Hoe lang duurt het voordat acne helemaal verdwijnt?

Gepubliceerd:

Acne is een van de meest voorkomende huidaandoeningen, waar mensen van alle leeftijden last van hebben. Velen worstelen jarenlang met acne en proberen eindeloze huidverzorgingsroutines en medicijnen in de hoop een blijvend schone huid te krijgen. Maar hoe lang duurt het eigenlijk voordat acne helemaal verdwenen is?

Het antwoord is dat dit echt van verschillende factoren afhangt. De ernst van de acne, het type acne en de behandelingsmethoden kunnen allemaal invloed hebben op de tijdlijn voor het verdwijnen van de puistjes.

Met het juiste regime kunnen de meeste mensen binnen een paar maanden een heldere huid krijgen. Ernstige of cysteuze acne kan echter langer duren om te behandelen. Geduld en consistentie zijn essentieel om voorgoed van acne af te komen.

Hoe lang duurt het voordat acne helemaal verdwijnt?

Het kan weken tot maanden duren om acne volledig te behandelen

Acne is voor velen geen probleem dat van de ene dag op de andere met een snelle oplossing kan worden opgelost. Het duurt meestal weken tot maanden van consequente behandeling voordat de huid helemaal helder en vrij van puistjes is.

Het genezingsproces van acne verloopt in fasen. Bestaande puistjes hebben tijd nodig om goed te genezen. Daarna duurt het nog een tijdje voordat er geen nieuwe puistjes meer ontstaan naarmate de behandeling de huid verbetert.

De meeste dermatologen raden aan om een nieuwe acnebehandelingsroutine minstens 6-8 weken te geven voordat u beslist of deze werkt of niet. De huid heeft soms wat tijd nodig om aan nieuwe producten te wennen en op de voordelen ervan te reageren.

Dus als u na een paar keer gebruik nog geen verbluffende resultaten ziet, laat u dan niet ontmoedigen! Blijf uw behandelingsplan volgen en u zou binnen 1-2 maanden verbeteringen moeten zien. Een heldere huid ontstaat niet van de ene op de andere dag, maar met consequent volhouden is het een haalbaar doel.

Factoren die van invloed zijn op de tijd die nodig is om van acne af te komen

Hoe lang het duurt voordat uw acne helemaal verdwenen is, hangt af van verschillende individuele factoren:

Ernst van acne

Mensen met milde vormen van acne zien vaak sneller resultaat en verbeteringen dan mensen met matige tot ernstige acne.

Als u slechts af en toe een puistje hebt, kunt u binnen 4-6 weken een heldere huid krijgen met receptvrije behandelingen. Plaatselijke acne medicijnen zoals salicylzuur of benzoylperoxide kunnen bij consequent gebruik helpen om lichte puistjes snel te behandelen.

Het duurt echter langer om diepere cysteuze acne of acne die grotere delen van de huid bedekt, te behandelen. Ernstige acne vereist sterkere voorgeschreven medicijnen zoals isotretinoïne of orale antibiotica in combinatie met topische behandelingen. Het duurt meestal 3-6 maanden voordat ernstige of cysteuze acne volledig verdwenen is.

Type acne

Bepaalde soorten acne zijn vaak hardnekkiger dan andere:

 • Hormonale acne die opflakkert rond uw menstruatiecyclus kan orale anticonceptiemiddelen of voorgeschreven medicijnen vereisen om onder controle te krijgen.
 • Cysteuze of nodulaire acne vormen zich diep onder de huid en zijn moeilijk te behandelen met alleen topische producten. Vaak is orale isotretinoïne nodig.
 • Mee-eters en witte mee-eters kunnen snel behandeld worden met salicylzuur dat zonder recept verkrijgbaar is. Maar retinoïden zijn nodig om te voorkomen dat ze weer verschijnen.

Begrijpen wat voor type acne u hebt, is de sleutel tot het vinden van de juiste behandelingen om de acne te verhelpen. Een acnevoorschrift van uw dermatoloog kan gericht zijn op uw specifieke type puistjes.

Gebruikte behandelingen

De behandelingen die u gebruikt hebben een grote invloed op hoe snel u een heldere huid kunt krijgen. Het gebruik van vrij verkrijgbare reinigingsmiddelen en crèmes kan kleine verbeteringen opleveren. Maar sterkere medicijnen op recept geven meer dramatische resultaten.

Enkele belangrijke medicijnen voor het verhelpen van acne zijn:

 • Benzoylperoxide - doodt acnebacteriën om de vorming van nieuwe puistjes te voorkomen
 • Retinoïden zoals tretinoïne - verhogen de celvernieuwing in de huid om poriën te ontstoppen
 • Antibiotica (oraal of uitwendig) - verminderen ontstekingen en bacteriën
 • Anti-androgenen zoals spironolacton - blokkeren hormonale schommelingen die leiden tot puistjes
 • Isotretinoïne - pakt alle belangrijke oorzaken van acne aan en leidt vaak tot langdurige remissie

Het volgen van het door uw dermatoloog voorgeschreven acnebehandelplan is van vitaal belang om zo snel mogelijk resultaat te zien. Het combineren van meerdere medicijnen die acne op verschillende manieren aanpakken is meestal de meest effectieve strategie.

Individuele factoren

Er zijn ook individuele factoren die een rol spelen in de genezingstijd van acne, zoals:

 • Leeftijd - bij tieners/jongvolwassenen kan het langer duren om hormonale puistjes te behandelen
 • Genetica - familiegeschiedenis kan acne hardnekkiger maken om op te lossen
 • Stressniveaus - stress kan ontstekingen verergeren en genezing vertragen
 • Dieet - bepaalde voedingsmiddelen zoals zuivel kunnen acne bij sommigen verergeren
 • Huidverzorgingsroutine - agressieve producten en scrubben kunnen irritatie en meer puistjes veroorzaken

Het aanpassen van uw levensstijl aan uw individuele behoeften kan uw resultaten versnellen. Werk samen met een dermatoloog om een behandelplan te ontwikkelen dat uw specifieke acne oorzaken aanpakt.

Typische tijdlijn voor acnebehandeling

Hoe lang duurt het voordat u resultaat ziet van gewone acnebehandelingen? Hier is een algemene tijdlijn:

1-4 weken

 • Over-the-counter benzoylperoxide, salicylzuur
 • Lokale antibiotica
 • Geboortebeperkingspillen
 • Laser- of lichtbehandelingen

Tijdens deze eerste periode zou u enige verbetering moeten merken in puistjes, roodheid en irritatie. Bestaande puistjes beginnen te genezen.

4-8 weken

 • Plaatselijke retinoïden op recept
 • Benzoylperoxide van hogere sterkte
 • Orale antibiotica
 • Anti-androgene medicijnen

Ontstekingen en nieuwe puistjes worden in deze periode steeds beter. Poriën raken minder verstopt. De textuur en teint van de huid worden gelijkmatiger.

3-6 Maanden

 • Isotretinoïne (Accutane)
 • Combinatie van voorgeschreven medicijnen
 • Herhaalde laser-/lichtbehandelingen

Na een paar maanden intensieve behandeling worden aanzienlijke verminderingen van acneletsels, talgproductie en littekens gezien. De huid wordt maand na maand helderder.

Hoe lang duurt het voordat ik resultaten zie?

Als u met een nieuwe acnebehandeling begint, wees dan geduldig. Geef het voldoende tijd om te werken voordat u van routine verandert. Na ongeveer 4 weken zou u een geleidelijke verbetering moeten merken. Ga naar uw dermatoloog als uw huid na 3 maanden niet verbeterd is.

Een combinatie van orale en topische medicatie, afgestemd op uw acnetype, zal de beste resultaten opleveren. Met consequent gebruik van de juiste behandelingen kunt u voorgoed genieten van een heldere, acnevrije huid!

Tips voor snellere resultaten

Hoewel u geduld moet hebben voordat de medicijnen hun werk doen, zijn er enkele tips om sneller van acne af te komen:

1. Neem medicijnen zoals voorgeschreven

Het is van vitaal belang dat u uw voorgeschreven medicijnen consequent en volgens voorschrift inneemt. Het missen van doses of toepassingen kan de vooruitgang vertragen.

2. Vermijd puistjes uit te plukken

Dit kan de ontsteking verergeren en tot littekens leiden. Laat puistjes vanzelf genezen.

3. Gebruik niet-comedogene make-up/huidproducten

Vermijd vette producten op oliebasis die de poriën kunnen verstoppen en extra puistjes kunnen veroorzaken. Zoek naar niet-comedogene en niet-acnegene labels.

4. Reinig de huid voorzichtig

Gebruik een mild, geurloos reinigingsmiddel en vermijd schrobben of irritatie. Overmatig wassen kan acne verergeren.

5. Let op uw voeding

Beperk zuivelproducten, suikerhoudende voedingsmiddelen en voedingsmiddelen met een hoge Glycemische Index die verband houden met puistjes. Een evenwichtig dieet met een lage GI helpt ontstekingen onder controle te houden.

6. Stressniveaus beheren

Chronische stress kan de genezing van acne vertragen. Probeer ontspannende activiteiten zoals meditatie, yoga of een dagboek bijhouden om stress te verminderen.

7. Voldoende slaap

Streef naar 7-9 uur per nacht. Slecht slapen verhoogt cortisol, wat acne kan verergeren.

Consistentie en geduld zijn belangrijk bij het verhelpen van acne. Maar het volgen van gezonde huid- en levensstijlgewoonten kan u helpen om sneller en langduriger resultaat te boeken.

Wanneer een spoedbehandeling voor acne nodig is

Hoewel de meeste vormen van acne behandeld kunnen worden met een standaardbehandeling van weken tot maanden, is soms medische noodhulp nodig bij ernstige uitbraken.

Zoek op dezelfde dag medische behandeling als u:

 • Uiterst pijnlijke cysten of knobbeltjes
 • Acne met koorts of griepachtige symptomen
 • Snelle verergering van acne gedurende dagen/weken
 • Acne verbetert niet met orale antibiotica
 • Littekenvorming die zich snel ontwikkelt

Plotselinge verergering van acne kan duiden op een diepere infectie waarvoor dringende verzorging nodig is. Cysten die extreme pijn veroorzaken moeten ook snel worden gedraineerd.

Ernstige acne die littekens veroorzaakt of niet op medicatie reageert, vereist een snelle, intensieve behandeling om blijvende schade te voorkomen. Ga in deze scenario's onmiddellijk naar uw dermatoloog of naar een spoedkliniek.

Tijdlijnen voor de behandeling van acnelittekens

Als u te maken heeft met acnelittekens na een uitbraak, weet dan dat er effectieve behandelingen beschikbaar zijn om littekens te verminderen en te verwijderen - maar dit kost ook tijd.

Gemiddeld duurt het 6+ maanden voordat er significante verbeteringen optreden bij het verwijderen van acnelittekens. Hier is een algemene tijdlijn:

1-2 Maanden

 • Laser-wederopstanding
 • Chemische peelings
 • Microneedling
 • Huidvullers

De littekens beginnen te vervagen, maar voor volledige verwijdering zijn meerdere behandelingen met een tussenpoos van 2-4 weken nodig. Gebruik zonnebescherming om verkleuring te voorkomen.

3-4 Maanden

 • Meerdere laser-/schil-/needlingsessies
 • Gecombineerde littekenbehandelingen
 • Bijwerken van plamuur

Littekens blijven verbeteren. Consistente behandelingen om de 4-6 weken zijn essentieel voor een geleidelijke vervaging.

6+ Maanden

 • Serie laserresurfacing
 • Herhaalde microneedling/peels
 • Chirurgische excisie voor diepe littekens

Na maanden van herhaalde behandelingen worden aanzienlijke littekenverminderingen gezien. Littekens zien er gladder uit en versmelten met de normale huid.

Hoewel acnelittekens niet altijd helemaal kunnen worden verwijderd, bieden de dermatologische procedures van tegenwoordig veel hoop om het uiterlijk ervan te minimaliseren. Bespreek uw mogelijkheden met een gediplomeerd dermatoloog.

Een zuivere huid behouden

Als uw acne eenmaal volledig is verdwenen, is het belangrijk om consequent te blijven in uw behandeling om uw huid op de lange termijn schoon te houden. Maak deze praktijken deel van uw dagelijkse routine:

 • Neem voorgeschreven medicijnen zoals voorgeschreven, langdurig
 • Gebruik acnebestrijdende middelen om nieuwe puistjes te voorkomen
 • Voorzichtig reinigen met een niet-comedogene gezichtsreiniger
 • Breng olievrije, niet-comedogene vochtinbrengende crème aan
 • Vermijd puistjes uit te plukken
 • Beperk zuivelproducten/suikerrijke voedingsmiddelen als deze puistjes uitlokken
 • Beheer stress door zelfzorgpraktijken
 • Acnelittekens regelmatig bijwerken met laser/peeling/needling

Het is niet altijd mogelijk om elke kleine uitbraak te voorkomen. Maar als u zich ijverig aan uw door de dermatoloog goedgekeurde verzorgingsroutine houdt, kunt u terugkerende acne onder controle houden.

Sommige patiënten kunnen ervoor kiezen om isotretinoïne periodiek op lange termijn te blijven gebruiken, zoals een 5-daagse kuur om de 1-2 maanden. Deze onderhoudsdosering helpt de acne-ophelderende effecten te behouden. Praat met uw dermatoloog over de beste opties om te voorkomen dat acne terugkeert.

Met de juiste behandelingen en wat doorzettingsvermogen is een heldere huid een haalbaar doel voor mensen met acne. Ga naar uw dermatoloog om een behandelplan op maat te bespreken en ga op weg naar een blijvend heldere, stralende huid.

Veelgestelde vragen over acne verwijderen

Wat veroorzaakt acne die zo moeilijk te behandelen is?

Er zijn verschillende onderliggende oorzaken die bijdragen aan hardnekkige acne:

 • Overtollige talgproductie
 • Ophoping van dode huidcellen en bacteriën in de poriën
 • Ontsteking en irritatie door bacteriën, chemicaliën of verwondingen
 • Hormonale schommelingen
 • Genetische aanleg

Deze factoren leiden tot verschillende soorten puistjes en puistjes die moeilijk onder controle te houden kunnen zijn. Acne wordt zelden door slechts één probleem veroorzaakt en daarom zijn er vaak combinatiebehandelingen nodig.

Heeft voeding echt invloed op acne?

Hoewel geen enkel voedingsmiddel direct puistjes veroorzaakt, kunnen bepaalde voedingsfactoren acne bij sommige mensen verergeren:

 • Voedingsmiddelen met een hoge glycemische index, zoals geraffineerde koolhydraten/suikers
 • Zuivelproducten, vooral melk
 • Transvetten in bewerkte voedingsmiddelen
 • Voedselovergevoeligheden/allergieën zoals gluten of soja

Het eten van een evenwichtig, laag-glycemisch dieet met gezonde voeding kan acne helpen verminderen. Maar veranderingen in het dieet alleen zijn niet genoeg om puistjes te genezen. Er zijn nog steeds medicijnen nodig.

Moet ik mijn puistjes uitknijpen?

Nee, u moet nooit proberen puistjes te ploppen of eraan te pulken. Dit dwingt bacteriën dieper in de huid, waardoor meer ontstekingen en mogelijke littekens ontstaan. Weersta de drang en laat puistjes op natuurlijke wijze genezen. Steroïde injecties kunnen grote, pijnlijke bulten helpen verkleinen.

Hoe kan ik acnelittekens voorkomen?

Vermijd pulken en knijpen aan puistjes om littekens te voorkomen. Laat ernstige cysten in een vroeg stadium behandelen om scheuren te voorkomen. Gebruik zonnebescherming om donkere vlekken te voorkomen. Breng siliconen littekengel aan op genezen puistjes. Ga onmiddellijk naar uw dermatoloog als er littekens ontstaan om de behandelingsopties te bespreken.

Welke huismiddeltjes helpen eigenlijk tegen acne?

Enkele bewezen huismiddeltjes zijn:

 • Tea tree-olie: Heeft antimicrobiële eigenschappen om acnebacteriën te doden
 • Groene thee: Helpt ontstekingen te verminderen wanneer plaatselijk toegepast
 • Aloë vera gel: Verzacht irritatie en roodheid
 • Honing: Heeft antibacteriële effecten om infecties te bestrijden
 • Kurkuma: Ontstekingsremmende eigenschappen helpen de roodheid van acne te verminderen

Hoewel deze de medische behandeling kunnen aanvullen, zijn huismiddeltjes alleen niet genoeg om acne te genezen. Zoek professionele hulp voor de beste resultaten.

Hoe kan ik roodheid en irritatie van acne snel verminderen?

Breng voor een snelle verlichting meerdere keren per dag gedurende 10-15 minuten een koud kompres aan. Gebruik de vrij verkrijgbare hydrocortisoncrème spaarzaam op ontstoken plekken. Vermijd irriterende stoffen zoals krassende stoffen, agressieve huidproducten en overmatige blootstelling aan de zon. Blijf gehydrateerd en gebruik een olievrije vochtinbrengende crème om de barrièrefunctie van de huid te verbeteren. Ga naar een dermatoloog als de roodheid aanhoudt.

Welke ingrediënten moet ik vermijden in acne producten?

Vermijd deze veelvoorkomende acne-irriterende stoffen:

 • Geur/parfum
 • Alcohol denatureren
 • Schurende oppervlakteactieve stoffen zoals SLS
 • Kokosolie of van kokosnoot afgeleide ingrediënten
 • Comedogene oliën zoals minerale olie
 • Etherische oliën zoals pepermunt, eucalyptus

Kies voor geurvrije, niet-comedogene (verstopt de poriën niet) producten voor de acnegevoelige huid. Test nieuwe producten altijd met een patch.

Hoe kan ik de triggers van mijn acne bepalen?

Houd een acnedagboek bij waarin u uw puistjes en eventuele verbanden met uw cyclus, dieet, slaap, stress, huidproducten, activiteiten, enz. bijhoudt. Noteer de patronen over een paar maanden. Veel voorkomende triggers zijn hormonen, zuivel, zweten/sporten, maskers, make-up, seizoenswisselingen, PCOS/PMS en medicijnen. Het vermijden van uw specifieke triggers kan acne helpen voorkomen.

Wanneer moet ik naar een dermatoloog voor acnebehandeling?

Ga naar een gediplomeerd dermatoloog als u last heeft van:

 • Matige tot ernstige ontstekingsacne
 • Acne die niet reageert op receptvrije behandelingen
 • Acne die littekens of huidverkleuringen veroorzaakt
 • Aanhoudende breakouts als tiener of volwassene
 • Tekenen van huidinfectie zoals koorts, warmte, roodheid

Een dermatoloog kan medicijnen voorschrijven zoals retinoïden, antibiotica, Accutane, anti-androgenen of anticonceptiemiddelen om acne effectief te verhelpen. Wacht niet - zoek zo snel mogelijk professionele behandeling.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/