Welke voedingsmiddelen veroorzaken acne? De 9 belangrijkste voedingsmiddelen die acne veroorzaken

Gepubliceerd:

Worstelt u met acne en vraagt u zich af of bepaalde voedingsmiddelen in uw dieet hier de oorzaak van kunnen zijn? U bent niet de enige. Veel mensen merken dat bepaalde voedingsmiddelen hun acne erger lijken te maken.

De relatie tussen voeding en acne is ingewikkeld. Hoewel het onderzoek op dit gebied nog in volle ontwikkeling is, weten we wel dat sommige voedingsmiddelen meer puistjes lijken te veroorzaken dan andere.

In dit artikel bekijken we de 9 belangrijkste acne veroorzakende voedingsmiddelen, waarom ze opflakkeringen kunnen veroorzaken en wat u in plaats daarvan kunt eten om uw huid te zuiveren. We kijken ook naar de wetenschap achter het verband tussen voeding en acne.

Welke voedingsmiddelen veroorzaken acne De top 9 van acne veroorzakende voedingsmiddelen

Welke invloed heeft voeding op acne?

Voordat we ingaan op de specifieke voedingsmiddelen, moeten we eerst begrijpen hoe voeding acne kan beïnvloeden.

Er zijn een paar manieren waarop het voedsel dat u eet acne kan verergeren:

 • Ontsteking - Bepaalde voedingsmiddelen kunnen ontstekingen in het lichaam uitlokken, wat acne kan verergeren.
 • Hormonale schommelingen - Sommige voedingsmiddelen veroorzaken pieken en dalen in hormonen zoals insuline, waardoor de olieproductie kan toenemen en de poriën verstopt raken.
 • Hoge glycemische belasting - Voedingsmiddelen met een hoge glycemische index veroorzaken pieken in de bloedsuikerspiegel, wat acne kan verergeren.
 • Voedselovergevoeligheden - Overgevoeligheid voor bepaalde voedingsmiddelen zoals zuivel kan ontstekingsreacties uitlokken.
 • Darmgezondheid - Een onevenwichtig darmmicrobioom kan de gezondheid van de huid en acne beïnvloeden.

Laten we in deze context nu eens duiken in de top 9 van voedingsmiddelen die vaak acne-opflakkeringen veroorzaken.

9 Voedingsmiddelen die acne kunnen uitlokken

1. Zuivelproducten

Zuivelproducten zoals melk, kaas, yoghurt en ijs behoren tot de grootste veroorzakers van acne via de voeding.

Meerdere onderzoeken hebben een verband gevonden tussen zuivel en acne:

 • In een onderzoek onder 47.335 vrouwen hadden degenen die als tiener melk consumeerden een hoger risico op ernstige acne op latere leeftijd [1].
 • Een ander onderzoek toonde aan dat schoolgaande kinderen meer acne hadden als ze zuivel consumeerden dan kinderen die dat niet deden [2].

Er zijn een paar redenen waarom zuivel kan bijdragen aan acne:

Hormonen: Zuivel bevat hormonen zoals insuline groeifactor (IGF-1) die de olieproductie en verstopte poriën kunnen stimuleren [3].

Ontsteking: Maar liefst 60% van de volwassenen is gevoelig voor de A1 caseïne-eiwitten van zuivel, die ontstekingen kunnen uitlokken [4].

Androgenen: Melk bevat androgenen en bioactieve moleculen die het androgeenniveau verhogen, wat bijdraagt aan acne [5].

De afleiding? Minder zuivel, vooral melk, kan helpen om een acnegevoelige huid onder controle te houden. Kies voor plantaardige melk, zoals amandel- of havermelk.

2. Voedingsmiddelen met een hoge glycemische index

Voedingsmiddelen met een hoge glycemische index zorgen ervoor dat uw bloedsuikerspiegel snel stijgt. Deze bloedsuikerschommelingen kunnen acne verergeren.

Voedingsmiddelen met een hoog glycemisch gehalte zijn onder andere:

 • Wit brood, pasta, gebak
 • Verpakte ontbijtgranen
 • Rijst, aardappelen
 • Frisdrank, vruchtensap, sportdrank

Deze geraffineerde koolhydraten worden snel verteerd en overspoelen de bloedsomloop met glucose. Dit zet uw lichaam aan om meer insuline aan te maken, waardoor de olieproductie en ontstekingen kunnen toenemen [6].

Door minder voedsel met een hoge glycemische index te eten, kunt u uw bloedsuikerspiegel verlagen, insulinepieken verminderen en mogelijk acne verbeteren.

3. Zoetigheden en desserts

Suikerrijke voedingsmiddelen zoals gebak, koekjes, snoep en ijs kunnen acne verergeren doordat uw bloedsuikerspiegel en insulinespiegel omhoog gaan.

Een onderzoek uit Maleisië toonde aan dat acnepatiënten grotere hoeveelheden ijs, melk en natrium consumeerden in vergelijking met de controlegroep [7].

Uit een ander onderzoek bleek dat patiënten met acne 2 keer meer geraffineerde koolhydraten en suiker consumeerden in vergelijking met patiënten zonder acne [8].

Snoepjes hebben ook een hoge glycemische belasting. Zoals we eerder hebben besproken, leidt dit tot pieken in de bloedsuikerspiegel en insuline, wat de gezondheid van de huid beïnvloedt.

Door uw inname van suikerhoudende lekkernijen zoals toetjes, snoep en frisdrank te verminderen, kunt u een helderdere huid krijgen. Zorg er ook voor dat u minder "verborgen suikers" in bewerkte voedingsmiddelen gebruikt.

4. Fast Food

Fastfood zoals hamburgers, frietjes, kipnuggets en shakes zijn vaak sterk bewerkt en zitten vol met natrium, vet en geraffineerde koolhydraten.

Eén onderzoek legde een verband tussen het eten van fastfood en een verhoogde insulineresistentie en een groter risico op acne [9].

Uit een ander onderzoek bleek dat patiënten met acne vaker fastfood zoals hamburgers en pizza aten [10].

Fast foods dragen bij aan acne door:

 • Stijgende bloedsuikerspiegel
 • Toenemende ontsteking
 • Bevat zuivel, vet en hormonen die de poriën verstoppen.

Beperk uw consumptie van fastfood en gefrituurde producten om acne-veroorzakende ontstekingen onder controle te houden.

5. Wei-eiwitpoeder

Hoewel eiwitten essentieel zijn voor de gezondheid, kunnen sommige eiwitrijke voedingsmiddelen zoals wei acne verergeren.

Wei-eiwitpoeder en supplementen bevatten aminozuren die de productie van insuline en IGF-1 stimuleren. Dit kan een verhoogde olieproductie en verstopte poriën stimuleren.

Eén studie vond dat acne-patiënten hogere niveaus van wei-specifieke IgG-antistoffen hadden, wat wijst op een gevoeligheid voor wei [11].

Als u vermoedt dat wei-eiwit uw acne verergert, beperk dan uw supplementen en kies in plaats daarvan voor plantaardige eiwitpoeders. Soja-, erwten-, rijst- en hennepproteïnen zijn goede wei-vrije alternatieven.

6. Omega-6 rijke oliën

Plantaardige oliën met een hoog gehalte aan omega-6 vetzuren, zoals soja-, maïs-, katoenzaad-, zonnebloem- en saffloerolie, zijn alomtegenwoordig in bewerkte voedingsmiddelen.

Hoewel omega-6 essentiële vetzuren zijn, bevatten de meeste moderne diëten te veel omega-6 en te weinig omega-3 vetten.

Deze onbalans kan bijdragen aan ontstekingen in het lichaam en inflammatoire acneletsels verergeren [12].

Beperk de inname van bewerkte snacks die gekookt zijn in oliën met een hoog omega-6-gehalte, en gebruik in plaats daarvan gezondere vetten zoals olijfolie en avocado-olie om te koken.

7. Alcohol

Het drinken van alcohol, vooral overmatig alcoholgebruik, wordt in verband gebracht met het opflakkeren van acne.

Uit één onderzoek bleek dat patiënten met acne meer alcohol per week dronken in vergelijking met patiënten met een heldere huid [13]. Ander onderzoek toont aan dat mensen met matige tot ernstige acne vaker regelmatig alcohol gebruiken [14].

Alcohol draagt bij aan acne door:

 • Bloedsuiker- en insulinepieken
 • Toenemende ontsteking
 • Uitdroging van de huid en het lichaam

Met mate alcohol drinken, of het helemaal vermijden, kan acne veroorzaakt door alcoholgebruik helpen voorkomen.

8. Cafeïne

Voor sommige mensen met acne lijkt cafeïne puistjes te verergeren. Er zijn een paar mogelijke redenen:

 • Cafeïne veroorzaakt pieken in de bloeddruk en stresshormonen, wat ontstekingsacne kan verergeren [15].
 • Het stoppen met het gebruik van cafeïne kan ook acne-uitbarstingen veroorzaken [16].

Onderzoek naar voeding en acne heeft echter geen significant verband gevonden tussen cafeïne en puistjes [17]. De effecten lijken per individu te verschillen.

Als u vermoedt dat cafeïne uw acne verergert, probeer dan te minderen met koffie, thee, frisdrank en energiedrankjes om te zien of uw huid verbetert.

9. Chocolade

Hoewel veel mensen denken dat chocolade acne veroorzaakt, toont onderzoek geen significante correlatie aan tussen chocoladeconsumptie en puistjes [18].

Sommige onderzoeken suggereren echter dat patiënten met acne meer chocolade en zoetigheden in het algemeen verlangen en consumeren [19].

Pure chocolade met een hoog cacaogehalte heeft ontstekingsremmende voordelen die acne ten goede kunnen komen. Melkchocolade daarentegen bevat zuivel en suiker die de huid negatief kunnen beïnvloeden.

Over het algemeen lijkt chocolade geen directe oorzaak van acne te zijn, hoewel de kwaliteit wel van belang is voor de algehele gezondheid van de huid.

Moet u een "geen acne dieet" volgen?

Nadat u hebt geleerd welke voedingsmiddelen puistjes kunnen veroorzaken, vraagt u zich misschien af: moet u een beperkend "geen acne dieet" volgen?

Het schrappen van hele voedselgroepen is niet noodzakelijkerwijs optimaal of realistisch op de lange termijn. Het is echter wel nuttig om u bewust te zijn van de triggers van uw acne.

Hier volgen enkele tips voor het beheren van voeding om acne onder controle te houden:

 • Bepaal uw triggers - Merk op welke voedingsmiddelen uw acne lijken te verergeren en vermijd ze. Veel voorkomende boosdoeners zijn zuivel, hoog-glycemische koolhydraten en suiker.
 • Houd een voedingsdagboek bij - Door bij te houden wat u eet en hoe uw huid daarop reageert, kunt u uw persoonlijke acnetriggers onthullen.
 • Eet een ontstekingsremmend dieet - Concentreer u op hele, onbewerkte voedingsmiddelen zoals fruit, groenten, magere eiwitten, noten en ontstekingsremmende vetten.
 • Blijf gehydrateerd - Drink veel water om gifstoffen af te voeren en de huid gehydrateerd te houden.
 • Supplementen verstandig - Supplementen zoals zink, omega-3, probiotica en vitaminen kunnen een heldere huid ondersteunen.

Hoewel een dieet alleen acne niet kan genezen, kan het vermijden van specifieke voedingsmiddelen die acne uitlokken een grote bijdrage leveren om puistjes op afstand te houden.

De onderste regel

Het voedsel dat u eet kan acne-opflakkeringen beïnvloeden, vooral geraffineerde koolhydraten, zuivel, fastfood, snoep en ongezonde vetten. Door uw acnetriggers nauwkeurig te bepalen, kunt u uw dieet aanpassen om puistjes onder controle te houden terwijl u toch een evenwichtig, aangenaam dieet eet.

Concentreer u op hele, onbewerkte ontstekingsremmende voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten en gezonde vetten voor de beste verdediging tegen acne. Blijf gehydrateerd, beheers stress en gebruik gerichte huidverzorgingsproducten om uw huid helder te houden.

Met wat aanpassingen in uw dieet en een slimme huidverzorging kunt u vervelende acne de wereld uit sturen en een zelfverzekerde, stralende teint krijgen. Welke veranderingen gaat u doorvoeren om afscheid te nemen van puistjes?

Veelgestelde vragen over voedingsmiddelen die acne veroorzaken

Welke voedingsmiddelen veroorzaken vaak acne?

Enkele van de belangrijkste voedingsmiddelen die acne kunnen verergeren zijn:

 • Zuivelproducten zoals melk, kaas, ijs
 • Geraffineerde granen - wit brood, pasta, ontbijtgranen
 • Suikerhoudende voedingsmiddelen - snoep, toetjes, frisdrank
 • Fastfood zoals hamburgers en friet
 • Voedingsmiddelen met een hoge glycemische index - aardappelen, witte rijst
 • Plantaardige oliën met veel omega-6 vetzuren
 • Wei-eiwitpoeder
 • Overmatig alcoholgebruik

Deze voedingsmiddelen hebben de neiging om de bloedsuikerspiegel, insuline en ontstekingswaarden te verhogen, wat de olieproductie kan stimuleren en acne kan verergeren.

Welke invloed heeft voeding op acne?

Onderzoek toont aan dat voeding acne op verschillende manieren kan beïnvloeden:

 • Stijgende bloedsuikerspiegel en insuline - Voedingsmiddelen met een hoge glycemie veroorzaken pieken in de bloedsuikerspiegel en insuline, waardoor de olieproductie en ontstekingen toenemen.
 • Ontsteking - Bepaalde voedingsmiddelen veroorzaken ontstekingsreacties in het lichaam, waardoor ontstekingsletsels van acne verergeren.
 • Hormonale schommelingen - Sommige voedingsmiddelen veranderen hormonen zoals insuline, IGF-1 en androgenen, wat leidt tot een verhoogde olieproductie en verstopte poriën.
 • Voedselovergevoeligheden - Overgevoeligheid voor voedingsmiddelen zoals zuivel kan bij sommige mensen ontstekingsreacties en acne-uitbarstingen veroorzaken.

Is chocolade slecht voor acne?

Ondanks de algemene overtuiging dat chocolade acne veroorzaakt, hebben de meeste onderzoeken geen significant verband gevonden tussen chocolade en puistjes. Pure chocolade met een hoog cacaogehalte kan zelfs ontstekingsremmend werken. Melkchocolade op basis van zuivel zou echter een negatief effect op acne kunnen hebben. Over het algemeen lijkt chocolade niet direct acne te veroorzaken, maar de kwaliteit doet er wel toe.

Veroorzaken bananen acne?

Nee, er is geen bewijs dat bananen acne veroorzaken of verergeren. Bananen hebben een gemiddelde glycemische index en zijn niet significant gekoppeld aan meer puistjes. Bananen bevatten vitaminen en mineralen die de gezondheid van de huid ondersteunen, zoals vitamine C, vitamine B6 en kalium. Zoals met elk voedsel, kunnen sommige mensen individuele gevoeligheden hebben. Maar bananen worden over het algemeen als veilig voor acne beschouwd.

Veroorzaakt cafeïne acne?

De effecten van cafeïne op acne lijken gemengd. Sommige onderzoeken hebben cafeïne-inname in verband gebracht met verhoogde stresshormonen en bloeddruk, waardoor acne mogelijk verergert. Het afkicken van cafeïne kan bij sommige mensen ook opvliegers veroorzaken. Studies hebben echter geen statistisch sterk verband gevonden tussen cafeïne en acne. Voor mensen die gevoelig zijn voor cafeïne, kan het beperken van de inname helpen om puistjes onder controle te houden.

Hoe kan ik acne op natuurlijke wijze genezen?

Naast het vermijden van de voedingstriggers van acne, zijn hier enkele natuurlijke remedies die kunnen helpen bij de behandeling van acne:

 • Drink veel water om gehydrateerd te blijven en gifstoffen af te voeren
 • Neem gerichte supplementen zoals zink, omega-3 en probiotica
 • Gebruik essentiële tea tree olie, groene thee-extract en andere kruidenmiddelen
 • Probeer ontstekingsremmende voedingsmiddelen zoals vette vis, kurkuma, groenten, bessen
 • Beheer stress met yoga, meditatie, dagboeken
 • Gebruik natuurlijke gezichtsmaskers met ingrediënten zoals honing, appelciderazijn, havermout

Hoewel natuurlijke middelen kunnen helpen, is voor ernstige acne vaak een medische behandeling nodig. Ga naar een dermatoloog als de vrij verkrijgbare methoden geen effect hebben.

Wat moet ik eten om acne te verhelderen?

Om acne door middel van voeding te verhelderen, concentreert u zich op onbewerkte hele voedingsmiddelen met ontstekingsremmende voordelen:

 • Zuivelvrije melk zoals amandel-, kokos- en havermelk
 • Magere proteïnen zoals vis, kip zonder vel, kalkoen, eieren
 • Kleurrijk fruit en groenten, vooral bladgroenten
 • Gezonde vetten zoals avocado's, olijfolie, noten, zaden
 • Complexe koolhydraten - volle granen, quinoa, zoete aardappelen
 • Peulvruchten zoals bonen, linzen, kikkererwten
 • Kruiden en specerijen - kurkuma, gember, kaneel
 • Groene thee, kruidenthee
 • Probiotisch voedsel zoals yoghurt, kefir, gefermenteerd voedsel

Een gezonde, evenwichtige voeding die rijk is aan voedingsstoffen kan een heldere, stralende huid ondersteunen.

Veroorzaakt zuivel acne?

Ja, onderzoek wijst er sterk op dat zuivelconsumptie, vooral melk, bijdraagt aan acne-opflakkeringen. Zuivel bevat hormonen en bioactieve moleculen die de olieproductie stimuleren. Het veroorzaakt ook ontstekingen door gevoeligheden voor melkeiwitten zoals caseïne en wei. Het beperken van de zuivelinname en kiezen voor plantaardige melk kan de acne symptomen aanzienlijk verbeteren.

Veroorzaken noten acne?

De meeste noten worden niet beschouwd als acne veroorzakend, en kunnen deel uitmaken van een gezond, ontstekingsremmend dieet. Sommige mensen kunnen echter gevoelig zijn voor het hoge omega-6-gehalte in noten. Beperk de porties tot 1-2 handjes per dag en vermijd sterk geroosterde of gezouten noten. Amandelen, walnoten, paranoten en pecannoten hebben huidverzachtende eigenschappen. Mensen met ernstige acne kunnen het eten van noten beter beperken.

Veroorzaakt gluten acne?

Er is geen sterk bewijs dat gluten rechtstreeks acne veroorzaken. Sommige mensen met een glutengevoeligheid melden echter verbetering van acne nadat ze glutenvrij zijn gaan eten. Voor mensen met coeliakie of niet-coeliakie glutengevoeligheid kan een glutenvrij dieet helpen om de huidontsteking onder controle te houden. Maar het vermijden van gluten heeft waarschijnlijk geen invloed op acne bij mensen die niet gevoelig zijn.

Moet ik alle koolhydraten vermijden voor een heldere huid?

Alle koolhydraten vermijden is niet nodig voor een heldere huid. Het beperken van geraffineerde koolhydraten zoals suiker, witte bloem en witte rijst kan echter wel bloedsuikerpieken onder controle houden. Concentreer u op koolhydraten uit complexe, hele voedingsbronnen zoals fruit, groenten, hele granen, zoete aardappelen. Zorg voor een uitgebalanceerd dieet, want het schrappen van alle koolhydraten kan een negatieve invloed hebben op de hormonen, het energieniveau en de huid.

Veroorzaakt vet eten acne?

Vet, vet voedsel zoals hamburgers, friet en pizza zijn niet per definitie acne-veroorzakend. Deze voedingsmiddelen zijn echter vaak sterk bewerkt en hebben een hoog glycemisch gehalte, wat acne kan verergeren. Vet fastfood kan ook zuivel, hormonen en additieven bevatten die de poriën verstoppen. Over het algemeen is vet voedsel prima met mate als onderdeel van een gezond dieet, maar eet gefrituurd en bewerkt voedsel spaarzaam.

Moet ik supplementen nemen om acne te behandelen?

Bepaalde supplementen kunnen helpen bij het bestrijden van acne als ze samen met een dieet en leefstijlmaatregelen worden gebruikt, waaronder:

 • Zink: Dit mineraal ondersteunt de wondgenezing en vermindert ontstekingen. Neem 30-45 mg per dag.
 • Omega-3: Omega-3 vetzuren zoals visolie bestrijden ontstekingen. Neem dagelijks 1.000 - 2.000 mg EPA/DHA.
 • Probiotica: Probiotica ondersteunen de gezondheid van de darmen en een evenwichtig microbioom. Zoek naar stammen zoals Lactobacillus en Bifidobacterium.
 • Vitamine A, D, E: Deze vetoplosbare vitamines versterken de immuniteit en gezondheid van de huid.
 • Vitamine C: Vitamine C bevordert de collageenproductie. Zoek naar een veresterde vorm voor de beste opname.

Raadpleeg altijd een dermatoloog of voedingsdeskundige voordat u met supplementen begint, vooral als u een medische aandoening hebt. Hoewel supplementen kunnen helpen om acne onder controle te houden, werken ze het beste samen met dieet- en leefstijlmaatregelen voor een holistische behandeling.

Welke voedingsmiddelen zijn goed voor een acnegevoelige huid?

Enkele van de beste voedingsmiddelen om te eten voor een heldere, acnevrije huid zijn:

 • Vette vis zoals zalm, makreel, sardines
 • Bladgroenten zoals spinazie, boerenkool, sla
 • Felgekleurd fruit en groenten
 • Volle granen zoals havermout, bruine rijst, quinoa
 • Peulvruchten zoals linzen, kikkererwten, bonen
 • Noten zoals amandelen, walnoten, paranoten
 • Zaden zoals chia, vlas, pompoen, zonnebloem
 • Kurkuma en gember
 • Groene thee
 • Pure chocolade (70% cacao of meer)
 • Knoflook
 • Eieren
 • Zoete aardappelen
 • Griekse yoghurt

Richt u op een verscheidenheid aan onbewerkte, ontstekingsremmende voedingsmiddelen. Een gezond, uitgebalanceerd dieet helpt acne onder controle te houden en levert tegelijkertijd essentiële vitaminen, mineralen en voedingsstoffen voor uw beste huid.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/