Waarom wordt mijn acne erger?

Gepubliceerd:

Als u het gevoel hebt dat uw acne erger wordt in plaats van beter, dan bent u niet de enige. Veel mensen hebben te maken met onverwachte acne-uitbraken, zelfs als ze volwassen zijn. Acne kan frustrerend en pijnlijk zijn en onmogelijk onder controle te houden lijken.

Inhoud:

 1. Uw huidverzorgingsroutine moet worden aangepast
 2. U behandelt niet alle soorten acne
 3. U bent niet consequent
 4. U pakt de onderliggende oorzaak niet aan
 5. U hebt niet-gediagnosticeerde acnetypes
 6. U past zich niet aan seizoensveranderingen aan
 7. U gaat niet goed om met stress
 8. U hebt een hormonale disbalans
 9. U hebt een onderliggende gezondheidstoestand
 10. U verwisselt uw kussenslopen niet vaak genoeg
 11. U gebruikt onzuivere huid- en haarverzorgingsproducten
 12. U scrubt niet genoeg
 13. U raakt uw gezicht te vaak aan
 14. U verandert uw eetpatroon niet
 15. U hebt een onderliggende allergie of gevoeligheid
 16. U drinkt niet genoeg water
 17. U beheert PCOS of endometriose niet
 18. U pakt uw geestelijke gezondheid niet aan
 19. Belangrijkste opmerkingen
 20. Veelgestelde vragen over verergerende acne
  1. Wat zijn de meest voorkomende redenen waarom acne erger wordt bij volwassenen?
  2. Mijn acne was schoon, maar nu breekt het weer uit. Waarom?
  3. Ik heb nooit eerder acne gehad. Waarom breek ik nu plotseling uit?
  4. Waarom worden mijn puistjes steeds cystischer en ontstokener?
  5. Wat moet ik veranderen aan mijn huidverzorgingsroutine als de acne verergert?
  6. Welke veranderingen in levensstijl kunnen helpen om verergerende acne onder controle te krijgen?
  7. Wanneer moet ik naar een dermatoloog voor mijn acne?
  8. Welke voorgeschreven medicijnen en behandelingen kunnen verergerende acne verhelpen?
  9. Zijn er supplementen die kunnen helpen om acne onder controle te krijgen?
  10. Hoe weet ik of een huidverzorgingsproduct de poriën verstopt en acne veroorzaakt?
  11. Helpt hormonale anticonceptie bij acne? Hoe?

Maar verlies de hoop niet. Met wat speurwerk kunt u de oorzaak van het opflakkeren van uw acne tot op de bodem uitzoeken. Hier is een gids om de mogelijke redenen te begrijpen waarom uw acne erger lijkt te worden en wat u eraan kunt doen.

Waarom wordt mijn acne erger?

Uw huidverzorgingsroutine moet worden aangepast

Een van de meest voorkomende redenen waarom acne erger wordt, is het gebruik van de verkeerde huidverzorgingsproducten of -routine. Als u onlangs van huidverzorging bent veranderd, kan dat de boosdoener zijn. Hier zijn enkele dingen die acne erger kunnen maken:

 • Een te agressief product gebruiken - Te uitdrogende reinigers, toners met alcohol en sterke exfolianten kunnen uw huid strippen en irriteren, waardoor er meer talg en puistjes ontstaan.
 • Niet genoeg hydrateren - Veel acnebehandelingen drogen uit. Als u vocht niet aanvult, kan uw huid vet en acnegevoelig worden.
 • Het gebruik van poriënverstoppende ingrediënten - Kijk uit voor dikke crèmes, oliën en siliconen die de poriën kunnen verstoppen. Niet-comedogene of olievrije producten zijn betere opties.
 • Overmatig sc rubben - Overmatig scrubben en gebruik van chemische exfolianten kan ontstekingen en irritatie veroorzaken.

De oplossing? Beoordeel uw huidige routine. Beperk het gebruik van agressieve producten. Concentreer u op milde reiniging, olievrije hydratatie en af en toe een chemische peeling indien nodig. Probeer niet te veel tegelijk te doen. Een basisroutine die niet irriteert is het beste.

U behandelt niet alle soorten acne

Er zijn verschillende soorten acne, zoals mee-eters, mee-eters, papels, pustels, knobbels en cysten. Veel acnebehandelingen richten zich slechts op één type.

Als u bijvoorbeeld een topische antibiotische gel gebruikt die bedoeld is voor ontstekingspuistjes, helpt deze misschien niet om niet-ontstekings mee-eters en whiteheads te verwijderen. Of als u een BHA-exfoliant gebruikt voor mee-eters, kan het zijn dat het pijnlijke cysten niet verbetert.

Kijk goed naar uw puistjes. Kies vervolgens behandelingen die werken bij alle soorten acne die u hebt:

 • Mee-eters/witkoppen - BHA-exfolianten, retinoïden
 • Puisten - Benzoylperoxide, lokale antibiotica
 • Cysteuze acne - Orale antibiotica, anticonceptiepillen, isotretinoïne

Het gebruik van producten die gericht zijn op uw specifieke acnetypes maakt een groot verschil. Een gecombineerde aanpak werkt het beste om van alle acne af te komen.

U bent niet consequent

Acnebehandelingen hebben tijd nodig om te werken. Ze vereisen ook ijverig, dagelijks gebruik. Het duurt meestal 4-6 weken om verbetering te zien, en 12 weken voor volledige opheldering.

Als u sporadisch bent met uw routine, zoals het overslaan van dagen of weken, zal uw acne waarschijnlijk weer erger worden. Acne gedijt op inconsistentie!

Wees geduldig en houd u dagelijks aan uw behandelingen. Geef niet te snel op. Stel indien nodig telefonische herinneringen in. De sleutel is volharding en consistentie voor de lange termijn.

U pakt de onderliggende oorzaak niet aan

Soms is acne een oppervlakkig symptoom van een diepere interne oorzaak. Veel voorkomende interne oorzaken van acne zijn onder andere:

 • Hormonale schommelingen - Bij vrouwen kan acne vóór de menstruatie opflakkeren door hormonale veranderingen. De puberteit, zwangerschap en de perimenopauze kunnen ook de aanzet geven tot puistjes.
 • Hoge stressniveaus - Stresshormonen zoals cortisol verhogen de talgproductie, wat leidt tot meer verstopte poriën en acne.
 • Onevenwichtigheden in de bloedsuikerspiegel - Een slecht dieet met veel geraffineerde koolhydraten kan pieken in de bloedsuikerspiegel veroorzaken, waardoor de olieproductie en ontstekingen toenemen.
 • Gezondheidsproblemen van de darmen - Onevenwichtigheden in darmbacteriën en ontstekingen in de darmen kunnen zich uiten als huidontstekingen.
 • Medicijnen - Sommige medicijnen zoals steroïden en lithium veroorzaken acne.

Als uw acne resistent lijkt tegen topicale middelen, kijk dan naar binnen. Het behandelen van de interne hoofdoorzaak in combinatie met acnebehandelingen leidt tot meer succes. Veranderingen in uw levensstijl, dieetaanpassingen, hormonen, supplementen of medicijnen kunnen helpen.

U hebt niet-gediagnosticeerde acnetypes

Er zijn verschillende soorten en subtypes acne die specifieke behandelingen vereisen:

 • Hormonale acne - Ontstaat maandelijks rond de kin, kaaklijn en nek bij volwassen vrouwen. Behandeld met anti-androgenen, anticonceptiepillen of supplementen.
 • Schimmelacne - Kleine gelijkmatige bultjes vaak op het voorhoofd, de borst en de rug. Verwijdert met schimmelwerende behandelingen.
 • Acne cosmetica - Veroorzaakt door make-up, huidverzorgingsproducten en haarproducten. Vermijd porieverstoppers.
 • Acne mechanica - Uitbarstingen langs de kaaklijn of het voorhoofd door wrijving of druk, zoals helmen, rugzakken, strakke kragen. Vereist zachtheid voor het gebied.
 • Door steroïden veroorzaakte acne - Veroorzaakt door orale/topische steroïden of hormoonbehandelingen. Heeft dosisaanpassing en topische retinoïden nodig.

Als standaard acnebehandelingen niet werken, ga dan naar een dermatoloog. Het stellen van de juiste diagnose leidt tot de juiste oplossing. Worstel niet - vraag hulp bij het identificeren van uw specifieke acnetype.

U past zich niet aan seizoensveranderingen aan

Acne kan variëren met seizoenswisselingen. Hier leest u hoe u uw routine kunt aanpassen:

Zomer - Door meer blootstelling aan de zon kan de huid uitdrogen, wat overproductie van olie veroorzaakt. Gebruik lichtgewicht olievrije hydraterende producten zoals gels en serums.

Herfst - Een lagere luchtvochtigheid kan droogheid verergeren. Voeg hydraterende serums en gezichtsoliën toe om vocht vast te houden.

Winter - Droge warmte binnenshuis onttrekt vocht, waardoor de schilfering verergert. Gebruik rijkere crèmes en slaapmaskers om de hydratatie 's nachts aan te vullen.

Lente - Meer zon en zweet leidt tot verstopte poriën. Scrub 2 tot 3 keer per week zachtjes om de poriën te ontstoppen.

Let op wat uw huid per seizoen nodig heeft en pas u daaraan aan. Door klimaatveranderingen een stap voor te blijven, kunt u acne-uitbraken voorkomen.

U gaat niet goed om met stress

Stress is een van de meest voorkomende oorzaken van acne. Onbeheerste stress leidt tot verhoogd cortisol en ontstekingen, wat de aanzet geeft tot puistjes.

Wanneer u gestrest bent:

 • Beperk ontstekingsbevorderende voedingsmiddelen - Suiker, geraffineerde koolhydraten en zuivel triggeren ontstekingsroutes die gelinkt zijn aan acne.
 • Hydrateer - Uitdroging belast de huid en vertraagt de celvernieuwing. Drink voldoende water.
 • Slaap - Slaapgebrek verhoogt het cortisol. Neem uw schoonheidsslaapje.
 • Lichaamsbeweging - Door u in het zweet te werken vermindert u acne-veroorzakende stresshormonen.
 • Probeer ontspannende oefeningen - yoga, meditatie, dagboeken... zoek uit wat voor u werkt.
 • Zoek steun - Praat met vrienden, familie, een therapeut. Krop stress niet op.

Het aanleren van hulpmiddelen voor stressbeheer in combinatie met huidverzorging is een winnende combinatie tegen acne.

U hebt een hormonale disbalans

Hormonale schommelingen zijn een belangrijke oorzaak van acne bij volwassenen. Hier zijn de belangrijkste hormonen die invloed hebben op puistjes:

 • Androgenen zoals testosteron verhogen de talgproductie en ontstekingen. Een teveel aan androgenen is een belangrijke oorzaak van acne.
 • Insulinestoten door een hoge suiker-/koolstofinname veroorzaken een verhoogde androgeenproductie.
 • Cortisol dat vrijkomt tijdens stress zorgt voor meer olieproductie.
 • Oestrogeen helpt acne onder controle te houden door een tegenwicht te vormen voor androgenen. Een laag oestrogeengehalte kan puistjes veroorzaken.

Voor een heldere huid op de lange termijn is het van cruciaal belang om eventuele hormonale onevenwichtigheden tot op de bodem uit te zoeken. Bloedtests, dieetveranderingen, supplementen of medicijnen kunnen nodig zijn om hormonale balans te bereiken. Ga naar een endocrinoloog of specialist in vrouwengeneeskunde voor testen en advies.

U hebt een onderliggende gezondheidstoestand

Soms is acne een teken van een interne gezondheidstoestand die medische aandacht nodig heeft. Acne kan een symptoom zijn van:

 • Schildklieraandoeningen - Zowel overactieve (hyperthyreoïdie) als onderactieve schildklieren (hypothyreoïdie) veroorzaken hormonale verschuivingen die de olieproductie en puistjes stimuleren.
 • Polycysteus ovariumsyndroom (PCOS) - Overtollige androgenen overstimuleren de olieklieren, waardoor acne verergert.
 • Hoge insuline- en bloedsuikerspiegel - Verhoogde insuline stimuleert de olieafscheiding en ontstekingen. Prediabetes en diabetes zijn gekoppeld aan acne.
 • Darmproblemen - Voedselovergevoeligheden, darmontsteking, SIBO en Candida overgroei zijn mogelijke oorzaken van acne.

Doe acne niet af als gewoon een huidprobleem. Praat met uw arts en laat het nodige bloedonderzoek doen om na te gaan of er medische aandoeningen zijn. Behandeling van het onderliggende probleem leidt tot een blijvend heldere huid.

U verwisselt uw kussenslopen niet vaak genoeg

Vuile kussenslopen die olie, bacteriën, vuil en dode huidcellen bevatten, kunnen 's nachts weer op uw huid terechtkomen, waardoor poriën verstopt raken en acne kan uitbreken. Om dit te voorkomen:

 • Was kussenslopen minstens twee keer per week in heet water
 • Gebruik 's nachts een schone, frisse handdoek over uw kussen
 • Was uw gezicht grondig voordat u naar bed gaat om olie en vuil te verwijderen

Het lijkt misschien triviaal, maar het fris houden van kussenslopen helpt om acne uit uw slaapomgeving te minimaliseren.

U gebruikt onzuivere huid- en haarverzorgingsproducten

Veel producten bevatten verborgen veroorzakers van acne, zoals porieverstoppende oliën, geurstoffen en chemicaliën. Lees de etiketten zorgvuldig en vermijd agressieve of twijfelachtige ingrediënten. Zoek naar niet-comedogene, niet-irriterende, geur- en kleurstofvrije opties. Natuurlijke producten zijn vaak huidvriendelijker.

Te vermijden ingrediënten:

 • Siliconen - Dimethicone, cyclomethicone
 • Kokosolie en van kokosnoot afgeleide ingrediënten
 • Zware oliën en boters - Minerale olie, lanoline
 • Synthetische geur- en kleurstoffen

Door vast te houden aan pure, niet-irriterende producten voorkomt u puistjes die veroorzaakt worden door productreacties. Het loont de moeite om de etiketten nauwkeurig te lezen.

U scrubt niet genoeg

Dode huidcellen verstoppen de poriën, wat leidt tot meer acne. Maar overmatig scrubben kan puistjes ook irriteren en verergeren.

Vind de juiste balans met 2 tot 3 keer per week zacht scrubben. Gebruik een van beide:

 • Manuele scrubs - Zachte washandjes, mousseline doekjes of zachte scrubs met zachte natuurlijke kralen zoals jojoba kralen. Vermijd agressieve scrubs met plastic microkorrels.
 • Chemische exfolianten - AHA's zoals glycolzuur, melkzuur, mandelzuur. BHA's zoals salicylzuur. Begin met lagere percentages en werk langzaam op.

Zachte dagelijkse reiniging helpt ook bij het verwijderen van poriën verstoppende dode huidcellen. Overdrijf het alleen niet. Een goede peeling houdt de huid helder, niet ontstoken.

U raakt uw gezicht te vaak aan

Handen brengen in de loop van de dag veel vuil en bacteriën over naar het gezicht. Vermijd onbewust uw gezicht aan te raken, erop te rusten of eraan te pulken, want dit verspreidt ziektekiemen die tot puistjes leiden.

Houd uw handen zoveel mogelijk uit de buurt van uw gezicht. Stop met leunen en plukken in het gezicht. Was uw handen regelmatig met antibacteriële zeep. Houd uw handen bezig met activiteiten zoals fidget spinners.

Doe uw best om uw gezicht minder aan te raken. Uw huid zal u dankbaar zijn door minder acne.

U verandert uw eetpatroon niet

Wat u eet, is te zien op uw huid. Een slecht dieet met veel geraffineerde koolhydraten, suikers en ongezonde vetten bevordert ontstekingen, hormoonschommelingen en acne. Pas uw voeding aan voor een heldere huid:

 • Minder geraffineerde koolhydraten - Brood, ontbijtgranen, pasta, suiker veroorzaken pieken in de bloedsuikerspiegel die de olieafscheiding en ontstekingen opdrijven.
 • Eet voedsel met een lage glycemische index - groenten, peulvruchten, noten, zaden, magere eiwitten. Deze langzaam verbrandende koolhydraten minimaliseren bloedsuikerschommelingen.
 • Veel antioxidanten - Fruit en groenten die rijk zijn aan vitamine A, C en E beschermen de huid en houden ontstekingen onder controle.
 • Meer gezonde vetten - Zalm, avocado's, olijfolie en noten bevatten omega-3 die acne verminderen.
 • Blijf gehydrateerd - Drink dagelijks 8-10 glazen water voor uw gezondheid en om acne te voorkomen.

Een gezond ontstekingsremmend dieet met veel huidminnende antioxidanten en omega-3 creëert de ideale omgeving voor een heldere, acnevrije huid van binnenuit.

U hebt een onderliggende allergie of gevoeligheid

Zowel voedselovergevoeligheden als plaatselijke allergieën kunnen acne uitlokken. Veel voorkomende boosdoeners zijn onder andere:

 • Zuivel - De wei en hormonen in melkproducten stimuleren de olieklieren.
 • Gluten - Gluten zitten in tarwe, gerst en rogge en kunnen ontstekingen en darmproblemen veroorzaken die tot acne leiden.
 • Parfums - Synthetische parfums en geparfumeerde producten irriteren de huid.
 • Zonnebrandchemicaliën - Ingrediënten zoals oxybenzone en avobenzone veroorzaken bij sommigen reacties.

Houd een voedsel- en productdagboek bij. Noteer eventuele verbanden tussen specifieke voedingsmiddelen/producten en puistjes. Het identificeren en vermijden van persoonlijke acne triggers is essentieel.

U drinkt niet genoeg water

Water heeft verbazingwekkende voordelen voor de huid en acne:

 • Spoelt gifstoffen weg - Verwijdert bacteriën, olie en celresten uit de poriën.
 • Hydrateert de huid - Maakt de huid voller, vermindert droogheid en schilfering.
 • Kalmeert ontstekingen - Dooft ontstekingshaarden die verergerd worden door uitdroging.

Probeer dagelijks minimaal 8-10 glazen water te drinken. Schrap uitdrogende cafeïne en alcohol. Geef water met citroen, komkommer of munt een hydraterende boost. Een goede waterinname voorkomt acne die veroorzaakt wordt door de opbouw van cellulaire afvalstoffen en ontstekingen.

U beheert PCOS of endometriose niet

Vrouwen met PCOS of endometriose hebben vaak last van hormonale acne. De overtollige androgenen en ontstekingen zorgen voor puistjes.

Ga naar een gynaecoloog voor de juiste tests en behandeling. Aanpassingen in de levensstijl, medicatie, supplementen of hormonale geboortebeperking kunnen worden aanbevolen om de hormonen in balans te brengen en acne onder controle te houden.

Als deze aandoeningen onbehandeld blijven, veroorzaken ze voortdurende acneproblemen. Negeer pijnlijke cystische acne niet - ga naar de onderliggende hormonale onbalans.

U pakt uw geestelijke gezondheid niet aan

Geestelijke gezondheid beïnvloedt acne op vele manieren:

 • Meer stress - Verhoogd cortisol verhoogt de olieproductie.
 • Meer ontstekingen - Geestelijke aandoeningen zoals angst en depressie zorgen ervoor dat ontstekingschemicaliën, cytokinen genaamd, acne verergeren.
 • Slechtere zelfzorg v- Lage motivatie leidt tot het overslaan van huidverzorging, ongezonde voeding, gebrek aan beweging.
 • Meer plukken - Het plukken van de huid en haren trekken (trichotillomanie) verergeren de acne.

Ga naar een therapeut en behandel eventuele geestelijke gezondheidsproblemen tegelijk met acne. Uw huid zal veel baat hebben bij een lichaam-geest-aanpak. Negeer de wisselwerking tussen geest en huid niet.

Belangrijkste opmerkingen

 • Beoordeel uw huidige huidverzorgingsroutine - verkeerde producten of methoden kunnen acne verergeren.
 • Zorg ervoor dat u alle aanwezige soorten acne behandelt - combineer doelgerichte ingrediënten.
 • Wees volhardend en consistent met behandelingen - acne heeft dagelijkse zorg nodig.
 • Kijk of er onderliggende oorzaken zijn, zoals hormonen, leefstijlfactoren en gezondheidsproblemen.
 • Pas uw kuur aan het seizoen aan.
 • Beheer stressniveaus en mentale gezondheid voor een heldere huid.
 • Verander het dieet, de slaap en andere levensgewoonten die acne aanwakkeren.
 • Ga naar een dermatoloog of arts om de specifieke oorzaak vast te stellen.

Met wat vallen en opstaan kunt u de redenen achter uw verergerende acne ontdekken. Persoonlijke aanpassingen en professionele hulp indien nodig kunnen de puistjes voorgoed onder controle krijgen. Geef niet op - het oplossen van de acnepuzzel is de moeite waard.

Veelgestelde vragen over verergerende acne

Wat zijn de meest voorkomende redenen waarom acne erger wordt bij volwassenen?

De belangrijkste oorzaken van verergering van acne bij volwassenen zijn onder andere:

 • De verkeerde huidverzorgingsproducten of -routines gebruiken die de huid irriteren
 • Inconsistent gebruik van acnebehandelingen
 • Een onderliggende gezondheidstoestand zoals PCOS of darmontsteking
 • Hormonale schommelingen gerelateerd aan stress, menstruatiecycli of medicijnen
 • Slecht dieet met veel geraffineerde koolhydraten/suiker die insuline en ontstekingen stimuleren
 • Externe factoren zoals het wisselen van de seizoenen, het niet wassen van kussenslopen

Mijn acne was schoon, maar nu breekt het weer uit. Waarom?

Er zijn een paar mogelijke redenen waarom uw heldere huid weer acnegevoelig is geworden:

 • U bent gestopt met uw acnebehandelingen. Acne heeft een consistente, langdurige verzorging nodig.
 • Uw menstruatiecyclus, hogere stress of andere hormonale verschuivingen veroorzaken puistjes.
 • U neemt een nieuw medicijn dat acne veroorzaakt.
 • U bent een nieuw huid- of haarverzorgingsproduct gaan gebruiken dat de poriën verstopt.
 • U bent gestopt met gezonde voeding en leefgewoonten die acne tegenhielden.

Begin opnieuw met uw volledige acneregime, pas uw dieet, conditie of stressmanagement aan en ga naar uw arts als u een hormonale of medicatiegerelateerde oorzaak vermoedt.

Ik heb nooit eerder acne gehad. Waarom breek ik nu plotseling uit?

Enkele mogelijke redenen voor beginnende acne bij volwassenen zijn:

 • Hormonale veranderingen - Perimenopauze, stoppen met anticonceptiepillen, zwangerschap en andere hormonale schommelingen kunnen aanleiding geven tot puistjes.
 • Nieuwe medicijnen - Steroïden, lithium, DHEA, enz. kunnen acne-uitbarstingen uitlokken.
 • Stress - Verhoogde ontstekingen door veel stress leiden tot verstopte poriën.
 • Veranderingen in het dieet - Een dieet met meer suikers, ongezonde vetten of zuivel kan nieuwe acne veroorzaken.
 • Onderliggende gezondheidstoestand - Schildklieraandoeningen, PCOS, SIBO en andere aandoeningen veroorzaken acne.
 • Geërfde aanleg - Genetica die sluimerend aanwezig was, kan later in het leven aan de oppervlakte komen.

Ga naar uw arts om de oorzaak vast te stellen. Bloedtests, aanpassing van de medicatie, supplementen, veranderingen in de voeding of een goede huidverzorging kunnen nieuwe acne onder controle krijgen.

Waarom worden mijn puistjes steeds cystischer en ontstokener?

Verergering van inflammatoire acne, gekenmerkt door pijnlijke cysten, knobbeltjes en laesies, geeft aan dat sommige interne factoren aandacht nodig hebben:

 • Hormonaal onevenwicht - Te veel androgenen, oestrogeentekort, insulineresistentie die ontstekingen aanwakkert.
 • Een hoog glycemisch dieet - Voedingsmiddelen met veel suikers en koolhydraten voeden acne-veroorzakende ontstekingen.
 • Stress, weinig slaap - Verhoogde ontstekingschemicaliën verergeren cystische acne.
 • Genetische aanleg - Een familiegeschiedenis van ernstige acne maakt u vatbaarder.

Zoek medische hulp om uw hormonen in balans te brengen, interne en externe ontstekingen te verminderen en stress beter te beheersen. Voor ernstige ontstekingsacne is meestal systemische of orale medicatie nodig. Aarzel niet om naar een dermatoloog te gaan.

Wat moet ik veranderen aan mijn huidverzorgingsroutine als de acne verergert?

Pas uw huidverzorgingsroutine aan door:

 • Ga terug naar de basis met een zachte reiniger, acnebehandeling, vochtinbrengende crème die niet verstopt. Maak uw routine niet te ingewikkeld.
 • Gebruik geen producten meer die uw huid irriteren of uitdrogen. Gebruik alleen niet-comedogene hydraterende formules.
 • Breng uw acnebehandeling aan op het hele gebied, niet alleen op actieve puistjes. Dit voorkomt de vorming van nieuwe acne.
 • Gebruik acnebehandelingen consequent en precies zoals voorgeschreven. Sla geen dagen over.
 • 2 tot 3 keer per week scrubben met een zachte scrub of chemische exfoliant als uw acne grotendeels verstopte poriën heeft.
 • Ga naar de huidarts als OTC-behandelingen niet werken, zodat u producten op recept kunt krijgen.

Welke veranderingen in levensstijl kunnen helpen om verergerende acne onder controle te krijgen?

Aanpassingen in uw levensstijl om acne te verhelderen zijn onder andere:

 • Lichaamsbeweging - Lichaamsbeweging verlaagt stresshormonen zoals cortisol die puistjes veroorzaken.
 • Gezonde voeding - Eet minder suiker, geraffineerde koolhydraten en zuivel en eet meer huidverzachtende voedingsmiddelen, zoals fruit, groenten en vis die rijk zijn aan antioxidanten en omega-3.
 • Verlichting van stress - Probeer yoga, meditatie, diep ademhalen, dagboeken bijhouden. Zoek indien nodig hulp bij een therapeut.
 • Meer slaap - Streef naar minimaal 7-9 uur per nacht om acne door slaaptekort te voorkomen.
 • Supplementen - Vraag uw arts naar supplementen die acne verminderen, zoals zink, vitamine A, D, E en probiotica.
 • Kussenslopen verwisselen - Gebruik twee keer per week verse, schone kussenslopen.

Een holistische aanpak die acne huidverzorging, intern welzijn en levensstijlgewoonten combineert, biedt het meeste succes bij het stoppen van verergerende puistjes.

Wanneer moet ik naar een dermatoloog voor mijn acne?

Ga naar een dermatoloog als u last heeft van:

 • Acne die blijft verergeren of niet verbetert met vrij verkrijgbare medicijnen en thuisverzorging
 • Cysteuze, nodulaire of littekenvormige acne
 • Acne samen met andere symptomen zoals onregelmatige menstruatie, overmatige haargroei, dunner wordend haar, donkere vlekken op de huid. Dit kan wijzen op PCOS of een andere onderliggende aandoening.
 • Acne voor of na het stoppen met orale anticonceptiemiddelen of andere hormonale behandelingen
 • Acne vooral geconcentreerd op kin, kaaklijn en hals, wat wijst op hormonale acne
 • Acne na inname van een nieuw medicijn

Een dermatoloog kan helpen de oorzaak te achterhalen, een behandelplan op maat voor uw acnetype opstellen en ernstige of resistente acne onder controle krijgen.

Welke voorgeschreven medicijnen en behandelingen kunnen verergerende acne verhelpen?

Opties voor recepten zijn onder andere:

 • Orale antibiotica - Helpen de inflammatoire acne-bacteriën te verminderen. Meestal doxycycline of minocycline.
 • Topische retinoïden - Ontstoppen de poriën krachtig en verminderen talg, zoals tretinoïne, adapaleen, tazaroteen.
 • Hormonale anti-androgenen - Spironolacton, orale anticonceptiva verminderen overtollige androgene hormonen die acne veroorzaken.
 • Isotretinoïne - Uiterst effectief oraal retinoïde voor ernstige, cysteuze acne.
 • Licht- en lasertherapie - Helpt acnebacteriën te doden en ontstekingen te verminderen.
 • Chemische peelings - Glycolzuur, salicylzuur en TCA peelings exfoliëren en vernietigen acne-veroorzakende bacteriën. Kan worden gecombineerd met lichttherapie.
 • Steroïdeninjecties - Direct geïnjecteerd in grote cysten en knobbeltjes om de grootte en ontsteking snel te verminderen.

Behandelingen op recept helpen zelfs de meest hardnekkige, verergerende acne op te lossen wanneer de OTC-opties falen. Ga naar uw dermatoloog!

Zijn er supplementen die kunnen helpen om acne onder controle te krijgen?

Ja, de volgende supplementen kunnen acne verbeteren:

 • Zink - Helpt de olieproductie en ontstekingen te verminderen. 30 mg per dag aanbevolen.
 • Omega-3 - Ontstekingsremmende essentiële vetzuren uit visolie of algen. 2 gram per dag.
 • Vitamine A - Retinol en retinoïnezuur helpen poriën te ontstoppen. Alleen gebruiken onder toezicht van een arts met een maximum van 10.000 IE per dag.
 • Vitamine D - Immuunregulerende effecten kunnen acne verminderen. 2.000-5.000 IE per dag. Laat de waarden testen.
 • Vitamine E - Krachtige antioxidantwerking verlicht acne. 400 IE per dag.
 • Probiotica - Ondersteunt de darmgezondheid en het immuunsysteem. Zoek naar stammen zoals Lactobacillus en Bifidobacterium.

Raadpleeg altijd uw dermatoloog voordat u met nieuwe supplementen begint, vooral met vitamine A. Hoewel veelbelovend, is er nog steeds meer onderzoek nodig naar acne-supplementen.

Hoe weet ik of een huidverzorgingsproduct de poriën verstopt en acne veroorzaakt?

Vermijd producten die bevatten:

 • Oliën - Kokosolie, minerale olie, lanoline, amandelolie
 • Siliconen - Dimethicone, cyclomethicone, cyclopentasiloxaan
 • Dikke crèmes en boters - Sheaboter, cacaoboter
 • Zware wassen - Bijenwas, cetylalcohol
 • Synthetische geurstoffen, kleurstoffen, alcoholen
 • Comedogeen ingrediënten zoals isopropyl myristaat, isopropyl palmitaat

Kies in plaats daarvan olievrije, niet-comedogene, geur- en kleurstofvrije opties die geschikt zijn voor de acnegevoelige huid. Controleer het etiket goed. Vermijd bij twijfel.

Helpt hormonale anticonceptie bij acne? Hoe?

Anticonceptiepillen die oestrogeen en progestine bevatten kunnen acne verbeteren door:

 • Vermindering van de productie van androgeen hormoon dat de olieklieren stimuleert
 • Verhoging van oestrogeenspiegels die een tegenwicht vormen voor overtollige androgene effecten
 • Hormoonspiegels stabiel houden en schommelingen vermijden
 • Ontstekingen verminderen

Anticonceptiemiddelen met een laag oestrogeengehalte, zoals alleen progestinepillen of het Mirena spiraaltje, verergeren de acne vaak. Gecombineerde orale anticonceptiemiddelen helpen meestal, maar de effecten variëren per persoon. Neem contact op met uw gynaecoloog.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/