve antwoorden te krijgen.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/