Wat zijn junkfoodproducten voor acne?

Gepubliceerd:

Acne is een van de meest voorkomende huidaandoeningen, waar miljoenen mensen wereldwijd last van hebben. Hoewel acne veel oorzaken heeft, is één mogelijke oorzaak het eten van een dieet met veel bewerkte en junkfood. Als u last heeft van puistjes, neem dan uw voeding onder de loep en beperk junkfood dat een negatieve invloed kan hebben op acne.

Wat zijn junkfoodproducten voor acne

Hoe beïnvloedt het dieet acne?

Uw voeding heeft invloed op alle aspecten van uw gezondheid, ook op de gezondheid van uw huid. Het eten van veel voedzame volle voedingsmiddelen ondersteunt een heldere huid, terwijl een dieet vol junkfood acne-uitbraken kan uitlokken en verergeren. Hier leest u hoe voeding verband houdt met acne:

 • Ontsteking - Ongezonde diëten met veel suiker, geraffineerde koolhydraten en ongezonde vetten bevorderen ontstekingen in het hele lichaam, waaronder ontstekingen in de huid. Dit leidt tot rode, pijnlijke acneletsels.
 • Hormonale schommelingen - Junkfood veroorzaakt pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel. Dit stimuleert een verhoogde productie van androgenen zoals testosteron, wat een overmatige talgproductie en verstopte poriën veroorzaakt.
 • Darmgezondheid - Een ongezond dieet verstoort het evenwicht van de darmbacteriën. Dit kan uw darmslijmvlies beschadigen en systemische ontstekingen veroorzaken die op de huid verschijnen.

Top junkfood om te vermijden voor de acne gevoelige huid

Als u acne wilt verhelpen, kunt u het beste beginnen met het verminderen of verwijderen van deze veelvoorkomende junkfood uit uw dieet:

Geraffineerde granen

Geraffineerde granen zoals wit brood, bagels, crackers en ontbijtgranen staan erg hoog op de glycemische index. Dit betekent dat ze bij het eten snelle pieken in de bloedsuikerspiegel en insuline veroorzaken. Deze pieken stimuleren een verhoogde androgeenproductie en talgproductie, wat leidt tot verstopte poriën en acne.

Verminder de consumptie van: wit brood, bagels, muffins, ontbijtgranen, crackers, gebakken producten op basis van geraffineerd meel.

Dranken met suikerzoet

Frisdrank, vruchtensap, sportdrank en gezoete koffie- en theedranken zitten boordevol toegevoegde suikers. Het drinken van suikerhoudende dranken overspoelt uw systeem met glucose en verergert hormonale schommelingen die acne-uitbraken veroorzaken.

Vermijd of beperk de inname van: gewone frisdrank, vruchtensap, zoete thee, koffie met een smaakje, sport- en energiedrankjes, vitaminewater.

Fast Food

Burgers, frietjes, kipnuggets en andere fastfoodproducten bevatten veel ontstekingsbevorderende vetten en toegevoegde suikers. Ze bevatten ook vaak zuivel, waar veel acnegevoelige mensen gevoelig voor zijn. Regelmatig fastfood eten garandeert bijna dat er nieuwe puistjes opduiken.

Verminder hoe vaak u eet: hamburgers, frietjes, gefrituurde kip, pizza, hotdogs, milkshakes.

Gebak en Snoepjes

Koekjes, cake, snoep, ijs en andere zoete lekkernijen zitten boordevol suiker en geraffineerde koolhydraten. Ze wakkeren ontstekingen aan en stimuleren hormonale schommelingen. U kunt ze het beste vermijden als u last heeft van acne.

Eet minder van: koekjes, cake, taart, snoep, chocolade, ijs, donuts.

Zoute Snacks

Chips, pretzels, crackers en andere zoute snacks zijn vaak gefrituurd of bevatten ontstekingsbevorderende oliën. Ze bevatten ook toegevoegde suiker en geraffineerde koolhydraten. Het eten van deze snacks bevordert acne in plaats van een heldere huid.

Eet minder: aardappelchips, maïschips, crackers, gebakken chips, pretzels, snackmixen met een smaakje.

Zuivelproducten

Zuivel, vooral melk, bevat hormonen en groeifactoren die de olieproductie kunnen stimuleren. Veel mensen zijn gevoelig voor wei- en caseïne-eiwitten die in zuivel zitten. Dit veroorzaakt ontstekingen, waaronder cysteuze acne-uitbraken.

Eet minder van: melk, kaas, room, boter, ijs, yoghurt.

Sojaproducten

Soja bevat plantaardige stoffen, isoflavonen genaamd, die oestrogeen in het lichaam nabootsen. Voor sommige mensen veroorzaakt het eten van veel soja hormonale schommelingen die leiden tot acne-uitbraken.

Beperk de inname van: sojamelk, tofu, edamame, soja-eiwitisolaat, getextureerd plantaardig eiwit (TVP).

Alcoholische dranken

Alcohol veroorzaakt ontstekingen in het lichaam en droogt de huid uit. Het wordt ook gemetaboliseerd tot aceetaldehyde, wat acne kan veroorzaken. Overmatig drinken verergert bij veel mensen acne.

Drink minder: bier, wijn, sterke drank, mixdrank.

Vettig, gefrituurd voedsel

Frietjes, kipfingers, chips, donuts en ander gefrituurd voedsel worden op hoog vuur in ontstekingsoliën gebakken. Hierdoor oxideren de oliën en ontstaan vrije radicalen die de huidcellen beschadigen. Vet voedsel zoals pizza is ook problematisch.

Minder: frietjes, gefrituurde kip, chips, donuts, pizza.

Het beste dieet voor een heldere huid

Acne veroorzakende junkfood vermijden is een belangrijke stap. Maar het is ook belangrijk om uw voeding te richten op voedzame, volledige voedingsmiddelen die de gezondheid van uw huid actief verbeteren. Hier zijn enkele van de beste voedingsmiddelen die u kunt eten voor een heldere, acnevrije huid:

 • Groenten: Broccoli, spinazie, boerenkool, tomaten, wortelen, zoete aardappelen, paprika's, champignons.
 • Fruit: Bessen, citrusvruchten, avocado, appels, peren, kiwi's.
 • Magere eiwitten: Zalm, kalkoen, kip, eieren, bonen, noten.
 • Volle granen: Haver, bruine rijst, quinoa, boekweit.
 • Zaden & noten: Chiazaden, lijnzaad, walnoten, amandelen.
 • Gezonde vetten: Olijfolie, avocado-olie, kokosolie, ghee.
 • Kruiden & specerijen: Kurkuma, kaneel, knoflook, gember.

Een compleet voedzaam dieet met groenten, fruit, magere proteïnen, noten/zaden en gezonde vetten voorziet uw lichaam van belangrijke vitaminen, mineralen en antioxidanten voor een optimale gezondheid van uw huid. Het stabiliseert ook de bloedsuikerspiegel en insuline om de hormonale schommelingen die acne veroorzaken tot een minimum te beperken.

5 Acne-bestrijdende voedingsstoffen waarop u zich moet concentreren

Voor een heldere huid is het belangrijk dat uw voeding voldoende van de volgende voedingsstoffen bevat:

1. Vitamine A

Vitamine A is cruciaal voor een gezonde celvernieuwing en regeneratie van de huid. Zoete aardappelen, wortelen, spinazie en broccoli zijn uitstekende bronnen.

2. Zink

Zink helpt de olieproductie onder controle te houden en heeft ontstekingsremmende effecten. Oesters, noten, zaden, peulvruchten, rundvlees en kip leveren zink.

3. Vitamine C

Vitamine C is nodig voor de aanmaak van collageen en helpt bij wondgenezing. Citrusvruchten, paprika's, broccoli, aardbeien en kiwi bieden vitamine C.

4. Vitamine E

Vitamine E is een krachtige antioxidant die huidcellen beschermt en vocht beter vasthoudt. Haal het uit zonnebloempitten, amandelen, spinazie, avocado en olijfolie.

5. Omega-3

Omega-3 vermindert ontstekingen en houdt de celmembranen soepel en gehydrateerd. Vette vis, walnoten, chiazaden en lijnzaad leveren omega-3 vetzuren.

Door u te richten op het binnenkrijgen van voldoende van deze voedingsstoffen uit volledige voedingsbronnen, creëert u een intern milieu waarin uw huid kan gedijen en helder kan zijn.

Gezonde vervangingen voor acne-vriendelijk eten

Acne veroorzakende junkfood vervangen door huidzuiverende voeding betekent niet dat u uzelf moet ontzeggen. Hier zijn enkele gemakkelijke voedselvervangers om u te helpen uw eetpatroon op te schonen:

 • In plaats van: Met suiker gezoete frisdrank, neem bruiswater met citroen of ongezoete ijsthee.
 • In plaats van: Snoep of koekjes, snack vers fruit of een klein handje noten.
 • In plaats van: Aardappelchips of pretzels, bak boerenkoolchips of snack wortels met hummus.
 • In plaats van: Melkchocolade, neem kleine hoeveelheden pure chocolade met minstens 70% cacao.
 • In plaats van: Wit brood of bagels, kies volkoren toast, havermout, of een veggie omelet.
 • In plaats van: Gefrituurd fastfood, neem een salade met gegrilde kip of zalm.
 • In plaats van: Suikerrijke ontbijtgranen of muffins, eet havermout met bessen en walnoten als ontbijt.
 • In plaats van: Koemelk, kies voor ongezoete amandelmelk of kokosmelk.

Als u deze eenvoudige veranderingen aanbrengt, verwijdert u acne triggers uit uw dieet terwijl u nog steeds van lekker eten kunt genieten.

Veranderingen in uw levensstijl die een zuivere huid ondersteunen

Dieet alleen zal acne niet voor iedereen uitbannen. Een holistische aanpak die acne bestrijdende voeding combineert met andere gezonde gewoonten werkt meestal het beste. Hier zijn enkele andere manieren om een heldere huid te ondersteunen:

 • Beweeg regelmatig - Lichaamsbeweging helpt stress te verminderen en hormonale schommelingen te reguleren. Streef naar 30-60 minuten op de meeste dagen.
 • Slaap voldoende - Streef naar 7-9 uur per nacht. Slecht slapen verhoogt ontstekingen en brengt hormonen uit balans.
 • Omgaan met stress - Probeer yoga, meditatie, diep ademhalen en andere ontspanningstechnieken om stresshormonen zoals cortisol te verlagen.
 • Neem gerichte supplementen - Supplementen zoals zink, vitamine D, visolie en probiotica kunnen de voordelen van een acne bestrijdend dieet versterken. Maar supplementen moeten een gezond dieet aanvullen, niet vervangen.
 • Vermijd overmatige blootstelling aan de zon - Hoewel enige blootstelling aan de zon gezond is, kan te veel blootstelling de huid beschadigen en overmatige talgproductie veroorzaken.

Veranderingen aanbrengen in uw dieet en levensstijl om een heldere huid te ondersteunen vergt toewijding, maar het levert echte resultaten op. Wees geduldig en houd een acne-bestrijdingsprogramma minstens 6-8 weken vol om merkbare verbeteringen te zien.

Samenvatting

Een acnebevorderend dieet bevat veel geraffineerde koolhydraten, toegevoegde suikers, ongezonde vetten en ontstekingsbevorderend voedsel. Het beperken van junkfood en het benadrukken van hele, onbewerkte voedingsmiddelen kan acne voor veel mensen aanzienlijk verbeteren. Concentreer u op het binnenkrijgen van voldoende acnebestrijdende voedingsstoffen via uw dieet en breng andere positieve veranderingen in uw levensstijl aan om de voordelen te vergroten. Als u consequent bent, kunt u van een acnegevoelige huid naar een heldere, gezonde huid gaan door de kracht van voeding en gezonde gewoonten.

Welke voedingsmiddelen moet ik eten om acne te verhelderen?

Concentreer uw voeding op groenten, fruit, magere eiwitten, noten/zaden en gezonde vetten. Enkele bijzonder gunstige voedingsmiddelen voor acne zijn vette vis, bessen, bladgroenten, wortelen, broccoli, kurkuma, gember, avocado's, chiazaadjes en walnoten. Deze leveren belangrijke vitaminen, mineralen en antioxidanten om ontstekingen te helpen verminderen en de olieproductie te reguleren.

Hebben bepaalde voedingsmiddelen meer kans om acne te veroorzaken?

Ja. Voedingsmiddelen die vaak acne uitlokken zijn voedingsmiddelen met veel geraffineerde koolhydraten, toegevoegde suikers en ongezonde vetten, zoals fastfood, gebak, pizza, chips, snoep en frisdrank. Zuivel en soja kunnen ook problemen veroorzaken voor sommige mensen die gevoelig zijn voor acne.

Hoe snel kan mijn dieet mijn acne verbeteren?

U zou al binnen een paar weken na het aanpassen van uw voeding enige verbetering in uw acne moeten merken. Bij ernstigere acne kan het echter 6-12 weken duren voordat de acne volledig verdwenen is door veranderingen in uw dieet en levensstijl. Wees geduldig en hou vol.

Is water drinken belangrijk om acne te voorkomen?

Ja! Voldoende water drinken is cruciaal voor een heldere huid. Water spoelt gifstoffen weg, hydrateert de huidcellen en voorkomt constipatie om puistjes te minimaliseren. Probeer dagelijks minstens 2-3 liter niet-suikervrije vloeistoffen te drinken.

Kunnen bepaalde supplementen acne helpen bestrijden?

Enkele supplementen waarvan is aangetoond dat ze acne verbeteren zijn omega-3 visolie, zink, vitamine D, vitamine A/bètacaroteen en probiotica. Overleg met uw dermatoloog voordat u supplementen gaat gebruiken, vooral als u medicijnen gebruikt.

Veroorzaakt stress acne-uitbraken?

Ja. Stress zorgt ervoor dat uw lichaam meer cortisol en andere hormonen aanmaakt die de olieproductie en ontstekingen verhogen. Het kan helpen om stress te beheersen door lichaamsbeweging, meditatie, yoga en andere ontspanningstechnieken.

Hoe beïnvloedt slaap acne?

Slaapgebrek verhoogt ontstekingen en verstoort de hormoonregulatie in het lichaam. Zorg voor 7-9 uur slaap per nacht om acne-uitbraken onder controle te houden. Een slechte slaapkwaliteit kan acne ook verergeren.

Wordt acne beïnvloed door de gezondheid van de darmen en de spijsvertering?

Ja. Een ongezond darmmilieu kan systemische ontstekingen veroorzaken die zich uiten als acne. Het eten van probiotica helpt de darmgezondheid te verbeteren. Constipatie kan acne verergeren, dus blijf regelmatig door voeding en levensstijl.

Kunnen bepaalde medicijnen of supplementen acne veroorzaken?

Ja. Bepaalde medicijnen zoals steroïden, testosteron en lithium worden in verband gebracht met acne-opflakkeringen. Hoge doses B12- of biotinesupplementen kunnen bij sommige mensen ook acne veroorzaken. Praat met uw arts als u nieuwe uitbraken opmerkt.

Wanneer moet ik naar een dermatoloog voor mijn acne?

Ga naar een dermatoloog als u pijnlijke, cysteuze acne hebt of acne die niet is verbeterd met vrij verkrijgbare producten en natuurlijke benaderingen. Een dermatoloog kan u medicijnen of procedures voorschrijven.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/