Zit er veel Omega-6 vetzuren in pindakaas?

Gepubliceerd:

Pindakaas is een populair, voedzaam broodbeleg gemaakt van gemalen pinda's. Het bevat veel hartgezonde vetten en plantaardige eiwitten. Het bevat veel hart-gezonde vetten en plantaardige eiwitten, maar ook een aanzienlijke hoeveelheid omega-6 vetzuren. In dit artikel wordt nagegaan of pindakaas veel ontstekingsbevorderende omega-6-vetzuren bevat en worden tips gegeven om pindakaas te gebruiken als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet.

Wat zijn Omega-6 vetzuren?

Omega-6 vetzuren zijn een familie van meervoudig onverzadigde vetten die essentiële voedingsstoffen zijn voor mensen. Het belangrijkste omega-6 vet is linolzuur (LA), dat kan worden omgezet in andere biologisch actieve omega-6 vetzuren zoals gamma-linoleenzuur (GLA) en arachidonzuur (AA).

Zit er veel Omega-6 vetzuren in pindakaas?

Deze vetten zijn betrokken bij vitale processen zoals het controleren van ontstekingen, bloedstolling, hersenfunctie en hormoonregulatie. De meeste moderne diëten leveren echter veel meer omega-6 dan nodig is, voornamelijk uit plantaardige oliën en bewerkte voedingsmiddelen.

Overmatige consumptie van omega-6 in combinatie met onvoldoende inname van omega-3 kan leiden tot een onbalans die systemische ontstekingen bevordert, waardoor het risico op chronische ziekten zoals hartaandoeningen, diabetes en artritis toeneemt.

Hoewel een beetje omega-6 vet in de voeding dus essentieel is, is het belangrijk om er niet te veel van binnen te krijgen.

Hoeveel Omega-6 zit er in pindakaas?

Pindakaas bevat een aanzienlijke hoeveelheid omega-6 vetzuren, hoewel de exacte hoeveelheid per merk kan verschillen.

Gemiddeld levert een portie gewone pindakaas van 2 eetlepels (32 gram) ongeveer 5-6 gram omega-6 linolzuur (LA), wat 25-30% van de dagelijkse waarde (DV) levert.

Sommige natuurlijke pindakaas heeft echter een nog hoger gehalte aan omega-6, en levert tot wel 10 gram LA per portie.

Ter vergelijking: de meeste gezondheidsorganisaties raden aan omega-6 niet meer dan 5-8% van de calorieën in te nemen voor een optimale gezondheid. Dit komt neer op ongeveer 11-17 gram per dag op een dieet van 2000 calorieën.

Slechts 2 eetlepels pindakaas kunnen tot een derde van de aanbevolen dagelijkse bovengrens voor de consumptie van omega-6 leveren.

Top 3 redenen waarom pindakaas veel Omega-6 bevat

Er zijn drie belangrijke redenen waarom pindakaas zo veel ontstekingsbevorderende omega-6 vetzuren bevat in vergelijking met andere gezonde vetten:

1. Hoog gehalte aan LA in pinda's

Pinda's bevatten van nature veel LA, gemiddeld ongeveer 30% van het totale vetgehalte. Aangezien pindakaas uit gepureerde pinda's bestaat, erft het ditzelfde vetzuurprofiel.

2. Pindaoliën

Sommige merken pindakaas voegen een deel van de pindaolie die tijdens de verwerking is verwijderd, weer toe. Pindaolie bevat ongeveer 30 gram omega-6 LA per eetlepel, waardoor het omega-6-gehalte nog hoger wordt.

3. Gehydrogeneerde oliën

Sterk verwerkte pindakaas bevat vaak gehydrogeneerde oliën die rijk zijn aan LA om scheiding te voorkomen. Gedeeltelijk gehydrogeneerde oliën produceren transvetten die het risico op hartaandoeningen kunnen verhogen.

Dus naast het feit dat pinda's zelf van nature veel omega-6 bevatten, kunnen bepaalde productiepraktijken pindakaas nog rijker maken aan deze ontstekingsbevorderende vetten.

Omega-6 tot Omega-3 verhouding in pindakaas

Een ander probleem met het omega-6-gehalte van pindakaas is dat het erg weinig omega-3-vetten bevat om het hoge LA-gehalte te compenseren.

Pinda's leveren slechts ongeveer 0,1 gram van het omega-3 vet alfa-linoleenzuur (ALA) per portie. De meeste soorten pindakaas hebben een omega-6 tot omega-3 verhouding van ongeveer 50:1.

Voor een optimale gezondheid zou deze verhouding volgens de meeste voedingsorganisaties dichter bij 2:1 of 3:1 moeten liggen. De extreem hoge onbalans tussen omega-6 en omega-3 in pindakaas kan ontstekingen bevorderen.

4 Tips om uw inname in evenwicht te brengen

Als u regelmatig pindakaas eet, zijn hier enkele tips om de mogelijk negatieve effecten van het hoge gehalte aan omega-6 te minimaliseren:

1. Porties beperken

Houd het bij een portie van 1-2 eetlepels per dag in plaats van overdrijven. Smeer het dun uit in plaats van grote lepels te eten.

2. Natuurlijke versies kiezen

Zoek naar natuurlijke pindakaas zonder toegevoegde oliën of gehydrogeneerde oliën om een teveel aan omega-6 te vermijden.

3. Combineer met Omega-3

Combineer pindakaas met omega-3-rijk voedsel zoals vis, walnoten, lijnzaad of chiazaad om uw inname in balans te brengen.

4. Supplementeren met Omega-3

Het nemen van een omega-3 supplement zoals visoliecapsules helpt een tegenwicht te vormen voor de omega-6 uit pindakaas.

Door uw pindakaasinname te matigen, natuurlijke kwaliteitsmerken zonder toegevoegde oliën te kiezen en pindakaas te combineren met omega-3-voedingsmiddelen of -supplementen, kunt u de bezorgdheid over het hoge omega-6-gehalte verminderen.

Potentiële voordelen van het verminderen van een teveel aan Omega-6

Het verminderen van overtollige omega-6 vetinname uit bronnen zoals pindakaas en het verhogen van ontstekingsremmende omega-3 vetten kan deze gezondheidsvoordelen bieden:

1. Lagere ontstekingen

Het opnieuw in evenwicht brengen van uw omega-6/omega-3-verhouding helpt bij het beheersen van chronische ontstekingen, een belangrijke oorzaak van veel ziekten.

2. Mentale gezondheid verbeteren

Een hogere inname van omega-3 in combinatie met minder overtollige omega-6 is goed voor depressie, angst, ADHD en andere geestelijke gezondheidsproblemen.

3. Verminder het risico op hartaandoeningen

Het optimaliseren van de balans tussen omega-6 en omega-3 verlaagt de risicofactoren voor hartaandoeningen, zoals een hoog LDL-cholesterol, triglyceriden en bloeddruk.

4. Hersenfunctie ondersteunen

Meer omega-3 vetzuren en een lagere verhouding omega-6 tot omega-3 bevorderen een gezonde veroudering van de hersenen en cognitie.

5. Voordeel voor de gezondheid van de huid

Het corrigeren van een verstoord omega-evenwicht helpt bij het verminderen van inflammatoire huidaandoeningen zoals eczeem, acne en psoriasis.

Samenvattend kan worden gesteld dat het terugdringen van bronnen van omega-6 in de voeding, zoals pindakaas, en het verhogen van omega-3 veel voordelen biedt voor zowel de lichamelijke als de geestelijke gezondheid.

Belangrijkste opmerkingen over pindakaas en Omega-6

 • Pindakaas bevat veel omega-6 vet, linolzuur (LA) genaamd, en 2 eetlepels leveren ongeveer 5-10 gram.
 • Redenen voor het hoge omega-6-gehalte zijn onder andere de LA in pinda's, toegevoegde pindaolie en gehydrogeneerde oliën tijdens de verwerking.
 • Pindakaas heeft een extreem onevenwichtige verhouding tussen omega-6 en omega-3 van ongeveer 50:1, wat ontstekingen kan bevorderen.
 • Tips voor een evenwichtige inname zijn onder andere het beperken van porties, het kiezen van natuurlijke merken en het combineren met omega-3 uit vis, walnoten of supplementen.
 • Het verminderen van een te hoge inname van omega-6 uit pindakaas terwijl de inname van omega-3 wordt geoptimaliseerd, komt meerdere aspecten van de gezondheid ten goede.

De conclusie is dat pindakaas relatief veel ontstekingsbevorderende omega-6 vetzuren bevat in vergelijking met andere gezonde vetten. Door de inname te matigen, kwaliteitsmerken te kiezen en een balans te vinden met omega-3, kunt u ervan genieten als onderdeel van een algemeen ontstekingsremmend dieet.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/