Welke voedingsmiddelen genezen acne?

Gepubliceerd:

Hebt u last van puistjes en vraagt u zich af of wat u eet invloed heeft op uw huid? U bent niet de enige. Acne is een van de meest voorkomende huidaandoeningen, waar jaarlijks zo'n 50 miljoen Amerikanen last van hebben. De oorzaken zijn complex, maar nieuw onderzoek toont een duidelijk verband aan tussen voeding en acne.

Het goede nieuws? Strategische veranderingen aanbrengen in uw eten kan een eenvoudige, natuurlijke manier zijn om puistjes te behandelen en te voorkomen. Lees verder om meer te leren over de beste voedingsmiddelen die u kunt eten (en vermijden!) voor een heldere, gezonde huid.

Welke voedingsmiddelen genezen acne

Welke invloed heeft voeding op acne?

Om te begrijpen welke voedingsmiddelen helpen bij acne, helpt het om eerst naar de oorzaken te kijken. Acne ontstaat wanneer dode huidcellen, olie en bacteriën uw poriën verstoppen. Dit leidt tot ontstekingen en het verschijnen van mee-eters, mee-eters en puistjes.

Hoewel acne vaak als een tienerprobleem wordt beschouwd, hebben volwassenen er ook last van. Hormonen spelen een grote rol, maar ook keuzes in levensstijl. Dingen zoals chronische stress, slechte slaapgewoonten en voedingstekorten kunnen acne uitlokken en verergeren.

Dus wat heeft voeding ermee te maken? Hier zijn drie belangrijke manieren waarop voeding acne beïnvloedt:

  • Ontsteking - Bepaalde voedingsmiddelen veroorzaken ontstekingen, waardoor acne erger wordt. Geraffineerde koolhydraten, zuivel en suiker behoren tot de grootste boosdoeners.
  • Hormonale schommelingen - Voedingsmiddelen die de bloedsuikerspiegel en insuline doen stijgen, verhogen de hormoonproductie, waardoor acne verergert.
  • Darmgezondheid - Een ongezond darmmicrobioom kan huidontstekingen veroorzaken. Belangrijke voedingsstoffen uit voedingsmiddelen helpen bij het creëren van een evenwichtig darmmilieu.

Door de juiste voedingsmiddelen te kiezen, kunt u ontstekingen tegengaan, hormonen in balans brengen en een gezonde darm ondersteunen. Dit alles staat gelijk aan een heldere, stralende huid! Laten we nu eens kijken naar de beste voedingsmiddelen tegen acne.

12 Beste voedingsmiddelen om acne te genezen

Acne bestrijdende voedingsmiddelen zijn een van de meest effectieve natuurlijke remedies voor een heldere huid. Hier zijn 12 van de beste opties om aan uw dieet toe te voegen:

1. Vette vis

Vette vis zoals zalm en makreel levert omega-3 vetzuren, die ontstekingen verminderen om acne te verhelderen. Streef naar minstens twee porties van 3,5 ons per week. Probeer zalm in een salade of makreel in een pita voor een gemakkelijk lunchidee.

2. Groene thee

Het drinken van groene thee beschermt de huid op verschillende manieren. De antioxidanten verminderen ontstekingen en de natuurlijke bestanddelen helpen hormonen die met acne in verband worden gebracht in balans te brengen. Drink 2-3 kopjes per dag voor de meeste voordelen.

3. Kurkuma

Kurkuma is een krachtige ontstekingsremmende specerij. Door meer aan uw dieet toe te voegen, zoals een golden milk latte 's ochtends, helpt u acne-veroorzakende ontstekingen onder controle te houden. Kurkuma bevat ook antioxidanten die uw huid beschermen.

4. Bladgroenten

Bladgroenten zoals boerenkool, spinazie en collardgroenten zijn laag-glycemische, ontstekingsremmende voedingsmiddelen. Ze helpen gifstoffen uit het lichaam te verwijderen en leveren belangrijke voedingsstoffen voor een gezonde groei van huidcellen. Neem minstens één grote portie per dag.

5. Zoete aardappelen

Oranje groenten zoals zoete aardappelen zitten boordevol bètacaroteen, dat in het lichaam wordt omgezet in vitamine A. Vitamine A versterkt de huidcelwanden en ondersteunt zo de gezondheid van de huid. Rooster zoete aardappelpartjes en voeg ze toe aan salades voor een gemakkelijke vitamineboost.

6. Avocado's

Avocado's zijn rijk aan huidgezondheidsbevorderende antioxidanten en ontstekingsremmende omega-3s. De gezonde vetten helpen uw lichaam ook om andere acne-bestrijdende voedingsstoffen op te nemen. Geniet dagelijks van een halve avocado voor de voordelen.

7. Walnoten

Walnoten bevatten vitamine E, zink en gezonde vetten die de huid voeden en ontstekingen tegengaan. Voeg ze toe aan havermout, salades of yoghurt voor een gemakkelijke manier om de voordelen te benutten. Streef naar een portie van 1⁄4 kopjes 2-3 keer per week.

8. Tomaten

Tomaten zitten boordevol lycopeen, een antioxidant die de huid beschermt tegen schade door de zon, wat acne kan verergeren. Door tomaten toe te voegen aan gerechten zoals pasta, roerei en chili krijgt u een gezonde dosis lycopeen.

9. Broccoli

Deze groene groente bevat sulforafaan, een stof met krachtige ontstekingsremmende effecten die puistjes voorkomen. Stoom broccoli lichtjes om het sulforafaangehalte te verhogen. Neem het meerdere keren per week als bijgerecht bij het avondeten.

10. Kefir

Deze probiotica-rijke drank ondersteunt een gezonde darm om huidontstekingen van binnenuit te verminderen. Zoek gewone, ongezoete kefir in de supermarkt en neem dagelijks een kopje. Gebruik het bovenop fruit of meng het in een smoothie.

11. Water

Door gehydrateerd te blijven, spoelt u gifstoffen weg en blijft uw huid er fris uitzien. Probeer dagelijks minstens 2 liter water te drinken, en meer als u actief bent. Door water met fruit te mengen krijgt u een natuurlijke smaak.

12. Zink

Zink is een essentieel mineraal voor een gezonde huid. Oesters zijn de beste bron, maar u kunt het ook halen uit rundvlees, pompoenpitten, kikkererwten en noten. Streef naar 2-4 porties zinkrijk voedsel per week.

Zoals u kunt zien, zijn er veel heerlijke voedingsmiddelen die ontstekingen verminderen, hormonen in balans brengen en een heldere huid bevorderen. Door u op deze genezende opties te richten, voedt u uw lichaam met precies datgene wat u nodig hebt voor een acnevrije huid.

Nu we de beste voedingsmiddelen om te eten hebben besproken, laten we eens kijken welke voedingsmiddelen u moet beperken of vermijden als u gevoelig bent voor acne.

5 voedingsmiddelen die u moet vermijden voor een heldere huid

Net zo belangrijk als het toevoegen van huidgezonde voedingsmiddelen is het verminderen van voedingstriggers die acne verergeren. Hier zijn 5 van de grootste boosdoeners:

1. Zuivel

Zuivel, vooral melk, bevat hormonen die kunnen samenwerken met de hormonen in uw lichaam en acne kunnen verergeren. Houd het bij kleine hoeveelheden Griekse yoghurt met een laag suikergehalte en beperk andere zuivelproducten.

2. Geraffineerde koolhydraten

Pasta, wit brood, koekjes en andere bewerkte koolhydraten veroorzaken pieken in de bloedsuikerspiegel die de productie van acne veroorzakende hormonen stimuleren. Kies in plaats daarvan volkorenopties voor een constante energie.

3. Suikerrijke voedingsmiddelen

Snoep, gebak en toetjes zitten boordevol suiker die acneveroorzakende bacteriën voeden. Beperk snoepgoed en kies voor natuurlijk zoet voedsel zoals fruit als u iets lekkers wilt.

4. Gefrituurd voedsel

Vet gefrituurd voedsel zoals patat en kipfingers bevorderen ontstekingen. Ze bevatten ook transvetten waarvan studies hebben aangetoond dat ze acne verergeren. Blijf bij kookmethodes als bakken, braden en sauteren.

5. Alcohol

Alcohol drinken, vooral te veel, verstoort de hormoonbalans en droogt de huid uit, wat acne-uitbraken kan verergeren. Beperk alcohol, blijf gehydrateerd en vermijd comazuipen.

Door uw inname van deze veelvoorkomende acnetriggers te verminderen, kunt u uw puistjes onder controle houden. Sommige mensen zien een helderdere huid door alleen zuivel of geraffineerde koolhydraten te schrappen, dus probeer verdachte voedingsmiddelen één voor één te schrappen om te zien wat voor u werkt.

Voorbeeld Acne Bestrijdend 7-daags Maaltijdplan

Het kan in het begin overweldigend aanvoelen om veranderingen in uw dieet aan te brengen. Om het gemakkelijk te maken, volgt hier een eenvoudig 7-daags maaltijdplan dat gericht is op acne bestrijdende voedingsmiddelen:

Maandag

Ontbijt: Groene thee, avocadotoast met tomaat en spinazie

Lunch: Salade van groenten en kikkererwten met olijfolievinaigrette

Diner: Gebakken zalm met broccoli

Dinsdag

Ontbijt: Overnight oats met kefir, walnoten en bessen Lunch: Kalkoenburger met zoete aardappelfrietjes Diner: Kip roerbakschotel met boerenkool en paprika

Woensdag

Ontbijt: Veggie omelet met tomaat, spinazie en feta Lunch: Tonijnsalade sla wrap Diner: Kip kerrie met bloemkoolrijst

Donderdag

Ontbijt: Kefir smoothie met spinazie, banaan en lijnzaad Lunch: Gegrilde kipsalade met avocado Diner: Courgette noedels met tofu, basilicum en marinara

Vrijdag

Ontbijt: Griekse yoghurt met bessen en amandelen Lunch: Butternut pompoensoep Avondeten: Sheetpan zalm met broccoli en aardappelen

Zaterdag

Ontbijt: Groente scramble met zoete aardappel hash Lunch: Falafel pita met komkommer-yoghurtsaus Diner: Chili met gemalen kalkoen en veel groenten

Zondag

Ontbijt: Veggie omelet met geitenkaas Lunch: Mason jar salade met kikkererwten, tomaat, komkommer
Diner: Kip taco's met koolsla

Dit maaltijdplan geeft u een geweldige mix van vitaminerijke groenten, magere eiwitten, gezonde vetten en probiotische voeding - allemaal essentieel voor een heldere, stralende huid! Pas de porties aan op basis van uw caloriebehoeften en vul ze naar wens aan met gezonde snacks.

Tips voor een schone huid

Hoewel voeding een grote rol speelt, hebben andere levensstijlfactoren ook invloed op acne. Hier volgen enkele snelle tips voor een heldere huid:

  • Blijf de hele dag gehydrateerd met water
  • Een consistente huidverzorgingsroutine instellen
  • Was uw gezicht na het zweten om verstopte poriën te voorkomen
  • Vermijd overmatige blootstelling aan de zon, dit kan puistjes verergeren
  • Beheer stressniveaus door lichaamsbeweging, meditatie, dagboeken, enz.
  • 7-9 uur slaap per nacht krijgen
  • Verschoon uw kussensloop 1-2 keer per week om ophoping van bacteriën te voorkomen

Door een huidgezond dieet te combineren met goede huidverzorging en zelfzorggewoonten, bent u in een mum van tijd op weg naar een heldere, zelfverzekerde huid. Wees geduldig, want het kan 6-8 weken duren voordat u verschil ziet zodra u uw voeding en levensstijl verbetert. Maar volhouden is de moeite waard!

Belangrijkste opmerkingen

  • Bepaalde voedingsmiddelen zoals vette vis, bladgroenten en avocado's bestrijden acne door ontstekingen te verminderen en hormonen in balans te brengen.
  • Het beperken van zuivel, geraffineerde koolhydraten, suiker, gefrituurd voedsel en alcohol kan puistjes voorkomen.
  • Het volgen van een ontstekingsremmend dieet met nutriëntenrijke hele voedingsmiddelen legt de basis voor een heldere, gezonde huid.
  • Geef uw huid 6-8 weken de tijd om te reageren terwijl u uw voeding en levensstijl verbetert. Wees consequent voor de beste resultaten!

Wat u op uw bord legt, heeft echt invloed op de gezondheid van uw huid. Door u vol te proppen met de beste voedingsmiddelen tegen acne en tegelijkertijd de triggers te beperken, kunt u puistjes op natuurlijke wijze behandelen en voorkomen. Gebruik de tips in deze gids om uw voeding te herzien en een heldere, stralende huid te krijgen.

Veelgestelde vragen over het gebruik van voeding om acne te behandelen

Welk voedsel moet ik eten om van acne af te komen?

Enkele van de beste voedingsmiddelen om te eten voor een heldere huid zijn:

  • Vette vis zoals zalm en makreel
  • Bladgroenten zoals spinazie en boerenkool
  • Avocado's
  • Walnoten
  • Tomaten
  • Broccoli
  • Kefir en yoghurt
  • Kurkuma
  • Groene thee
  • Zoete aardappelen
  • Zinkrijk voedsel zoals oesters, rundvlees, noten en zaden

Deze voedingsmiddelen bestrijden acne op verschillende manieren - ze verminderen ontstekingen, brengen hormonen in balans, ondersteunen de darmgezondheid en leveren antioxidanten.

Welke voedingsmiddelen maken acne erger?

Voedingsmiddelen die in verband worden gebracht met meer puistjes zijn onder andere:

  • Zuivelproducten, vooral melk
  • Geraffineerde koolhydraten zoals wit brood, pasta, crackers
  • Suikerrijke voedingsmiddelen zoals toetjes, snoep en gebakken producten
  • Vet, gefrituurd voedsel
  • Alcohol

Deze voedingsmiddelen bevorderen ontstekingen, verstoren de hormoonspiegels en voeden acneveroorzakende bacteriën. Ze beperken kan acne bij veel mensen aanzienlijk verbeteren.

Hoe snel zal mijn acne verbeteren na het veranderen van mijn dieet?

Het kost tijd om resultaten te zien wanneer u veranderingen aanbrengt in uw dieet om acne te behandelen. U kunt verwachten dat het 4-12 weken duurt voordat u aanzienlijke verbeteringen in uw huid merkt. Wees geduldig en hou vol! Beginnen met een acne bestrijdend dieet in combinatie met andere veranderingen in uw levensstijl geeft u de beste kans op een heldere huid op de lange termijn.

Moet ik alle zuivel schrappen om acne te bestrijden?

Zuivel volledig schrappen kan sommige acnepatiënten helpen, maar een gematigde aanpak werkt meestal ook. Houd het bij 1-2 porties zuivel met een laag suikergehalte, zoals Griekse yoghurt, per dag. Vermijd melk, ijs en zuivelproducten met een hoog suikergehalte. Kijk welke mate van zuivelbeperking het beste werkt voor uw huid.

Hoeveel water moet ik drinken voor een heldere huid?

Gehydrateerd blijven is de sleutel tot een heldere huid. Probeer dagelijks minstens 2 liter of 8 glazen water te drinken. Als u een waterfles bij u hebt, kunt u gemakkelijk de hele dag door een slok nemen. Als u actief bent of veel zweet, drink dan nog meer om vocht aan te vullen. Een goede hydratatie helpt om gifstoffen uit uw lichaam te spoelen.

Helpen bepaalde vitaminen bij acne?

Ja, bepaalde vitaminen en mineralen zijn bijzonder belangrijk voor een gezonde huid. Zorg ervoor dat u voldoende binnenkrijgt:

  • Vitamine A uit zoete aardappelen, wortelen, spinazie
  • Vitamine E uit noten, zaden, avocado's
  • Vitamine C uit citrusvruchten, paprika, broccoli
  • Zink uit oesters, rundvlees, noten, kikkererwten

Een gerichte dagelijkse multivitamine kan helpen om de voedingsgaten op te vullen die de voeding alleen misschien niet kan vullen.

Moet ik chocolade vermijden als ik acne heb?

U hoeft chocolade niet per se helemaal te schrappen. Pure chocolade met een hoog cacaopercentage biedt antioxidanten die goed zijn voor de gezondheid van de huid. Vermijd echter melkchocolade, omdat de zuivel en de toegevoegde suiker puistjes kunnen verergeren. Eet chocolade met mate als onderdeel van een algemeen gezond dieet.

Wat als ik geen verbetering in mijn acne zie na het veranderen van mijn dieet?

Wees geduldig, want het kan tot 3 maanden duren voordat u verschil ziet door veranderingen in uw dieet. Als u na 12 weken geen verbetering ziet, overweeg dan om samen te werken met een dermatoloog of geregistreerde diëtist om andere factoren te identificeren die bijdragen aan uw acne. Genetica, hormonen en stress spelen ook een rol bij puistjes. Misschien hebt u acne-medicatie of -supplementen nodig om een zo helder mogelijke huid te krijgen.

Werkt eten voor een heldere huid gegarandeerd?

Voeding kan een grote invloed hebben op acne, maar er zijn geen absolute garanties. Het is voor iedereen anders welke voedingsmiddelen hun puistjes uitlokken. De beste aanpak is een gezond ontstekingsremmend dieet met veel huidondersteunende voedingsmiddelen, terwijl u mogelijke acnetriggers beperkt. Dit geeft u de beste kans op een heldere huid op de lange termijn zonder dat u agressieve medicijnen nodig hebt.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
  • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
  • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
  • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
  • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
  • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
  • https://www.libelle.nl/