Maakt Omega-3 u slanker?

Gepubliceerd:

Omega-3 vetzuren zijn een van de populairste voedingssupplementen geworden vanwege hun brede scala aan gezondheidsvoordelen. Een van de vermeende effecten van omega-3 is het verbeteren van vetverlies en het helpen van mensen om een slanker lichaam te krijgen. Maar is er enige waarheid in de bewering dat omega-3 u slanker kan maken? Laten we het bewijs objectief onderzoeken.

Maakt Omega-3 u slanker?

Wat zijn Omega-3 vetzuren?

Voordat we dieper ingaan op de effecten op lichaamsvet, is het handig om eerst even op te frissen wat omega-3 vetzuren precies zijn.

De drie belangrijkste soorten Omega-3

Er zijn drie primaire omega-3 vetten die voordelen voor de gezondheid bieden:

 • ALA (alfa-linoleenzuur)
 • EPA (eicosapentaeenzuur)
 • DHA (docosahexaeenzuur)

ALA komt voornamelijk voor in plantaardige bronnen zoals lijnzaad, chiazaad en walnoten. EPA en DHA komen voornamelijk uit vette vis en visoliesupplementen.

Essentieel voor gezondheid

Omega-3 vetzuren worden beschouwd als "essentiële" vetzuren omdat ze niet door het lichaam kunnen worden aangemaakt en via de voeding moeten worden verkregen. Ze spelen een cruciale rol in de hersenfunctie, de gezondheid van de ogen, de ontwikkeling van de foetus en het verminderen van ontstekingen.

Krachtige ontstekingsremmende effecten

Een belangrijke reden waarom omega-3 zo heilzaam zijn, is hun vermogen om ontstekingen in het hele lichaam te verminderen. EPA en DHA zijn bijzonder krachtige ontstekingsremmers die de ontstekingsbevorderende omega-6 vetten in moderne diëten kunnen tegengaan.

Nu u een korte achtergrond hebt over wat omega-3 zijn, zullen we het bewijs analyseren dat deze essentiële vetten u kunnen helpen om lichaamsvet te verliezen en slanker te worden.

Mechanismen voor Omega-3 die vetverlies bevorderen

Voordat we kijken naar directe klinische studies bij mensen, is het nuttig om enkele van de voorgestelde mechanismen te begrijpen waardoor omega-3 vetverlies en een betere lichaamssamenstelling zouden bevorderen:

1. De stofwisselingssnelheid verhogen

Sommige onderzoeken suggereren dat EPA en DHA uit visolie het metabolisme en de hoeveelheid verbrande calorieën in rust kunnen verhogen. In één onderzoek verhoogden omega-3 supplementen het energieverbruik in rust met meer dan 400 calorieën per dag bij zwaarlijvige personen.

Een ander onderzoek toonde aan dat een hogere inname van omega-3 gecorreleerd was met een hoger gehalte aan spiermitochondriën. Mitochondriën zijn de vetverbrandingsmotoren van de cellen.

2. Lipogenese en vetopslag verminderen

Men denkt dat omega-3 de stofwisseling meer in de richting van vetverbranding en minder in de richting van vetopslag verschuift. Dierstudies tonen aan dat omega-3 de activiteit verminderen van enzymen die betrokken zijn bij lipogenese, zoals vetzuursynthase.

Omega-3 kan ook genen onderdrukken die de vetopslag verhogen, zoals SREBP-1 en PPAR-gamma. Dit resulteert in minder lipogenese in vetcellen.

3. De insulinegevoeligheid verbeteren

Een van de belangrijkste oorzaken van overtollige vetopslag is een slechte insulineregeling die leidt tot constant hoge niveaus van het hormoon.

Van omega-3 is in onderzoeken aangetoond dat het de insulinegevoeligheid verbetert, waardoor het lichaam efficiënter voedsel kan gebruiken voor energie in plaats van het naar het vetweefsel te pompen.

4. Ontsteking verminderen

Chronische laaggradige ontsteking is nauw verbonden met obesitas en metabole disfunctie. De krachtige ontstekingsremmende effecten van EPA en DHA kunnen helpen ontstekingen om te keren die vetverlies remmen.

Omega-3 kan bijvoorbeeld ontstekingsbevorderende cytokinen zoals TNF-alfa en IL-6 verlagen, die vaak verhoogd zijn bij obesitas.

5. De vetoxidatie tijdens inspanning verhogen

Sommige onderzoeken wijzen uit dat het innemen van visoliesupplementen de hoeveelheid vet die verbrand wordt tijdens aerobe trainingen met een gemiddelde tot hoge intensiteit kan verhogen.

Uit één onderzoek bleek dat mensen die omega-3 slikten 10% meer vet verbrandden tijdens het fietsen op de benen in vergelijking met mensen die maïsoliecapsules kregen. De omega-3 verbeterden de metabolische efficiëntie.

Samengevat kunnen omega-3 dus slankheid bevorderen door de vetverbranding te optimaliseren, de insulinegevoeligheid te verbeteren, ontstekingen te verminderen en de vetoxidatie tijdens de training te verbeteren. Maar wat blijkt uit klinisch onderzoek?

Bevindingen van klinische onderzoeken bij mensen

Hoewel de bovenstaande mechanismen plausibele theorieën bieden over hoe omega-3 lichaamsvet kunnen verminderen, wordt dit ook bevestigd door de feitelijke klinische onderzoeken bij mensen? Laten we het bewijs eens bekijken.

Correlatiestudies

Verschillende grote observationele onderzoeken tonen associaties aan tussen een hogere inname van omega-3 uit zeevruchten en een lager lichaamsgewicht en vetmassa. Eén meta-analyse ontdekte dat elke toename van 0,5 gram per dag in de inname van omega-3 gekoppeld was aan bijna 2 pond minder lichaamsvet.

Correlatie bewijst echter geen oorzakelijk verband. Degenen die meer vis en omega-3 eten, hebben vaak andere gezonde leefgewoonten die de associaties kunnen verstoren. We moeten dus kijken naar directe gerandomiseerde onderzoeken.

Klinische onderzoeken bij volwassenen met overgewicht/obesitas

Een aantal klinische onderzoeken heeft de effecten van omega-3 supplementen op de lichaamssamenstelling bij mensen met overgewicht of obesitas onderzocht.

Sommige onderzoeken hebben significante verminderingen in lichaamsvetpercentage, tailleomtrek en buikvet aangetoond bij mensen die omega-3 innemen in vergelijking met een placebo. Maar andere studies hebben geen voordelen voor vetverlies gevonden.

Een meta-analyse uit 2012 combineerde gegevens van alle tot dan toe uitgevoerde onderzoeken. De onderzoekers concludeerden dat omega-3 supplementatie resulteerde in een significant groter verlies van lichaamsvet en -gewicht in vergelijking met placebo.

De effecten waren echter relatief bescheiden, gemiddeld ongeveer 1,6 pond meer verlies voor de omega-3-groepen. Recentere meta-analyses hebben vergelijkbaar kleine voordelen gevonden.

Klinische onderzoeken bij atleten en bodybuilders

Andere onderzoeken hebben specifiek gekeken naar de effecten van omega-3 op de lichaamssamenstelling bij atleten en bodybuilders die trainingsprogramma's volgen.

Sommige onderzoeken meldden een verbeterde toename van de vetvrije massa en vetverlies bij weerstandgetrainde personen die visolie innamen. Maar andere onderzoeken vonden geen significant verschil met placebo.

Ook hier wijzen meta-analyses die al deze onderzoeken combineren op een klein voordeel voor het verbeteren van de lichaamssamenstelling bij getrainde personen, maar de effecten zijn gemiddeld klein.

Dosering kan effecten beïnvloeden

Een probleem bij het interpreteren van het klinisch onderzoek is dat de onderzoeken een breed scala aan doseringsprotocollen hebben gebruikt. Sommige onderzoeken hebben te lage doses toegediend om het lichaamsvet significant te beïnvloeden.

Hogere dagelijkse innames van EPA en DHA in het bereik van 2-3 gram lijken het vetverlies het meest te bevorderen, vooral in combinatie met lichaamsbeweging. Lagere doses van minder dan 1 gram per dag hebben over het algemeen geen sterk effect.

Dus samengevat zijn de klinische gegevens voor mensen gemengd en laten ze gemiddeld kleine effecten zien. Maar hogere omega-3 doses kunnen de kans op meetbaar vetverlies vergroten.

Bijkomende Dieet- en Levensstijlfactoren

Hoewel omega-3 supplementen op zichzelf een bescheiden boost kunnen geven aan vetverlies, kan het combineren ervan met aanvullende interventies op het gebied van voeding en levensstijl de resultaten maximaliseren. Enkele synergetische strategieën zijn:

- Eiwitinname verhogen

De consumptie van meer hoogwaardige eiwitten helpt bij het vetverlies en voorkomt het verlies van mager weefsel tijdens een dieet. Omega-3 helpt de vetverbrandingseffecten van voedingseiwitten te versterken.

- Geraffineerde koolhydraten verminderen

Het minimaliseren van geraffineerde koolhydraten en suikers voorkomt bloedsuikerpieken en kan de insulinegevoeligheid verbeteren. Dit optimaliseert de omstandigheden voor vetcellen om hun opgeslagen vet vrij te geven.

- HIIT-workouts doen

Omega-3 lijkt het meest effectief in het stimuleren van vetoxidatie tijdens aerobe intervallen met hoge intensiteit. Deze trainingsstijl maximaliseert de vetverbranding.

- Slaap optimaliseren

Voldoende slaap van goede kwaliteit reguleert de eetlusthormonen zoals leptine en ghreline om het hongergevoel onder controle te houden. Omega-3 ondersteunt ook de slaapkwaliteit.

- Stress beheren

Chronische stress verhoogt cortisol, wat vetopslag kan stimuleren, vooral in de buikstreek. Omega-3 helpt stress te verminderen.

Veranderingen in uw levensstijl in combinatie met voldoende inname van omega-3 biedt de beste kans om de resultaten van vetverlies te maximaliseren.

De Magerste Bronnen van Omega-3

Voor mensen die hun lichaamsvet willen verminderen, is het ook belangrijk om uw dagelijkse omega-3 uit de meest magere bronnen te halen. Hier zijn enkele topopties:

 • Vette vis zoals zalm, sardines, ansjovis, makreel
 • Visolie- of krilloliesupplementen
 • Supplementen met algenolie
 • Lijnzaad, chiazaad, walnoten

Vettere vis zoals tonijn kan grotere hoeveelheden ontstekingsbevorderende omega-6 bevatten die de voordelen van de omega-3-inhoud teniet kunnen doen. Magere eiwitbronnen zoals zalm en sardines zijn ideaal.

En kies altijd voor pure, door derden geteste supplementen om overtollige verzadigde vetten en verontreinigingen te vermijden.

Veranderingen in levensstijl zijn cruciaal

Hoewel dit artikel zich heeft gericht op de potentiële vetverlieseffecten van omega-3-supplementen, mag u niet vergeten dat dieet- en leefstijlinterventies veel effectiever zijn voor het bereiken van substantieel, blijvend gewichtsverlies.

Supplementen alleen zullen verwaarloosbare resultaten opleveren. Maar het optimaliseren van uw omega-3-inname kan dienen als een mooie aanvulling om de effecten van een betere voeding, meer lichaamsbeweging en andere veranderingen in uw gezonde levensstijl te versterken.

Enkele van de meest effectieve leefstijltips voor vetverlies zijn:

 • Calorieën tellen om een bescheiden dagelijks tekort te behouden
 • Meer verzadigende eiwitten en vezels eten
 • De consumptie van verwerkte koolhydraten/suikers verminderen
 • Doe aan krachttraining en cardio-oefeningen
 • Prioriteit geven aan slaapkwaliteit en stressbeheer
 • Na verloop van tijd de vooruitgang bijhouden en consequent blijven

Voordat u geld uitgeeft aan een glimmend nieuw supplement, moet u er zeker van zijn dat u eerst de belangrijkste voedings- en levensstijlfundamenten aanpakt die nodig zijn om slanker te worden.

Maakt Omega-3 u slanker? Conclusie

Samenvattend suggereert het bewijs dat omega-3 vetzuren de stofwisselingssnelheid, vetoxidatie, insulinegevoeligheid en lichaamssamenstelling een lichte boost kunnen geven. De effecten zijn gemiddeld echter relatief klein op basis van de klinische onderzoeken die tot nu toe zijn uitgevoerd.

Enkele van de belangrijkste conclusies zijn:

 • De voordelen lijken het meest uitgesproken bij hogere innames van 2-3 gram EPA/DHA per dag
 • Een combinatie met lichaamsbeweging, voldoende eiwitten, een lage suikerinname en andere leefstijlinterventies kan de resultaten maximaliseren
 • Magere eiwitbronnen zoals vette vis en pure supplementen worden aanbevolen
 • Aanzienlijk, blijvend vetverlies vereist een allesomvattende aanpak van dieet, lichaamsbeweging en levensstijloptimalisatie

Hoewel omega-3 op zichzelf niet zal leiden tot een dramatische lichaamstransformatie, bieden ze wel een extra hulpmiddel dat kan bijdragen aan incrementele voordelen. Binnen een kader van op bewijs gebaseerde vetverliesprincipes kan een optimale inname van omega-3 de reis naar een slanker lichaam ondersteunen.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/