Veroorzaakt alcohol acne?

Gepubliceerd:

Acne is een veel voorkomende huidaandoening die mensen van alle leeftijden treft. Hoewel acne meestal geassocieerd wordt met tieners en hormonale veranderingen tijdens de puberteit, hebben veel volwassenen tot ver in hun volwassenheid last van puistjes. Dit heeft ertoe geleid dat veel acne-patiënten zich afvragen wat hun puistjes veroorzaakt en verergert, in de hoop een betere controle over hun teint te krijgen. Een veelvoorkomende boosdoener die vaak de schuld krijgt van acne is alcohol.

Veroorzaakt het drinken van alcohol dus echt acne? Lees verder om de waarheid te weten te komen over het verband tussen alcoholgebruik en acne.

Veroorzaakt alcohol acne

Wat is het verband tussen acne en alcohol?

Veel mensen wijzen al snel met de vinger naar alcohol als het om acne-uitbraken gaat. Als een avondje drinken leidt tot nieuwe puistjes, lijkt het een voor de hand liggende oorzaak en gevolg. Maar is alcoholgebruik echt de schuldige voor het verergeren van acne? Of kunnen er andere factoren meespelen?

De relatie tussen het drinken van alcohol en acne is ingewikkeld. Er zijn een paar verschillende manieren waarop alcohol acne negatief kan beïnvloeden, maar alcohol zelf veroorzaakt niet direct de vorming van puistjes. Alcoholgebruik kan acne bij sommige mensen echter wel verergeren en verlengen.

Alcohol en ontstekingen

Eén manier waarop alcohol acne kan verergeren is door ontstekingen te veroorzaken. Acneletsels ontstaan wanneer de poriën verstopt raken met overtollige olie en dode huidcellen. Dit biedt de ideale omgeving voor p. acnes-bacteriën om zich te vermenigvuldigen en ontstekingen te veroorzaken.

Alcohol drinken, vooral in grote hoeveelheden, veroorzaakt ontstekingen in het hele lichaam. Deze systemische ontsteking kan puistjes verder doen ontsteken en ze groter en pijnlijker maken.

Alcohol, bloedsuiker en hormonen

Alcoholische dranken veroorzaken pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel. Het verhoogt ook sommige hormoonspiegels en verlaagt andere. Deze schommelingen kunnen de olieklieren overstimuleren en bij sommige mensen acne doen opvlammen.

Alcohol en slaap

Alcoholgebruik beïnvloedt de slaapkwaliteit door de slaaparchitectuur te veranderen. Drinken voor het slapengaan maakt het moeilijker om in de diepere, regeneratieve slaapfases te vallen. Slecht slapen wordt volgens onderzoek in verband gebracht met verergering van acne. Een gebrek aan kwaliteitsslaap leidt tot meer ontstekingen en hogere stresshormonen, die beide bijdragen aan puistjes.

Alcohol en uitdroging

Alcohol is een diureticum, wat betekent dat het ervoor zorgt dat het lichaam meer vocht verliest dan het binnenkrijgt. Uitdroging heeft een negatieve invloed op alle huidtypes, waardoor de teint er dof uitziet en nieuwe acneletsels worden bevorderd.

Welke soorten alcoholische dranken veroorzaken het vaakst acne?

Niet alle alcoholische dranken hebben hetzelfde effect op de huid. Sommige dranken zijn comedogeen (poriën verstoppend) en uitdrogend dan andere. Hier ziet u welke soorten alcohol het meest problematisch zijn voor de acnegevoelige huid:

 • Bier - Bier zit vol eenvoudige koolhydraten en suikers die bloedsuiker- en hormoonschommelingen veroorzaken. De gist en gluten in bier kunnen ook ontstekingen bevorderen.
 • Gemengde drankjes met suiker - Vooraf gemengde cocktails zoals margarita's en daiquiri's zitten boordevol suiker. Het hoge suikergehalte leidt tot pieken in insuline en androgene hormonen, waardoor de olieproductie toeneemt.
 • Donkere likeuren - Donkere sterke dranken zoals bourbon, rum, brandy en whisky hebben een hoog gehalte aan congeneren. Congeneren zijn vluchtige verbindingen die ontstekingen en katerverschijnselen veroorzaken.
 • Droge wijnen - Droge rode en witte wijnen bevatten over het algemeen minder suiker en koolhydraten dan bier of mixdrankjes. Ze bevatten ook antioxidanten zoals resveratrol die ontstekingen tegengaan.

Over het algemeen zullen heldere dranken zoals wodka, tequila en gin minder snel acne verergeren dan donkere dranken. Maar dit hangt ook af van welke mixers er aan cocktails worden toegevoegd. Eenvoudige combinaties zoals wodka soda of gin en tonic zijn betere opties voor een heldere huid.

Hoeveel alcohol veroorzaakt acne?

Matig alcoholgebruik zal bij de meeste mensen waarschijnlijk geen grote acneopflakkeringen veroorzaken. Mensen die al regelmatig last hebben van puistjes kunnen merken dat elke hoeveelheid alcohol hun acne verergert. Dit varieert sterk van persoon tot persoon.

Comazuipen en zwaar alcoholgebruik bevorderen ontstekingen en hormoonveranderingen die acne verergeren. Beperking van de alcoholinname tot 1-2 porties 1-2 keer per week zal acne in de meeste gevallen waarschijnlijk niet aanzienlijk verergeren.

Hier zijn enkele algemene richtlijnen voor hoeveelheden alcohol die acne kunnen veroorzaken:

 • Vrouwen: Meer dan 4 drankjes op één dag of 8 drankjes per week
 • Mannen: Meer dan 5 drankjes op één dag of 15 drankjes per week

Natuurlijk spelen individuele factoren een grote rol. Genetica, levensgewoonten, dieet, stressniveaus en huidtype kunnen allemaal invloed hebben op de mate waarin alcoholgebruik acne verergert. Let erop hoe uw eigen huid reageert na het drinken van verschillende hoeveelheden alcohol.

Tips om alcoholgerelateerde acne te voorkomen

Veel mensen willen niet helemaal stoppen met drinken om hun huid helder te houden. Hier zijn enkele tips om acneopflakkeringen als gevolg van alcohol te voorkomen:

 • Blijf bij heldere likeuren - Wodka, gin, zilveren tequila en andere gedistilleerde dranken veroorzaken minder snel puistjes dan bier, wijn of donkere likeuren.
 • Vermijd suikerhoudende mixers - Sla de suikerhoudende sappen, frisdrank en siropen in mixdrankjes over. Kies voor sodawater, tonic of limoensap als mixers.
 • Wissel alcoholische en niet-alcoholische dranken af - Drink een glas water tussen elke alcoholische drank om gehydrateerd te blijven.
 • Beperk uzelf tot maximaal 2 drankjes - Als u meer dan 2 porties alcohol per keer drinkt, kan dit leiden tot een verhoogde olieproductie en ontstekingen.
 • Neem een probioticasupplement - Probiotica kunnen de verstoring van het darmmicrobioom door alcohol tegengaan.
 • Reinig de huid en hydrateer voordat u naar bed gaat - Verwijder make-up en was uw gezicht grondig voordat u naar bed gaat. Breng een voedende nachtcrème aan.
 • Veel antioxidanten - Eet veel antioxidantrijk fruit, groenten en voedingsmiddelen met vitamine C om ontstekingen tegen te gaan.

Als u zich bewust bent van de invloed van alcohol op uw huid en preventieve maatregelen neemt, kunt u een huid met neiging tot acne schoon houden. Maar als de puistjes aanhouden, kan het nodig zijn om te minderen of helemaal te stoppen met drinken.

Samenvatting

Kan het drinken van alcohol acne veroorzaken? De relatie is complex, maar er lijkt een verband te zijn tussen alcoholgebruik en verergering van acne.

Alcohol drinken leidt tot verhoogde ontstekingen, bloedsuikerschommelingen, hormoonveranderingen en uitdroging - allemaal factoren die acne kunnen verergeren. Binge- en zwaar drinken veroorzaakt eerder puistjes dan matig drinken.

Hoewel alcohol op zichzelf niet direct acne veroorzaakt, kan het bij mensen die er gevoelig voor zijn bestaande acne verergeren. Let goed op hoe uw huid reageert om te bepalen of alcohol een factor is die bijdraagt aan uw puistjes. Neem maatregelen om aan alcohol gerelateerde acne te voorkomen door heldere drank te kiezen, gehydrateerd te blijven en het totale gebruik te beperken.

Hoewel alcohol bij sommigen een rol kan spelen bij het opflakkeren van acne, ontstaat acne uiteindelijk door meerdere interne en externe factoren. Geef niet elk puistje alleen de schuld van uw drinkgewoonten. Kies in plaats daarvan voor een holistische benadering van acnebehandeling die voeding, levensstijl, genetica, stress en nog veel meer aanpakt. Werk samen met een dermatoloog om een acnebestrijdingskuur te ontwikkelen die is afgestemd op uw unieke behoeften.

Met een goede huidverzorgingsroutine, gezonde levensstijlkeuzes en natuurlijke of voorgeschreven acne remedies, kunt u genieten van een heldere huid met af en toe een drankje als u dat wilt. Alcohol hoeft geen spelbreker te zijn voor uw droomteint.

Veelgestelde vragen over alcohol en acne

Veroorzaakt het drinken van alcohol meer acne-uitbraken?

Alcohol alleen veroorzaakt niet direct acne. Alcoholgebruik kan echter bestaande acne bij sommige mensen verergeren door verhoogde ontstekingen, bloedsuikerschommelingen, hormoonveranderingen en uitdroging veroorzaakt door het drinken. Binge en zwaar drinken hebben een sterker verband met acne-opflakkeringen.

Waarom breken sommige mensen uit na het drinken van alcohol?

Alcohol verhoogt bij sommige mensen het niveau van androgenen, insuline en ontstekingsmarkers. Dit kan de olieklieren overstimuleren, leiden tot extra talgproductie en ontstekingen veroorzaken. Mensen met neiging tot acne hebben meer kans op puistjes na het drinken.

Maakt het type alcohol iets uit als het om acne gaat?

Ja, bepaalde soorten alcoholische dranken verergeren acne eerder door hun gehalte aan koolhydraten, suiker en congeneren. Bier, suikerhoudende mixdrankjes en donkere likeuren zoals whisky zijn vaak de meest comedogene opties. Heldere dranken zoals wodka en gin of droge wijnen veroorzaken minder snel acne.

Is wijn of bier slechter voor uw huid?

Bier is over het algemeen acnegener dan wijn, omdat het meer koolhydraten, gist en gluten bevat. Droge wijnen zijn echter betere opties dan zoete wijnen voor de acnegevoelige huid, vanwege hun lagere suikergehalte.

Kan alcohol inwrijven helpen bij de behandeling van acne?

Nee, wrijfalcohol mag nooit rechtstreeks op de huid worden aangebracht. Het kan de huid overmatig uitdrogen, irritatie en ontstekingen veroorzaken en acne in het algemeen verergeren. Gebruik altijd acneproducten die voor het gezicht bedoeld zijn.

Veroorzaakt alcoholgebruik acnelittekens?

Nee, littekens ontstaan als acneletsels genezen, niet direct door het drinken van alcohol. Alcohol kan ontstoken acneletsels echter wel verergeren, waardoor het risico op blijvende littekens toeneemt. Het is belangrijk om acne goed te behandelen om littekens te voorkomen.

Moet u alcohol vermijden als u acne hebt?

Het is niet nodig om alcohol helemaal te vermijden als u acne hebt, maar gematigdheid is de sleutel. Beperk de inname tot maximaal 1-2 drankjes per dag, kies heldere dranken, blijf gehydrateerd en let op hoe uw huid reageert. Vermijd comazuipen.

Wat is de beste manier om acne na het drinken te voorkomen?

Om alcoholgerelateerde puistjes te helpen voorkomen, moet u heldere likeuren zoals wodka en gin gebruiken, suikerhoudende mixers vermijden, alcoholische en niet-alcoholische dranken afwisselen, veel water drinken, probiotica innemen en uw gewone huidverzorgingsroutine voor acne aanhouden.

Zal stoppen met alcohol acne doen verdwijnen?

Het schrappen van alcohol kan acne bij sommige mensen helpen verbeteren, maar andere factoren zoals genetica, dieet, stress en hormonen spelen ook een rol. Voor matige drinkers is het onwaarschijnlijk dat het stoppen met alcohol alleen acne helemaal zal oplossen. Een gecombineerde aanpak is het beste.

Moet u stoppen met het drinken van alcohol als u isotretinoïne gebruikt?

Ja, u moet alcohol volledig vermijden tijdens het gebruik van isotretinoïne vanwege de levertoxiciteit van de medicatie. De combinatie van isotretinoïne en alcohol verhoogt uw risico op ernstige leverschade. Volg altijd de aanbevelingen van uw dermatoloog op.

Kan alcohol op latere leeftijd of als volwassene acne veroorzaken?

Ja, acne blijft bij veel mensen na de tienerjaren bestaan. Hormonale schommelingen, ontstekingen en andere factoren kunnen acne-opflakkeringen bij volwassenen veroorzaken die verband houden met alcoholgebruik bij mensen die gevoelig zijn voor puistjes.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/