Betekent acne dat u langzamer veroudert?

Gepubliceerd:

Acne is een huidaandoening die mensen van alle leeftijden treft, maar die het meest voorkomt tijdens de puberteit. Het wordt gekenmerkt door puistjes, mee-eters, mee-eters en diepere bultjes zoals cysten. Veel mensen gaan ervan uit dat acne gewoon een cosmetisch ongemak is dat verdwijnt zodra u uw tienerjaren achter de rug hebt. Maar geeft het feit dat u tot op hoge leeftijd last hebt van acne eigenlijk wel aan dat u sierlijk ouder wordt? Kunnen puistjes een teken zijn van een langdurige jeugd?

Het idee dat acne verband houdt met langzamere veroudering is de laatste tijd populair geworden. Maar zit er enige waarheid in deze bewering? Of is het gewoon wishful thinking van degenen die last hebben van acne bij volwassenen? In dit artikel zullen we de wetenschap achter acne en veroudering onderzoeken om erachter te komen of een slechte huid echt betekent dat u er jong uit blijft zien.

Betekent acne dat u langzamer veroudert

Hoe ontstaat acne?

Voordat we het verband tussen acne en veroudering onderzoeken, helpt het om te begrijpen wat acne in de eerste plaats veroorzaakt. Acne ontstaat wanneer de poriën verstopt raken met overtollige olie en dode huidcellen. Dit vormt de ideale voedingsbodem voor acne-veroorzakende bacteriën genaamd Propionibacterium acnes, kortweg P. acnes.

Deze bacteriën veroorzaken ontstekingen, wat leidt tot rode bultjes en puistjes. Acne kan variëren van mild tot ernstig. Milde acne omvat af en toe mee-eters, mee-eters en kleine puistjes. Ernstige acne veroorzaakt diepe, pijnlijke cysten en knobbeltjes.

Wat veroorzaakt acne als u ouder wordt?

Acne komt vaak voor tijdens de puberteit als gevolg van hormonale veranderingen. Maar het kan tot ver na de tienerjaren aanhouden. Ongeveer 40-55% van de volwassenen tussen 20-40 jaar heeft last van acne. De oorzaken van acne bij volwassenen zijn onder andere:

 • Hormonale verschuivingen - Schommelingen in androgenen zoals testosteron kunnen bij vrouwen acne-uitbraken veroorzaken rond de menstruatie, zwangerschap en menopauze.
 • Stress - Hoge stressniveaus verhogen de kans op ontstekingen en acne.
 • Medicijnen - Bepaalde medicijnen zoals lithium, corticosteroïden of anabole steroïden kunnen acne veroorzaken.
 • Dieet - Voedingsmiddelen met een hoge glycemische index, zoals bewerkte koolhydraten, kunnen puistjes veroorzaken.
 • Genetica - Een familiegeschiedenis van acne bij volwassenen verhoogt uw risico.
 • Vette huid - Overmatige talgproductie bevordert verstopte poriën en acne.
 • Cosmetica op oliebasis gebruiken - Dikke cosmetica en haarproducten kunnen de poriën verstoppen.

Acne bij volwassenen verschijnt meestal op het ondergezicht langs de kaaklijn, kin, mond en hals. Vrouwen krijgen meer last van hormonale acne, terwijl acne bij mannen vaak verband houdt met ingegroeide haartjes door het scheren.

Wat is het verband tussen acne en veroudering?

Nu we begrijpen wat acne veroorzaakt, laten we eens kijken hoe het verband kan houden met veroudering. Hier zijn drie theorieën waarom acne een signaal zou kunnen zijn van langzamere veroudering:

1. Verhoogd celverloop

Acne-uitbraken betekenen dat uw huidcellen zich sneller omdraaien. Deze verhoogde celproliferatie is vergelijkbaar met wat er gebeurt bij wondgenezing. Het leidt tot een snellere afstoting van oude cellen en de aanmaak van nieuwe.

Deze constante vernieuwing van huidcellen kan de teint er jeugdiger uit laten zien. Het helpt rimpels te minimaliseren en bouwt meer collageen op om de elasticiteit en volheid te behouden.

2. Hogere talgproductie

Eén factor achter acne is een verhoogde vettigheid of talgproductie. Hoewel te veel talg de poriën verstopt, is wat natuurlijke talg nodig voor een gezonde huid. Talg bevat antioxidanten en antimicrobiële vetzuren die beschermen tegen schade.

Mensen met acne hebben over het algemeen een hoger talggehalte. Deze talgbarière helpt vocht vast te houden en waterverlies te voorkomen, wat leidt tot een droge, verouderende huid.

3. Lagere ontstekingsniveaus

Ontsteking is een andere factor die een rol speelt bij acne. Maar lagere ontstekingsniveaus in het algemeen zijn gekoppeld aan langzamere veroudering. Chronische ontstekingen breken weefsels zoals de huid af en versnellen veroudering.

Mensen die gevoelig zijn voor acne produceren mogelijk minder ontstekingsboodschappers zoals IL-1 alfa. Dit helpt overmatige ontstekingen voorkomen die na verloop van tijd collageen en elastine aantasten.

De conclusie is dat bepaalde eigenschappen die met acne te maken hebben, zoals een snellere celvernieuwing, meer talg en minder ontstekingen, bevorderlijk zouden kunnen zijn voor de anti-verouderingsvoordelen van de huid.

Is er onderzoek dat een verband legt tussen acne en langzame veroudering?

De theorieën die acne en langzamere veroudering met elkaar in verband brengen, zijn intrigerend. Maar worden ze ondersteund door echte wetenschap? Verrassend genoeg suggereren verschillende onderzoeken dat acne een signaal tegen veroudering zou kunnen zijn.

In 2016 analyseerden onderzoekers genexpressiepatronen in acnegevoelige huid. Ze vonden activiteitspatronen die lijken op die van wondgenezing en huidvernieuwing op lange termijn. Dit ondersteunt het idee dat acne te maken heeft met huidregeneratie die een jeugdige teint in stand houdt.

Een onderzoek uit 2020 toonde aan dat acne patiënten hogere niveaus van talg en antimicrobiële vetzuren hebben. Dit talgprofiel beschermde beter tegen vochtverlies en irritatie. Door de barrièrefunctie van de huid in stand te houden, ziet deze er langer jonger uit.

Meerdere onderzoeken tonen aan dat acne-patiënten een lagere systemische ontsteking vertonen. Een verminderde ontstekingsreactie werd gekenmerkt door lagere IL-1 alfa niveaus. Minder ontstekingen vertragen huidveroudering en beschermen de collageenvoorraden.

Genstudies leggen een verband tussen bepaalde risicogenen voor acne en langere telomeren. Telomeren zijn beschermende kapjes op DNA-strengen die korter worden naarmate we ouder worden. Langere telomeren zijn een teken van vertraagde veroudering.

Er zijn duidelijk verschillende bewijzen voor theorieën die acne in verband brengen met langzamere veroudering. Er is echter nog meer onderzoek nodig om te weten of er een duidelijk bewijs bestaat.

Zijn er nog andere manieren waarop acne invloed kan hebben op veroudering?

Naast de biologische theorieën die al beschreven zijn, zijn er nog een paar andere manieren waarop acne veroudering zou kunnen beïnvloeden:

 • Omgaan met acne kan motiveren tot betere huidverzorgingsgewoonten. Een goed anti-acne regime met zachte reiniging, hydratatie en zonbescherming bevordert de jeugdigheid.
 • Door verschillende acnebehandelingen uit te proberen, ontdekt u welke producten uw huid het beste verdraagt. Dit helpt u om een anti-verouderingsroutine aan te passen die voor u werkt.
 • Acnelittekens herinneren u eraan dat u voorzichtig moet zijn met de zon. Het voorkomen van verdere schade door de zon vermindert verouderingseffecten zoals rimpels en pigmentvlekken.
 • Omgaan met acne-triggers kan stress verminderen. Lagere stressniveaus verminderen cortisol, dat collageen beschadigt en veroudering versnelt.
 • Acne op de kin en kaaklijn zorgt ervoor dat u uw voedingskeuzes moet heroverwegen. Het elimineren van voedingsmiddelen die acne verergeren, voorkomt ontstekingen, insulineresistentie en vroegtijdige veroudering.

Dus hoewel acne zelf een teken kan zijn van langzamere veroudering, kunt u door ermee om te gaan ook gewoonten aanleren waardoor uw huid er jonger uit blijft zien.

Betekent acne echt dat u langzamer ouder wordt? Wat de deskundigen zeggen

Beweringen dat acne leidt tot langzamere veroudering zorgen voor pakkende krantenkoppen. Maar wat vinden dermatologen eigenlijk van dit idee? Laten we eens kijken naar de meningen van experts:

"Hoewel het een intrigerend concept is, is er minimaal bewijs dat er een definitief verband is tussen acne en langzamere veroudering. Er is meer onderzoek nodig" - Dr. Bethanee Schlosser, MD, PhD

"Mensen met acne hebben misschien eigenschappen zoals een snellere celvernieuwing die anti-veroudering bevorderen. Maar acne zelf veroorzaakt ontstekingen die veroudering versnellen. De totale impact hangt waarschijnlijk af van de ernst van de acne" - Dr. Fayne Frey, MD, FAAD

"Acne hebben is geen garantie voor een jeugdige huid of betekent niet dat u mooi oud zult worden. Genetica, zonverzorging en keuzes in levensstijl zijn grotere factoren" - Dr. Shereene Idriss, MD

"Hoop niet op acne in de veronderstelling dat het u er jong zal laten uitzien - acnelittekens en donkere vlekken kunnen huidveroudering verergeren. Behandel acne op de juiste manier en gebruik zonnebrandcrème om schade te voorkomen" - Dr. Whitney Bowe, MD

De consensus is dat acne een aantal biologische eigenschappen kan signaleren die veroudering vertragen. Maar dermatologen waarschuwen ervoor om acne als anti-veroudering te zien zonder meer bewijs. Vooral cystische acne versnelt veroudering door littekenvorming.

Kunt u veroudering versnellen, zelfs met acne?

Hoewel gematigde acne bij sommige mensen kan duiden op een langzamere veroudering, is het belangrijk om te beseffen dat u de veroudering van acnegevoelige huid nog steeds kunt versnellen. Dit is hoe:

 • Aan puistjes pulken - Dit veroorzaakt trauma en littekens waardoor de huid er ouder uitziet.
 • Zonbescherming verwaarlozen - Onbeschermde blootstelling aan de zon breekt collageen af en veroorzaakt rimpels of pigmentvlekken.
 • Roken van tabak - Roken beperkt de bloedvaten en zuurstof naar de huid, waardoor deze vatbaarder wordt voor rimpels.
 • Ontstekingsbevorderend voedsel eten - Suiker, bewerkte koolhydraten en overmatige zuivelinname bevorderen ontstekingen die de huid verouderen.
 • Niet hydrateren - Als u niet hydrateert, droogt de huidbarrière uit, wat leidt tot rimpels en dofheid.
 • Hoge stressniveaus - Stress verhoogt ontstekingen en cortisolschade die gelinkt is aan snellere veroudering.
 • Slaapgebrek - Onvoldoende slaap verhoogt cortisol en vermindert de productie van groeihormoon en collageen.
 • Alcoholmisbruik - Overmatig drinken droogt huidcellen uit en genereert vrije radicalen die veroudering versnellen.

Waar het op neerkomt is dat acne weliswaar een aantal intrinsieke anti-verouderingsvoordelen kan hebben, maar dat u de algehele huidverzorging en een gezonde levensstijl niet moet verwaarlozen.

Betekent acne dat u langzamer ouder wordt?

Welke eindconclusies kunnen we na het analyseren van de theorieën en onderzoeken trekken over acne en veroudering? Hier zijn de belangrijkste conclusies:

 • Acne gaat gepaard met een verhoogde celvernieuwing, talgproductie en minder ontstekingen. Deze factoren kunnen anti-aging bevorderen.
 • Studies leveren enig bewijs dat acne in verband wordt gebracht met langere telomeren, een betere barrièrefunctie en minder systemische ontstekingen.
 • Dermatologen waarschuwen voor de veronderstelling dat acne er direct voor zorgt dat u er jong uitziet, omdat cystische acne veroudering kan verergeren.
 • Omgaan met acne kan gewoonten zoals het gebruik van zonnebrandcrème motiveren die beschermen tegen veroudering. Maar acne alleen is geen garantie voor langzame veroudering.
 • Zelfs als acne duidt op een langzamere veroudering, kunt u de veroudering nog steeds versnellen zonder de juiste huidverzorging en een gezonde levensstijl.
 • Er is nog meer onderzoek nodig om te weten of er een duidelijk verband is tussen acne en langzamere veroudering. Verwacht voorlopig niet dat acne veroudering tegengaat zonder proactieve stappen te nemen om uw huid te verzorgen.

Het idee dat acne ervoor zorgt dat u er jeugdig uitziet is een aantrekkelijk concept. Maar de wetenschappelijke jury is er nog niet uit of puistjes zich direct vertalen naar een gracieuzer verouderingsproces. Heb realistische verwachtingen als het gaat om acne die voorspelt hoe jong u zult blijven. Concentreer u op het verminderen van acnetriggers, zorg goed voor uw huid en behoud gezonde gewoonten om uw teint stralend te houden op elke leeftijd.

Veelgestelde vragen over acne en veroudering

Tot slot vindt u hier antwoorden op veelgestelde vragen over de relatie tussen acne en veroudering:

Houdt acne echt verband met een lang leven of langer leven?

Er is geen direct bewijs dat acne een langere levensduur voorspelt. De theorieën hebben meer betrekking op het vertragen van zichtbare tekenen van huidveroudering dan op het verlengen van de levensduur.

Betekent het verbeteren van acne naarmate u ouder wordt dat uw huid sneller veroudert?

Niet noodzakelijkerwijs. Acne verbetert vaak met de leeftijd door hormonale veranderingen zoals een daling van testosteron. Dit betekent niet altijd dat de huid sneller veroudert.

Zal het krijgen van Botox of fillers acne verergeren of langzamere verouderingseffecten in de weg staan?

Waarschijnlijk niet. Injectables zoals Botox ontspannen spieren en fillers vervangen verloren volume. Ze hebben geen directe invloed op talg, celvernieuwing of ontstekingen die acne bevorderen en veroudering vertragen.

Gaat meer water drinken acne en veroudering tegen?

Gehydrateerd blijven is heilzaam, maar het drinken van een overmaat water alleen zal waarschijnlijk geen significante invloed hebben op acne of veroudering in vergelijking met andere leefstijlfactoren.

Versnelt fototherapie of lichtbehandeling voor acne huidveroudering?

Fototherapie kan ontstekingen en zonneschade bevorderen als het niet zorgvuldig wordt uitgevoerd. Bespreek de risico's vs. de voordelen met uw dermatoloog.

Kunt u veroudering vertragen met acne medicijnen zoals retinoïden?

Ja. Topische retinoïden behandelen acne en stimuleren de collageenproductie om fijne lijntjes te verminderen. Orale isotretinoïne voor ernstige acne kan littekens helpen voorkomen die de huid verouderen.

Zal meer scrubben om acne te behandelen ook veroudering voorkomen?

Overmatig scrubben verergert acne en huidveroudering. Maar 1-2 keer per week zacht scrubben verwijdert dode cellen en zorgt ervoor dat de huid er jeugdiger uitziet.

Vertraagt microneedling voor acnelittekens ook veroudering?

Ja. Microneedling stimuleert de opbouw van collageen om acnelittekens te minimaliseren en rimpels te verminderen. Als u dit één keer per maand doet, levert het uitstekende verjongende resultaten op.

Ik hoop dat dit artikel een evenwichtige, goed onderzochte analyse heeft gegeven van de theorieën die acne en langzamere veroudering met elkaar in verband brengen. Hoewel het veelbelovend is, is er nog steeds meer bewijs nodig om te weten of een heldere huid echt een jeugdvoordeel heeft. Consistente huidverzorging en gezonde leefgewoonten blijven uw beste formule voor een gracieus ouder wordende huid, of u nu last hebt van acne of niet.

Kan acne een teken zijn van gezonde hormoonspiegels?

Mogelijk. Matige acne is gekoppeld aan normale schommelingen in androgene hormonen. Een zeer heldere of acnevrije huid kan wijzen op abnormaal lage androgeenspiegels, die risico's met zich meebrengen zoals een verminderde botdichtheid.

Versnellen dezelfde voedingsmiddelen die acne veroorzaken ook de veroudering?

Ja, vaak. Voedingsmiddelen met een hoge glycemische index, zoals suiker, geraffineerde koolhydraten en zuivel, kunnen puistjes en ontstekingen veroorzaken die de huid verouderen. Een gezond, ontstekingsremmend dieet is goed voor zowel acne als anti-aging.

Kunt u acne hebben maar toch tekenen van huidveroudering zoals rimpels?

Ja, acne voorkomt rimpels niet helemaal. U kunt nog steeds wat fijne lijntjes en rimpels ontwikkelen, zelfs als acne duidt op een langzamere algemene veroudering. Door acnebehandelingen te combineren met anti-verouderingscrèmes kunt u beide problemen aanpakken.

Wordt acne meestal beter naarmate u ouder wordt door afnemende hormonen?

Bij vrouwen nemen puistjes vaak af na de menopauze wanneer oestrogeen en progesteron afnemen. Bij mannen kan acne langer aanhouden omdat testosteron geleidelijker afneemt naarmate men ouder wordt.

Helpt vitamine C serum tegelijkertijd acne en rimpels te behandelen?

Ja, vitamine C is een antioxidant die acneontsteking bestrijdt en collageen stimuleert om rimpels te verminderen. Het gebruik van een vitamine C serum kan zowel acne als verouderingsproblemen aanpakken.

Kunt u Botox en fillers krijgen als u acne hebt?

Ja, Botox en hyaluronzuurvullers interfereren niet met acnebehandelingen. Zorg ervoor dat u geen injecties plant tijdens een actieve uitbraak. Vermijd indien mogelijk huidverstevigende procedures tijdens acne-uitbraken.

Is acne op het lichaam, zoals op de rug of borst, ook een teken van langzamere veroudering?

De theorieën hebben het meest direct betrekking op gezichtsacne, omdat de rug- en borsthuid een andere olieproductie, hormoonrespons en verouderingseffecten hebben. Hoewel milde lichaamsacne een intrinsiek voordeel tegen veroudering kan bieden.

Verbetert het drinken van groene thee acne en vertraagt het verouderingsproces?

Ja, de antioxidanten en ontstekingsremmende bestanddelen van groene thee kunnen acne helpen verminderen en de huid beschermen tegen UV-schade die rimpels veroorzaakt. Dagelijks 1-2 kopjes groene thee drinken biedt voordelen.

Zal het gebruik van acne spot treatments uw huid sneller doen verouderen?

Bij juist gebruik zullen plaatselijke acnebehandelingen zoals benzoylperoxide en salicylzuur niet uit zichzelf veroudering versnellen. Zorg ervoor dat u de huid niet te droog maakt bij het aanbrengen. Gebruik een milde vochtinbrengende crème.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/