Hoe u hormonale acne kunt verhelpen

Gepubliceerd:

Acne is de meest voorkomende huidaandoening in de Verenigde Staten en treft jaarlijks tot 50 miljoen Amerikanen. Voor velen verdwijnen die vervelende puistjes die we als tieners krijgen vanzelf als we ouder worden. Maar voor veel anderen blijft acne lang na de tienerjaren bestaan.

Hormonale acne is een bijzonder vervelende vorm van acne bij volwassenen. Zoals de naam al doet vermoeden, wordt het geassocieerd met hormoonschommelingen en heeft het de neiging om op voorspelbare momenten op te flakkeren, zoals voor uw menstruatie of tijdens de perimenopauze.

Hoe u hormonale acne kunt verhelpen

Als u worstelt met hormonale acne, bent u niet de enige. Dit is wat u moet weten om het te herkennen en onder controle te krijgen.

Wat is hormonale acne precies?

Acne ontstaat wanneer haarzakjes verstopt raken met olie en dode huidcellen. Hierdoor kunnen bacteriën in de verstopte follikels groeien en ontstekingen veroorzaken. Het resultaat zijn rode, pijnlijke bultjes op de huid die mee-eters, mee-eters, puistjes of cysten kunnen zijn.

Hormonale acne ontstaat wanneer er veranderingen zijn in uw hormoonspiegels. De meest voorkomende boosdoeners zijn:

  • Androgenen - Mannelijke geslachtshormonen zoals testosteron. Androgenen veroorzaken een verhoogde olieproductie die de poriën kan verstoppen. Vrouwen met hoge androgeenspiegels krijgen vaak uitbarstingen rond de kaaklijn, kin en hals, waar veel olieklieren zitten.
  • Oestrogeen - Vlak voordat u ongesteld wordt, neemt het oestrogeengehalte een duik terwijl het testosteron stijgt. Deze onbalans kan puistjes veroorzaken.

Samengevat is hormonale acne dus acne die veroorzaakt wordt door veranderingen in hormonen zoals oestrogeen, progesteron en testosteron. Deze hormonale schommelingen stimuleren de olieproductie en ontstekingen, wat leidt tot puistjes.

Hoe ziet hormonale acne eruit?

Hormonale acne heeft vaak een aantal opvallende kenmerken:

  • Het verschijnt rond uw maandelijkse cyclus. De week voor uw menstruatie kunt u plotseling uitbreken. Als de hormoonspiegels weer veranderen, vervagen de puistjes.
  • Het concentreert zich op het onderste deel van uw gezicht langs de kaaklijn, kin en bovenhals. Soms breidt het zich uit naar de borst en bovenrug.
  • Cysteuze acne komt vaak voor. Dit zijn grote, rode, pijnlijke bulten diep onder de huid zonder kop. Het duurt langer om te genezen dan typische whiteheads of blackheads.
  • Puistjes komen vaak voor bij belangrijke hormonale gebeurtenissen, zoals het starten of stoppen met anticonceptiepillen, zwangerschap, perimenopauze of menopauze.

Dus samengevat, hormonale acne ontstaat meestal op het ondergezicht en de kaaklijn. Het flakkert maandelijks op met uw cyclus. En het gaat gepaard met grote hormoonveranderingen. Als dit klinkt als uw acne, dan zijn hormonen waarschijnlijk de boosdoener.

Wat veroorzaakt hormonale acne?

Hormonale acne treedt op wanneer androgenen verhoogd zijn. De belangrijkste oorzaken zijn:

Puberteit

De puberteit veroorzaakt een toename van androgenen. Zowel jongens als meisjes gaan meer talg produceren en kunnen last krijgen van puistjes. Gelukkig is puberteitsgebonden acne vaak tijdelijk.

Menstruatie

Vlak voordat u ongesteld wordt, dalen progesteron en oestrogeen. Hierdoor kunnen androgenen overheersen, waardoor de olieproductie toeneemt. Maandelijkse puistjes zijn het gevolg.

Zwangerschap

Zwangerschap brengt grote hormoonveranderingen met zich mee. Toenemende androgenen en progesteron kunnen leiden tot puistjes, vooral tijdens het eerste trimester.

Perimenopauze

Wanneer vrouwen de menopauze naderen, neemt het oestrogeengehalte af terwijl het testosteronniveau hoog blijft. Deze onbalans leidt tot een verhoogde olieproductie en acne.

Polycysteus ovarieel syndroom (PCOS)

Vrouwen met PCOS produceren een teveel aan mannelijke hormonen zoals testosteron. De daaruit voortvloeiende acne begint vaak in de tienerjaren.

Stress

Stress zet de bijnieren aan tot het vrijgeven van hormonen zoals cortisol en androgenen, die de olieproductie aanwakkeren.

Medicijnen

Geboortebeperkingspillen, corticosteroïden of lithium kunnen de hormoonspiegels beïnvloeden en leiden tot acne-opflakkeringen.

Supplementen

Wei-eiwitpoeder en creatinesupplementen verhogen het insulineniveau, wat op zijn beurt de androgeenproductie stimuleert. Uitbraken kunnen volgen.

De belangrijkste oorzaken van hormonale acne zijn dus puberteit, maandelijkse menstruatie, zwangerschap, perimenopauze, PCOS, stress, bepaalde medicijnen en supplementen. Het identificeren van de oorzaak kan u helpen bij het vinden van de juiste behandelingsaanpak.

Hoe u van hormonale acne afkomt

Er zijn veel effectieve acnebehandelingen die u kunt overwegen:

1. Combinatiepillen voor geboorteregeling

Voor vrouwen kunnen combinatiepillen voor anticonceptie die oestrogeen en progesteron bevatten helpen om de hormonen te reguleren en acne te verminderen. De pillen verlagen het androgeenniveau en verminderen de olieproductie.

Het kan enkele maanden duren voordat u resultaten ziet. Heb geduld. Merken zoals Yaz, Estrostep en Ortho Tri-Cyclen zijn door de FDA goedgekeurd om acne te behandelen. Bespreek de opties met uw gynaecoloog.

2. Anti-Androgenen

Anti-androgene medicijnen, zoals spironolacton, kunnen de olie-opwekkende androgenen blokkeren. Oorspronkelijk was "spiro" een bloeddrukverlagend middel, maar wordt nu off-label voorgeschreven om hormonale acne bij volwassen vrouwen te behandelen. Het kan 2-3 maanden duren voordat u een opklaring ziet.

3. Retinoïden

Retinoïden zoals tretinoïne (Retin-A), tazarotene (Tazorac) en adapalene (Differin) normaliseren de talgproductie en de celvernieuwing in de huid. Door 's nachts een hoeveelheid ter grootte van een erwt te gebruiken, kunt u verstopte poriën voorkomen. Niet gebruiken tijdens de zwangerschap.

4. Benzoylperoxide

Benzoylperoxide doodt acneveroorzakende bacteriën in de poriën en onderdrukt ontstekingen. Zoek naar acne wasmiddelen met 2,5-10% benzoylperoxide. Het kan stoffen bleken, dus spoel goed af na het wassen van uw gezicht.

5. Salicylzuur

Salicylzuur exfolieert dode huidcellen en olie die in de poriën vastzitten. Ga op zoek naar reinigers en toners die .5-2% salicylzuur bevatten. Het verwijdert porieverstoppend vuil om puistjes te voorkomen.

6. Azelaïnezuur

Azelaïnezuur pakt twee oorzaken van acne aan - het doodt acnebacteriën en vermindert ontstekingen. OTC-opties zijn onder andere Finacea-gel (15%) op recept of The Ordinary Azelaic Acid Suspension (10%).

7. Tea Tree olie

Tea tree olie is een antibacteriële en ontstekingsremmende essentiële olie die effectief is bij acne. Meng een paar druppels in gezichtsreiniger of vochtinbrengende crème. Niet op volle sterkte gebruiken, dat kan de huid irriteren.

8. Aloë vera gel

Aloë vera gel is antibacterieel en verzachtend voor acne. Breng na het reinigen een dun laagje pure aloë gel aan op puistjes. Zoek een kwaliteitsproduct zonder toegevoegde ingrediënten.

9. Zinksupplementen

Orale zinksupplementen verminderen de testosteron- en olieproductie, wat kan helpen bij hormonale acne. Neem dagelijks 30-50 mg zinkpicolinaat. Zink kan antibiotica verstoren, dus raadpleeg uw arts.

10. Gezonde huidgewoonten

Goede huidverzorgingsgewoonten helpen acne voorkomen door de poriën vrij te houden. Was uw huid 's ochtends en 's avonds met een zachte reiniger. Vermijd ruwe scrubs. Raak uw gezicht zo min mogelijk aan om te voorkomen dat u bacteriën overbrengt. Vervang kussenslopen regelmatig. Beheers stress door lichaamsbeweging, meditatie, enz.

Veel gevallen van milde hormonale acne kunnen onder controle worden gehouden met gezonde huidverzorging plus vrij verkrijgbare ingrediënten zoals salicylzuur of benzoylperoxide. Ga naar een dermatoloog voor medicijnen op recept om matige tot ernstige puistjes te behandelen. De meeste behandelingen hebben 8-12 weken nodig om te werken, dus wees consequent. Let op de maandelijkse opflakkeringen om patronen te herkennen. Met de juiste aanpak kunt u hormonale acne voorgoed verwijderen.

7 belangrijke tips om van hormonale acne af te komen

Als u last heeft van maandelijkse puistjes, zijn hier enkele snelle tips om hormonale acne onder controle te krijgen:

  • Gebruik acnebestrijdende ingrediënten zoals retinoïden, benzoylperoxide en salicylzuur
  • Neem zinksupplementen om olie en testosteron te verminderen
  • Praat met een gynaecoloog over anticonceptiepillen om de hormonen te reguleren
  • Ga indien nodig naar een dermatoloog voor voorgeschreven anti-androgenen of retinoïden
  • Verlaag stress door yoga, meditatie of wat voor u werkt
  • Volg maandelijkse flares om patronen te identificeren
  • Wees geduldig - het kan 2-3 maanden duren voordat u verbetering ziet

Houd u aan een consistente routine die gericht is op de triggers van uw acne, en u zult eindelijk van uw hormonale acne afkomen.

Veel voorkomende mythes over hormonale acne

Er gaat veel verkeerde informatie rond over hormonale acne. Laten we feiten van fictie scheiden:

Mythe: U moet gewoon leven met hormonale acne.

Feit: Onwaar. Tegenwoordig zijn er veel effectieve medische behandelingen om hormonale acne onder controle te houden.

Mythe: Alleen tieners krijgen hormonale acne.

Feit: Niet waar. Volwassen vrouwen hebben meer last van hormonale acne door de maandelijkse menstruatie, zwangerschap en schommelende hormonen in de perimenopauze.

Mythe: Het vermijden van chocolade en vettig voedsel zal hormonale acne helpen.

Feit: Voeding heeft weinig invloed op hormonale acne, die wordt veroorzaakt door interne hormoonveranderingen.

Fabel: U mag geen retinoïden zoals Retin-A gebruiken als u zwanger probeert te worden.

Feit: Retinoïden moeten vermeden worden als u actief zwanger bent of borstvoeding geeft. Maar ze kunnen veilig gebruikt worden als u zwanger wilt worden.

Mythe: anticonceptiepillen maskeren acne alleen tijdelijk.

Feit: Als anticonceptiepillen continu worden ingenomen, kunnen ze acne op de lange termijn behandelen door de hormonen te reguleren.

Laat deze veelvoorkomende mythes u er niet van weerhouden om een behandeling te zoeken. De huidige medische therapieën kunnen hardnekkige hormonale acne met succes onder controle houden.

Wanneer naar de dokter over hormonale acne

Milde hormonale puistjes kunnen vaak behandeld worden met vrij verkrijgbare producten. Maar als u kampt met matige tot ernstige acne, is dat een teken om een afspraak te maken met een dermatoloog. Tekenen dat het tijd is om naar de dokter te gaan zijn onder andere:

  • U hebt enkele maanden zonder verbetering OTC-geneesmiddelen geprobeerd
  • Er ontwikkelen zich diepe, pijnlijke cysten
  • Acne laat littekens of donkere vlekken achter
  • Puistjes hebben een grote invloed op uw zelfvertrouwen
  • U als volwassen vrouw plotseling last krijgt van onverklaarbare acne

Een dermatoloog heeft meer middelen tot zijn beschikking om hormonale acne te diagnosticeren en te behandelen. Ze kunnen sterkere retinoïden, anti-androgene medicijnen of zelfs medicijnen om hormonen te reguleren voorschrijven. Bovendien kunnen ze medische procedures aanbevelen, zoals cortisone-injecties om grote cysten te laten krimpen of laserbehandelingen om acnelittekens aan te pakken. Aarzel niet om hulp te zoeken. Er komen altijd nieuwe acnebehandelingen bij, dus een dermatoloog kan de juiste aanpak voor u vinden.

Wanneer moet u naar een endocrinoloog voor hormonale acne?

In sommige matige tot ernstige gevallen kan een dermatoloog aanraden om zich ook door een endocrinoloog te laten onderzoeken. Een endocrinoloog is gespecialiseerd in hormonen en kan helpen bij het identificeren van een mogelijke onderliggende hormonale disbalans die bijdraagt aan acne.

Tekenen dat u naar een endocrinoloog moet, zijn onder andere:

  • U heeft bijkomende symptomen zoals overmatig gezichts- of lichaamshaar, dunner wordend haar, onregelmatige menstruatie, onvruchtbaarheid, zwaarlijvigheid, enz.
  • Bloedtests wijzen op hoge androgeenspiegels
  • Uw acne begon in uw vroege tienerjaren en verdwijnt niet
  • Acne-uitbarstingen verergeren ondanks meerdere behandelingen
  • U hebt een aandoening zoals PCOS waarvan bekend is dat deze hormonale problemen veroorzaakt

Door hormonale onevenwichtigheden op te sporen, kan een endocrinoloog gerichte therapieën aanbevelen, zoals anticonceptiepillen of anti-androgenen om de oorzaak van uw acne aan te pakken. Als u uw hormonen weer in balans brengt, kan uw huid eindelijk schoon worden.

Wanneer een hormonale test voor acne te overwegen

Als u de gebruikelijke acnebehandelingen zonder succes hebt geprobeerd, kan een hormonale test gerechtvaardigd zijn. Hormonaal onderzoek is niet altijd nodig, maar kan in sommige gevallen nuttig zijn:

  • U vermoedt dat u verhoogde androgenen, PCOS of een andere hormonale aandoening heeft
  • U hebt maandelijkse acneopflakkeringen die wijzen op een hormonale band
  • Topische en orale acne medicijnen hebben uw puistjes niet voldoende onder controle
  • U heeft andere hormonale symptomen zoals overmatige gezichtsbeharing of onregelmatige menstruatie
  • U begon op latere leeftijd als volwassen vrouw uit te breken

Veelvoorkomende hormonale testen zijn onder andere:

  • Totaal en vrij testosteron
  • DHEA-sulfaat (DHEA-S)
  • Androstenedione
  • Dihydrotestosteron (DHT)
  • Dehydroepiandrosteron (DHEA)
  • Geslachtshormoonbindend globuline (SHBG)

Werk samen met een endocrinoloog om te bepalen welke tests geschikt zijn. Als er hormonale onregelmatigheden worden gevonden, kunt u een gerichte behandeling krijgen om hormonale acne eindelijk te laten verdwijnen.

Geboorteregeling voor hormonale acne - Werkt het?

Voor vrouwen die maandelijks kampen met acne rond hun cyclus, kunnen anticonceptiepillen een effectieve behandeling zijn. Hier wordt uitgelegd hoe ze werken:

Anticonceptiepillen zoals Yaz, Estrostep en Ortho Tri-Cyclen bevatten twee belangrijke hormonen-oestrogeen en progestageen (synthetisch progesteron). Deze combinatie helpt op verschillende manieren:

  • Verlaagt het testosteronniveau
  • Vermindert de olieklierproductie
  • Normaliseert de ovulatie en menstruatiecycli
  • Stabiliseert hormoonschommelingen

Door hormonen te reguleren en testosteron te beperken, vermindert anticonceptie de overmatige olieproductie en ontstekingen die bijdragen aan puistjes.

Hoewel alle combinatiepillen enige verlichting van acne kunnen bieden door de hormoonspiegels maand na maand consistenter te maken, zijn merken zoals Yaz en Ortho Tri Cyclen door de FDA speciaal goedgekeurd om matige acne te behandelen. Mensen met ernstiger acne kunnen een hogere dosis Diane-35 of afgeleiden zoals Dianette voorgeschreven krijgen.

Het duurt meestal minstens drie maanden voordat de verbetering van acne merkbaar wordt wanneer u met anticonceptiepillen begint. Consequent gebruik op de lange termijn zorgt voor de meest blijvende verlichting van acne door hormonale schommelingen onder controle te houden. Sommige vrouwen gebruiken de anticonceptiepil alleen om hardnekkige hormonale acne onder controle te houden. Bespreek uw opties met een begripvolle gynaecoloog.

Hoe lang duurt het voordat hormonale acne verdwijnt?

Als u hormonale acne hebt, wilt u zo snel mogelijk een heldere huid. Maar hoe lang duurt het eigenlijk voordat u resultaat ziet van behandelingen? Dit is wat u kunt verwachten:

  • OTC-acne producten: 4-6 weken
  • Topische behandelingen op recept: 4-6 weken
  • Orale antibiotica: 6-8 weken
  • Anticonceptiepillen: 2-3 maanden
  • Spironolacton: 2-3 maanden
  • Isotretinoïne (Accutane): Tot 6 maanden

Geduld en consistentie zijn essentieel - bij de meeste acne medicijnen duurt het 8-12 weken voordat ze aanslaan. Het kan frustrerend aanvoelen om weken of maanden te wachten tot uw huid schoon is, terwijl u last blijft houden van puistjes. Maar vertrouw op het proces. Blijf de aanbevelingen van uw dermatoloog opvolgen en uw hormonale acne zal beginnen op te lossen.

Enkele tips om u te helpen ermee om te gaan terwijl de behandelingen oplopen:

  • Gebruik make-up om puistjes te verbergen
  • Vermijd het plukken en ploppen van puistjes
  • Blijf producten gebruiken, zelfs als de huid opklaart, om te voorkomen dat acne terugkeert
  • Maak voortgangsfoto's om subtiele verbeteringen bij te houden
  • Zoek steun bij anderen op acne forums

Met de juiste combinatie van medische behandeling plus aanpassingen in uw levensstijl kan uw hormonale acne eindelijk tot het verleden behoren!

Hormonale onevenwichtigheden die acne veroorzaken

Hoewel schommelingen in testosteron, oestrogeen en progesteron een grote rol spelen bij hormonale acne, kunnen andere hormonale onevenwichtigheden ook tot puistjes leiden. Veel voorkomende boosdoeners zijn onder andere:

Insuline - Een hoger insulineniveau verhoogt de productie van androgeen. Dit stimuleert de olieklieren en verstopt de poriën.

Cortisol - Stress veroorzaakt een teveel aan cortisol, wat de olie doet toenemen en ontstekingsacne veroorzaakt.

Groeihormoon - Een teveel aan groeihormoon (GH) overstimuleert de olieklieren en talgproductie, wat leidt tot verstopte poriën.

Insuline Groei Factor (IGF-1) - Hogere niveaus van dit groeihormoon kunnen puistjes veroorzaken.

Polycysteus Ovarieel Syndroom (PCOS) - Deze aandoening verstoort de normale hormooncycli en kan het testosteron aanzienlijk verhogen. Acne, gezichtshaar, onregelmatige menstruaties en onvruchtbaarheid zijn vaak het gevolg.

Schildklier - Zowel een overactieve als een onderactieve schildklierfunctie beïnvloedt hormonen zoals testosteron die tot acne leiden.

Darmhormonen - Recent onderzoek suggereert dat leptine, ghreline en andere gastro-intestinale hormonen de olieklierfunctie moduleren.

In sommige gevallen van matige tot ernstige acne loont het om verder te kijken dan de gebruikelijke verdachten zoals testosteron en oestrogeen. Onderzoek andere hormoonroutes die mogelijk uit balans zijn en bijdragen aan hardnekkige puistjes.

Hoe lang duurt acne na de bevalling?

Veel vrouwen slikken anticonceptiepillen om hun hormonen te reguleren en acne op afstand te houden. Maar wat gebeurt er als u besluit om van de pil af te gaan? Acne na de pil komt vaak voor. Dit is wat u kunt verwachten:

Als u stopt met anticonceptiepillen, komt uw lichaam weer in zijn normale hormonale ritme. De oestrogeen- en progesteronniveaus dalen. Testosteron stijgt tijdelijk. Deze hormonale achtbaan duurt meestal drie tot zes maanden terwijl het lichaam zich aanpast.

In deze periode is de kans op puistjes het grootst. Acne wordt in wezen "ontmaskerd" als uw natuurlijke hormonen weer opspelen. De acne werd onderdrukt door anticonceptiepillen.

Hier volgen enkele tips om acne na de bevalling tot een minimum te beperken:

  • Bouw de anticonceptiepillen indien mogelijk geleidelijk af (sla bijvoorbeeld placebodagen over)
  • Blijf plaatselijke acnebehandelingen gebruiken om uw huid helder te houden
  • Probeer anti-androgeen spironolacton om testosteron te blokkeren
  • Neem zinksupplementen om de testosteronproductie te verminderen
  • Gebruik salicylzuur of retinoïde producten om verstopte poriën te voorkomen

Wees geduldig tijdens de eerste maanden wanneer uw hormonen zich opnieuw aanpassen. Binnen zes maanden stabiliseren de hormoonspiegels zich meestal en verbetert de acne na de bevalling. Consistente huidverzorging houdt puistjes onder controle terwijl de hormonen zich op natuurlijke wijze uitbalanceren.

Veelgestelde vragen over hormonale acne

Wat is het verschil tussen hormonale acne en gewone acne?

Het belangrijkste verschil is de oorzaak. Gewone acne wordt veroorzaakt door factoren zoals bacteriën, verstopte poriën, overmatige olieproductie, enz. Hormonale acne ontstaat specifiek door veranderingen in hormonen zoals testosteron, oestrogeen en progesteron die de olieproductie en ontsteking verhogen.

Wat zijn de beste anticonceptiepillen voor de behandeling van hormonale acne?

Anticonceptiepillen met het progestageen drospirenon (zoals Yaz) of norgestimaat (zoals Ortho Tri-Cyclen) hebben de voorkeur voor acne. Deze progestagenen hebben minimale androgene (testosteronachtige) bijwerkingen. Merkpillen die speciaal zijn goedgekeurd voor acne, zoals Yaz of Diane-35, bevatten cyproteron, een sterk anti-androgeen.

Hoe komt u op natuurlijke wijze van hormonale acne af?

Natuurlijke remedies zoals zinksupplementen, groene muntthee, teunisbloemolie en doe-het-zelf maskers met appelciderazijn of honing kunnen helpen om de hormonen in balans te brengen en ontstekingen te verminderen. Het stimuleren van antioxidanten door middel van bessen, groenten en noten kan ook helpen. Verminder stress en zorg voor voldoende slaap.

Wat moet u niet eten als u hormonale acne hebt?

Beperk voedingsmiddelen die de bloedsuikerspiegel verhogen, zoals geraffineerde koolhydraten, suikerhoudende voedingsmiddelen en frisdrank. Voedingsmiddelen met een hoog glycemgehalte stimuleren insuline, wat op zijn beurt de productie van androgenen stimuleert. Vermijd wei-eiwit en creatinesupplementen die betrokken zijn bij acne. Minimaliseer zuivelproducten die hormonen bevatten die acne kunnen verergeren.

Hoe voorkomt u dat hormonale acne terugkomt?

Behandeling op lange termijn vereist het onder controle houden van schommelingen in oestrogeen, progesteron en testosteron. Opties zijn onder andere combinatiepillen, anti-androgenen zoals spironolacton, of isotretinoïne (Accutane) voor meer resistente ernstige acne. Aanpassingen in de levensstijl zoals regelmatige lichaamsbeweging, stressvermindering en een laag glycemisch dieet helpen ook om de hormonen te stabiliseren.

Welk vitaminetekort veroorzaakt hormonale acne?

Vitamine B5 speelt een belangrijke rol in de hormoon- en olieklierfunctie. Lage niveaus worden in verband gebracht met acne. Zink is ook van cruciaal belang - het kan testosteron verlagen. Vitamine A, D, E en Omega-3 verminderen ontstekingen. Een verhoging van deze vitamines kan hormonale uitbraken helpen voorkomen.

Verdwijnt hormonale acne na de zwangerschap?

Acne-uitbarstingen komen vaak voor tijdens de zwangerschap als gevolg van een toename van hormonen zoals androgenen en progesteron. Na de bevalling stabiliseren de hormoonspiegels en verdwijnt de zwangerschapsacne meestal binnen enkele maanden. Orale anticonceptiemiddelen zijn een veilige behandelingsoptie na de bevalling. Moeders die borstvoeding geven kunnen kiezen voor topicale middelen zoals benzoylperoxide, azelaïnezuur of retinoïden.

Hoe weet u of acne hormonaal is of schimmelachtig?

Aanwijzingen dat uw acne schimmelachtig kan zijn, zijn onder andere jeukende rode bultjes, schilfering, acne die zich concentreert op vochtige plekken zoals de zijkanten van neus en mond, en uitbraken die worden uitgelokt door zweet of vochtigheid. Schimmelacne reageert vaak op roosshampoos die zinkpyrithion of ketoconazol bevatten. Ga naar een dermatoloog om schimmelacne te bevestigen.

Kunnen hormonen zoals oestrogeen en testosteron gebruikt worden om acne te behandelen?

Hormonale therapieën richten zich voornamelijk op anti-androgenen om het verhoogde testosteron te verlagen en de menstruatiecyclus te reguleren. Oestrogeen wordt gegeven in combinatie met anticonceptiepillen, maar wordt niet alleen gebruikt vanwege verhoogde gezondheidsrisico's. Bio-identieke hormoontherapie is controversieel, maar kan in sommige gevallen helpen om perimenopauzale acne te verlichten. Ga naar een endocrinoloog om de hormonale behandelingsopties te bespreken.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
  • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
  • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
  • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
  • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
  • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
  • https://www.libelle.nl/