Is het OK om Omega-3 met Probiotica in te nemen?

Gepubliceerd:

Omega-3 vetzuren en probiotica zijn twee van de populairste supplementen die mensen nemen voor een betere gezondheid.

Omega-3 zoals EPA en DHA bevorderen de gezondheid van het hart, stimuleren de hersenfunctie, verminderen ontstekingen en bieden vele andere voordelen.

Probiotica vullen gezonde darmbacteriën aan, verbeteren de immuniteit en helpen bij de spijsvertering.

Is het OK om Omega-3 met Probiotica in te nemen?

Met al hun overlappende voordelen zijn veel mensen geïnteresseerd in het samen innemen van omega-3 en probioticasupplementen. Maar is dit veilig en effectief? Of zijn er zorgen over interacties of bijwerkingen?

Dit uitgebreide artikel onderzoekt het bewijs voor het combineren van omega-3 visolie of krillolie met probioticasupplementen. We onderzoeken:

 • De voordelen van omega-3 en probiotica
 • Manieren waarop omega-3 het darmmicrobioom kan verbeteren
 • Mogelijke interacties tussen omega-3 en probiotica
 • Veiligheidsoverwegingen en voor wie voorzichtigheid geboden is
 • Tips om omega-3 en probiotica samen te nemen

Aan het eind zult u begrijpen hoe u omega-3 en probioticasupplementen veilig samen kunt gebruiken voor een optimale gezondheid.

De vele voordelen van Omega-3 vetzuren

Omega-3 is een type meervoudig onverzadigd vetzuur dat voornamelijk voorkomt in zeevruchten en visoliesupplementen. De belangrijkste omega-3's die in verband worden gebracht met gezondheidsvoordelen zijn:

 • Eicosapentaeenzuur (EPA)
 • Docosahexaeenzuur (DHA)

Hier zijn enkele van de bewezen manieren waarop EPA en DHA het welzijn bevorderen:

1. Ontsteking verminderen

Chronische ontsteking is de drijvende kracht achter de progressie van de meeste ziekten. Omega-3 helpt ontstekingen in elke cel en elk orgaansysteem in het lichaam tegen te gaan.

Aanvulling vermindert ontstekingsmarkers zoals C-reactief proteïne (CRP), IL-6 en TNF-alfa.

2. De gezondheid van het hart ondersteunen

De krachtige ontstekingsremmende effecten van omega-3 vertalen zich in significante cardioprotectieve voordelen.

De inname van Omega-3 is gekoppeld aan een lager risico op hartaanvallen, hartritmestoornissen, atherosclerose en overlijden door hartaandoeningen. EPA en DHA verlagen ook triglyceriden en de bloeddruk.

3. Hersenfunctie stimuleren

DHA vormt meer dan 30% van de vetzuren in de hersenen. Omega-3 ondersteunt een optimale cognitieve ontwikkeling en helpt stemmingsstoornissen voorkomen.

Ze kunnen ook de leeftijdsgerelateerde mentale achteruitgang vertragen en het risico op dementie verminderen.

4. Verbeter de gezondheid van uw ogen

DHA is sterk geconcentreerd in het netvlies. Voldoende inname bevordert een gezonde ontwikkeling van het gezichtsvermogen bij zuigelingen en vermindert leeftijdsgerelateerde oogziekten zoals maculadegeneratie.

5. Verlicht gewrichtspijn

Omega-3 vermindert stijfheid, zwelling en pijn bij aandoeningen zoals reumatoïde artritis door ontstekingen te verminderen. Ze kunnen ook gunstig zijn voor artrose.

6. Huid en haar verbeteren

Omega-3 houdt het haar glanzend en de huid stralend door de talgproductie te reguleren. Ze beschermen ook tegen schade door de zon en uitdroging die leidt tot vroegtijdige veroudering.

7. Een gezonde zwangerschap ondersteunen

Omega-3 is van vitaal belang voor een goede foetale groei en neurologische ontwikkeling. Ze zijn vooral belangrijk voor de vorming van de hersenen en de ogen.

De inname van Omega-3 tijdens de zwangerschap en borstvoeding is goed voor de cognitieve functie, de gezichtsscherpte en de motoriek van zuigelingen.

8. Immuniteit verhogen

De ontstekingsremmende effecten van omega-3 versterken de activiteit van immuuncellen zoals neutrofielen, B-cellen en T-cellen.

Omega-3 kan ook gunstig zijn voor de immuniteit van de darmen en de integriteit van de darmbarrière.

Samengevat bieden omega-3 EPA en DHA wijdverspreide voordelen voor de hersenen, het hart, de huid, de gewrichten, de ogen, de immuniteit en nog veel meer. Hun ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen zijn de sleutel tot hun gezondheidseffecten.

De voordelen van probiotica voor de gezondheid van de darmen en het hele lichaam

Probiotica zijn heilzame stammen van levende bacteriën en gisten die zich in uw spijsverteringsstelsel bevinden. Enkele van de meest onderzochte probiotische soorten zijn:

 • Lactobacillus
 • Bifidobacterium
 • Saccharomyces

Hier zijn enkele van de belangrijkste bewezen voordelen van probiotica:

1. De spijsvertering verbeteren

Probiotica verlichten meerdere spijsverteringsklachten zoals een opgeblazen gevoel, winderigheid, diarree, verstopping en maagpijn. Ze helpen de stoelgang te reguleren en herstellen een gezonde darmfunctie.

Bepaalde stammen zoals Lactobacillus GG zijn bijzonder effectief voor het verminderen van diarree veroorzaakt door infecties, antibiotica of inflammatoire darmziekten zoals IBS.

2. De immuunfunctie verbeteren

Ongeveer 80% van uw immuunsysteem bevindt zich in uw darmen. Probiotica beïnvloeden de immuniteit op meerdere manieren:

 • Verhoging van de productie van secretorisch IgA
 • Verbetering van de activiteit van fagocyten, T-cellen en NK-cellen
 • Moduleren van ontstekingssignaalmoleculen zoals cytokinen

Deze combinatie van effecten versterkt de afweer tegen ziekteverwekkers en infecties.

3. Ondersteun de gezondheid van het hart

Probiotica verlagen het cholesterolgehalte in het bloed, het lipoproteïnegehalte en de bloeddruk - allemaal belangrijke risicofactoren voor hartaandoeningen.

De fermentatiebijproducten van probiotica kunnen ook het risico op hart- en vaatziekten verlagen door LDL-oxidatie te remmen.

4. Mentale gezondheid verbeteren

Uw darmen en hersenen zijn nauw met elkaar verbonden via de darm-hersenas. Probiotica beïnvloeden angst, depressie, stressrespons, OCD en autismespectrumstoornissen door hersensignalen en de productie van neurochemicaliën te veranderen.

5. Hulp bij gewichtsverlies

Probiotica helpen bij gewichtsverlies via meerdere mechanismen. Ze helpen de calorieabsorptie te verminderen, reguleren signalen van eetlust zoals ghreline, en wijzigen de expressie van genen die betrokken zijn bij vetopslag.

6. Diarree door antibiotica voorkomen

Antibiotica doden grote hoeveelheden gezonde darmbacteriën, wat vaak leidt tot antibiotica-geassocieerde diarree.

Het innemen van probiotica helpt dit te voorkomen door de darmen te bevolken met nuttige microben die ziekteverwekkers in toom houden.

7. Verminder eczeem en allergieën

Probiotica die tijdens de zwangerschap worden ingenomen en aan zuigelingen worden gegeven, kunnen het risico op eczeem, astma en voedselallergieën verminderen. Ze moduleren immuunreacties en darmpermeabiliteit om tolerantie te bevorderen.

8. Ondersteuning van de urogenitale gezondheid

Het innemen van probioticasupplementen kan bacteriële vaginose en urineweginfecties (UTI's) voorkomen en behandelen.

Lactobacillus-stammen verzuren de vagina om ziekteverwekkers te remmen. Ze kunnen ook het terugkomen van UTI's met 60-80% verminderen.

Samengevat bieden probiotica verschillende voordelen voor de spijsvertering, immuniteit, hartaandoeningen, geestelijke gezondheid, allergieën, gewichtsbeheersing en nog veel meer. Ze helpen bij het kweken van een gezond darmmicrobioom.

Hebben Omega-3's invloed op het darmmicrobioom?

Nieuw onderzoek wijst erop dat omega-3 vetzuren de samenstelling van de darmmicrobiota positief kunnen beïnvloeden. Dierlijke en menselijke studies tonen aan dat EPA en DHA:

Nuttige bacteriën verhogen

Omega-3 bevordert de groei van gezonde huisbacteriën zoals Bifidobacterium en Lactobacillus-stammen in de dikke darm.

Ze verhogen ook de productie van korte-keten vetzuren door fermentatie, wat goed is voor de darmgezondheid.

Schadelijke bacteriën verminderen

EPA en DHA verminderen de kolonisatie van ziekteverwekkers zoals Clostridium en E. coli-soorten.

Omega-3 helpt de darmmicrobiota in evenwicht te brengen door schadelijke bacteriën te onderdrukken en tegelijkertijd gunstige microben te stimuleren.

De barrièrefunctie van de darmen verbeteren

Omega-3 verbetert de integriteit van de darmen door de expressie van tight junction-eiwitten te stimuleren. Dit voorkomt lekken over de darmbarrière.

Verminder ontstekingen en oxidatieve stress

Door ontstekingsbevorderende cytokinen en markers van oxidatieve stress te verlagen, creëren omega-3's een darmomgeving die de groei van gezonde microbiota bevordert.

Alter Metabole Producten

Omega-3 verandert de microbiële metabolieten in de dikke darm, wat kan bijdragen aan een lager ziekterisico.

Ze verhogen bijvoorbeeld de productie van gezondheidsbevorderende verbindingen zoals geconjugeerde linolzuren (CLA's).

Door deze brede effecten op darmmicroben en hun stofwisselingsproducten bevorderen omega-3's een gezond darmecosysteem.

Werkt Omega-3 samen met Probiotica?

Er zijn geen negatieve interacties bekend tussen het gebruik van omega-3 visoliesupplementen en probiotica samen. Recente studies suggereren zelfs dat omega-3 de groei en werkzaamheid van probiotica kan verbeteren.

Verbeterde levensvatbaarheid van probiotica

Omega-3 helpt probiotica maagzuur te overleven en te gedijen in het darmmilieu. Micro-encapsulatie van probiotica met visolie verhoogde de overleving van Lactobacillus-stammen in vergelijking met andere oliën.

Verhoogde groei van probiotica

Wanneer probiotische soorten zoals Lactobacillus en Bifidobacterium worden gekweekt in een medium dat omega-3 bevat, vertonen ze een verbeterde groei, activiteit en celmembraanfunctie.

Verbeterde probiotische effecten

De combinatie van omega-3 met probiotica versterkt hun ontstekingsremmende effecten in cellen en dierlijke colitismodellen. De combinatie verbetert ook de kolonisatie van probiotica aanzienlijk.

Bescherming tegen oxidatie

Omdat ze gevoelig zijn voor oxidatie, produceren probiotica hun eigen antioxidanten zoals glutathion en superoxide dismutase. Omega-3 biedt extra antioxidantdekking om de levensvatbaarheid van probiotica te verbeteren.

Samenvattend blijkt uit beschikbaar onderzoek dat omega-3 een veilige aanvulling is op probioticasupplementen. Omega-3 kan zelfs als prebioticum werken door een meer optimale groei en activiteit van probiotische stammen te bevorderen.

Zijn er bijwerkingen of veiligheidsproblemen?

Omega-3 visolie- en probioticasupplementen hebben een uitstekend veiligheidsprofiel met een minimaal risico op bijwerkingen bij de meeste mensen. Er zijn echter een paar potentiële problemen waar u rekening mee moet houden:

1. GI-symptomen

 • Omega-3: Visolie kan soms misselijkheid, brandend maagzuur, diarree of maagpijn veroorzaken, vooral bij hoge doses. Inname met voedsel of het langzaam opvoeren van de dosering helpt GI-bijwerkingen te minimaliseren.
 • Probiotica: Probiotica kunnen aanvankelijk tijdelijk winderigheid, een opgeblazen gevoel of constipatie veroorzaken omdat de darmmicrobiota verandert. Beginnen met lagere CFU-aantallen en geleidelijk verhogen gedurende 2-3 weken voorkomt het meeste ongemak.

2. Allergieën

 • Omega-3: Vis, schaaldieren of bestanddelen van visolie kunnen allergische reacties opwekken bij gevoelige personen. Plantaardige oliën zoals algen DHA/EPA bieden een alternatief.
 • Probiotica: Sommige probiotische stammen worden geproduceerd op zuivel-, ei- of soja-substraten. Controleer de etiketten om er zeker van te zijn dat probiotische producten geen allergene triggers bevatten.

3. Infecties

 • Probiotica: In zeer zeldzame gevallen kunnen probiotische stammen zoals Lactobacillus overgroeien en infecties veroorzaken bij immuungecompromitteerde mensen. Het risico is uiterst klein bij gezonde mensen.

4. Bloedingsrisico

 • Omega-3: Een zeer hoge inname van meer dan 3 gram per dag kan de bloedingstijd verlengen, vooral in combinatie met andere bloedverdunners. Bespreek de dosis met uw arts als u antistollingsmiddelen gebruikt.

Als omega-3- en probioticasupplementen volgens de aanbevelingen worden ingenomen, worden ze door de meeste mensen goed verdragen en zijn ze veilig. Er kunnen echter speciale voorzorgsmaatregelen gelden voor mensen met bepaalde medische aandoeningen.

Wie moet er voorzichtig zijn?

Hier zijn enkele gevallen waarin voorzichtigheid geboden is bij het gebruik van omega-3 visolie met probioticasupplementen:

1. Immuungecompromitteerde personen

Mensen met een verzwakt immuunsysteem lopen een verhoogd risico op infectie door probioticastammen. Vraag medisch advies om er zeker van te zijn dat probiotica veilig zijn voor uw aandoening.

2. Mensen met GI-stoornissen

Als u het korte darmsyndroom, HIV, alvleesklierontsteking of andere ernstige darmaandoeningen hebt, kunnen probiotica de darmfunctie verder verstoren. Werk samen met uw arts om ze veilig te introduceren.

3. Mensen die anticoagulantia gebruiken

Een zeer hoge inname van omega-3 kan het risico op bloedingen verhogen als u bloedverdunners gebruikt. Matige doses visolie zijn waarschijnlijk veilig, maar bespreek dit met uw arts.

4. Mensen met een allergie voor zeevruchten

Controleer of uw visolie vrij is van allergenen. Alternatieven zoals algen EPA/DHA, lijnzaadolie of hennepzaadolie kunnen omega-3 leveren als u allergisch bent voor zeevruchten.

5. Personen met immunosuppressie

Als u immunosuppressiva neemt na een orgaantransplantatie, een auto-immuunziekte heeft of chemotherapie ondergaat, zijn probiotica misschien niet aan te raden vanwege het infectierisico.

Tenzij u een specifieke medische aandoening, angst of spijsverteringsproblemen hebt, zijn omega-3 supplementen en probiotica over het algemeen zeer veilig om samen te gebruiken. Maar het is nog steeds slim om eerst met uw arts te overleggen als u zich zorgen maakt.

Tips om Omega-3 en Probiotica samen te nemen

Volg deze eenvoudige tips om de voordelen en veiligheid te maximaliseren wanneer u uw omega-3 en probioticasupplementen combineert:

 • Introduceer ze langzaam, beginnend met lage doses, en verhoog ze dan geleidelijk over 2-4 weken. Dit voorkomt GI-symptomen.
 • Neem probiotica 30 minuten voor een maaltijd op een lege maag in voor een optimale afgifte aan de darmen.
 • Neem visolie met voedsel of vlak voor de maaltijd voor een betere opname en minder maagklachten.
 • Kies supplementen van hoge kwaliteit van gerenommeerde merken die Good Manufacturing Practices (GMP) volgen.
 • Zoek naar multistammen probioticamixen met minstens 10 miljard CFU's van goed onderzochte stammen zoals Lactobacillus.
 • Kies visolie met toegevoegde antioxidanten zoals vitamine E om de versheid te behouden en ranzigheid te voorkomen.
 • Bewaar geopende flesjes probiotica en visolie in de koelkast om de houdbaarheid en werkzaamheid te verlengen.
 • Neem regelmatig een pauze van probiotica, bijvoorbeeld om de paar maanden, om onbalans of overbevolking in het darmmicrobioom te voorkomen.

Het combineren van omega-3 met probiotica is veilig, effectief en handig om uw algehele welzijn te verbeteren. Maar lees altijd de etiketten op mogelijke allergenen, begin laag en langzaam, en raadpleeg uw arts over eventuele veiligheidskwesties.

Moet u Omega-3 met probiotica innemen? Conclusie

Onderzoek toont aan dat omega-3 visoliesupplementen en probiotica geen negatieve wisselwerking hebben. Ze lijken juist synergetische effecten te hebben op de gezondheid van de darmen als ze samen worden gebruikt.

Studies tonen aan dat omega-3 de groei, kolonisatie en werkzaamheid van veel probiotische stammen verbetert. Ze helpen de ideale omgeving in de darmen te creëren waarin probiotica goed kunnen gedijen.

Op hun beurt stimuleren probiotica waarschijnlijk de absorptie en ontstekingsremmende voordelen van omega-3's. Hun combinatie biedt aanvullende ondersteuning voor hartgezondheid, hersenfunctie, immuniteit, spijsvertering, geestelijke gezondheid en meer.

Omega-3 visolie- en probioticasupplementen hebben een uitstekende veiligheidsreputatie en worden door de meeste mensen samen goed verdragen. Door langzaam te beginnen, kwaliteitsmerken te kiezen, ze zoals aanbevolen in te nemen en voorzichtig te zijn met bestaande medische aandoeningen, kunnen beide samen op lange termijn gebruikt worden.

Hoewel een gezond dieet altijd de basis is, kan het combineren van de ontstekingsremmende kracht van omega-3 met darmbalancerende probiotica uw gezondheid en welzijn naar een hoger niveau tillen. Zorg ervoor dat u contact opneemt met uw zorgverlener voordat u met nieuwe supplementen begint, om er zeker van te zijn dat ze aan uw behoeften voldoen.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/