Kan een tekort aan zink haaruitval veroorzaken?

Gepubliceerd:

Haaruitval is een veelvoorkomend probleem dat zowel mannen als vrouwen treft. Hoewel genetica een grote rol speelt, kunnen tekorten aan voedingsstoffen zoals zink ook bijdragen aan het dunner worden en uitvallen van het haar.

Zink is een essentieel mineraal dat betrokken is bij vele aspecten van de celstofwisseling. Het speelt een sleutelrol bij de groei en het herstel van haarweefsel.

Kan een tekort aan zink haaruitval veroorzaken

In dit artikel bespreken we het verband tussen zink en haaruitval. We bespreken ook de symptomen van zinktekort, voedingsbronnen van zink en of zinksupplementen haaruitval kunnen helpen behandelen.

Wat is zink en waarom is het belangrijk?

Zink is een sporenmineraal dat van nature aanwezig is in sommige voedingsmiddelen en verkrijgbaar is als voedingssupplement. Het is ook verkrijgbaar als lokale behandeling.

Dit mineraal is essentieel voor de immuunfunctie, eiwitsynthese, DNA en celreproductie, en weefselgroei en -herstel. Zink heeft ook antioxiderende eigenschappen die cellen helpen beschermen tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen.

Wat de gezondheid van het haar betreft, speelt zink een vitale rol in:

 • Groei en herstel van haarweefsel
 • Productie van haarproteïnen zoals keratine
 • Regeling van hormoonspiegels
 • Onderhoud van de olieafscheidende klieren in de hoofdhuid

Wat zijn de symptomen van een tekort aan zink?

Een tekort aan zink komt veel voor, vooral in ontwikkelingslanden. Naar schatting krijgen tot 2 miljard mensen wereldwijd onvoldoende zink binnen.

Enkele tekenen en symptomen van een mild tot matig zinktekort zijn:

 • Verlies van eetlust
 • Verminderd gevoel voor smaak en reuk
 • Vaak verkouden en infecties
 • Haaruitval
 • Huidlaesies en dermatitis
 • Diarree
 • Mentale lethargie

Ernstige en langdurige zinktekorten kunnen ook leiden tot groeistoornissen en afwijkingen aan het endocriene systeem.

Zoals u kunt zien, is een van de belangrijkste symptomen van een laag zinkgehalte het overmatig uitvallen en dunner worden van het haar. Laten we het verband verder onderzoeken.

Wat is het verband tussen zink en haaruitval?

Onderzoek toont aan dat zink ongelooflijk belangrijk is voor het behoud van gezond haar en het voorkomen van haaruitval. Hier zijn enkele manieren waarop zink de haargroei beïnvloedt:

Zink reguleert hormoonspiegels

Zink is nodig voor de productie van hormonen zoals testosteron en prolactine. Veel hormonale onevenwichtigheden kunnen telogene effluvium, een vorm van tijdelijke haaruitval, veroorzaken.

Zink houdt de haarzakjes gezond

De haarfollikelcellen hebben een snelle omloopsnelheid en zijn afhankelijk van voldoende zink voor celdeling en metabolisme. Een tekort aan zink verstoort deze cyclus, waardoor de haarzakjes verzwakken.

Zink maakt eiwitsynthese mogelijk

Zink is nodig voor de productie van de proteïnebouwstenen waaruit uw haar is opgebouwd. Een gebrek aan zink kan de aminozuuropname en keratinesynthese verminderen.

Zink heeft antioxiderende effecten

Het helpt de haarcellen te beschermen tegen schade door vrije radicalen. Dit is belangrijk omdat oxidatieve stress haarveroudering kan versnellen.

Zink ondersteunt de immuunfunctie en de gezondheid van de hoofdhuid

Het voorkomt roos en hoofdhuidontsteking die de haargroei negatief kunnen beïnvloeden.

Dus samengevat, als u gedurende een langere periode niet genoeg zink binnenkrijgt, kan dit veel biologische processen verstoren die cruciaal zijn voor gezond, vol haar.

Wat zijn de beste voedselbronnen van zink?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zink is 8-11 mg voor volwassenen. De beste voedingsbronnen zijn onder andere:

 • Oesters - Een portie van 3 ons bevat 74 mg zink, wat meer dan 500% van de ADH is.
 • Vleeswaren zoals rundvlees, lamsvlees en kip. Een portie rundvleesbraadstuk van 3 ons levert 7 mg zink.
 • Bonen zoals kikkererwten, linzen en gebakken bonen. 1 kopje gekookte linzen bevat 3 mg.
 • Noten en zaden zoals cashewnoten, amandelen, pompoenpitten en hennepzaden. Een ons droog geroosterde cashewnoten bevat 1,6 mg.
 • Zuivelproducten zoals yoghurt, kaas en melk. Eén kopje gewone yoghurt levert ongeveer 1-3 mg.
 • Hele granen zoals tarwekiemen, haver, bruine rijst en quinoa.
 • Zeevruchten zoals kreeft, krab en zalm.

Zoals u kunt zien, bevatten dierlijke voedingsmiddelen zoals vlees en zeevruchten de grootste hoeveelheid zink per portie. Vegetariërs hebben dus een 1,5 keer hogere zinkinname nodig.

Kunnen zinksupplementen haaruitval helpen behandelen?

Er zijn nieuwe onderzoeken die aantonen dat zinksupplementen de haargroei kunnen stimuleren, vooral bij mensen met een tekort.

In één onderzoek namen 66 patiënten met alopecia 12 weken lang dagelijks een zinkgluconaat supplement. Er werd haargroei waargenomen bij alopecia areata, telogene effluvium en androgene alopecia.

Een ander onderzoek toonde aan dat orale zinktherapie effectief was bij de behandeling van telogeen effluvium door zinktekort bij premenopauzale vrouwen. De haaruitval verminderde na enkele maanden suppletie.

Hoewel het onderzoek beperkt is, lijken zinksupplementen wel degelijk te helpen bij bepaalde vormen van haaruitval. Maar het is onduidelijk welke dosis ideaal is of hoe lang de behandeling moet worden voortgezet.

Overleg met uw arts voordat u een zinksupplement neemt, vooral als het in doses van meer dan 40 mg per dag is. Te veel zink kan leiden tot vergiftigingsverschijnselen zoals misselijkheid, hoofdpijn en veranderingen in het immuunsysteem.

Richt u in plaats van op supplementen eerst op het binnenkrijgen van voldoende zink uit hele voedingsbronnen zoals oesters, vlees, noten en peulvruchten. Dit zorgt voor een gestage opname samen met andere gezonde voedingsstoffen voor het haar.

7 Tips om haaruitval door zinktekort te voorkomen

Als u merkt dat uw haar plotseling meer uitvalt, kan een zinktekort de boosdoener zijn. Probeer deze praktische tips om uw zinkstatus te verbeteren:

1. Eet meer zinkrijk voedsel

Kies dagelijks voor voedingsmiddelen als oesters, rood vlees, gevogelte, noten, zaden, peulvruchten, zuivel en volle granen.

2. Peulvruchten weken en laten kiemen

Dit vermindert fytinezuur, dat de opname van zink uit planten kan blokkeren.

3. Beperk suiker, alcohol en cafeïne

Deze kunnen de biologische beschikbaarheid van zink verminderen en leiden tot verliezen via de urine.

4. Stressniveaus beheren

Chronische stress veroorzaakt een overmatige uitscheiding van zink, waardoor de lichaamsvoorraden uitgeput raken.

5. Controleer op spijsverteringsproblemen

Een slechte darmgezondheid vermindert de zinkabsorptie. Laat u testen op lekkende darmen, IBS of SIBO.

6. Maagzuur op natuurlijke wijze verhogen

Een laag HCl-gehalte belemmert de absorptie van zink. Probeer appelciderazijn bij de maaltijd.

7. Bespreek supplementen met uw arts

Als een dieet niet genoeg is, is zinkgluconaat een biologisch beschikbare vorm die u kunt proberen.

De onderste regel

Zink is een essentieel mineraal voor een normale haargroei en het voorkomen van overmatig uitvallen. Een tekort beïnvloedt veel metabolische processen die betrokken zijn bij de gezondheid van de haarzakjes.

Symptomen zoals haaruitval, diarree, huidproblemen en een slechte immuniteit kunnen erop wijzen dat u meer zink nodig heeft. Dierlijke voedingsmiddelen bevatten de grootste hoeveelheid zink. Veganisten en vegetariërs moeten er extra op letten dat ze aan hun dagelijkse behoefte voldoen.

Het verhogen van de zinkinname via de voeding zou uw eerste aanpak moeten zijn. Maar supplementen kunnen ook helpen om een tekort om te buigen, vooral als een slechte absorptie een probleem is.

Neem contact op met uw arts om vast te stellen of een tekort aan zink de oorzaak kan zijn van uw haaruitval. Met de juiste diagnose en het juiste behandelplan kan het zinkgehalte worden hersteld om een sterke, gezonde haargroei te bevorderen.

Veelgestelde vragen over zinktekort en haaruitval

Wat is zink en waarom is het belangrijk voor gezond haar?

Zink is een sporenmineraal dat essentieel is voor veel lichaamsfuncties, waaronder haargroei. Het helpt bij de productie van keratine, reguleert de hormoonspiegels, houdt de haarzakjes gezond, maakt de eiwitsynthese mogelijk en beschermt de haarcellen tegen oxidatieve schade.

Wat veroorzaakt een zinktekort?

De meest voorkomende oorzaken zijn onvoldoende voedselinname, malabsorptiekwesties, chronische ziekten, vegetarische/veganistische diëten, maag-darmstoornissen, medicijnen en oudere leeftijd.

Wat zijn de symptomen van een zinktekort?

Symptomen zijn onder andere haaruitval, diarree, verminderde eetlust en smaakveranderingen, huidlaesies, frequente infecties, mentale lethargie, veranderingen in de immuniteit en problemen met wondgenezing.

Hoe leidt een tekort aan zink tot haaruitval?

Een tekort aan zink verstoort de hormoonbalans, de eiwitsynthese en de gezondheid van de follikels, wat telogene effluvium kan veroorzaken. Het veroorzaakt ook oxidatieve schade aan haarcellen en hoofdhuidontstekingen die een gezonde haargroei belemmeren.

Welke soorten haaruitval worden geassocieerd met een zinktekort?

Het onderzoek toont verbanden aan tussen een zinktekort en alopecia areata, telogene effluvium, haaruitval volgens vrouwelijk patroon en alopecia androgenica.

Hoeveel zink per dag wordt aanbevolen voor gezond haar?

De ADH voor zink is 8-11 mg per dag voor volwassenen. Sommige onderzoeken suggereren dat tot 30 mg per dag optimaal kan zijn voor haargroei. Maar hoge doses van meer dan 40 mg per dag kunnen toxiciteit veroorzaken.

Wat zijn de beste voedingsbronnen van zink?

Oesters, rood vlees, gevogelte, bonen, noten, zaden, volle granen, zuivel en zeevruchten zijn uitstekende bronnen. Week en kiem peulvruchten om de biologische beschikbaarheid van zink te verhogen.

Moet ik een zinksupplement nemen om haaruitval te voorkomen?

Studies tonen aan dat zinkgluconaat supplementen de haargroei kunnen stimuleren bij mensen met een tekort. Maar voeding moet uw eerste prioriteit zijn. Raadpleeg uw arts voordat u zinksupplementen gaat gebruiken.

Hoe kan ik haaruitval door zinktekort voorkomen via de voeding?

Eet dagelijks zinkrijk voedsel, beperk suiker/cafeïne/alcohol, beheers stress, behandel spijsverteringsproblemen en gebruik appelciderazijn om de opname van zink tijdens de maaltijd te verbeteren.

Hoe lang duurt het om haaruitval door zinktekort om te keren?

Onderzoeken tonen een merkbare vermindering aan in het uitvallen en teruggroeien van haar na 3-4 maanden zinksupplementen. Maar consistentie is de sleutel.

Wanneer moet ik een arts raadplegen in verband met zink en haaruitval?

Ga naar de dokter als u symptomen van zinktekort en onverklaarbare haaruitval hebt. Bloedonderzoek kan bevestigen of een laag zinkgehalte een onderliggende oorzaak is.

Zijn er risico's of bijwerkingen van te veel zink?

Ja, hoge doses zink van meer dan 40 mg per dag op de lange termijn kunnen misselijkheid, hoofdpijn, kopertekort, verminderde immuniteit en andere problemen veroorzaken.

Kan een tekort aan zink bijdragen tot haaruitval bij vrouwen en mannen?

Ja, onderzoek toont aan dat een tekort aan zink haaruitval kan veroorzaken bij zowel vrouwen als mannen. Groepen die risico lopen zijn vegetariërs, oudere volwassenen en mensen met malabsorptieklachten.

Welke andere voedingsstoffen kunnen haaruitval helpen voorkomen?

Eiwit, ijzer, vitamine D, omega-3, B-complex vitaminen, vitamine C, selenium en silicium zijn belangrijk voor de gezondheid van het haar en het voorkomen van overmatig verharen.

Moet ik zink rechtstreeks op mijn hoofdhuid of haar aanbrengen?

Topische zinkproducten zoals shampoos kunnen roos helpen verminderen, maar er is meer onderzoek nodig naar hun effect op de haargroei. Orale zink is waarschijnlijk effectiever.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/