Ondervoeding kan leiden tot haaruitval - Maar het is vaak omkeerbaar met goede voeding

Gepubliceerd:

Ondervoeding en voedingstekorten zijn veel voorkomende oorzaken van haaruitval die vaak over het hoofd worden gezien. Met de juiste voedingsstoffen en het juiste dieet kan haaruitval door ondervoeding echter worden teruggedrongen.

Inhoud:

 1. Wat is ondervoeding en hoe veroorzaakt het haaruitval?
 2. Kan haaruitval door ondervoeding worden teruggedrongen?
  1. Eet een evenwichtig, voedzaam dieet
  2. Vraag uw arts naar supplementen
  3. Behandel eventuele onderliggende medische aandoeningen
  4. Vermijd crashdiëten en snel gewichtsverlies
  5. Stress verminderen
 3. Vragen beantwoord over haaruitval door ondervoeding
  1. Welke tekorten aan voedingsstoffen veroorzaken het vaakst haaruitval?
  2. Groeit haar terug nadat ondervoeding behandeld is?
  3. Kan gewichtstoename helpen om het haar te herstellen?
  4. Werken haargroeisupplementen?
  5. Welke voedingsmiddelen bevorderen de haargroei?
  6. Zal mijn haar weer normaal dik worden?
  7. Hoe lang duurt het om voedingsstoffen aan te vullen?
  8. Bestaat er een bloedtest voor haaruitval door voedingstekorten?
  9. Welke ziekten veroorzaken haaruitval door ondervoeding?
  10. Kunnen tekorten aan voedingsstoffen permanente haaruitval veroorzaken?
 4. Een gezond eet- en leefpatroon is de sleutel tot het voorkomen van haaruitval
  1. Samengevat, belangrijke punten om te onthouden:
 5. Kan ondervoeding haaruitval veroorzaken?
 6. Is haaruitval door ondervoeding omkeerbaar?
 7. Welke voedingsstoffen zijn belangrijk voor het behoud van gezond haar?
 8. Wat zijn de symptomen van ondervoeding bij volwassenen?
 9. Kan ondervoeding ook problemen met de hoofdhuid veroorzaken?
 10. Kunnen voedingssupplementen helpen bij het verbeteren van de gezondheid van het haar?
 11. Kan ondervoeding een oorzaak zijn van mislukte haartransplantaties?
 12. Zijn er specifieke diëten die verdere haaruitval kunnen voorkomen?
 13. Kan ondervoeding leiden tot alopecia androgenetica?
 14. Welke rol spelen micronutriënten in de gezondheid van het haar?

Ondervoeding kan leiden tot haaruitval

Wat is ondervoeding en hoe veroorzaakt het haaruitval?

Ondervoeding verwijst naar een gebrek aan goede voeding door onvoldoende voedselinname of problemen met de opname van voedingsstoffen. Het kan veroorzaakt worden door eetstoornissen, verkeerde diëten, ziekte of gewoonweg te weinig vitamines en mineralen uit uw voeding halen.

Er zijn twee hoofdtypen ondervoeding:

 • Marasmus - veroorzaakt door onvoldoende calorie-inname die leidt tot ernstig gewichtsverlies en spieratrofie. Dit kan voorkomen bij aandoeningen zoals anorexia.
 • Kwashiorkor - veroorzaakt door een ernstig eiwittekort, zelfs als de calorie-inname voldoende is. Veroorzaakt zwelling van het lichaam door het vasthouden van vocht. Komt vaker voor in ontwikkelingslanden.

Beide soorten ondervoeding beroven de haarzakjes van de essentiële voedingsstoffen die ze nodig hebben voor een gezonde haargroei. Enkele belangrijke manieren waarop ondervoeding tot haaruitval leidt zijn:

 • Eiwittekort - Haar bestaat voor het grootste deel uit een eiwit dat keratine heet. Zonder voldoende proteïne uit voedingsmiddelen zoals vlees, zuivel, bonen en linzen wordt de groei van nieuw haar belemmerd.
 • IJzertekort - IJzer vervoert zuurstof naar de haarzakjes. Een laag ijzergehalte leidt tot een verminderde zuurstoftoevoer, waardoor de haargroei wordt geremd.
 • Zinktekort - Zink is nodig voor de eiwitsynthese en celdeling die betrokken zijn bij het maken van nieuw haar. Een tekort aan zink wordt in verband gebracht met dunner wordend haar en haaruitval.
 • Vitaminegebrek - Vitamines zoals A, B, C, D en E helpen allemaal om gezond haar te ondersteunen. Tekorten belemmeren de haargroeicyclus.
 • Malabsorptieproblemen - Ziekten zoals de ziekte van Crohn en coeliakie maken het moeilijk om voedingsstoffen goed op te nemen, wat leidt tot tekorten.
 • Crashdiëten - Zeer caloriearme diëten schokken het lichaam en beroven de haarzakjes van de nodige energie en voedingsstoffen om te groeien.

Het eindresultaat is meer haaruitval, dunner worden en verminderde hergroei. Bij ondervoede personen kan tot 30% van de hoofdhuidharen zich in de rustfase bevinden in plaats van actief te groeien.

Kan haaruitval door ondervoeding worden teruggedrongen?

Het goede nieuws is dat haaruitval en dunner worden als gevolg van ondervoeding in de meeste gevallen omkeerbaar is zodra de tekorten aan voedingsstoffen gecorrigeerd zijn.

Door voldoende proteïnen, vitaminen, mineralen en calorieën binnen te krijgen, kan het haar terugkeren naar de normale groeifasen. Het kan echter tijd kosten om de schade ongedaan te maken, met een merkbare verbetering die 3-6 maanden duurt. Hier zijn enkele tips om de haargroei te herstellen:

1. Eet een evenwichtig, voedzaam dieet

Zorg ervoor dat u met een gevarieerde voeding voldoet aan de dagelijkse behoefte aan calorieën, eiwitten, ijzer, zink en vitaminen. Goede eiwitbronnen zijn vlees, gevogelte, vis, eieren, zuivel, bonen, noten en zaden. Haal ijzer uit rood vlees, zeevruchten, spinazie en verrijkte granen. Zink zit veel in oesters, noten, rood vlees en gevogelte. Fruit en groenten leveren essentiële haarvitaminen.

2. Vraag uw arts naar supplementen

Mogelijk hebt u vitamine- of mineralensupplementen nodig om eventuele tekorten te verhelpen. Een supplement met vitamine D, ijzer, foliumzuur, zink en vitamine B-complex kan het haar de voedingsstoffen geven die het nodig heeft. Raadpleeg eerst uw arts.

3. Behandel eventuele onderliggende medische aandoeningen

Beheers ziekten zoals bloedarmoede, schildklieraandoeningen en auto-immuunziekten, die kunnen leiden tot malabsorptie van voedingsstoffen en haaruitval. Als u deze onder controle krijgt, kan haaruitval worden tegengegaan.

4. Vermijd crashdiëten en snel gewichtsverlies

Het beperken van calorieën of voedingsstoffen veroorzaakt stress die leidt tot overmatig verharen. Streef in plaats daarvan naar langzaam, gestaag gewichtsverlies door middel van een evenwichtig tekort. Een crashdieet kan tijdelijk haarverlies veroorzaken.

5. Stress verminderen

Chronische stress verhoogt cortisol en ontstekingen, wat haaruitval kan verergeren. Probeer ontspannende activiteiten zoals yoga, meditatie of massage om de haargroei te ondersteunen.

10 vragen beantwoord over haaruitval door ondervoeding

Er zijn nog steeds veel veelgestelde vragen over haaruitval als gevolg van slechte voeding. Hier vindt u antwoorden op 10 veelgestelde vragen:

1. Welke tekorten aan voedingsstoffen veroorzaken het vaakst haaruitval?

Tekorten aan ijzer en zink zijn het meest gelinkt aan haaruitval. Andere veel voorkomende tekorten zijn proteïne, vitamine D, vitamine B12 en omega-3 vetzuren. Zelfs meerdere kleine tekorten aan vitaminen/mineralen kunnen samen de gezondheid van het haar beïnvloeden.

2. Groeit haar terug nadat ondervoeding behandeld is?

De meeste gevallen van haaruitval door een tekort aan voedingsstoffen zijn omkeerbaar. Het kost echter tijd om nieuw haar te laten ingroeien en uitgevallen haar te vervangen. Het kan zijn dat u pas na 3-6 maanden een significante hergroei ziet. Manage uw verwachtingen en wees geduldig.

3. Kan gewichtstoename helpen om het haar te herstellen?

Als het gewichtsverlies snel ging door ondervoeding, kan het zeker helpen om het haar weer te laten groeien als u weer een gezond en stabiel gewicht krijgt. Zorg ervoor dat u langzaam aankomt met een uitgebalanceerd voedzaam dieet. Vermijd jojodiëten.

4. Werken haargroeisupplementen?

Supplementen voor haar leveren de vitaminen, mineralen en voedingsstoffen die uw lokken nodig hebben. Zoek naar supplementen met biotine, zink, foliumzuur, ijzer en vitamine D voor voedingstekorten. Deze supplementen kunnen de haargroei ondersteunen wanneer ze gecombineerd worden met een gezond dieet.

5. Welke voedingsmiddelen bevorderen de haargroei?

Zalm, walnoten, bonen, eieren, spinazie en fruit zoals avocado's en sinaasappels leveren de proteïnen, omega-3, ijzer, zink en vitaminen voor gezond haar. Een gebalanceerd dieet met deze voedingsmiddelen kan de haargroei optimaliseren.

6. Zal mijn haar weer normaal dik worden?

Bij tijdelijk dunner wordend haar als gevolg van kortdurende ondervoeding kan uw haar zijn vroegere dikte terugkrijgen zodra de voedingsstoffen aangevuld zijn en er nieuwe groei komt. Bij langdurige tekorten kan de hergroei minder sterk zijn.

7. Hoe lang duurt het om voedingsstoffen aan te vullen?

Het duurt weken tot maanden om het voedingsstoffenniveau in uw lichaam te herstellen met een gezond dieet. Neem supplementen om sneller te groeien. U moet ook rekening houden met 3-6 maanden nieuwe groei voor optimale haardikte. Heb geduld.

8. Bestaat er een bloedtest voor haaruitval door voedingstekorten?

Uw arts kan laboratoriumtests bestellen om te controleren op vitamine-, mineralen- en proteïnetekorten die verband houden met haaruitval. De belangrijkste dingen om te testen zijn ijzer-, ferritine-, vitamine D-, zink- en eiwitniveaus. Dit helpt bij het opstellen van een gericht behandelplan.

9. Welke ziekten veroorzaken haaruitval door ondervoeding?

Malabsorptiestoornissen zoals coeliakie en de ziekte van Crohn kunnen leiden tot tekorten. Auto-immuunziekten, schildklieraandoeningen, eetstoornissen, GI-operaties en zelfs diabetes kunnen ook indirect haaruitval door ondervoeding veroorzaken.

10. Kunnen tekorten aan voedingsstoffen permanente haaruitval veroorzaken?

Als voedingstekorten ernstig en langdurig zijn, kan dit de haarzakjes zodanig beschadigen dat er permanente schade en haaruitval optreedt. Hoe sneller u het behandelt, hoe groter de kans op herstel. Snel ingrijpen is de sleutel.

Een gezond eet- en leefpatroon is de sleutel tot het voorkomen van haaruitval

De conclusie is dat veel gevallen van dunner wordend haar en haaruitval terug te voeren zijn op voedingstekorten door ondervoeding. Hoewel een crashdieet verleidelijk kan zijn voor snelle resultaten, kan het uw haar beroven van de essentiële bouwstenen die het nodig heeft.

Voldoende proteïnen, vitaminen en mineralen binnenkrijgen via een gevarieerde, evenwichtige voeding is de sleutel om de haarfollikels gelukkig en productief te houden. Beheers stress, neem regelmatig lichaamsbeweging, blijf gehydrateerd en vermijd extreme voeding. Uw haar zal u dankbaar zijn en jarenlang weelderig en sterk blijven!

Samengevat, belangrijke punten om te onthouden:

 • Ondervoeding door onvoldoende eiwitten, calorieën, vitaminen en mineralen is een veel voorkomende omkeerbare oorzaak van haaruitval.
 • Marasmus en kwashiorkor zijn ernstige vormen van ondervoeding die gepaard gaan met haaruitval. Tekorten aan ijzer, zink, proteïne en vitamines liggen meestal aan de basis van haaruitval.
 • Het omkeren van een tekort aan voedingsstoffen kan de haargroei binnen 3-6 maanden herstellen. Eet een voedzaam dieet en neem supplementen indien nodig.
 • Kom langzaam weer aan als het verlies snel ging. Behandel onderliggende spijsverteringsstoornissen en verminder stress voor een optimale haargroei.
 • Als de ondervoeding ernstig en langdurig was, kan het haar niet meer zijn oude dikte terugkrijgen. Zoek zo snel mogelijk behandeling.
 • Voorkom haaruitval in de toekomst door een uitgebalanceerd dieet met voldoende eiwitten, vitaminen en mineralen. Blijf weg van crash-diëten.

Kan ondervoeding haaruitval veroorzaken?

Ja, ondervoeding kan leiden tot haaruitval. Wanneer er een tekort is aan essentiële voedingsstoffen in het lichaam, kan dit de gezondheid van de haarzakjes aantasten en haaruitval tot gevolg hebben.

Is haaruitval door ondervoeding omkeerbaar?

In veel gevallen is haaruitval door ondervoeding omkeerbaar. Door het lichaam de juiste voeding te geven en tekorten aan voedingsstoffen aan te pakken, kan haaruitval worden gestopt en kan het haar weer groeien.

Welke voedingsstoffen zijn belangrijk voor het behoud van gezond haar?

Verschillende voedingsstoffen spelen een rol bij gezond haar, waaronder vitamine C, vitamine E, zink en vitamine D. Deze voedingsstoffen zijn essentieel voor het behoud van gezonde haarfollikels en het bevorderen van haargroei.

Wat zijn de symptomen van ondervoeding bij volwassenen?

Symptomen van ondervoeding bij volwassenen kunnen variëren, maar kunnen bestaan uit plotseling gewichtsverlies, broos haar, dunner wordend haar en haaruitval, en algehele zwakte.

Kan ondervoeding ook problemen met de hoofdhuid veroorzaken?

Ja, ondervoeding kan ook de gezondheid van de hoofdhuid beïnvloeden. Een tekort aan voedingsstoffen kan leiden tot droogheid, jeuk en andere problemen met de hoofdhuid.

Kunnen voedingssupplementen helpen bij het verbeteren van de gezondheid van het haar?

Voedingssupplementen kunnen de gezondheid van het haar verbeteren, vooral als er tekorten aan voedingsstoffen zijn. Het is echter belangrijk om een arts te raadplegen voordat u met supplementen begint.

Kan ondervoeding een oorzaak zijn van mislukte haartransplantaties?

Ja, ondervoeding kan het succes van een haartransplantatie beïnvloeden. Goede voeding is essentieel voor het genezingsproces en de groei van getransplanteerde haarzakjes.

Zijn er specifieke diëten die verdere haaruitval kunnen voorkomen?

Hoewel er geen specifieke diëten zijn die het voorkomen van verdere haaruitval kunnen garanderen, kan een goed uitgebalanceerd dieet dat rijk is aan essentiële voedingsstoffen de gezondheid van het haar ondersteunen en het risico op haaruitval minimaliseren.

Kan ondervoeding leiden tot alopecia androgenetica?

Ondervoeding alleen veroorzaakt misschien niet direct alopecia androgenetica (ook bekend als kaalheid volgens het patroon), maar het kan wel bijdragen aan dunner wordend haar en haarverlies bij personen die al vatbaar zijn voor deze aandoening.

Welke rol spelen micronutriënten in de gezondheid van het haar?

Micronutriënten, zoals vitaminen en mineralen, spelen een cruciale rol in het behoud van gezonde haarzakjes en de bevordering van haargroei. Tekorten aan micronutriënten kunnen leiden tot haarproblemen, waaronder haaruitval.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/