Wat schrijven dermatologen meestal voor bij acne?

Gepubliceerd:

Acne is een van de meest voorkomende huidaandoeningen die dermatologen behandelen. Mensen van alle leeftijden hebben er last van, maar het komt het meest voor bij tieners en jonge volwassenen. Sommige gevallen van acne lossen vanzelf op of worden behandeld met vrij verkrijgbare behandelingen, maar voor hardnekkige of ernstige acne is vaak medicatie op recept nodig.

Wat schrijven dermatologen meestal voor om acne te behandelen? Er zijn verschillende voorgeschreven medicijnen die artsen kunnen aanbevelen, afhankelijk van het type en de ernst van de acne. Hier volgt een overzicht van de meest voorgeschreven acnebehandelingen.

Wat schrijven dermatologen meestal voor bij acne

Topische Retinoïden

Topische retinoïden zijn vaak de eerste verdedigingslinie tegen acne. Retinoïden versnellen de celvernieuwing, voorkomen dat poriën verstopt raken en verminderen ontstekingen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende sterktes en formules zoals gels, crèmes en lotions.

Enkele van de meest voorgeschreven lokale retinoïden voor acne zijn:

 • Tretinoïne - Dit is de sterkste retinoïde die op recept verkrijgbaar is. Merknamen zijn onder andere Retin-A, Atralin en Avita.
 • Adapalene - Dit retinoïde, dat verkrijgbaar is onder de merknaam Differin, is milder dan tretinoïne. Het is vaak een goede optie voor mensen die voor het eerst retinoïden gebruiken.
 • Tazarotene - Verkocht onder de merknamen Tazorac en Avage, is tazarotene een middelsterk retinoïde.

Retinoïden kunnen bijwerkingen veroorzaken zoals huidirritatie, roodheid, vervellen en zongevoeligheid. Dermatologen raden meestal aan om met een lagere sterkte te beginnen of om de dag te gebruiken, en dan de frequentie geleidelijk te verhogen zodat de huid zich kan aanpassen. Consequent gebruik is de sleutel om de voordelen ten volle te benutten.

Orale antibiotica

Voor matige tot ernstige ontstekingsacne worden vaak orale antibiotica voorgeschreven. Antibiotica werken door acne-veroorzakende bacteriën te doden en ontstekingen te verminderen.

Enkele antibiotica die dermatologen voorschrijven voor de behandeling van acne zijn:

 • Doxycycline - Een veelgebruikt tetracycline-antibioticum dat acne behandelt door de P. acnes-bacterie aan te pakken. Het wordt geleverd in gewone capsules of capsules met vertraagde afgifte.
 • Minocycline - Een ander tetracycline antibioticum dat werkt tegen acnebacteriën. Het is verkrijgbaar in capsule- en tabletvorm.
 • Erytromycine - Een macrolide antibioticum dat de groei van bacteriën stopt. Het wordt geleverd in de vorm van tabletten, capsules, gels en oplossingen.

Antibiotica worden meestal voor een periode van 6-8 weken ingenomen en daarna gestopt zodra de acne is verbeterd. Langdurig gebruik kan de resistentie tegen antibiotica verhogen. Artsen kunnen een topisch retinoïde of benzoylperoxide samen met orale antibiotica voorschrijven om antibioticaresistentie te voorkomen.

Hormonale therapieën

Voor vrouwen met acne die verband houdt met hormonale schommelingen, kunnen anticonceptiepillen of hormoonmodulerende medicijnen worden voorgeschreven. Opties zijn onder andere:

 • Gecombineerde orale anticonceptiemiddelen - Anticonceptiepillen die oestrogeen en progestageen bevatten, kunnen helpen om acne-uitbarstingen die verband houden met de menstruatiecyclus onder controle te houden. Populaire merken die voor acne worden voorgeschreven zijn Yaz, Estrostep en Ortho Tri-Cyclen.
 • Spironolacton - Dit diureticum blokkeert androgenen, mannelijke hormonen die overmatige olieproductie veroorzaken en acne verergeren. Het wordt off-label voorgeschreven voor hormonale acne.
 • Flutamide - Een andere androgeenblokker die soms wordt voorgeschreven aan vrouwen met ernstige, door hormonen veroorzaakte acne die niet reageert op andere behandelingen.

Artsen houden patiënten die hormoontherapieën gebruiken nauwlettend in de gaten op mogelijke bijwerkingen. De behandeling wordt gestaakt zodra de acne is verbeterd om bijwerkingen op lange termijn te voorkomen.

Isotretinoïne

Voor de meest ernstige, littekenachtige of behandelingsresistente acne kan isotretinoïne worden voorgeschreven. Isotretinoïne, waarnaar vaak wordt verwezen onder de merknaam Accutane, is een vorm van synthetische vitamine A. Het is het krachtigste medicijn tegen acne dat verkrijgbaar is.

Isotretinoïne werkt door de olieproductie drastisch te verminderen, verstopte poriën te voorkomen en bacteriën en ontstekingen te verminderen. Een kuur van 4-6 maanden leidt meestal tot langdurige opheldering van acne.

Vanwege het risico op ernstige bijwerkingen wordt isotretinoïne alleen voorgeschreven bij ernstige acne die niet afdoende heeft gereageerd op andere behandelingen. Er gelden strikte richtlijnen voor dosering, vereiste laboratoriumtests en het voorkomen van geboorteafwijkingen.

Combinatiebehandelingen

Voor veel acnepatiënten schrijven dermatologen een combinatie van orale en topische medicijnen voor. Dit kan helpen om acne via meerdere werkingsmechanismen aan te pakken en kan de doeltreffendheid verhogen.

Enkele voorbeelden van gecombineerde acnebehandelingen zijn:

 • Topisch retinoïde + oraal antibioticum
 • Lokaal retinoïde + benzoylperoxide
 • Oraal antibioticum + benzoylperoxide
 • Hormonale therapie + lokale retinoïde

De juiste combinatie hangt af van het type acne en de ernst ervan. Artsen kunnen de kuur na verloop van tijd aanpassen op basis van hoe goed de huid reageert. Het is belangrijk dat u zich aan de volledige behandelingskuur houdt om de beste resultaten te behalen.

Tips voor levensstijl en zelfzorg

Naast voorgeschreven medicijnen geven dermatologen belangrijke aanbevelingen voor levensstijl en zelfzorg om acne te helpen beheersen en voorkomen. Deze omvatten:

 • Poriënverstoppende producten vermijden - Gebruik olievrije cosmetica en niet-comedogene huidverzorgingsproducten. Vermijd zware crèmes of oliën.
 • Twee keer per dag uw gezicht wassen - Gebruik een zachte reiniger en lauw water. Vermijd hard schrobben van de huid.
 • Beperk aanraken/uitknijpen van puistjes - Dit kan de ontsteking verergeren en tot infectie leiden. Laat extracties over aan professionals.
 • Op voeding letten - Hoewel geen enkel voedingsmiddel onomstotelijk acne veroorzaakt, is een evenwichtig, laag glycemisch dieet het beste. Blijf gehydrateerd, beperk zuivel/suiker als deze puistjes lijken te veroorzaken.
 • Omgaan met stress - Stress veroorzaakt geen acne, maar kan het wel verergeren. Ontspanningstechnieken helpen.
 • Overmatige blootstelling aan de zon/zonnebank vermijden - Zon kan post-inflammatoire hyperpigmentatie verergeren. Draag altijd zonnebrandcrème.

Met professionele behandeling en goede zelfzorg kan acne effectief worden behandeld. Volg de aanbevelingen van uw dermatoloog voor optimale resultaten. Consistentie en geduld zijn essentieel - het kan 6-8 weken duren voordat u een aanzienlijke verbetering ziet. Maar laat u niet ontmoedigen, van acne afkomen is een proces! Met het juiste, op uw huid afgestemde recept kunt u uw acne onder controle krijgen.

Veelgestelde vragen

Hebt u nog vragen over acnebehandelingen op recept? Hier vindt u antwoorden op enkele veelgestelde vragen:

Hoe lang moet ik orale antibiotica voor acne nemen?

De meeste dermatologen raden aan om orale antibiotica zoals doxycycline of minocycline gedurende 6 tot 8 weken in te nemen. Daarna worden ze over het algemeen gestopt en vervangen door een topisch retinoïde of benzoylperoxide onderhoudsschema. Als u antibiotica langer dan 8 weken gebruikt, neemt het risico op antibioticaresistentie toe.

Waarom kan ik niet langdurig antibiotica blijven gebruiken als ze werken?

Hoewel orale antibiotica vaak een snelle verlichting geven bij ontstekingsacne, zullen ze op zichzelf niet leiden tot een opruiming op de lange termijn. Als u ze te lang gebruikt, kunnen acneveroorzakende bacteriën resistent worden, waardoor de antibiotica niet meer effectief zijn. Bovendien kan langdurig gebruik van antibiotica leiden tot bijwerkingen. Daarom schakelen artsen over op veiligere onderhoudsopties.

Wat is het verschil tussen vrij verkrijgbare en voorgeschreven retinoïden?

Retinol zonder recept is een zwakkere, receptvrije vorm van vitamine A. Retinoïden op recept, zoals tretinoïne en tazaroteen, zijn veel sterker. Retinoïden vereisen een recept vanwege mogelijke bijwerkingen zoals vervellen en roodheid. Retinoïden op recept verhelpen acne ook veel effectiever op de lange termijn.

Hoe snel werkt isotretinoïne (Accutane)?

Veel patiënten zien de eerste verbetering van acne na 4-6 weken isotretinoïne. Een maximaal heldere huid wordt meestal bereikt na een volledige kuur van 4-6 maanden. Cysteuze acne kan sneller verbeteren dan mee-eters of whiteheads. Voltooi altijd de volledige voorgeschreven kuur isotretinoïne, zelfs als de huid eerder helder wordt.

Waarom heb ik laboratoriumtests nodig voor isotretinoïne?

Regelmatig bloedonderzoek is vereist bij isotretinoïne om bijwerkingen zoals verhoogde leverenzymen of lipidenwaarden te controleren. Vrouwen moeten maandelijks een zwangerschapstest ondergaan. Door op de hoogte te blijven van uw labonderzoeken, kunt u ervoor zorgen dat isotretinoïne veilig wordt verdragen, zodat u de kuur kunt afmaken.

Kan acne op recept langdurig worden gebruikt?

In ernstige gevallen kan langdurige medicatie nodig zijn. Orale antibiotica mogen alleen op korte termijn worden gebruikt. Hormonale therapieën of een lage dosis isotretinoïne kunnen bij sommige patiënten veilig jarenlang worden gebruikt om acne op afstand te houden. De meeste mensen kunnen na 6-12 maanden overschakelen op vrij verkrijgbare opties en alleen periodiek recepten gebruiken als er grote opflakkeringen zijn.

Belangrijkste opmerkingen

 • Topische retinoïden zoals Retin-A zijn vaak de eerste voorgeschreven behandeling voor acne. Ze helpen poriën te ontstoppen en ontstekingen te verminderen zonder antibiotica.
 • Voor inflammatoire acne kunnen orale antibiotica worden voorgeschreven. Doxycycline en minocycline worden het meest gebruikt. Antibiotica mogen slechts 6-8 weken worden ingenomen.
 • Hormonale therapieën zoals anticonceptiepillen of spironolacton helpen bij de behandeling van acne bij vrouwen met hormonale opvliegers. Ze reguleren de androgeenspiegel.
 • Ernstige acne met littekens kan isotretinoïne (Accutane) vereisen. Dit sterke vitamine A-medicijn vermindert de olieproductie en bacteriën. Er zijn meerdere maanden behandeling nodig.
 • Voor optimale resultaten worden vaak combinatiebehandelingen op recept voorgeschreven. Topische en orale medicijnen die samen worden gebruikt, pakken acne op meerdere manieren aan.
 • Leefstijlmaatregelen zoals het vermijden van producten op oliebasis, niet in puistjes knijpen en het verminderen van stress helpen om voorgeschreven behandelingen aan te vullen.

Doorzettingsvermogen en consistentie zijn de sleutel - met professionele zorg en de juiste medicijnen op maat voor uw acne, kunt u verlichting krijgen en weer een heldere, gezonde huid krijgen.

Wat zijn enkele redenen waarom acne niet meer reageert op een behandeling die eerder werkte?

Er zijn een paar mogelijke redenen waarom acne niet meer reageert op een behandeling die eerder effectief was:

 • Bacteriën zijn resistent geworden tegen het antibioticum en het werkt niet meer. Daarom raden dokters aan om het gebruik van antibiotica te beperken tot 6-8 weken.
 • Hormonale veranderingen zoals puberteit, menstruatie of het starten/stoppen van anticonceptie kunnen nieuwe puistjes veroorzaken waar uw huidige behandeling niets aan doet.
 • Verhoogde stressniveaus kunnen acne weer verergeren. Stress veroorzaakt geen acne, maar kan bestaande gevallen verergeren.
 • De huid kan te droog en geïrriteerd zijn geworden van een topisch retinoïde of benzoylperoxide, waardoor de tolerantie verminderd is. Het verminderen van de frequentie kan helpen om deze bijwerking te verminderen.
 • Als u de medicijnen niet consequent of volgens voorschrift gebruikt, kan dit leiden tot verminderde werkzaamheid. Het is van cruciaal belang om het schema precies te volgen.
 • De acne kan zich in de loop der tijd ontwikkeld hebben tot een ernstigere vorm die een sterkere therapie vereist.

Als ik een retinoïde crème gebruik, kan ik dan ook een product met salicylzuur of benzoylperoxide gebruiken?

Ja, retinoïden worden vaak gecombineerd met andere acnebestrijders die zonder recept verkrijgbaar zijn, zoals salicylzuur of benzoylperoxide. U kunt ze echter het beste op verschillende momenten van de dag gebruiken om huidirritatie te voorkomen. Gebruik de retinoïde bijvoorbeeld 's nachts en het product met salicylzuur of benzoylperoxide 's ochtends. Raadpleeg altijd uw dermatoloog voordat u nieuwe producten aan uw kuur toevoegt.

Hoe lang duurt het voordat orale isotretinoïne uw systeem verlaat na beëindiging van de behandeling?

Het duurt ongeveer een maand voordat Isotretinoïne uit uw lichaam is verdwenen na het stoppen van de behandeling. De effecten van isotretinoïne op de talgklieren kunnen nog weken tot maanden na het stoppen aanhouden, waarbij de olieproductie bij de meeste patiënten ongeveer 6 maanden na de behandeling normaliseert. De acnebestrijdende voordelen duren vaak veel langer.

Gaat acne ooit permanent weg of is er altijd een onderhoudsbehandeling nodig?

Voor veel mensen verdwijnt acne definitief in hun twintiger jaren wanneer de hormoonspiegels stabiliseren. Sommigen blijven echter ook op volwassen leeftijd last houden van puistjes en hebben voortdurend onderhoud nodig. Plaatselijke retinoïden, benzoylperoxide of hormonale middelen op lange termijn helpen om opflakkeringen op afstand te houden. Af en toe kunnen korte antibioticakuren nodig zijn bij erge opflakkeringen. Samenwerken met een dermatoloog helpt bij het ontwikkelen van een effectief, persoonlijk beheersplan voor de lange termijn.

Hoe weet u of receptvrije behandelingen niet werken en het tijd is om naar een dermatoloog te gaan?

Ga naar een dermatoloog als uw acne niet aanzienlijk verbetert na 2-3 maanden consequente OTC-behandeling of als de acne littekens achterlaat. Matige tot ernstige ontstekingsacne vereist meestal een behandeling op recept voor de beste resultaten. Een dermatoloog kan helpen uw acnetype te identificeren en u op weg helpen met krachtigere therapieën die op uw unieke situatie zijn afgestemd. Aarzel niet om zo snel mogelijk professionele hulp in te schakelen voor betere resultaten.

Kan het gebruik van te veel acne-producten tegelijk de zaak verergeren?

Ja, te veel producten tegelijk gebruiken kan de huid irriteren en in sommige gevallen acne verergeren. Acnebehandeling moet strategisch benaderd worden. Ga naar een dermatoloog om te helpen bij het ontwerpen van een gericht regime met synergetische ingrediënten die acne op meerdere manieren aanpakken zonder te overdrijven met de actieve stoffen. Soms is minder meer bij de behandeling van acne!

Als mijn acne voornamelijk hormonaal is, heb ik dan nog steeds topische medicatie nodig?

Zelfs als hormonen de primaire oorzaak zijn, kan het toevoegen van topische medicatie helpen om de resultaten te optimaliseren. Hormonale therapieën zoals anticonceptiepillen of spironolacton pakken de interne hormonale component aan, terwijl topische retinoïden de poriën, bacteriën en ontstekingen plaatselijk aanpakken. Het gebruik van zowel orale als topische behandelingen verhelpt acne vaak het meest effectief. Uw dermatoloog kan u helpen bij het bepalen van de beste combinatiebehandeling.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/