Helpt water drinken bij acne?

Gepubliceerd:

Acne is een van de meest voorkomende huidaandoeningen, waar miljoenen mensen wereldwijd last van hebben. Het kan gênant en frustrerend zijn om ermee om te gaan. Veel mensen vragen zich af of gewoon meer water drinken acne kan verhelpen.

In dit artikel duiken we in de wetenschap achter water drinken en acne. We bekijken de mogelijke voor- en nadelen van het verhogen van uw waterinname voor verlichting van acne.

Helpt water drinken bij acne

Hoe ontstaat acne?

Voordat we bekijken hoe waterinname acne beïnvloedt, moeten we eerst begrijpen wat acne veroorzaakt.

Acne ontstaat wanneer dode huidcellen, olie en bacteriën uw poriën verstoppen. Dit leidt tot laesies zoals mee-eters, mee-eters, puistjes en cysten. Er zijn vier hoofdfactoren die bijdragen aan acne:

 • Overmatige talgproductie - Uw talgklieren produceren een olieachtige substantie die talg wordt genoemd. Wanneer er te veel talg wordt geproduceerd, kan het teveel in de poriën terechtkomen.
 • Verstopte poriën - Dode huidcellen die niet goed worden verwijderd, kunnen aan elkaar plakken en de poriën verstoppen. Hierdoor wordt talg vastgehouden en kunnen bacteriën groeien.
 • Bacteriën - Een bacterie genaamd Propionibacterium acnes (P. acnes) leeft op ieders huid. In grote hoeveelheden kan deze ontsteking veroorzaken en puistjes verergeren.
 • Ontsteking - Acne laesies worden als ontstoken beschouwd wanneer het gebied rood en gezwollen wordt. Dit wordt vaak veroorzaakt door een plaatselijke immuunreactie.

Hormonen, genetica en bepaalde medicijnen kunnen deze onderliggende factoren allemaal beïnvloeden en acne-opflakkeringen veroorzaken.

Laten we nu eens kijken hoe gehydrateerd blijven sommige van deze problemen kan helpen voorkomen.

Kan meer water drinken helpen om acne te voorkomen?

Er zijn een paar redenen waarom het verhogen van uw waterinname acne kan helpen verlichten:

1. Het helpt gifstoffen weg te spoelen

Uw nieren en lever zijn verantwoordelijk voor het filteren van afval en gifstoffen uit uw lichaam. Gehydrateerd blijven ondersteunt hun werking en helpt hen om gifstoffen efficiënt te verwijderen via urineren en stoelgang.

Enkele giftige stoffen die bijdragen aan acne zijn:

 • Vervuiling en chemicaliën uit het milieu
 • Hormonen zoals testosteron en insuline
 • Ontstekingseiwitten

Door deze acne-triggers uit uw systeem te spoelen, kan het drinken van water theoretisch helpen om puistjes te voorkomen.

2. Het hydrateert de huid van binnenuit

Een vochtarme huid is vatbaarder voor droogheid, irritatie en acne. Veel water drinken helpt om uw huidcellen vol en gehydrateerd te houden van binnenuit. Dit beschermt de vochtbarrière van uw huid.

Een goed gehydrateerde huid zal minder snel overmatig olie produceren als reactieve reactie. Als u uw huid rustig en in balans houdt, kunt u verstopte poriën en acne voorkomen.

3. Het kan de talgproductie reguleren

Sommige bronnen beweren dat waterinname de talgproductie beïnvloedt en overtollig talg vermindert. Talg is de olieachtige substantie die door talgklieren wordt afgescheiden om de huid te smeren en waterdicht te maken.

Helaas is er maar weinig onderzoek gedaan naar hoe de hydratatiestatus de talgproductie echt beïnvloedt en zijn er meer studies nodig.

4. Het bevordert de bloedsomloop

Voldoende water drinken ondersteunt een gezonde doorbloeding en circulatie. Een betere doorbloeding zorgt voor de toevoer van zuurstof en voedingsstoffen naar de huidweefsels.

Dit helpt uw huidcellen optimaal te functioneren en kan bescherming bieden tegen irritatie, ontstekingen en acne.

Dus in theorie zou het verhogen van uw waterinname meerdere voordelen kunnen bieden voor een heldere huid. Maar is het bewijs sterk genoeg om dit te bevestigen?

Is er hard bewijs dat water helpt bij acne?

Ondanks de theoretische voordelen is er momenteel weinig direct bewijs dat een hoger waterverbruik acne vermindert.

De meeste claims zijn gebaseerd op anekdotische rapporten. Er zijn maar heel weinig klinische onderzoeken gedaan naar waterinname en acne.

Hier volgt een korte samenvatting van het bestaande onderzoek:

 • Uit een klein onderzoek in 2001 bleek dat acne-patiënten minder water dronken in vergelijking met degenen zonder acne. Dit bewijst echter niet dat uitdroging acne veroorzaakt.
 • Een onderzoek uit 2002 keek naar Chinese tieners in Peking. Ze ontdekten dat mensen die meer frisdrank dronken vaker acne hadden. De frisdrankinname werd niet direct vergeleken met de waterconsumptie.
 • Een literatuuroverzicht uit 2019 concludeerde dat er "onvoldoende bewijs was voor het wijzigen van de vochtinname om acne te behandelen".

Dus hoewel het verhogen van uw waterinname waarschijnlijk geen kwaad kan, is er geen hard bewijs dat het actief puistjes vermindert. Er zijn ook enkele potentiële nadelen waar u rekening mee moet houden.

Mogelijke nadelen van meer water drinken

Voordat u liters water per dag gaat drinken voor een heldere huid, moet u weten dat overdrijven in sommige gevallen averechts kan werken.

Hier zijn enkele mogelijke nadelen van overmatige waterinname:

 • Onbalans van elektrolyten - Als u te veel water drinkt, verdunnen natrium en andere elektrolyten in uw bloed. Dit kan leiden tot een laag natrium- en kaliumgehalte en andere problemen.
 • Belasting van de nieren - Het dagelijks verwerken van enorme hoeveelheden water belast uw nieren en laat ze overuren maken.
 • Vals gevoel van voldoening - Alleen meer water drinken leidt af van bewezen acnebehandelingen zoals huidverzorging, voeding en medicatie.
 • Voortdurend naar het toilet gaan - Overmatig urineren en verstoring van het dagelijks leven.
 • Watervergiftiging - Hoewel het zelden voorkomt, kan het snel drinken van grote hoeveelheden water de elektrolytenniveaus gevaarlijk veranderen.

De sleutel is matiging. Zorg ervoor dat u gehydrateerd blijft zonder te overdrijven.

Hoeveel water moet u drinken tegen acne?

Er zijn geen specifieke richtlijnen voor de inname van water ter verlichting van acne. Algemene gezondheidsaanbevelingen suggereren dat de gemiddelde persoon drinkt:

 • Vrouwen - Ongeveer 11 kopjes (2,7 liter) vocht per dag
 • Mannen - Ongeveer 15 kopjes (3,7 liter) per dag

Dit hangt af van uw leeftijd, activiteitenniveau, gezondheidsstatus en klimaat. De regel "8 kopjes per dag" is niet wetenschappelijk onderbouwd.

Laat u leiden door uw dorst. Drink genoeg water zodat u zelden dorst hebt en uw urine lichtgeel is. Donkere urine duidt meestal op uitdroging.

Tips om gehydrateerd te blijven

Hier zijn enkele snelle tips om ervoor te zorgen dat u de hele dag door gehydrateerd blijft:

 • Neem een herbruikbare waterfles mee om gemakkelijk te kunnen drinken.
 • Kies waar mogelijk water in plaats van suikerhoudende dranken.
 • Eet hydraterende vruchten en groenten zoals komkommers, sinaasappels, aardbeien.
 • Voeg schijfjes citroen, limoen of komkommer toe aan uw water voor de smaak.
 • Stel een telefoonherinnering in om regelmatig water te drinken.
 • Drink als eerste een glas water als u wakker wordt.
 • Drink een glas voor en na het sporten.
 • Drink water voor, tijdens en na alcohol om uitdroging te voorkomen.

Laat uw lichaam en dorst bepalen hoeveel water u nodig hebt in plaats van uzelf te dwingen om te veel te drinken. Milde uitdroging is voor de meeste mensen eerder de grootste zorg dan overhydratie.

Moet u helemaal stoppen met water drinken voor acne?

Nee, dat zou zeer ongezond zijn.

Water maakt 60% van uw lichaamsgewicht uit. Het is essentieel voor elk systeem in uw lichaam om goed te functioneren. Ernstige uitdroging kan leiden tot orgaanfalen, epileptische aanvallen en zelfs de dood.

Bovendien is er geen bewijs dat het verminderen van de waterinname acne verbetert. Vermijd het om uw vochtinname sterk te beperken in de hoop puistjes te verhelpen.

U kunt echter beter geen gewoon water drinken vlak voor belangrijke gebeurtenissen als u daar tijdelijk een opgeblazen gevoel of wallen van krijgt. Drink op alle andere momenten normale hoeveelheden.

Samenvatting

Hoewel het verhogen van uw waterconsumptie waarschijnlijk geen kwaad kan, is er beperkt bewijs dat het acne aanzienlijk verbetert. Voldoende water drinken is belangrijker voor de algehele gezondheid dan het zuiveren van uw huid.

U kunt zich beter richten op bewezen voedings- en leefstijlfactoren die acne beïnvloeden:

 • Eet minderzuivel en voedingsmiddelen met een hoog glycemgehalte - deze verhogen de bloedsuikerspiegel en stimuleren acne-veroorzakende hormonen.
 • Neem een probioticasupplement - Dit brengt de darmbacteriën in balans die een rol spelen bij de gezondheid van de huid.
 • Het stressniveau onder controle houden - Veel stress verhoogt ontstekingen, hormonen en het risico op acne.
 • Slaap voldoende - Slaapgebrek wordt in verband gebracht met een verhoogde talgproductie en puistjes.
 • Was uw gezicht twee keer per dag - Gebruik een zachte, niet-comedogene reiniger die geschikt is voor de acnegevoelige huid.
 • Gebruik acne-medicatie - Op recept verkrijgbare opties zoals retinoïden, antibiotica en anticonceptie kunnen de hoofdoorzaken van puistjes behandelen.

Gehydrateerd blijven is gezond, maar het is niet nodig om overmatig veel water te drinken en te verwachten dat het een wondermiddel tegen acne is. Kies in plaats daarvan voor een holistische aanpak voor een heldere huid.

Veelgestelde vragen over drinkwater en acne

Wat zijn enkele tekenen dat u misschien niet genoeg water drinkt?

Enkele tekenen van milde uitdroging zijn een droge mond, vermoeidheid, hoofdpijn, duizeligheid, constipatie, donkergele urine en huidschilfers. Ernstige uitdroging vereist onmiddellijke medische behandeling, maar vroege tekenen zijn overmatige dorst, plakkerige mond, gebrek aan tranen, ingevallen ogen en onvermogen om te zweten of te plassen.

Is de temperatuur van het water dat u drinkt belangrijk?

Nee, er is geen bewijs dat het drinken van koud of warm water op welke manier dan ook invloed heeft op acne. Drink de temperatuur die u het lekkerst vindt. Een uitzondering is het vermijden van heel heet of kokend water, dat uw mond en keel kan beschadigen.

Moet u mineraalwater of gefilterd water drinken tegen acne?

Er is geen onderzoek dat aantoont dat mineraalwater of gefilterd water beter is tegen acne dan gewoon kraanwater. Kraanwater in de meeste ontwikkelde landen is prima. Gebotteld mineraalwater biedt waarschijnlijk geen extra voordelen, maar kan geen kwaad.

Is het slecht om water te drinken vlak voordat u een maaltijd eet?

Water drinken direct voor de maaltijd kan u tijdelijk een voller gevoel geven, waardoor u minder gaat eten. Dit is voor de meeste mensen niet schadelijk. Mensen met maagproblemen zoals zure reflux kunnen echter beter 30-60 minuten voor het eten geen grote hoeveelheden water drinken om symptomen te voorkomen.

Is het type waterfles belangrijk voor de gezondheid van de huid?

Glazen of roestvrijstalen flessen zijn het beste om te voorkomen dat chemicaliën uit plastic in uw water terechtkomen, vooral bij hergebruik. Drink nooit uit plastic flessen die u in een hete auto achterlaat. Uiteindelijk is er geen perfecte fles. Concentreer u op het drinken van voldoende water in plaats van u zorgen te maken over de fles.

Moet u elektrolytwater drinken tegen acne?

Voor de meeste gezonde mensen is gewoon water prima en zijn extra elektrolyten uit sportdranken niet nodig. Maar als u zich bezighoudt met langdurige, krachtige activiteiten waarbij u hevig zweet, kunnen sportdranken verloren elektrolyten vervangen. Vermijd alleen drankjes met veel suiker.

Helpt citroenwater tegen acne?

Citroenwater kan helpen door vitamine C, een antioxidant, te leveren. Maar de voordelen zijn minimaal in vergelijking met bewezen veranderingen in het dieet. Citroenwater is veilig zolang u daarna uw tanden poetst of een rietje gebruikt. De zuurgraad kan het tandglazuur op lange termijn beschadigen.

Zal water drinken het vasthouden van vocht en wallen verergeren?

Voor de meeste mensen geldt dat voldoende waterinname geen zichtbare waterretentie veroorzaakt. Drink op basis van uw dorst. Mensen met hart-, lever- of nierproblemen moeten mogelijk de waterinname matigen vanwege het risico op het vasthouden van vocht. Raadpleeg uw arts.

Zal het drinken van heet water 's ochtends mijn huid helpen?

Het drinken van heet water kan verlichting bieden als u last hebt van verstopping of verkoudheid. Acne heeft er niet direct baat bij. Elke vorm van gewoon water in de ochtend helpt u te hydrateren na het slapen. Vermijd gloeiend hete temperaturen.

Klopt het dat water drinken het maagzuur verdunt?

Dit is niet waar. Water gaat te snel door uw maag om de zuurtegraad te beïnvloeden. Grote hoeveelheden kunnen tijdelijk een gevoel van verzadiging of zure reflux veroorzaken bij mensen die hier gevoelig voor zijn. Mensen met zuurproblemen moeten water drinken tussen de maaltijden door, niet tijdens de maaltijd.

Kan het drinken van verschillende soorten thee helpen om uw huid te hydrateren?

Thee kan bijdragen aan uw dagelijkse vochtinname en levert antioxidanten die goed zijn voor de gezondheid. Maar thee bevat cafeïne die werkt als een natuurlijk diureticum, waardoor er wat water uit uw lichaam wordt verwijderd. Kies voor cafeïnevrije soorten als u de voordelen van hydratatie wilt.

Hoe lang duurt het voordat u resultaten ziet door de waterinname te verhogen?

Er is beperkt bewijs dat meer water drinken acne verhelpt. Het zou waarschijnlijk weken duren voordat de kleine voordelen zichtbaar worden. Concentreer u op bewezen veranderingen in uw dieet, huidverzorging en medicatie in plaats van alleen meer water te drinken en te wachten tot de acne verdwijnt. Wees geduldig.

De sleutel is niet obsessief de inname van water forceren, maar redelijk gehydrateerd blijven als onderdeel van een algehele gezonde levensstijl. Werk samen met een dermatoloog om een acnebehandelplan te vinden dat bij u past.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/