Wat zijn 5 oorzaken van acne?

Gepubliceerd:

Acne is een veel voorkomende huidaandoening die mensen van alle leeftijden treft. Acne treedt op wanneer haarzakjes verstopt raken met olie en dode huidcellen, waardoor er vaak puistjes, mee-eters, mee-eters en cysten ontstaan op het gezicht, de rug, de borst en de schouders. Acne kan variëren van mild tot ernstig en hoewel vooral tieners en jongvolwassenen er last van hebben, kan het tot ver in de volwassenheid aanhouden.

Wat zijn 5 oorzaken van acne

Inzicht in de onderliggende oorzaken van acne is de sleutel tot succesvolle behandeling en preventie. Hier zullen we de 5 hoofdoorzaken van acne onderzoeken en hoe ze bijdragen aan puistjes.

1. Overtollige olieproductie

Overmatige olieproductie is een van de belangrijkste oorzaken van acne. De huid bevat kleine gaatjes die poriën worden genoemd en daaronder zitten kleine kliertjes die talgklieren worden genoemd. Deze klieren produceren een olieachtige substantie, talg genaamd, die helpt om de huid gehydrateerd te houden.

Bij mensen die gevoelig zijn voor acne kunnen de talgklieren overactief worden en te veel talg produceren. Deze overtollige olie vermengt zich met dode huidcellen en verstopt de poriën. In de verstopte poriën groeien bacteriën die ontstekingen veroorzaken, met puistjes als gevolg.

Hormonen spelen een belangrijke rol bij het reguleren van de talgproductie. Tijdens de puberteit zorgen stijgende androgeenspiegels ervoor dat de talgklieren groter worden en meer talg aanmaken. Daarom begint of verergert acne meestal tijdens de tienerjaren. Schommelende hormoonspiegels voor de menstruatie van een vrouw kunnen ook tot puistjes leiden.

2. Overtollige afscheiding van huidcellen

Samen met een teveel aan talg draagt een verhoogde afscheiding van dode huidcellen in de haarfollikel bij aan verstopte poriën en de ontwikkeling van acne. Deze ophoping van cellen staat bekend als keratinisatie.

Normaal gesproken komen dode huidcellen naar de oppervlakte en vervellen ze. Maar bij een acnegevoelige huid vallen de cellen sneller uit en klonteren ze samen. De dode cellen en talg bundelen hun krachten en verstoppen de follikel. Deze verstopte follikel biedt de ideale omgeving voor acneveroorzakende bacteriën om zich te vermenigvuldigen.

Factoren die het vervellen van cellen versnellen zijn hormonale veranderingen, medicijnen, wrijving en huidirritatie. Genetica speelt ook een rol in hoe snel de huid regenereert. Mensen met een overactieve celvernieuwing zijn vatbaarder voor verstopte poriën en acne.

3. Bacteriën

De bacteriën die bekend staan als Propionibacterium acnes, of P. acnes, dragen bij aan acne door in verstopte follikels te groeien. Deze bacteriën gedijen goed in een porie die verstopt zit met olie en dode huid.

P. acnes bacteriën voeden zich met vetzuren in talg. Terwijl ze zich snel vermenigvuldigen, veroorzaken hun metabolische bijproducten ontstekingen. Deze ontsteking beschadigt de follikelwand en zorgt ervoor dat de inhoud van de follikel in de huid terechtkomt. Deze keten van gebeurtenissen veroorzaakt zichtbare puistjes.

Mensen met acne hebben vaak een hoger niveau van P. acnes bacteriën in vergelijking met mensen met een gave huid. Hoewel bacteriën alleen geen acne veroorzaken, spelen ze wel een belangrijke rol bij de ontwikkeling van ontstekingslaesies.

4. Hormonen

Hormonale schommelingen zijn een hoofdoorzaak van acne-uitbraken bij adolescenten, vrouwen en mensen met endocriene stoornissen. De androgenen die hiervoor verantwoordelijk zijn, zijn testosteron, dihydrotestosteron (DHT) en insuline-achtige groeifactor 1 (IGF-1).

Androgene hormonen verhogen de talgproductie en bevorderen het vervellen van de huidcellen. Tijdens de puberteit zorgen stijgende androgenen voor overtollige olie en celopbouw in de follikel. Bij vrouwen kunnen maandelijkse hormonale veranderingen gerelateerd aan de menstruatiecyclus acne uitlokken.

Aandoeningen die de androgeenspiegel verhogen, zoals polycysteus ovariumsyndroom (PCOS) bij vrouwen en steroïdenmisbruik bij mannen, veroorzaken of verergeren vaak acne. Het gebruik van hormonale medicijnen zoals testosteron of anabole steroïden leidt ook tot acne als bijwerking.

Voor vrouwen kunnen zwangerschap, menopauze en het starten of stoppen met anticonceptiepillen ook van invloed zijn op acne vanwege de veranderende hormoonspiegels.

5. Genetica

Genetica speelt een rol bij de ontwikkeling van acne, vooral bij ernstige en behandelingsresistente gevallen. Mensen met een familiegeschiedenis van acne hebben vaker last van terugkerende puistjes.

Studies suggereren dat genetica regelt hoe gevoelig de huid is voor androgenen. Mensen met een genetische aanleg voor acne hebben vaak meer androgeenreceptoren. Dit versterkt de reactie van de huid op normale hormoonschommelingen.

Specifieke genmutaties die verband houden met acne zijn gekoppeld aan abnormale immuunreacties in de huid die ontstekingen veroorzaken. Andere genetische defecten belemmeren de ontwikkeling van de huidbarrière. Een zwakke barrière zorgt ervoor dat externe veroorzakers van acne, zoals bacteriën en allergenen, gemakkelijker diep in de huid kunnen doordringen.

Genetica bepaalt ook de talgproductie en het vervellen van huidcellen. Overmatige activiteit op een van deze gebieden kan poriën verstoppen op basis van genetische programmering.

Acne behandelen door veranderingen in levensstijl

Hoewel we onze genetica of hormoonspiegels niet direct kunnen veranderen, zijn er leefstijlmaatregelen die acne onder controle kunnen helpen houden door een vette huid en verstopte poriën aan te pakken.

Reinig voorzichtig. Gebruik tweemaal daags een milde, niet-schurende reiniger om overtollige olie en dode cellen te verwijderen zonder de huid te strippen. Vermijd scrubben of pulken, dat kan de ontsteking verergeren.

Kies voor olievrije cosmetica en zonnebrandcrèmes. Vette producten kunnen de poriën verstoppen, dus lees de etiketten en vermijd kokosolie, cacaoboter en zware verzachtende middelen.

Shampoo regelmatig. Haarproducten en oliën op de huid laten lopen kan leiden tot puistjes op het voorhoofd, de nek en de rug.

Let op wat uw gezicht aanraakt. Verschoon kussenslopen regelmatig en maak telefoons, brillen en koptelefoons vaak schoon om de overdracht van bacteriën en porieverstoppende oliën te minimaliseren.

Vermijd overmatige blootstelling aan de zon. Hoewel een beetje zon helpt bij acne, kan te veel zon verdere ontstekingen uitlokken. Draag dagelijks een olievrije zonnebrandcrème.

Beheer stressniveaus. Hoge stress verhoogt ontstekingen en de productie van androgenen, wat acne verergert. Probeer ontspannende activiteiten zoals yoga, meditatie en diep ademhalen.

Beweeg en slaap goed. Regelmatige lichaamsbeweging en 6-8 uur slaap per nacht helpen om de hormonen in balans te brengen. Vermijd het dragen van trainingskleding of het slapen op vuile lakens die lichaamsacne kunnen veroorzaken.

Eet een voedingsrijk dieet. Beperk bewerkte koolhydraten, suiker en zuivel die in verband worden gebracht met een verhoogde talgproductie en ontstekingen. Concentreer u in plaats daarvan op antioxidantrijke vruchten, groenten, magere eiwitten en gezonde vetten. Blijf gehydrateerd met water.

Neem gerichte supplementen. Vitaminen zoals zink en niacinamide (B3) helpen vettigheid te verminderen. Visolie en probiotica bestrijden ontstekingen. Bespreek de opties met uw arts.

Ga naar een dermatoloog. Voor matige tot ernstige acne helpen voorgeschreven medicijnen zoals retinoïden, antibiotica en anticonceptiepillen de puistjes onder controle te houden door de olieproductie, bacteriën en hormonen aan te pakken. Procedures zoals fotodynamische therapie helpen ook om poriën te ontstoppen.

Belangrijkste opmerkingen: Belangrijkste oorzaken van acne

Samengevat zijn de 5 belangrijkste oorzaken van acne:

 • Overmatige talgproductie veroorzaakt door hormonen
 • Ophoping van dode huidcellen en keratine in de follikel
 • Bacteriegroei (P. acnes) in verstopte poriën
 • Hormonale schommelingen gerelateerd aan puberteit, menstruatie en medische aandoeningen
 • Genetische factoren die abnormale reacties in de huid versterken

Inzicht in de hoofdoorzaken van puistjes op basis van deze factoren maakt gerichte, meervoudige behandelingsstrategieën mogelijk. Er is een gecombineerde aanpak nodig om de vette huid, abnormale celafscheiding, bacteriën, hormonen en ontstekingen die de ontwikkeling van acne veroorzaken, aan te pakken.

Hoewel acne frustrerend kan zijn om mee om te gaan, hebt u meer macht dan uw genetica. Door een aangepaste huidverzorgingsroutine te volgen, uw dieet te veranderen en naar een dermatoloog te gaan voor geavanceerde zorg, kunt u toekomstige puistjes tot een minimum beperken.

Veelgestelde vragen over wat acne veroorzaakt

Acne is een veel voorkomende huidaandoening waar de meeste mensen op een bepaald moment in hun leven mee te maken krijgen. Mensen van alle leeftijden, geslachten en etniciteiten kunnen er last van hebben. Begrijpen wat tot acne leidt is de sleutel tot een effectieve behandeling. Hieronder beantwoorden we enkele van de meest gestelde vragen over de onderliggende oorzaken van acne.

Wat is acne?

Acne ontstaat wanneer haarzakjes verstopt raken met olie en dode huidcellen. Hierdoor kunnen acne-veroorzakende bacteriën, Propionibacterium acnes (P. acnes) genaamd, in de verstopte follikel groeien. De bacteriën veroorzaken ontstekingen, wat leidt tot puistjes, knobbeltjes, cysten en andere puistjes. Acne komt het vaakst voor op het gezicht, de rug, de borst en de schouders.

Wat zijn de belangrijkste oorzaken van acne?

Er zijn 5 belangrijke oorzaken die bijdragen aan de vorming van acne:

 • Overtollige talgproductie
 • Ophoping van dode huidcellen in de follikels
 • Bacteriegroei (P. acnes bacterie)
 • Ontsteking
 • Hormonale schommelingen

Deze factoren werken samen om de poriën te verstoppen en de ideale omgeving te creëren voor het ontstaan van puistjes. Genetica speelt ook een rol bij de ontwikkeling van acne door te programmeren hoe gevoelig de huid is voor normale hormoonveranderingen.

Hoe veroorzaakt overtollige olie acne?

De talgklieren in de huid produceren een olieachtige substantie die talg wordt genoemd. Dit helpt de huid gehydrateerd te houden. Bij mensen die gevoelig zijn voor acne, kunnen deze olieproducerende klieren overactief worden en te veel talg produceren. Het teveel aan talg vermengt zich met dode huidcellen en verstopt de poriën, wat leidt tot puistjes.

Hormonen sturen de talgproductie aan en daarom begint of verergert acne vaak tijdens de puberteit. Pubers produceren meer androgenen zoals testosteron, waardoor de talgklieren groter worden en er meer olie wordt afgescheiden.

Veroorzaken bacteriën acne?

De P. acnes bacteriën veroorzaken niet direct acne. Ze spelen echter wel een rol bij de ontwikkeling van inflammatoire acneletsels zoals puistjes en cysten. P. acnes bacteriën voeden zich met de overtollige olie in verstopte follikels. Terwijl ze zich snel vermenigvuldigen, geven de bacteriën enzymen en andere bijproducten af die de follikelwand beschadigen. Hierdoor kan de inhoud van de follikel in de huid terechtkomen, wat resulteert in zichtbare puistjes.

Mensen met acne hebben hogere niveaus van P. acnes in vergelijking met mensen met een gave huid. Door ontstekingen te bevorderen, maken de bacteriën acne erger dan het zou zijn met olie en dode cellen alleen.

Kunnen hormonen acne veroorzaken?

Ja, hormonale schommelingen zijn een veel voorkomende oorzaak van acne-uitbraken. Hormonen zoals testosteron, dihydrotestosteron (DHT) en insuline-achtige groeifactor 1 (IGF-1) verhogen de talgproductie en bevorderen het vervellen van huidcellen, wat leidt tot verstopte poriën.

De hormonale veranderingen in de puberteit verklaren waarom acne vaak in de puberteit begint. Bij vrouwen kunnen hormoonverschuivingen tijdens de maandelijkse menstruatiecyclus tot uitbarstingen leiden die bekend staan als cyclische acne. Aandoeningen zoals polycysteus ovariumsyndroom (PCOS) die het androgeenniveau verhogen, veroorzaken ook acne. Het starten of stoppen met anticonceptiepillen kan ook tot acne leiden door veranderingen in de hormoonspiegels.

Veroorzaakt stress acne-uitbraken?

Stress alleen veroorzaakt niet direct acne. Hoge stressniveaus kunnen acne echter verergeren bij mensen die al gevoelig zijn voor puistjes. Stress verhoogt ontstekingen en stimuleert de productie van androgenen zoals testosteron, wat leidt tot meer olieproductie. Dit kan verstopte poriën en ontstekingen verergeren.

Stress belemmert ook de wondgenezing. Dit kan leiden tot ernstigere acneletsels in plaats van kleine comedonen. Het beheersen van stressniveaus door ontspanningstechnieken kan acne helpen verminderen door ontstekingen en hormoonverschuivingen te verminderen.

Kan genetica of familiegeschiedenis acne veroorzaken?

Genetica speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van acne, vooral in ernstige gevallen. Mensen met een familiegeschiedenis van acne hebben vaker last van terugkerende puistjes. Genen regelen hoe gevoelig de huid is voor hormonen, evenals de talg- en huidcelproductie.

Bepaalde mutaties leiden tot versterkte ontstekingsreacties en verhoogde activiteit van de androgeenreceptor in de huid. Door deze overactiviteit zijn mensen met een genetische aanleg vatbaarder voor verstopte poriën, bacteriegroei en ontstekingen. Keuzes in uw levensstijl kunnen echter helpen om de effecten van acne-gerelateerde genen te compenseren.

Veroorzaken bepaalde voedingsmiddelen acne?

Ondanks geruchten die voedingsmiddelen zoals chocolade en gefrituurd voedsel in verband brengen met puistjes, tonen onderzoeken geen bewijs dat specifieke voedingsmiddelen alleen acne veroorzaken of verergeren bij de meeste mensen. Hoewel slechte voedingskeuzes op zich niet direct puistjes veroorzaken, kan een algeheel voedingsarm dieet met veel geraffineerde koolhydraten en suiker een negatieve invloed hebben op de gezondheid van de huid.

Er zijn een paar uitzonderingen waarbij voeding kan bijdragen aan acne. Bij mensen die gevoelig zijn voor zuivelproducten kunnen lactose en wei-eiwitten in melk ontstekingen uitlokken. Voedingsmiddelen met een hoge glycemische index, zoals wit brood, kunnen acne ook verergeren door de androgeenafscheiding te verhogen. Bij ernstige acne kan het helpen om samen te werken met een dermatoloog en een voedingsdeskundige om de mogelijke veroorzakers van acne via de voeding te identificeren.

Hoe kan ik acne voorkomen?

Hoewel acne door genetische oorzaken niet altijd helemaal voorkomen kan worden, kunnen de volgende maatregelen helpen om puistjes te verminderen:

 • Reinig de huid tweemaal daags zachtjes met een milde, niet-schurende reiniger
 • Gebruik olievrije cosmetica en zonnebrandcrème
 • Gebruik regelmatig een shampoo om te voorkomen dat haaroliën op de huid terechtkomen
 • Vermijd overmatige blootstelling aan de zon en draag zonnebrandcrème
 • Beweeg en slaap voldoende om hormonen in balans te brengen
 • Beheer stress door ontspannende activiteiten
 • Eet een evenwichtig, volwaardig dieet en blijf gehydrateerd
 • Neem supplementen die de olieproductie en ontsteking verminderen
 • Ga indien nodig naar een dermatoloog voor voorgeschreven medicijnen

Een gecombineerde aanpak van overmatige olieproductie, verstopte poriën, bacteriën, ontstekingen en hormoonschommelingen is het beste om acne op de lange termijn onder controle te houden.

Wanneer moet u medische hulp voor acne zoeken?

Ga naar een dermatoloog als vrij verkrijgbare producten niet helpen, als er littekens ontstaan of als acne veel emotioneel leed veroorzaakt. Symptomen zoals diepe pijnlijke knobbels en cysten, terugkerende puistjes en acne die niet reageert op voorgeschreven geneesmiddelen, rechtvaardigen ook een bezoek aan de dermatoloog. Een arts kan sterkere retinoïden, orale antibiotica, hormonale middelen of ingrepen voorschrijven om matige tot ernstige acne beter te behandelen.

Belangrijkste opmerkingen

 • De belangrijkste oorzaken van acne zijn overtollige olie, dode huidcellen, bacteriën, ontstekingen en hormonen die de poriën verstoppen.
 • Bacteriën zoals P. acnes verergeren ontstekingsacne, maar veroorzaken het niet direct.
 • Hormonen zorgen voor een verhoogde olieproductie tijdens de puberteit en menstruatiecycli, wat leidt tot puistjes.
 • Hoewel stress, dieet en familiegeschiedenis acne beïnvloeden, veroorzaken ze het niet direct.
 • Preventieve maatregelen zoals een milde huidverzorging, olievrije producten en medicijnen kunnen acne helpen verminderen.
 • Ga naar een dermatoloog voor geavanceerde behandelingsopties als u met de vrij verkrijgbare middelen de puistjes niet onder controle krijgt.

Het begrijpen van de onderliggende oorzaken van acne is de eerste stap naar een helderdere huid. Met het juiste behandelingsplan dat is afgestemd op uw specifieke acnetriggers, kunnen de meeste gevallen worden behandeld voor een betere gezondheid en een mooier uiterlijk van de huid.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/