Hoe komen dermatologen van acne af?

Gepubliceerd:

Acne is een van de meest voorkomende huidaandoeningen die mensen naar oplossingen doet zoeken. Ongeveer 85% van de mensen krijgt wel eens last van acne tussen hun 12e en 24e levensjaar. Voor sommigen kan het gewoon af en toe een puistje zijn. Maar voor anderen kan acne matig tot ernstig zijn, wat kan leiden tot emotioneel leed en fysieke littekens.

Als acnebehandelingen zonder recept u niet de heldere huid geven die u wenst, is het misschien tijd om naar een dermatoloog te gaan. Dermatologen hebben een uitgebreide medische opleiding in het diagnosticeren en behandelen van alle soorten huidproblemen, waaronder acne. Lees verder voor meer informatie over hoe dermatologen hun patiënten van acne afhelpen.

Hoe komen dermatologen van acne af

Hoe stellen dermatologen de diagnose van acne?

De eerste stap die een dermatoloog neemt, is uw huid volledig onderzoeken tijdens een afspraak. Hij/zij zal het type acne dat u hebt beoordelen, evenals de ernst ervan. Acne ontstaat wanneer haarzakjes verstopt raken met olie en dode huidcellen, wat leidt tot verschillende soorten puistjes.

Hier zijn enkele van de meest voorkomende acnetypes:

 • Whiteheads - Deze worden ook wel gesloten comedonen genoemd en verschijnen op de huid als kleine, witte, ronde bultjes. Ze ontstaan wanneer dode huidcellen, olie en bacteriën de porie verstoppen.
 • Mee-eters - Mee-eters staan bekend als open comedonen en zien eruit als kleine donkere vlekjes op de huid. Het donkere uiterlijk is te wijten aan huidpigment, niet aan vuil zoals vaak wordt gedacht. Mee-eters vormen zich op dezelfde manier als mee-eters, alleen blijft de porie open.
 • Papels - Kleine, zachte, roze bultjes die hard aanvoelen. Ze ontstaan wanneer de wanden rond verstopte poriën afbreken.
 • Pustels - Rood aan de basis met witte of gele pus aan de bovenkant. Deze ontstekingslaesies ontstaan wanneer bacteriën dieper in de poriën doordringen.
 • Nodules - Grote, pijnlijke, vaste laesies die diep in de huid vastzitten. Nodules ontstaan uit dieper gelegen verstopte poriën in de dermis.
 • Cysten - Het ernstigste type acneletsel gevuld met pus. Cysten vormen zich diep onder de huid en voelen aan als grote, pijnlijke bulten.

De dermatoloog identificeert niet alleen de soorten acnevlekken, maar noteert ook hun locatie op het gezicht, de borst of de rug. Het aantal laesies helpt ook om de ernst van de acne te bepalen. Milde gevallen hebben slechts een paar verspreide witte puntjes en mee-eters. Matige acne bestaat uit meer inflammatoire papels en pustels. Ernstige acne bestaat uit een groter aantal knobbels en cysten.

Waarom een dermatoloog voor acnebehandeling?

Er zijn veel redenen om uw acne door een dermatoloog te laten behandelen in plaats van alleen op vrij verkrijgbare producten te vertrouwen. Deze zijn onder andere:

Dermatologen bieden behandelingen van medische kwaliteit

Hoewel middelen tegen acne uit de drogisterij milde puistjes kunnen helpen, zijn ze vaak niet sterk genoeg om hardnekkiger gevallen aan te pakken. Dermatologen hebben acnebehandelingen op recept die krachtiger en effectiever zijn.

Aangepaste behandelplannen

Omdat de acne van elke patiënt uniek is, stellen dermatologen behandelingsschema's op maat samen. Nadat ze uw huid hebben onderzocht en uw medische voorgeschiedenis hebben doorgenomen, combineren ze therapieën die op uw specifieke behoeften zijn afgestemd.

Alle soorten acne behandelen

Van mee-eters en puistjes tot diepe cysteuze acne, dermatologen hebben de kennis en de middelen om alle soorten acneletsels op te lossen. Over het algemeen helpen vrij verkrijgbare producten alleen aan de oppervlakte.

Acne littekens verminderen

Naast het verhelpen van actieve acne bieden dermatologen ook behandelingen aan om blijvende littekens van acne te minimaliseren. Voor de behandeling van littekens zijn vaak professionele procedures nodig.

De algemene gezondheid van de huid verbeteren

Dermatologen kijken naar het hele plaatje van uw huidgezondheid, niet alleen naar acne. Ze kunnen problemen zoals vettigheid, droogheid en gevoeligheid die bijdragen aan puistjes corrigeren.

Voortdurende ondersteuning

Acnebehandeling kost tijd. Een dermatoloog die toezicht houdt op uw behandeling, zorgt ervoor dat u de kuur goed volgt. Hij/zij controleert ook de vooruitgang en past zo nodig therapieën aan.

Hoe komen dermatologen van acne af?

Dermatologen hebben toegang tot een breed scala aan bewezen acnebehandelingen om activiteitsuitbraken te verhelpen en de vorming van nieuwe te voorkomen. Ze gebruiken vaak een meervoudige aanpak die bestaat uit:

Medicijnen op recept

Voor matige tot ernstige acne zijn vaak topische of orale voorgeschreven medicijnen nodig. Veel voorgeschreven medicijnen zijn onder andere:

 • Retinoïden - Afgeleid van vitamine A, ontstoppen deze krachtige medicijnen de poriën en voorkomen mee-eters en whiteheads. Ze verminderen ook ontstekingen.
 • Antibiotica - Gebruikt om acne-veroorzakende bacteriën te doden en zwelling te verminderen. Veel voorgeschreven antibiotica zijn onder andere clindamycine en erytromycine.
 • Antimicrobiële stoffen - Zoals benzoylperoxide, deze stoffen doden bacteriën op de huid en ontstoppen de poriën.
 • Orale anticonceptiemiddelen - Wanneer ze door vrouwen worden ingenomen, kunnen anticonceptiepillen die oestrogeen en progestine bevatten acne verbeteren. De hormonen helpen de activiteit van androgene hormonen te verminderen.
 • Spironolacton - Dit diureticum wordt off-label door dermatologen gebruikt om hormonale acne bij vrouwen te behandelen. Het blokkeert androgene hormoonreceptoren in de huid.
 • Isotretinoïne - Het meest effectieve orale geneesmiddel tegen acne. Isotretinoïne (vroeger bekend als Accutane) behandelt ernstige nodulaire acne door de grootte van de olieklieren en bacteriën te verminderen.

Licht- en laserbehandelingen

Op technologie gebaseerde behandelingen zoals fotodynamische therapie en laserresurfacing helpen acnebacteriën te doden terwijl de buitenste lagen van de beschadigde huid worden verwijderd. Lasers minimaliseren ook acnelittekens.

Chemische peeling en microdermabrasie

Gecontroleerde huidbeschadiging door chemische peelings en microdermabrasie bevordert de collageenproductie. Dit helpt acnelittekens glad te strijken en verstopte poriën te ontstoppen.

Corticosteroïde injecties

Het direct injecteren van een verdund corticosteroïd in grote cysten en knobbeltjes vermindert de ontsteking en geeft snel verlichting. De injecties kunnen ook littekenvorming voorkomen.

Extractie

Dermatologen kunnen mee-eters, mee-eters en ontstekingsletsels voorzichtig met de hand extraheren. Extracties helpen bij het verwijderen van hardnekkige verstoppingen en versnellen de genezing.

Hoe lang duurt het voordat u resultaten ziet?

De meeste voorgeschreven acne-medicijnen hebben 4-12 weken nodig om een zichtbare opheldering te geven, maar de resultaten zijn afhankelijk van:

 • Type en ernst van de acne
 • Voorgeschreven producten
 • Naleving van het behandelingsschema
 • Individueel antwoord

Ernstigere gevallen vereisen vaak een langere behandeling, meer dan zes maanden. Zelfs wanneer acne helder lijkt, is onderhoudstherapie meestal nodig om herhaling te voorkomen. Raak niet ontmoedigd als u niet meteen resultaat ziet. Wees geduldig en houd u aan het regime dat uw dermatoloog voorschrijft.

Welke resultaten kunt u verwachten?

Bij consequent gebruik van de juiste, door de dermatoloog voorgeschreven behandelingen ziet de overgrote meerderheid van de acne-patiënten een aanzienlijke verbetering. Resultaten die behaald kunnen worden zijn onder andere:

 • Duidelijke afname van alle soorten acneletsels
 • Nieuwe uitbraken voorkomen
 • Vervagen van vlekken en littekens na acne
 • Normalisering van de olieproductie
 • Verwijderen van mee-eters en witte mee-eters

Hoewel de meeste patiënten een bevredigend resultaat behalen, kan acne nog steeds onvoorspelbaar zijn. Een klein percentage van de patiënten kan weinig of geen verbetering zien. Bespreek uw verwachtingen van de behandeling eerlijk met uw dermatoloog.

Hoe kunnen dermatologen voorkomen dat acne terugkomt?

Om acne op de lange termijn succesvol onder controle te houden, moeten de huidige laesies worden verwijderd en moet het ontstaan van nieuwe puistjes worden voorkomen. Dermatologen hebben effectieve strategieën om de huid schoon te houden.

Medicijnen op lange termijn

Sommige topische en orale medicijnen moeten voortgezet worden nadat de acne is verdwenen om verdere uitbraken te voorkomen. Onderhoudstherapie kan maanden of zelfs jaren duren, afhankelijk van het individu.

Aanpassingen in levensstijl

Dermatologen geven advies over acnebevorderende gewoonten die vermeden moeten worden. Dit omvat voeding en voedingssupplementen, kleding, haar/make-up producten en lichaamsbeweging.

Procedures op kantoor

Zelfs na verbetering kunnen periodieke procedures zoals lichttherapie, chemische peelings, laserbehandelingen en corticosteroïde injecties helpen om de resultaten te behouden.

Stress verminderen

Als stress bijdraagt aan uw acne, kan uw dermatoloog stressmanagementtechnieken zoals meditatie, yoga of counseling aanraden.

Hormonale therapieën

Voor vrouwen bij wie acne verergerd wordt door hormoonverschuivingen, kunnen specifieke anticonceptiepillen of anti-androgene medicijnen hormoonopwekkende puistjes voorkomen.

Huidverzorging op maat

Dermatologen kunnen gespecialiseerde reinigers, toners en vlekbehandelingen voorschrijven om de huid helder te houden.

Regelmatige follow-ups

Door elke drie tot zes maanden naar uw dermatoloog te gaan, zorgt u ervoor dat elke verandering in de ernst van acne onmiddellijk wordt aangepakt door de behandeling aan te passen.

Kan Acne Littekenbehandeling gedaan worden tijdens actieve puistjes?

Ja, acnelittekenrevisie kan zelfs worden uitgevoerd als u nog steeds last hebt van actieve laesies. Als u echter eerst volledig van acne af bent, kunnen bepaalde procedures het beste werken. Uw dermatoloog kan u adviseren over de optimale timing.

Sommige technieken zoals subcisie en microneedling genereren nieuw collageen dat depressieve littekens helpt glad te strijken en tegelijkertijd de huidige puistjes bestrijdt. Maar andere opties zoals laser skin resurfacing en dermabrasie werken beter als de acne eenmaal onder controle is, omdat hierbij buitenste huidlagen worden verwijderd.

Medicijnen zoals retinoïden en isotretinoïne die actieve acne behandelen, vervagen na verloop van tijd ook geleidelijk verkleuringen en kleine littekens. Bespreek uw gewenste resultaten met uw dermatoloog om een geschikt behandelingsschema te ontwikkelen.

Welke factoren beïnvloeden de kosten van een professionele acnebehandeling?

Zoals bij de meeste dermatologische ingrepen zijn de kosten van een acnebehandeling afhankelijk van verschillende factoren:

 • Ernst - Milde gevallen brengen lagere kosten met zich mee dan matige tot ernstige acne. Voor grotere aantallen laesies zijn krachtigere therapieën en medicijnen nodig.
 • Soorten behandelingen - Licht- en laserprocedures op kantoor kosten meestal meer dan medicijnen op recept. Geavanceerde chemische peelings zijn duurder dan microdermabrasie.
 • Dekking van de verzekering - Polissen variëren wat betreft welke acnebehandelingen ze dekken en het percentage. De meeste verzekeringen dekken antibiotica en hormoontherapieën. Voor isotretinoïne is vaak voorafgaande goedkeuring vereist.
 • Locatie - Dermatologiepraktijken in grote metropolen brengen doorgaans meer in rekening dan praktijken in landelijke gebieden.
 • Kwalificaties van de zorgverlener - Dermatologen met een certificaat vragen hogere tarieven dan minder gespecialiseerde zorgverleners.
 • Aantal Sessies - U betaalt per behandeling of navulling. Dus hoe meer bezoeken er nodig zijn, hoe hoger de totale kosten.

Neem contact op met uw dermatologische kliniek voor een nauwkeurige prijsopgave op basis van uw behandelplan op maat. Veel klinieken bieden betalingsregelingen om patiënten te helpen. Het zoeken naar effectieve acneverlichting is de investering in uw huid en zelfvertrouwen waard.

Hoe haalt u het meeste uit afspraken voor acnebehandeling?

Acneconsulten en follow-ups bij een dermatoloog betekenen een aanzienlijke investering in tijd en geld. U kunt het meeste uit uw bezoeken halen door:

 • Een volledige medische geschiedenis geven - Zorg ervoor dat u alle eerdere acnebehandelingen, medicijnen, allergieën en gezondheidsproblemen bekendmaakt. Zelfs ongerelateerde problemen zoals slaapstoornissen kunnen acne beïnvloeden.
 • Kom met een lijst met vragen - Noteer al uw specifieke zorgen over uw acne, zoals waarom het op bepaalde momenten erger wordt. Informeer naar de behandelingsmogelijkheden.
 • Duidelijk uw doelen communiceren - Vertel uw dermatoloog of u littekens wilt voorkomen, cysteuze puistjes voor een evenement wilt verhelpen of de huidtextuur wilt verbeteren.
 • Behandelinstructies opvolgen - Onjuist gebruik van voorgeschreven acne-producten kan de effectiviteit ervan beperken en tot mogelijke bijwerkingen leiden. Volg de aanwijzingen zorgvuldig op.
 • Uw vooruitgang bijhouden - Houd een logboek bij van uw acneverbeteringen en eventuele reacties die u ervaart. Houd uw dermatoloog bij elk bezoek op de hoogte.
 • Vragen over thuisverzorging - Krijg specifieke verzorgingstips voor uw huidtype, of u nu een vette, droge of gevoelige huid heeft. Ontdek welke vrij verkrijgbare producten een aanvulling zijn op recepttherapieën.
 • Uw geestelijke gezondheid bespreken - Als acne uw emotioneel welzijn beïnvloedt, praat dan met uw dermatoloog over mogelijkheden voor counseling. Onderschat de psychologische impact van acne niet.
 • Vervolgafspraken nakomen - Plan de aanbevolen vervolgbezoeken, zelfs als uw acne helder lijkt. Voortijdig stoppen met de behandeling kan ervoor zorgen dat acne terugkeert.

Voor bevredigende resultaten van een professionele acnebehandeling is actieve deelname van de patiënt nodig. Wees bij elke stap betrokken en proactief.

Conclusie: Ga in zee met een dermatoloog voor een heldere huid

Als u moeite hebt om uw acne onder controle te krijgen, biedt een bezoek aan een gediplomeerd dermatoloog de beste kans op succes. Dermatologen gebruiken geavanceerde hulpmiddelen, technologieën en technieken die verder gaan dan de vrij verkrijgbare acne-producten. Dankzij hun medische opleiding zijn ze deskundig in het aanpassen van de behandeling aan uw unieke huidconditie.

Hoewel een professionele acnebehandeling meer tijd en geld kost dan een behandeling bij de drogist, zijn de voordelen zeker de moeite waard. Dermatologen kunnen acne zowel op korte als op lange termijn verlichten en blijvende littekens voorkomen. U krijgt meer zelfvertrouwen van een heldere, gezonde huid. Aarzel niet om met een dermatoloog in zee te gaan en acne voorgoed vaarwel te zeggen!

Veelgestelde vragen over professionele acnebehandeling

Wat veroorzaakt acne?

Acne ontstaat wanneer haarzakjes verstopt raken met olie en dode huidcellen. Hierdoor kunnen acne-veroorzakende bacteriën genaamd Propionibacterium acnes (P. acnes) diep in de follikels groeien. Naarmate de bacteriën zich vermenigvuldigen, veroorzaken ze ontstekingen en zwellingen. Een overmatige talgproductie, abnormale vervelling van huidcellen en hormonale schommelingen kunnen allemaal bijdragen aan verstopping van de haarzakjes. Genetica speelt ook een rol.

Wat zijn de verschillende soorten acneletsels?

Er zijn twee hoofdcategorieën acneletsels - niet-inflammatoire en inflammatoire.

Niet-inflammatoire laesies zijn onder andere:

 • Whiteheads (gesloten comedonen) - Ronde, witte bultjes veroorzaakt door verstopte poriën
 • Mee-eters (open comedonen) - Zichtbare donkere puntjes gevormd door wijde, open verstopte poriën

Ontstekingsletsels zijn onder andere:

 • Papels - Kleine, roze puistjes met ontsteking
 • Puisten - Rood aan de basis met witte/gele pus
 • Nodules - Grote, stevige, pijnlijke knobbels die diep in de huid zitten
 • Cysten - De ernstigste, met pus gevulde laesies die zich diep in de lederhuid uitstrekken

Wat zijn de ernstgraden van acne?

Dermatologen delen acne in in milde, matige en ernstige gradaties:

Mild - Alleen een paar verspreide comedonen (mee-eters en mee-eters)

Matig - Meer prominente niet-inflammatoire en inflammatoire laesies. Meerdere papels en pustels.

Ernstig - wijdverspreide niet-inflammatoire laesies plus meer inflammatoire laesies zoals knobbeltjes en cysten. Er kan littekenvorming optreden.

Waarom een dermatoloog raadplegen voor acne vs. een behandeling zonder recept?

Dermatologen bieden medische expertise, geavanceerde voorgeschreven medicijnen, professionele procedures en voortdurende ondersteuning die niet beschikbaar is met vrij verkrijgbare acne-producten. Hun aanpak op maat, gebaseerd op uw acnetype en doelstellingen, zorgt voor de beste resultaten.

Welke soorten acnebehandelingen schrijven dermatologen voor?

Topische en orale voorgeschreven medicijnen die dermatologen kunnen gebruiken, zijn onder andere:

 • Retinoïden - Afgeleid van vitamine A om poriën te ontstoppen en olie te verminderen. Merken zijn onder andere Retin-A, Differin, Tazorac.
 • Antibiotica - Doden acne bacteriën en verminderen ontstekingen. Voorbeelden zijn clindamycine en erytromycine.
 • Benzoylperoxide - Antimicrobiële stof die P.acnes-bacteriën doodt en exfolieert.
 • Anticonceptiepillen - Oestrogeen/progestinepillen die acne bij vrouwen kunnen verbeteren door de hormonen androgeen te verminderen.
 • Spironolacton - Oraal geneesmiddel dat hormonale acne bij vrouwen behandelt door androgene hormoonreceptoren in de huid te blokkeren.
 • Isotretinoïne - Het krachtigste orale geneesmiddel tegen acne. Merknamen zijn Claravis, Amnesteem, Absorica. Vermindert de productie van olieklieren en bacteriën drastisch.
 • Dapsone - Topische gel die acneontsteking bestrijdt en de activiteit van de olieklieren remt. Merknaam is Aczone.

Welke procedures voeren dermatologen uit voor acne?

Behandelingen die dermatologen in de praktijk kunnen uitvoeren zijn onder andere:

 • Licht- en lasertherapie - Doodt bacteriën, vermindert ontstekingen en verbetert acnelittekens.
 • Chemische peelings - Glycolzuur- en salicylzuurpeelings exfoliëren en ontstoppen de follikels.
 • Microdermabrasie - Gebruikt fijne kristallen om de huid voorzichtig te herstellen en te vernieuwen.
 • Corticosteroïdeninjecties - Geïnjecteerd in grote cysten en knobbels om zwelling en pijn snel te verminderen.
 • Extracties - Handmatig verwijderen van mee-eters, mee-eters en sommige puistjes om verstoppingen op te heffen.
 • Radiofrequentie - Gebruikt warmte-energie om vergrote olieklieren die bijdragen aan acne te laten krimpen.

Welke resultaten kunt u verwachten met een professionele acnebehandeling?

De meeste patiënten zien een aanzienlijke verbetering, waaronder:

 • Duidelijke afname van niet-inflammatoire en inflammatoire laesies
 • Nieuwe uitbraken voorkomen
 • Vervagen van acnevlekken en littekens
 • Gelijkmatigere huidtint en textuur
 • Normalisatie van overtollige vettigheid

Sommige patiënten zien een volledige opheldering, maar een klein percentage reageert minder goed op de behandeling. Acneverbetering duurt gemiddeld 4-12 weken, afhankelijk van de ernst.

Hoe lang is een acnebehandeling nodig?

De meeste medicijnen en procedures vereisen een voortdurende onderhoudstherapie om de resultaten te behouden. Orale en topische medicijnen kunnen, afhankelijk van het individu, enkele maanden of jaren gebruikt worden. Procedures zoals lichttherapie worden vaak wekelijks of maandelijks herhaald. Regelmatige follow-upbezoeken aan uw dermatoloog om de 3-6 maanden helpen om de conditie van uw huid te controleren en zo nodig aanpassingen te doen. Stop niet zonder begeleiding met de acnebehandeling, want de kans is groot dat de puistjes terugkomen.

Zal een acnebehandeling littekens helpen voorkomen?

Ja, door ontstekingsletsels van acne zoals puisten, knobbeltjes en cysten op te ruimen, kan schade die tot littekenvorming leidt tot een minimum worden beperkt. Het is belangrijk om de zwelling van diepe laesies snel te verminderen. Dermatologen hebben ook geavanceerde therapieën om gevestigde acnelittekens glad te strijken en te remodelleren. Het is ideaal om vroeg met de behandeling te beginnen om blijvende littekens te beperken.

Welke bijwerkingen kunnen optreden bij voorgeschreven acne-medicijnen?

Veel voorkomende bijwerkingen van topische medicijnen zijn droogheid, vervellen, roodheid en irritatie. Orale antibiotica kunnen maagklachten, duizeligheid en lichtgevoeligheid veroorzaken. Isotretinoïne kan droge lippen, gewrichtspijn en verhoogde triglyceridenwaarden in het bloed veroorzaken. Ernstige effecten komen zelden voor als u de aanwijzingen van de voorschrijvende dermatoloog opvolgt. Meld zorgwekkende reacties onmiddellijk.

Hoeveel kost een professionele acnebehandeling gemiddeld?

De kosten variëren afhankelijk van de ernst van de acne, de soorten behandelingen, het aantal sessies en de dekking van de verzekering. Milde gevallen kunnen $500-$1500 kosten. Matige acnebehandeling kan variëren van $1500-$3000. Ernstige, hardnekkige acne die geavanceerde therapieën zoals isotretinoïne vereist, kan $3000-$5000 kosten. Bespreek de geschatte kosten met uw dermatologenpraktijk.

Is acne te genezen met een professionele behandeling?

Acne kan niet permanent "genezen" worden in de zin dat het nooit meer terugkomt. Beheer op lange termijn met een dermatoloog biedt echter de beste kans om puistjes constant helder te houden. Toegewijd onderhoud van de huid en voortdurende medicatie zijn vaak nodig om te voorkomen dat acne terugkeert. Genetische factoren maken sommige mensen vatbaarder voor acne-opflakkeringen gedurende hun hele leven.

Wanneer moet iemand een spoedbehandeling voor acne aanvragen?

Zoek onmiddellijk medische hulp als u last hebt van ernstige, pijnlijke acnezwelling die gepaard gaat met koorts boven de 10 graden Celsius en koude rillingen. Dit kan duiden op een ernstigere huidinfectie die met spoed behandeld moet worden. Zoek ook hulp als acne uw dagelijks functioneren en geestelijke gezondheid aanzienlijk beïnvloedt. Dermatologen kunnen zowel medische als psychologische hulp bieden. Aarzel niet om contact op te nemen.

Hoe kunt u het meeste halen uit afspraken voor acnebehandeling?

Wees voorbereid met een grondige medische voorgeschiedenis, vragen, doelen en voortgangsnotities. Volg de instructies van uw dermatoloog precies op. Houd u aan de voorgeschreven follow-upbezoeken, zelfs als de huid verbetert. Vertel over eventuele bijwerkingen of problemen. Geef thuis tips voor huidverzorging. Ga in op de emotionele impact die acne kan hebben. Blijf actief betrokken bij uw behandelplan.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/