Hoe voorkom ik dat mijn haar uitvalt?

Gepubliceerd:

Haaruitval kan beangstigend en verontrustend zijn. Als u uw haar borstelt en merkt dat er meer lokken dan normaal uitvallen, begint u zich misschien zorgen te maken. Is dit gewoon normaal uitvallen of iets ernstigers? Wat kunt u doen om te voorkomen dat uw haar dunner wordt en om de haargroei te verbeteren? Deze gids bespreekt veelvoorkomende oorzaken van haaruitval, manieren om het probleem te diagnosticeren en wetenschappelijk onderbouwde oplossingen om het uitvallen van haar tegen te gaan.

Hoe voorkom ik dat mijn haar uitvalt

Wat veroorzaakt overmatig haarverlies en dunner wordend haar?

Ongeveer 100 haren per dag verliezen is normaal. Als u echter meer haar verliest of merkt dat uw haar dunner wordt, kan dit wijzen op een probleem. Er zijn verschillende redenen waarom u meer haar verliest dan normaal.

De meest voorkomende oorzaken van haaruitval zijn:

 • Genetica. Erfelijke haaruitval of kaalheid is de belangrijkste oorzaak van dunner wordend haar. Het hormoon dihydrotestosteron (DHT) zorgt ervoor dat de haarzakjes krimpen, waardoor de groeifase korter wordt en er dunnere haren ontstaan tot er geen groeien.
 • Hormonale veranderingen. Hormoonschommelingen als gevolg van zwangerschap, bevalling, het stoppen met anticonceptiepillen en de menopauze kunnen haaruitval bij vrouwen veroorzaken.
 • Stress. Hoge stressniveaus verhogen cortisol en andere hormonen die de groeicyclus van het haar onderbreken, waardoor het haar meer uitvalt dan normaal. Veroorzaakt stress bij u haaruitval?
 • Tekorten aan voedingsstoffen. Een gebrek aan proteïne, ijzer, zink, vitamine B12 en andere voedingsstoffen kan de haargroei belemmeren. Een onevenwichtig dieet dat deze gezonde voedingsstoffen voor het haar mist, draagt bij aan dunner wordend haar.
 • Medicijnen. Bloedverdunners, antidepressiva, cholesterolmedicijnen en behandelingen voor hartaandoeningen, jicht en hoge bloeddruk kunnen haaruitval veroorzaken. Geboortebeperkingspillen dragen hier bij sommige vrouwen ook aan bij. Bent u onlangs met nieuwe medicijnen begonnen?
 • Veroudering. Naarmate we ouder worden, worden de groeifasen van ons haar korter en valt er meer uit. Ouderdomsgerelateerde uitdunning komt vaak voor bij zowel mannen als vrouwen.
 • Huidaandoeningen. Roos, psoriasis, schimmelinfecties en andere hoofdhuidproblemen kunnen ervoor zorgen dat het haar uitvalt.
 • Kapsels en behandelingen. Strakke kapsels zoals vlechten, te veel warmte gebruiken bij het stylen, bleken en agressieve chemische steil- en permanentbehandelingen kunnen de lokken beschadigen en leiden tot breuk en uitval.
 • Ziekte. Ernstige medische aandoeningen zoals lupus, schildklieraandoeningen, bloedarmoede door ijzertekort en andere auto-immuunziekten kunnen de oorzaak zijn van overmatig verharen.

Hoe wordt haaruitval gediagnosticeerd?

Als u merkt dat uw haar meer uitvalt dan normaal, is het belangrijk om uw arts of dermatoloog te bezoeken. Hij of zij kan uw hoofdhuid en haar onderzoeken, de symptomen bespreken en eventueel bloedtesten aanbevelen om het probleem te diagnosticeren.

Artsen kunnen de oorzaak van haaruitval onder andere vaststellen:

 • Lichamelijk onderzoek - Controleren op haaruitvalpatronen, beschadigde follikels, schilfering, ontstekingen, vlekken en afgebroken haren.
 • Trektest - Trek zachtjes aan kleine stukjes om te tellen hoeveel haren eruit komen. Meer dan 6 duidt op een probleem.
 • Bloedtesten - Het testen van ijzer, vitamine D, schildklierhormoon en andere waarden om onevenwichtigheden aan het licht te brengen. Draagt een tekort aan voedingsstoffen bij aan het dunner worden van uw haar?
 • Hoofdhuidbiopsie - Het verwijderen en onderzoeken van hoofdhuidweefsel om infecties, alopecia en andere aandoeningen die de follikels aantasten te diagnosticeren.
 • Genetische test - DNA-analyse helpt bij het voorspellen van het risico op kaalheid. Hiermee wordt bepaald of u de genetische androgeenreceptor hebt die DHT-gevoeligheid veroorzaakt.

Zodra de arts de oorzaak heeft vastgesteld, zal hij de juiste behandelingsopties aanbevelen. Als u de juiste diagnose krijgt, hebt u de beste kans om uw haaruitval te stoppen en hergroei te stimuleren.

Wat kan ik doen om haaruitval te stoppen en om te keren?

Het goede nieuws is dat er voor veel soorten haaruitval effectieve oplossingen bestaan om het uitvallen te vertragen en de haardichtheid te verbeteren. Veranderingen in levensstijl en dieet in combinatie met bewezen behandelingen kunnen de progressie van dunner wordend haar stoppen.

Thuisbehandelingen en veranderingen in levensstijl

Eenvoudige maar krachtige huismiddeltjes en aanpassingen aan een gezonde levensstijl helpen de optimale omgeving voor een sterke haargroei te creëren.

 • Verbeterde voeding - Eet meer proteïne, ijzer, omega-3, vitamine C en zink om de follikels te voeden. Vermijd een crashdieet of caloriebeperking.
 • Verlichting van stress - Probeer meditatie, yoga, ademhalingsoefeningen en dagboeken om uw cortisolspiegel te verlagen. Maak tijd voor ontspannende zelfzorg. Helpt omgaan met stress uw haar?
 • Zachte haarverzorging - Gebruik kammen met brede tanden en borstel alleen als het haar verzorgd is. Laat het haar aan de lucht drogen. Vermijd strakke kapsels die aan de hoofdhuid trekken.
 • Hoofdhuidmassage - Verhoog de doorbloeding door de hoofdhuid dagelijks 4-5 minuten te masseren. Dit stimuleert de haarzakjes.
 • Natuurlijke oliën - Het aanbrengen van amandel-, castor-, kokosnoot-, rozemarijn- en pepermuntolie kan de dikte verbeteren. Lijken natuurlijke oliën uw dunner wordend haar te helpen?
 • Laserapparaten - Het is aangetoond dat het gebruik van laserkammen en -kapjes thuis bij sommige mensen de haardichtheid verbetert.
 • Stop met roken - Roken heeft een negatieve invloed op de haargroei. Stoppen met roken bevordert gezondere follikels.

Medische behandelingen tegen haaruitval

Voor matig tot ernstig haarverlies geven de volgende medische behandelingen vaak de beste resultaten. Artsen kunnen orale medicatie, topische producten, ingrepen of haartransplantaties voorschrijven.

 • Minoxidil - Wordt tweemaal daags rechtstreeks op de hoofdhuid aangebracht en vertraagt bij veel gebruikers haaruitval. Minoxidil helpt bij het teruggroeien van haar.
 • Finasteride - Dit orale geneesmiddel blokkeert de productie van DHT. Het stopt de progressie van haaruitval en helpt bij ongeveer 90% van de mannen bij het teruggroeien van haar, maar het heeft risico's.
 • Low-level lasertherapie - Het gebruik van laserhelmen en apparaten tijdens behandelingen in de praktijk stimuleert de follikels om dikker haar te laten groeien.
 • Microneedling - Door met kleine naaldjes over de hoofdhuid te rollen, wordt wondgenezing in gang gezet waardoor slapende follikels weer tot leven komen. Dit wordt gebruikt in combinatie met minoxidil. Werkt microneedling bij uw haaruitval?
 • PRP-injecties - Het injecteren van bloedplaatjesrijk plasma uit uw eigen bloed in de hoofdhuid kan slapende follikels weer doen ontwaken. Er zijn meerdere behandelingen nodig.
 • Spironolacton - Deze orale anti-androgeen kan haaruitval bij vrouwen minimaliseren door androgenen te blokkeren.
 • Haartransplantaties - Chirurgen transplanteren DHT-resistente follikels van het achterhoofd naar kale gebieden. Transplantaties herstellen het haar effectief.

Bespreek alle behandelingen tegen haaruitval grondig met uw arts om te bepalen of ze geschikt voor u zijn. Consistentie is de sleutel tot het zien van resultaten. Het gebruik van een combinatiebehandeling levert vaak het beste resultaat op.

5 belangrijke tips om het uitvallen van haar te stoppen

Samengevat zijn hier 5 toptips om haaruitval tegen te gaan en een voller uitziende haardos te krijgen:

 1. Stel de onderliggende oorzaak vast - Ga naar een arts voor een nauwkeurige diagnose.
 2. Pak tekorten aan hormonen en voedingsstoffen aan - Test op te weinig ijzer, vitamine D, schildklier, enz.
 3. Gebruik zachte, natuurlijke haarverzorgingspraktijken - Vermijd overmatige warmtestyling en strakke kapsels.
 4. Verminder stress en voed de follikels - Doe aan zelfzorg, eet evenwichtig.
 5. Kies bewezen behandelingen - Minoxidil, microneedling, PRP en laserapparaten bieden hoop.

Wees geduldig en consequent met natuurlijke remedies en medische behandelingen. Met de juiste oplossingen voor uw type haaruitval kunt u de progressie van dunner wordend haar stoppen en uw prachtige lokken behouden.

Veelgestelde vragen over het voorkomen van haaruitval

Haaruitval kan vervelend zijn en ongemak veroorzaken. Veel mensen hebben wel eens last van overmatig verharen en willen weten hoe ze hun haar gezond en voller kunnen houden. Deze FAQ beantwoordt veelgestelde vragen over het behoud van haargroei en het omgaan met dunner wordende lokken.

Waardoor valt haar uit?

De meest voorkomende factoren die tot haaruitval leiden, zijn onder andere:

 • Genetische aanleg - Erfelijke haaruitval of kaalheid is de belangrijkste reden voor dunner wordend haar. Dihydrotestosteron (DHT) doet follikels krimpen.
 • Hormonale veranderingen - Verschuivingen in oestrogeen, progesteron, schildklierhormonen en androgenen als gevolg van de menopauze, bevalling, trauma, stress of andere problemen veranderen de haargroeicyclus.
 • Slechte voeding - Als u niet genoeg eiwitten, ijzer, zink, vitamine B & D en andere voedingsstoffen binnenkrijgt, komen de follikels onder druk te staan.
 • Medicijnen - Medicijnbehandelingen voor gezondheidsproblemen zoals hoge bloeddruk, artritis, depressie en hartaandoeningen kunnen leiden tot verlies.
 • Ziekte - Schildklieraandoeningen, bloedarmoede, auto-immuunziekte en andere aandoeningen veroorzaken vervelling.
 • Veroudering - Naarmate we ouder worden, krimpen de haarfollikels en verloopt de cyclus trager.
 • Beschadigde hoofdhuid - Roos, psoriasis, schimmelinfecties en ontstekingen kunnen de follikels aantasten.
 • Harde haarverzorging - Hittestyling, strakke kapsels, kleuren, bleken en chemicaliën brengen de gezondheid van het haar in gevaar.

Hoeveel haaruitval per dag is normaal?

Het verliezen van ongeveer 100 haren per dag wordt als normaal beschouwd. Het zien van een paar extra haren op uw borstel of in het doucheputje is niet per se reden tot bezorgdheid. U begint een probleem te krijgen als er plukjes uit komen door borstelen of wassen of als het haar er zichtbaar dunner uitziet.

Welke voedingsstoffen helpen haar groeien?

De belangrijkste vitaminen en mineralen voor gezond haar zijn onder andere:

 • Eiwit - Aminozuren vormen keratine voor sterke lokken.
 • IJzer - Ferritine slaat ijzer op dat zuurstof naar de follikels brengt.
 • Zink - Dit mineraal versnelt de groei van haarweefsel.
 • Vitamine D - Deze activeert stamcellen en groeicycli.
 • Vitamine B12, folaat, biotine - vitaminen uit het B-complex stimuleren de productie.
 • Vitamine C - Het verbetert de ijzeropname voor groei.

Eet volwaardige voedingsstoffen of overweeg een supplement als u een tekort hebt.

Hoe kan ik voorkomen dat mijn haar uitvalt?

Om vervellen tegen te gaan en de groei te stimuleren, kunt u:

 • Onderliggende oorzaken identificeren en behandelen - Laat bloedonderzoek doen om te controleren op onevenwichtigheden.
 • Masseer uw hoofdhuid dagelijks - Dit verhoogt de bloedtoevoer naar de follikels.
 • Vermijd strakke kapsels - Ze trekken aan de haarwortels en beschadigen de follikels.
 • Gebruik zachte, volumegevende shampoos - Zoek naar verstevigende ingrediënten zoals biotine, collageen en keratine.
 • Neem haarvitaminen - Voedingssupplementen ondersteunen de groei.
 • Doe aan stressvermindering - Een hoog cortisol verstoort de haarcyclus.
 • Probeer rozemarijnolie - het kan helpen om dikker te worden.
 • Behandelingen op recept verkrijgen - Minoxidil, finasteride, spironolacton kunnen verlies behandelen.

Wanneer moet ik een arts raadplegen voor haaruitval?

Raadpleeg een arts of dermatoloog als u iets merkt:

 • Plotseling vervellen in klonters
 • Snel dunner worden of kale plekken
 • Hoofdhuidontsteking, jeuk, korstjes
 • Haar dat uitvalt na het kammen, wassen of zachtjes trekken
 • Het haar groeit niet terug na een zware verharingsfase

Ga naar een professional voor een onderzoek, diagnose en aanbevelingen voor behandeling. Tijdige behandeling kan de progressie helpen stoppen.

Welke medische procedures helpen bij haargroei?

Artsen mogen voorschrijven:

 • Minoxidil - Topische oplossing helpt bij veel mensen om hun haar weer te laten groeien.
 • Finasteride - Orale medicatie remt DHT om kaalheid bij mannen te behandelen.
 • Spironolacton - Anti-androgeen geneesmiddel blokkeert androgenen die verlies bij vrouwen veroorzaken.
 • Low-level lasertherapie - Een laserapparaat in de praktijk stimuleert de follikels.
 • Microneedling - Collageeninductietherapie met microneedling stimuleert groeifactoren.
 • PRP - Door bloedplaatjesrijk plasma uit uw bloed in de hoofdhuid te injecteren, worden de follikels verjongd.
 • Haartransplantaties - Haar van het achterhoofd wordt opnieuw verdeeld over de dunner wordende gebieden.

Praat met uw arts om het juiste behandelingsprotocol voor uw behoeften te vinden.

Welke vitaminen ondersteunen de haargroei na chemo?

Chemotherapiemiddelen beschadigen de haarzakjes, wat leidt tot overmatig verharen ongeveer 2-4 weken na de infusie. Concentreer u op proteïnen, ijzer, zink en antioxidanten om de haargroei te bevorderen:

 • Eiwit bij elke maaltijd - Haar bestaat voor het grootste deel uit eiwit, dus dagelijks voldoende eiwit binnenkrijgen versnelt de groei.
 • IJzer - Spinazie, linzen, pompoenpitten en vlees vullen de ijzervoorraden aan.
 • Zinksupplementen - Zink versnelt weefselherstel.
 • Vitamine C - Het verbetert de ijzeropname. Citrusvruchten, paprika, kiwi en broccoli zijn goede bronnen.
 • Vitamine E - Deze antioxidant kan schade genezen. Haal het uit zaden, noten en oliën.
 • Multivitamine - Zoek naar een formule met biotine, vitamine B-complex, selenium, zink en ijzer.
 • Overweeg een haarspecifieke vitamine met de bovenstaande voedingsstoffen plus aminozuren.

Wees geduldig, want hergroei heeft tijd nodig. Volg de aanbevelingen van uw oncoloog over wanneer u met supplementen moet beginnen.

Wat kan ik doen om te voorkomen dat mijn haar dunner wordt naarmate ik ouder word?

Om uw haar te helpen onderhouden naarmate u ouder wordt:

 • Eet bij elke maaltijd proteïne - streef naar 20-30 gram proteïne uit eieren, vis, zuivel, bonen, vlees.
 • Neem gerichte supplementen - Zoek naar haarvitaminen met zink, biotine, collageen, vitamine D, ijzer.
 • Masseer uw hoofdhuid - Dit stimuleert de doorbloeding zodat de voedingsstoffen de follikels bereiken.
 • Gebruik volumegevende shampoos en conditioners - Zoek naar verdikkende ingrediënten zoals biotine, menthol, aminozuren.
 • Vraag naar medicijnen op recept - Minoxidil, finasteride en spironolacton behandelen ouderdomsverlies.
 • Probeer roodlichttherapie - Rood licht dringt door in de huid om de follikels energie te geven.
 • DHT op natuurlijke wijze verminderen - Neem zaagpalm, pompoenpitextract, brandnetel.
 • Gebruik haarverdikkingsvezels - Deze versterken tijdelijk de dichtheid van het haar.

Met een consistente haarverzorgingsroutine en gerichte behandelingen kunt u leeftijdsgerelateerd dunner worden vertragen en het beste maken van het haar dat u hebt.

Conclusie

Haaruitval kan soms eng en overweldigend aanvoelen. Er bestaan echter oplossingen om de oorzaak van overmatig verharen vast te stellen en de hergroei te stimuleren. Werk samen met uw arts om eventuele onderliggende problemen of onevenwichtigheden te identificeren. Verzorg uw haar consequent, verlaag uw stress en neem behandelingen op recept indien dit wordt aanbevolen. Met een meervoudige aanpak kunt u de progressie van haaruitval stoppen.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/