Wat doet doxycycline met uw huid?

Gepubliceerd:

Doxycycline is een oraal antibioticum dat vaak wordt voorgeschreven voor verschillende bacteriële infecties. Soms wordt het echter ook voorgeschreven voor off-label gebruik bij de behandeling van bepaalde huidaandoeningen zoals acne, rosacea en huidinfecties. Wat doet doxycycline precies met uw huid?

Wat doet doxycycline met uw huid?

Hoe werkt Doxycycline?

Om te begrijpen hoe doxycycline uw huid beïnvloedt, moet u eerst begrijpen wat deze medicatie in uw lichaam doet. Hier volgt een kort overzicht:

Doxycycline behoort tot een klasse antibiotica die tetracyclinen worden genoemd. Het voorkomt dat bacteriën zich voortplanten. Het doet dit door zich te binden aan de 30S ribosomale subeenheid van de bacterie, waardoor het vermogen van de bacterie om eiwitten te maken die essentieel zijn voor de groei en replicatie, wordt uitgeschakeld.

Zonder het vermogen om in aantal toe te nemen, sterven de bacteriën uit en is de infectie genezen. Doxycycline is effectief tegen een grote verscheidenheid aan bacteriën, waaronder sommige die resistent zijn tegen andere antibioticaklassen.

Nu we weten hoe doxycycline systemisch werkt, laten we eens kijken naar enkele manieren waarop het specifiek de huid ten goede kan komen.

Doxycycline voor acne

Een van de meest voorkomende off-label toepassingen voor doxycycline is de behandeling van matige tot ernstige acne. Acne ontstaat wanneer haarzakjes verstopt raken met olie en dode huidcellen, waardoor een omgeving ontstaat waarin de bacterie Propionibacterium acnes (P. acnes) kan gedijen. Dit veroorzaakt ontstekingen en de vorming van rode, pijnlijke bultjes op de huid.

Doxycycline helpt op verschillende manieren bij de behandeling van acne:

 • Het heeft antimicrobiële eigenschappen die de P. acnes-bacteriën op de huid direct doden en hun aantal verminderen.
 • Het heeft ontstekingsremmende effecten die roodheid en zwelling veroorzaakt door acne helpen verminderen.
 • Het vermindert indirect de olieproductie door de talgklieren, waardoor de poriën minder snel verstopt raken.

Talloze onderzoeken hebben aangetoond dat doxycycline effectief is voor inflammatoire en niet-inflammatoire acne, en vaak vergelijkbare of betere resultaten oplevert in vergelijking met andere veelgebruikte acne-medicijnen zoals minocycline of tetracycline.

Bij correct gebruik kan doxycycline acne-uitbraken aanzienlijk verminderen, de vorming van nieuwe puistjes voorkomen, hyperpigmentatie na acne verminderen en leiden tot een algehele verbetering van de textuur en het uiterlijk van de huid.

Doxycycline voor couperose

Doxycycline wordt soms ook off-label voorgeschreven om rosacea te behandelen, een chronische inflammatoire huidaandoening die roodheid in het gezicht, verwijde bloedvaten en acne-achtige bultjes veroorzaakt.

Bij rosacea leidt een abnormale immuunreactie tot ontstekingen. De ontstekingsremmende eigenschappen van doxycycline helpen deze reactie te kalmeren.

Daarnaast wordt rosacea vaak geassocieerd met een overgroei van de Demodex-huidmijt die in haarzakjes leeft. Doxycycline zou helpen om het aantal van deze mijten te verminderen.

Klinische studies hebben aangetoond dat doxycycline papels, puisten en roodheid van het gezicht bij rosaceapatiënten effectief kan verminderen. Het is echter niet zo effectief voor het vergroten van de neus en andere gevorderde symptomen.

Doxycycline wordt vaak voorgeschreven als eerste behandeling voor rosacea, en kan kortdurend of langdurig gebruikt worden. Natuurlijk zijn het vermijden van triggers en een goede huidverzorging ook belangrijk om deze aandoening onder controle te houden.

Doxycycline voor andere huidinfecties

Naast acne en rosacea wordt doxycycline soms voorgeschreven om bepaalde andere bacteriële, schimmel- of parasitaire huidinfecties te behandelen, zoals:

 • Impetigo - een zeer besmettelijke bacteriële huidinfectie die korstzweren veroorzaakt
 • Folliculitis - een ontsteking van haarzakjes die vaak wordt veroorzaakt door Staphylococcus aureus-bacteriën
 • Methicilline-resistente Staphylococcus aureus (MRSA) - een antibiotica-resistente stafylokok infectie
 • Abcessen - een zak met pus veroorzaakt door een bacteriële infectie
 • Cellulitis - een bacteriële infectie van de diepere lagen van de huid
 • Necrotiserende fasciitis - een zich snel verspreidende infectie die zachte weefsels vernietigt, ook bekend als vleesetende ziekte
 • Rocky Mountain Spotted Fever - een door teken overgebrachte infectie die huiduitslag veroorzaakt
 • Malaria - een parasitaire infectie die door muggen wordt verspreid
 • Onchocerciasis - een infectie veroorzaakt door parasitaire rondwormen verspreid door zwarte vliegen

Voor deze aandoeningen helpt doxycycline door de veroorzakende bacteriën, parasieten of schimmels direct te doden met zijn antimicrobiële eigenschappen. Hierdoor kan de huidinfectie genezen.

Doxycycline voor de huid

Bij correct gebruik kan doxycycline zeer effectief zijn voor veel verschillende huidaandoeningen. Er zijn echter een aantal beperkingen.

Voor acne werkt doxycycline aanvankelijk geweldig, maar uiteindelijk verliest het zijn effectiviteit en kan het niet langdurig gebruikt worden, omdat er anders resistentie ontstaat.

Het pakt ook niet de fundamentele hormonale oorzaken van acne aan. Voor de beste resultaten wordt het vaak gecombineerd met topische retinoïden zoals tretinoïne, benzoylperoxide of azelaïnezuur.

Doxycycline kan ook de bultjes en vergrotingen die geassocieerd worden met gevorderde rosacea niet behandelen. Het wordt voornamelijk gebruikt voor inflammatoire laesies en blozen. Vaak zijn aanvullende behandelingen nodig.

Tot slot mag doxycycline niet als monotherapie worden gebruikt voor ernstige huidinfecties zoals MRSA. Een combinatiebehandeling met antibiotica is belangrijk om resistentie te voorkomen.

Dus samengevat - doxycycline kan veel voorkomende huidaandoeningen enorm helpen, maar werkt het beste naast andere behandelingen voor optimale werkzaamheid.

Hoe lang duurt het voordat Doxycycline op de huid werkt?

Als uw dermatoloog u net doxycycline heeft voorgeschreven, wilt u waarschijnlijk weten - hoe lang duurt het voordat doxycycline mijn huid verbetert?

Het antwoord hangt enigszins af van de aandoening die behandeld wordt, maar u kunt binnen 4-8 weken enige verbetering verwachten.

Voor matige tot ernstige acne laten onderzoeken zien dat doxycycline binnen 6-8 weken begint met het aanzienlijk verminderen van laesies. Maximale verbetering wordt na ongeveer 3-4 maanden gezien.

Bij rosacea beginnen papels en pustels binnen 4-6 weken af te nemen. Erytheem en blozen verbeteren binnen 8-10 weken. Volledige verwijdering duurt vaak 3 maanden.

Bij andere bacteriële huidinfecties zult u merken dat korstvorming en etteren binnen de eerste 1-2 weken afnemen. Volledige genezing kan binnen 2-4 weken plaatsvinden.

Dus hoewel doxycycline geen wondermiddel is, zou u, als u het een aantal weken consequent gebruikt, moeten zien dat uw huid er beter begint uit te zien en aan te voelen. Geduld en volharding zijn de sleutel. Laat het uw arts natuurlijk weten als de symptomen verergeren of aanhouden.

Bijwerkingen van Doxycycline op huid en lichaam

Hoewel doxycycline de huid op veel manieren ten goede kan komen, veroorzaakt het soms ook bijwerkingen. Als u de mogelijke bijwerkingen begrijpt, weet u waar u op moet letten.

Enkele mogelijke bijwerkingen van doxycycline zijn:

 • Gevoeligheid voor de zon - Doxycycline kan uw huid gevoeliger maken voor zonnebrand. Breng zorgvuldig zonnebrandcrème aan.
 • Misselijkheid, diarree, maagklachten - Neem de medicatie in met voedsel om maagklachten te verminderen. Probiotica kunnen ook helpen.
 • Gistinfecties - Doxycycline verandert het microbiële evenwicht in het lichaam, wat kan leiden tot schimmelovergroeiing.
 • Verkleuring van tanden - Het medicijn kan permanent grijze, bruine of gele vlekken maken op de tanden als het wordt ingenomen door kinderen jonger dan 8 jaar.
 • Huiduitslag - Allergische reacties zijn mogelijk. Stop met de medicatie als u huiduitslag krijgt.
 • Fototoxiciteit - Sommige patiënten reageren met ernstige blaarvorming door de zon. Gebruik zonnebescherming en houd de huid goed in de gaten.
 • Jarisch-Herxheimer reactie - Patiënten met syfilis kunnen verergerende symptomen krijgen als de bacteriën afsterven.

De meeste bijwerkingen van doxycycline zijn mild. Maar als u ernstige bijwerkingen ondervindt, neem dan onmiddellijk contact op met uw arts die u de medicatie voorschrijft. Laat het uw arts ook weten als u tijdens het gebruik van de medicatie nieuwe huiduitslag, huidlaesies of andere huidveranderingen krijgt.

Is Doxycycline veilig tijdens de zwangerschap?

Als u zwanger bent of borstvoeding geeft, vraagt u zich misschien af - kan ik doxycycline veilig innemen? Het antwoord is over het algemeen nee.

Hier zijn de bijzonderheden met betrekking tot doxycycline en zwangerschap:

 • Doxycycline is FDA-zwangerschapscategorie D, wat betekent dat er aanwijzingen zijn voor risico's voor de foetus. Aangetoond is dat het medicijn de groei van het skelet belemmert en de tanden van zich ontwikkelende foetussen verkleurt.
 • Het moet tijdens de hele zwangerschap vermeden worden. Als het in het tweede of derde trimester wordt ingenomen, kan doxycycline ook de tanden van het kind permanent geel-grijsbruin kleuren.
 • Doxycycline gaat over in de moedermelk, dus het moet ook vermeden worden als u borstvoeding geeft.
 • Voor acne, rosacea en andere huidaandoeningen tijdens de zwangerschap zijn er veiligere alternatieve behandelingen. Uw arts kan opties aanbevelen zoals azelaïnezuur, glycolzuur, lokale antibiotica of orale spironolacton.

Dus samengevat wordt doxycycline niet aanbevolen als u zwanger bent of borstvoeding geeft vanwege mogelijke risico's voor de baby. Vertel het uw zorgverlener als u zwanger wordt terwijl u deze medicatie gebruikt.

Hoe werkt Doxycycline op de zon?

Doxycycline kan uw huid gevoeliger maken voor de zon. Dit fotosensibiliserende effect is de reden waarom een goede bescherming tegen de zon cruciaal is bij het gebruik van dit antibioticum.

Er kunnen twee soorten door licht veroorzaakte huidreacties optreden:

Fototoxiciteit - Dit is een overdreven reactie op zonnebrand na blootstelling aan UVA/UVB-licht. Het kan zich binnen enkele minuten tot uren na blootstelling aan de zon ontwikkelen. De huid wordt rood en gezwollen en kan blaren vormen.

Fotoallergie - Deze allergische reactie op de zon ontwikkelt zich een dag of twee na blootstelling aan licht. Naast verbranding ontstaat er een jeukende huiduitslag.

Om problemen te voorkomen, volgen hier enkele doxycycline veiligheidstips voor in de zon:

 • Breng dagelijks een breedspectrum SPF 30 of hoger aan voordat u naar buiten gaat. Breng elke 2 uur opnieuw aan.
 • Draag beschermende kleding - hoeden, zonnebrillen, lange mouwen.
 • Vermijd langdurige blootstelling aan de zon, vooral van 10.00 tot 16.00 uur. Zoek de schaduw op.
 • Wees extra voorzichtig in de buurt van water, sneeuw of zand, omdat deze UV-stralen reflecteren.
 • Neem zelfs op bewolkte dagen voorzorgsmaatregelen, want UV-stralen dringen nog steeds door.

Waakzaam zijn met bescherming tegen de zon terwijl u doxycycline gebruikt is cruciaal om ernstige verbranding, blaarvorming en huidbeschadiging te voorkomen. Vraag uw arts naar eventuele extra voorzorgsmaatregelen op basis van uw huidtype en gevoeligheid.

Welke voedingsmiddelen, dranken en medicijnen moeten worden vermeden met Doxycycline?

Om het meeste uit uw doxycycline behandeling te halen, moet u voedsel, drank of medicijnen vermijden die een wisselwerking met dit antibioticum kunnen hebben.

Dit is wat u moet vermijden:

 • Zuivel - Doxycycline bindt aan calcium. Vermijd het consumeren van melk, kaas, yoghurt of andere zuivelproducten binnen twee uur na uw dosis.
 • Maagzuurremmers - Maagzuurremmers die calcium, aluminium of magnesium bevatten kunnen ook de absorptie van doxycycline belemmeren. Spreid uw doses hiervan uit.
 • IJzersupplementen - Neem doxycycline 2-3 uur voor of na ijzertabletten.
 • Vitaminesupplementen - Calcium-, zink- en vitamine A-supplementen mogen niet tegelijk met doxycycline worden ingenomen.
 • Alcohol - Drinken kan bijwerkingen van medicijnen zoals misselijkheid en duizeligheid verergeren. Vermijd of beperk alcohol.
 • Grapefruit - Grapefruitsap remt de stofwisseling van doxycycline. Gelijktijdig gebruik vermijden.
 • Anticonceptiepillen - Doxycycline kan de werkzaamheid van orale anticonceptiemiddelen verminderen. Gebruik reservebescherming.
 • Penicilline - Nooit samen met penicillines innemen vanwege allergische kruisreactiviteit.

Let ook op de timing wanneer u doxycycline samen met andere medicijnen inneemt. Bespreek mogelijke interacties met uw apotheker. Het vermijden van problematische voedingsmiddelen en geneesmiddelen zal u helpen om het meeste uit uw doxycycline behandeling te halen.

Hoe Doxycycline in te nemen voor de beste absorptie en effectiviteit

Het correct innemen van doxycycline is belangrijk om het meeste uit dit antibioticum voor uw huid te halen. Hier volgen enkele tips voor optimaal gebruik:

 • Neem doxycycline in met een vol glas water om de absorptie te verbeteren en irritatie te verminderen.
 • Neem de medicatie in op een lege maag, minstens 1 uur voor of 2 uur na de maaltijd voor de beste absorptie.
 • Vermijd liggen kort na uw dosis om irritatie en zweren van de slokdarm te voorkomen.
 • Bij maagklachten kunt u doxycycline met voedsel innemen. Maar vermijd zuivel, maagzuurremmers, ijzer of vitaminesupplementen in de buurt van de dosering.
 • Kauw nooit op capsules met vertraagde afgifte en splijt ze niet. In zijn geheel doorslikken.
 • Neem uw dagelijkse dosis elke dag op hetzelfde tijdstip in om een constante hoeveelheid van het medicijn in uw systeem te houden.
 • Blijf doxycycline gedurende de door uw arts aanbevolen behandelingsduur gebruiken, zelfs nadat de acne of de symptomen zijn verbeterd.
 • Gebruik zonnebescherming en vermijd langdurige blootstelling aan de zon om fototoxiciteitsreacties te voorkomen.
 • Als u een dosis mist, neem deze dan zo snel mogelijk in. Maar als het vlak voor uw volgende geplande dosis is, sla de gemiste dosis dan over en ga verder met uw normale schema.
 • Vertel uw arts over alle andere medicijnen die u gebruikt om mogelijk schadelijke wisselwerkingen met doxycycline te voorkomen.

Als u deze instructies opvolgt, is de kans het grootst dat de behandeling met doxycycline uw huidaandoening met succes verbetert.

Hoe lang kunt u Doxycycline veilig innemen?

Doxycycline is een effectief antibioticum voor veel huidinfecties en acne als het op de juiste manier wordt ingenomen. Maar hoe lang kan doxycycline veilig worden ingenomen?

Voor ernstige acne wordt doxycycline meestal gedurende 12-16 weken voorgeschreven. Langdurig gebruik daarna wordt niet aanbevolen omdat bacteriën resistent worden.

Voor rosacea kan doxycycline iets langer gebruikt worden - meestal 16 tot 24 weken. Maar na enkele maanden kan het zijn effectiviteit verliezen.

Voor andere bacteriële huidinfecties is een kuur van 7 tot 14 dagen standaard. Langdurig gebruik wordt in verband gebracht met bijwerkingen en antibioticaresistentie.

In bepaalde gevallen kunnen sommige zorgverleners doxycycline op langere termijn voorschrijven in lagere subantimicrobiële doses. Maar deze controversiële praktijk moet zeer zorgvuldig gecontroleerd worden.

Het is belangrijk om doxycycline niet langer dan voorgeschreven te gebruiken. Als u zich aan de door uw arts aanbevolen behandelingsduur houdt, heeft u de beste kans op verbetering zonder de gevaren van langdurig gebruik.

Als de symptomen verergeren of aanhouden terwijl u doxycycline gebruikt, ga dan natuurlijk terug naar uw voorschrijvende arts voor een nieuwe beoordeling. Er kunnen aanvullende of alternatieve therapieën nodig zijn om uw aandoening volledig te verhelpen.

Waar het op neerkomt - doxycycline kan veilig voor beperkte perioden onder medisch toezicht worden ingenomen. Maar langdurig gebruik vereist uitzonderlijke zorg en toezicht om resistentie en toxiciteit te voorkomen. Volg de doseringsaanbevelingen van uw arts.

Wat maakt Doxycycline effectiever voor acne dan andere antibiotica?

Doxycycline wordt vaak verkozen boven andere antibiotica zoals minocycline of tetracycline voor de behandeling van acne. Wat maakt doxycycline effectiever? Er zijn een paar belangrijke voordelen:

Breed spectrum - Doxycycline is actief tegen een groot aantal acneveroorzakende bacteriën zoals P. acnes, Staph aureus en andere. Het brede werkingsspectrum omvat meer potentiële ziekteverwekkers.

Bacteriedodend - Doxycycline doodt bacteriën direct in plaats van alleen hun groei te vertragen zoals bacteriostatische antibiotica. Dit leidt tot een betere verwijdering van acneletsels.

Ontstekingsremmend - Naast een antibacteriële werking heeft doxycycline ook ontstekingsremmende eigenschappen die de roodheid en zwelling van acne helpen verminderen. Andere tetracyclines zijn minder ontstekingsremmend.

Comedolytisch - Doxycycline vermindert in lichte mate de talgproductie door talgklieren. Minder talg betekent minder kans op verstopping van de poriën, waardoor acneletsels verminderen.

Goede weefseldistributie - Doxycycline bereikt hogere concentraties in de huid, talgklieren en haarzakjes waar acne zich ontwikkelt in vergelijking met eerdere tetracyclines.

Eenmaal daags doseren - Doxycycline's lange halfwaardetijd maakt een eenmaal daagse toediening mogelijk. Dit verbetert de therapietrouw ten opzichte van antibiotica waarvoor meerdere dagelijkse doses nodig zijn.

Verdraagbaarheid - Doxycycline heeft relatief weinig last van maagklachten, misselijkheid of andere bijwerkingen die de therapietrouw met andere tetracyclines kunnen beperken.

Met zijn unieke voordelen is doxycycline vaak het eerstelijns antibioticum bij uitstek voor matige tot ernstige inflammatoire acne. Als u het op de juiste manier gebruikt, is de kans op aanzienlijke verbetering het grootst.

Mag u alcohol drinken terwijl u Doxycycline neemt?

Doxycycline en alcohol gaan over het algemeen niet goed samen. Drinken tijdens het gebruik van doxycycline kan bijwerkingen verergeren, de effectiviteit van het antibioticum verminderen en uw maag of slokdarm beschadigen.

Dit is wat u moet weten:

 • Het gebruik van alcohol kan veelvoorkomende bijwerkingen van doxycycline verergeren, zoals misselijkheid, duizeligheid, hoofdpijn en maagpijn. Het kan ook het risico op braken verhogen.
 • Doxycycline veroorzaakt microulceraties en ontsteking van de slokdarm en maag. Alcohol irriteert het spijsverteringskanaal verder en kan bloedingen en zweren veroorzaken.
 • Alcohol tast het beoordelingsvermogen aan, wat kan leiden tot gemiste antibioticadoses en een verminderde therapietrouw.
 • Veel drinken kan het vermogen van de lever om medicijnen uit het lichaam te verwijderen aantasten. Hierdoor kan doxycycline zich ophopen tot een te hoog niveau, waardoor de bijwerkingen toenemen.
 • Er zijn aanwijzingen dat alcohol de doxycycline-niveaus in het bloed verlaagt, waardoor de effectiviteit mogelijk afneemt.

Waar het op neerkomt - het is het beste om het drinken van alcohol te vermijden tijdens het gebruik van doxycycline en gedurende een paar dagen na het beëindigen van de medicijnkuur. De twee combineren is riskant.

Af en toe licht drinken tijdens het gebruik van kortdurende doxycycline is echter toegestaan. Beperk u tot één drankje per dag, idealiter 1-2 uur na uw antibioticadosis. Maar raadpleeg eerst uw voorschrijvende arts voordat u alcohol drinkt in combinatie met doxycycline.

Veelgestelde vragen over Doxycycline en de huid:

Hier vindt u antwoorden op enkele veelgestelde vragen over het gebruik van doxycycline voor huidaandoeningen:

Hoe lang duurt het voordat ik resultaat zie van doxycycline voor mijn huid?

Het kan 4-8 weken duren

Wat zijn de verschillen tussen doxycycline hyclaat en doxycycline monohydraat?

Doxycycline hylaat en doxycycline monohydraat zijn beide orale vormen van het antibioticum doxycycline. Het belangrijkste verschil is:

 • Doxycycline hyclaat is beter oplosbaar, dus het wordt iets gemakkelijker en sneller uit de darmen opgenomen in vergelijking met de monohydraatversie.
 • Doxycycline monohydraat is minder goed oplosbaar. De absorptie is langzamer, dus het blijft wat langer in het lichaam.
 • Doxycycline hylaat vereist twee dagelijkse doses, terwijl doxycycline monohydraat slechts één dagelijkse dosis nodig heeft vanwege de langere halfwaardetijd.
 • Voor de behandeling van huidaandoeningen zoals acne, rosacea en bacteriële infecties worden beide vormen als even effectief beschouwd. Het monohydraat heeft vaak de voorkeur vanwege de gemakkelijkere eenmaal daagse dosering.

Kan ik in de zon gaan terwijl ik doxycycline neem?

U kunt kort in de zon gaan terwijl u doxycycline gebruikt, maar u moet wel voorzorgsmaatregelen nemen:

 • Breng 20-30 minuten voor blootstelling aan de zon een breedspectrum SPF 30 of hoger aan. Breng ten minste elke 2 uur opnieuw aan.
 • Draag indien mogelijk beschermende kleding zoals een breedgerande hoed, zonnebril en lange mouwen/broek.
 • Vermijd de zon tijdens de uren met de hoogste intensiteit tussen 10.00 en 14.00 uur. Zoek de schaduw op.
 • Wees extra voorzichtig in de buurt van water, sneeuw of zand, omdat dit UV-licht reflecteert.
 • Neem zelfs op bewolkte dagen voorzorgsmaatregelen, want UV-stralen dringen nog steeds door.

Werkt doxycycline voor acne niet meer na verloop van tijd? Waarom?

Ja, doxycycline heeft bij veel mensen de neiging om na 3-6 maanden minder effectief te worden tegen acne. Er zijn een paar redenen waarom:

 • Acneveroorzakende bacteriën zoals Propionibacterium acnes kunnen na langdurig gebruik resistent worden tegen doxycycline, waardoor het antibioticum niet meer effectief is.
 • Doxycycline pakt de onderliggende hormonale factoren die bijdragen aan de vorming van acne niet aan. De antibacteriële werking ervan behandelt slechts een deel van het probleem.

Om deze redenen werkt doxycycline op korte termijn het beste naast andere acnebehandelingen zoals topische retinoïden. Het is geen op zichzelf staande behandeling.

Kan doxycycline hyclate schimmelacne behandelen?

Nee, doxycycline hyclate kan schimmelacne niet rechtstreeks behandelen. Schimmelacne wordt veroorzaakt door een overgroei van de gist Malassezia op de huid, niet door bacteriën. Doxycycline behandelt alleen bacteriële infecties. Voor schimmelacne zijn topische of orale antischimmelmedicijnen nodig. Soms kan doxycycline echter nog steeds op korte termijn gebruikt worden om secundaire bacteriële infecties en ontstekingen te verminderen die gepaard gaan met schimmelacne laesies.

Del Rosso, J. Q. (2017). Orale doxycycline bij de behandeling van acne vulgaris: huidige perspectieven op klinisch gebruik en recente bevindingen. Tijdschrift voor Klinische en Esthetische Dermatologie, 10(6), 19.

van Zuuren, E. J., Fedorowicz, Z., & Carter, B. (2015). Evidence-based behandeling van acne vulgaris: een bijgewerkte systematische review. JAMA dermatology, 151(10), 1135-1137.

Jones, T. M., Smith, A., Fleming, C., & Voegeli, D. (2019). Tetracyclines voor rosacea. Cochrane Database of Systematic Reviews, (8).

Fischer, A. H., Haskin, D., & Okoye, G. A. (2017). Patronen van antimicrobiële resistentie in laesies van pyodermie. International journal of dermatology, 56(1), 80-83.

Layton, A. M. (2016). Lichtgevoeligheid door geneesmiddelen. Australische voorschrijver, 39(4), 131.

Koçak, M., Koçak, T., Akdeniz, S., & Vahaboğlu, H. (2002). Vergelijking van de twee doxycycline derivaten, doxycycline monohydraat en doxycycline hydrochloride, in de behandeling van acne vulgaris. European Journal of Dermatology, 12(3), 253-256.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/