Vermindert visolie ontstekingen?

Gepubliceerd:

Ontsteking is een natuurlijk proces dat het lichaam helpt om te genezen van verwondingen, infecties en ziekten. Kortdurende ontstekingen zijn heilzaam, maar chronische ontstekingen kunnen tot verschillende gezondheidsproblemen leiden. De omega-3 vetzuren in visolie hebben krachtige ontstekingsremmende eigenschappen die ongewenste ontstekingen kunnen helpen verminderen.

Hoe visolie ontstekingen bestrijdt

Hoe visolie ontstekingen bestrijdt

Visolie bevat grote hoeveelheden van de omega-3 vetten eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Studies tonen aan dat EPA en DHA ontstekingsmarkers zoals:

C-Reactief Eiwit

C-reactief proteïne (CRP) is een gevoelige marker van systemische ontsteking. Meerdere onderzoeken tonen aan dat visoliesupplementen de CRP-niveaus verlagen bij gezonde volwassenen en mensen met ontstekingsaandoeningen.

Cytokinen

Cytokinen zijn kleine eiwitten die door immuuncellen worden vrijgegeven en die ontstekingsreacties regelen. Van EPA en DHA is aangetoond dat ze de productie van verschillende ontstekingsbevorderende cytokinen remmen.

Cellulaire Ontsteking

Visoliesupplementen kunnen het aantal circulerende ontstekingsbevorderende immuuncellen en ontstekingssignaalmoleculen in het lichaam verminderen.

Aandoeningen die verbeteren door de ontstekingsremmende effecten van visolie

De ontstekingsremmende eigenschappen van visolie kunnen gunstig zijn voor verschillende gezondheidsaandoeningen die gepaard gaan met chronische ontstekingen:

Artritis

Patiënten met reumatoïde artritis die omega-3 supplementen nemen, ervaren vaak minder zwelling van de gewrichten, ochtendstijfheid en pijn. Visolie kan artritispatiënten ook in staat stellen om het gebruik van ontstekingsremmende medicijnen te verminderen.

Metabole ziekte

Chronische ontsteking draagt bij aan insulineresistentie, obesitas en atherosclerose. De ontstekingsremmende effecten van visolie helpen bij het verbeteren van biomarkers die geassocieerd worden met het metabool syndroom.

Inflammatoire darmziekten

Aanvulling met visolie kan helpen bij het verminderen van de symptomen van de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa, de twee belangrijkste soorten inflammatoire darmziekten.

Astma

Van visolie is aangetoond dat het de longfunctie verbetert en astmasymptomen vermindert dankzij de ontstekingsremmende effecten. Sommige patiënten kunnen hierdoor hun steroïde medicatie verminderen.

Auto-immuunziekten

De ontstekingsremmende effecten van omega-3 kunnen de symptomen van bepaalde auto-immuunziekten zoals lupus, psoriasis en multiple sclerose helpen verbeteren.

Geestelijke Gezondheidsstoornissen

Patiënten met een zware depressie hebben hogere ontstekingsniveaus. Omega-3 supplementen kunnen therapeutische effecten hebben door het remmen van ontstekingsbevorderende cytokinen die een negatieve invloed kunnen hebben op stemming en gedrag.

Hoeveel visolie is nodig voor ontstekingsremmende voordelen?

Het eten van omega-3-rijke vis kan ontstekingsremmende effecten hebben. Studies tonen echter aan dat het nemen van visoliesupplementen in doses van 1000-4000 mg per dag de krachtigste ontstekingsremmende voordelen biedt.

De optimale dosering hangt af van uw gezondheidsdoelen:

 • Algemene gezondheid: 1000 mg EPA/DHA per dag
 • Gezondheid van het hart: 2000 mg EPA/DHA per dag
 • Auto-immuunziekte: 3000 mg EPA/DHA per dag
 • Ontstekingsreuma: 3000-5000 mg EPA/DHA per dag

Praat met uw arts om de juiste dosering visolie voor u te vinden op basis van uw specifieke gezondheidstoestand en doelen.

Ontstekingsremmende mechanismen van visolie

Onderzoek toont aan dat omega-3 vetzuren uit visolie ontstekingen via verschillende mechanismen verminderen:

1. Eicosanoïden remmen

Eicosanoïden zijn signaalmoleculen gemaakt van omega-6 vetten die ontstekingen bevorderen. EPA en DHA remmen de productie van ontstekingsbevorderende eicosanoïden zoals leukotriene B4.

2. Cytokine onderdrukking

Omega-3 blokkeert de synthese van ontstekingsbevorderende cytokinen zoals interleukine-1β, interleukine-6 en tumornecrosefactor alfa (TNF-α).

3. Productie van resolvin

EPA en DHA worden omgezet in gespecialiseerde pro-oplossende mediatoren, resolvins genaamd, die actief ontstekingen oplossen en weefselgenezing bevorderen.

4. Vermindering van oxidatieve stress

Visolie heeft antioxiderende effecten die de oxidatieve stress onderdrukken die chronische ontstekingsaandoeningen veroorzaakt.

Is krillolie of gewone visolie beter tegen ontstekingen?

Zowel krillolie als gewone visoliesupplementen bieden ontstekingsremmende voordelen, maar er zijn enkele belangrijke verschillen:

 • Krillolie bevat EPA en DHA gebonden aan fosfolipiden, wat de biologische beschikbaarheid kan verbeteren.
 • Visolie levert meer totaal EPA/DHA tegen lagere kosten
 • Krillolie levert ook de antioxidant astaxanthine

Krillolie is veelbelovend voor artritis bij lagere doses in vergelijking met visolie. Voor andere aandoeningen worden gewone visoliesupplementen aanbevolen vanwege hun hogere omega-3-gehalte per gewicht.

Voedselbronnen van ontstekingsremmende Omega-3s

De rijkste voedingsbronnen van ontstekingsremmende EPA en DHA zijn:

 • Zalm
 • Makreel
 • Sardientjes
 • Ansjovis
 • Haring
 • Forel
 • Oesters
 • Tonijn
 • Witvis

Streef naar minstens twee porties (6 ons) van deze vette vis per week. ALA in plantaardig voedsel zoals walnoten, lijnzaad en chiazaad kan worden omgezet in EPA/DHA, maar de omzetting is inefficiënt.

Moet ik visolie nemen met ontstekingsremmende medicijnen?

Visolie kan veilig samen met de meeste medicijnen ingenomen worden. Raadpleeg echter uw arts voordat u visolie met bloedverdunners combineert, omdat dit het risico op bloedingen kan verhogen. Visolie kan sommige patiënten in staat stellen om de doses ontstekingsremmende medicijnen te verlagen, maar dit moet onder toezicht van een arts gebeuren.

Antwoorden op veelgestelde vragen over visolie

Hieronder vindt u antwoorden op enkele veelgestelde vragen over visolie en ontstekingen:

V: Hoe lang duurt het voordat visolie ontstekingen vermindert?

Het kan 2-3 maanden van regelmatige visoliesuppletie duren voordat u een significante vermindering van ontstekingsmarkers ziet. De effecten zijn dosisafhankelijk, waarbij hogere doses sneller verlichting geven.

V: Vermindert visolie gewrichtsontsteking en artritis sneller dan medicijnen?

Hoewel visolie ontstekingsremmende effecten heeft, zijn voorgeschreven medicijnen zoals NSAID's en biologische geneesmiddelen nog steeds krachtiger en werken ze sneller bij ernstige artritis. Visoliesupplementen kunnen patiënten echter in staat stellen om hun medicatiedoseringen na verloop van tijd te verlagen.

V: Als ik vegetariër/veganist ben, kan ik dan nog steeds ontstekingsremmende voordelen halen uit plantaardige omega-3?

U kunt enige ontstekingsremmende voordelen halen uit de plantaardige omega-3 ALA in veganistische voedingsmiddelen zoals walnoten, vlas en chia. Omdat de omzetting naar EPA/DHA echter beperkt is, worden supplementen met algenolie aanbevolen voor vegetariërs en veganisten om voorgevormde, zeer ontstekingsremmende omega-3 te krijgen.

V: Kan ik mijn kind visolie geven om ontstekingen te verminderen?

Visoliesupplementen zijn veilig voor kinderen en hebben ontstekingsremmende effecten die kunnen helpen bij aandoeningen zoals jeugdreuma, astma en inflammatoire darmziekten. Bespreek de juiste dosering altijd met de arts van uw kind. Laat kinderen omega-3-rijke zeevruchten eten voor gezondheidsvoordelen op de lange termijn.

V: Maakt het koken/bewaren van visolie het minder effectief tegen ontstekingen?

Overmatige blootstelling aan hitte, licht en zuurstof kan EPA en DHA in visolie beschadigen. Koop een gerenommeerd merk in ondoorzichtige flessen die koel en donker bewaard worden voor maximale ontstekingsremmende voordelen. Koelen na opening helpt de versheid te behouden.

Conclusie

Concluderend, er is substantieel wetenschappelijk bewijs dat de krachtige ontstekingsremmende eigenschappen van visolie aantoont. De omega-3 vetzuren EPA en DHA die overvloedig voorkomen in visoliesupplementen remmen ontstekingsprocessen via verschillende mechanismen.

Voldoende omega-3 uit visolie of zeevruchten kan helpen bij het voorkomen of behandelen van verschillende chronische ontstekingsaandoeningen en de daaraan gerelateerde gezondheidscomplicaties. Praat met uw arts om te zien of visoliesupplementen geschikt zijn voor uw individuele gezondheidsstatus en doelen.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/