Gaat acne vanzelf over?

Gepubliceerd:

Acne is een veel voorkomende huidaandoening die mensen van alle leeftijden treft. Het kan variëren van mild tot ernstig en leidt vaak tot vragen als "Gaat mijn acne vanzelf over?" of "Gaat acne vanzelf over?".

Gaat acne vanzelf over

Bij veel mensen komt en gaat acne het hele leven door. Vooral tijdens de tienerjaren komt acne vaak voor als gevolg van hormonale veranderingen. Maar hoe zit het met acne bij volwassenen? Gaat het uiteindelijk gewoon weg?

Het korte antwoord is: dat hangt ervan af. Er zijn een paar factoren die bepalen of acne vanzelf verdwijnt of behandeld moet worden. Laten we dit eens nader bekijken.

Wat veroorzaakt acne?

Voordat we een antwoord kunnen geven op de vraag of acne vanzelf overgaat, helpt het om te begrijpen wat de oorzaak is.

Acne ontstaat wanneer haarzakjes verstopt raken met overtollige olie en dode huidcellen. Hierdoor ontstaat een plug die de follikel blokkeert en leidt tot zwelling en de vorming van puistjes. Er zijn verschillende factoren die aan dit proces bijdragen:

 • Overmatige talgproductie - Uw talgklieren produceren een olieachtige substantie, talg genaamd, die de huid gesmeerd houdt. Wanneer er te veel talg wordt geproduceerd, kan de olie zich ophopen en de poriën verstoppen. Dit teveel aan talg komt vaak voor tijdens de puberteit.
 • Hormonen - Androgene hormonen zoals testosteron zetten de talgklieren aan om meer olie te produceren. Hormonale schommelingen tijdens de puberteit, menstruatiecycli en zwangerschap kunnen allemaal leiden tot puistjes.
 • Bacteriën - Er is een bacterie genaamd Cutibacterium acnes (C. acnes) die op ieders huid leeft. Wanneer poriën verstopt raken, kan deze zich snel vermenigvuldigen en ontstekingen veroorzaken.
 • Ophoping van dode huidcellen - De huid vervelt voortdurend dode cellen. Wanneer deze cellen samenklitten en samen met talg de poriën verstoppen, kunnen er puistjes ontstaan.
 • Genetica - Sommige mensen zijn gewoon vatbaarder voor acne vanwege hun genetica. Dit bepaalt hoe gevoelig uw talgklieren zijn voor androgene hormonen.

Samengevat wordt acne dus veroorzaakt door een combinatie van overtollige olie, hormonen, bacteriën, dode huidcellen en genetica. Kan acne met al deze factoren op magische wijze verdwijnen?

Gaat acne vanzelf over?

Het natuurlijke verloop van acne verschilt sterk per persoon. Hier volgen enkele algemene richtlijnen:

 • Acne in de puberteit - Acne die tijdens de puberteit ontstaat, verdwijnt vaak vanzelf tegen het einde van de tienerjaren of het begin van de twintiger jaren als de hormonen afvlakken. Voor sommigen kan het echter aanhouden of blijven opvlammen op volwassen leeftijd.
 • Acne bij volwassenen - Puistjes die voor het eerst op volwassen leeftijd verschijnen, zijn meestal hardnekkiger. Naarmate we ouder worden, produceert onze huid minder olie, maar andere factoren zoals hormonen en genetica blijven constant. Daarom heeft acne bij volwassenen meestal een of andere behandeling nodig.
 • Af en toe opkomende acne - Milde acne die slechts af en toe opflakkert, kan vanzelf verdwijnen. De uitbraken zijn waarschijnlijk het gevolg van tijdelijke hormonale veranderingen. Maar als ze vaak terugkomen, is behandeling nodig.
 • Ernstige acne - Matige tot ernstige acne die gekenmerkt wordt door pijnlijke cysten/noppen zal minder snel spontaan verdwijnen. De ontsteking en acnelittekens kunnen zonder medische zorg blijven bestaan.

Voor veel tieners is acne dus een voorbijgaande fase die verdwijnt als ze klaar zijn met de puberteit. Aanhoudende acne na de puberteit heeft echter vaak aandacht nodig. Af en toe een puistje kan vanzelf verdwijnen, maar regelmatige opflakkeringen meestal niet.

Hoe lang duurt het voordat acne verdwijnt?

Als uw acne spontaan verdwijnt, hoe lang duurt dat dan? Helaas is er geen vastomlijnde tijdlijn, omdat het van het individu afhangt. Maar hier zijn enkele algemene tijdsbestekken:

 • Milde tot matige tieneracne - Het kan 1-5 jaar duren voordat het volledig verdwenen is, omdat de hormonen stabiliseren.
 • Matige tot ernstige tieneracne - Het kan tot 10 jaar duren voordat de acne zonder behandeling verdwijnt. De ontsteking kan aanhouden.
 • Milde acne bij volwassenen - Duurt meestal 6 maanden tot enkele jaren als het niet behandeld wordt.
 • Matige tot ernstige acne bij volwassenen - Zal waarschijnlijk niet vanzelf verdwijnen en heeft meestal behandeling nodig.

Houd er rekening mee dat zelfs milde acne na verloop van tijd tot blijvende littekens kan leiden. Hoe dieper en ontstokener de puistjes, hoe langer PIE (post-inflammatoir erytheem) en PIH (post-inflammatoire hyperpigmentatie) zullen blijven na de genezing.

Dus hoewel wachten om acne te "ontgroeien" een optie is, kan het beter zijn om het te behandelen. Een succesvolle acnebehandeling kan blijvende lichamelijke en emotionele bijwerkingen voorkomen.

Behandelopties voor acne

Als uw acne na enkele maanden niet vanzelf beter wordt of regelmatig blijft opflakkeren, overweeg dan om naar een dermatoloog te gaan. Zij kunnen een op maat gemaakt behandelplan opstellen op basis van de ernst van uw acne en uw doelen.

Hier volgen enkele van de meest voorkomende medische en natuurlijke behandelingen voor acne:

Medicijnen

 • Topische retinoïden - crèmes zoals tretinoïne (Retin-A) die poriën ontstoppen en olie verminderen.
 • Antibiotica - Orale antibiotica of topische antibacteriële gels/crèmes. Ze bestrijden acnebacteriën.
 • Anti-androgenen - Rx-pillen zoals spironolacton die de olie-opwekkende androgenen blokkeren.
 • Isotretinoïne - Krachtig Rx vitamine A-derivaat voor ernstige acne met littekens.
 • Geboortebeperkingspillen - Helpen de hormoonspiegels te stabiliseren voor vrouwen met neiging tot acne.

Natuurlijke/OTC-remedies

 • Tea tree olie - Natuurlijk antibacterieel/ontstekingsremmend.
 • Azelaïnezuur - OTC-korrelzuur dat acnebacteriën doodt.
 • Salicylzuur - BHA reinigingsmiddelen/plekbehandelingen om poriën te ontstoppen.
 • Benzoylperoxide - OTC antibacteriële gel die puistjes vermindert.
 • Alpha-hydroxyzuren - Chemische exfolianten zoals glycolzuur of melkzuur.
 • Dieet-/leefstijlveranderingen - De zuivel-/suikerinname verlagen, sporten, hydrateren en stressmanagement.

Met professionele begeleiding kunnen de meeste mensen een acnebehandeling vinden die voor hen werkt. Verlies dus niet de hoop als uw acne niet vanzelf oplost - er zijn veel opties om voorgoed van uw puistjes af te komen.

Natuurlijke manieren om acne te laten verdwijnen

Hoewel acne meestal niet vanzelf verdwijnt, zijn er enkele natuurlijke zelfzorggewoonten die kunnen helpen om puistjes te verbeteren. Probeer deze tips eens:

1. Gebruik een milde gezichtswasgel.

Harde zepen en samentrekkende middelen strippen de huid, wat leidt tot irritatie en meer olieproductie. Gebruik een of twee keer per dag een milde reiniger. Zoek naar natuurlijke ingrediënten zoals groene thee, haver of aloë vera.

2. 2. Hydrateer dagelijks.

Veel mensen met acne vermijden vochtinbrengende crème uit angst voor verstopte poriën. Maar als u vochtinbrengende crème overslaat, kan uw huid ter compensatie meer olie produceren. Zoek naar olievrije, niet-comedogene formules.

3. Exfolieer regelmatig.

Zachtjes scrubben verwijdert dode huidcellen voordat ze de kans krijgen om de follikels te verstoppen. Probeer 2 tot 3 keer per week een scrub met AHA- of BHA-zuur.

4. Gebruik minder zuivel en suiker.

Studies tonen een verband aan tussen zuivel/suiker en acne. Het beperken van uw inname kan helpen bij het verminderen van puistjes.

5. Zorg voor stress.

Stresshormonen zoals cortisol wakkeren de olieproductie aan. Probeer ontspannende oefeningen zoals meditatie, yoga of dagboeken om uw stressniveau te kalmeren.

6. Slaap voldoende.

Als u uw schoonheidsslaapje niet neemt, verliezen de huidcellen hun hersteltijd. Streef naar 7-9 uur slaap per nacht.

Hoewel deze tips alleen acne waarschijnlijk niet zullen genezen, kunnen ze wel helpen om opflakkeringen onder controle te houden. Wees geduldig en consequent met natuurlijke remedies. Als de uitbarstingen na 2-3 maanden aanhouden, zoek dan professionele behandeling.

De afhaalmaaltijd: Moet u wachten tot de acne verdwijnt?

Gaat acne vanzelf over? De waarheid is dat het van de persoon afhangt. Hier zijn de belangrijkste punten:

 • Milde tieneracne verdwijnt vaak zonder behandeling aan het begin van de twintiger jaren, wanneer de hormonen afvlakken.
 • Acne bij volwassenen die na de adolescentie ontstaat, zal minder snel vanzelf verdwijnen omdat de hormonen constant blijven.
 • Af en toe kunnen kleine puistjes spontaan verdwijnen, maar bij terugkerende opflakkeringen is meestal een acnebehandeling nodig.
 • Ernstige, pijnlijke acne met knobbeltjes/cysten gaat zelden vanzelf over en leidt tot littekenvorming als het niet behandeld wordt.
 • Natuurlijke remedies zoals zachte reiniging en hydratatie kunnen de genezing van acne ondersteunen, maar zijn zelden een wondermiddel.
 • Ga voor matige tot ernstige acne naar een dermatoloog om de mogelijkheden voor medische behandeling te onderzoeken en blijvende littekens van acne te voorkomen.

Wachten tot acne vanzelf oplost is een optie, maar behandeling kan het proces versnellen zodat uw huid sneller en met minder complicaties schoon wordt. Verlies de hoop niet - met de huidige therapieën is een heldere, gezonde huid levenslang haalbaar!

Veelgestelde vragen over acne die vanzelf verdwijnt

Acne is een veel voorkomende huidaandoening waar veel tieners en volwassenen last van hebben. Vaak is de eerste vraag die mensen zich stellen - gaat mijn acne vanzelf over? Hier behandelen we enkele van de meest gestelde vragen over wachten tot acne spontaan verdwijnt versus behandeling zoeken.

Gaat acne vanzelf over?

Voor sommige mensen verdwijnt acne uiteindelijk vanzelf. Mensen met milde tieneracne zien hun puistjes vaak verdwijnen tegen de tijd dat ze begin 20 zijn, als de hormonen afvlakken. Acne bij volwassenen die na de adolescentie begint, zal echter minder snel verdwijnen zonder behandeling. Ernstige acne met cysten en knobbeltjes verdwijnt ook zelden vanzelf.

Hoe lang duurt het voordat acne op natuurlijke wijze verdwijnt?

Er is geen vaste tijdlijn omdat dit van het individu afhangt. Milde of matige tieneracne kan er zonder behandeling 1-5 jaar over doen om volledig te verdwijnen. Bij ernstigere tieneracne kan het 10 jaar of langer duren voordat het vanzelf verdwijnt. Acne bij volwassenen duurt vaak jaren als het niet behandeld wordt. Hoe dieper de acne, hoe langer erytheem of hyperpigmentatie na genezing blijft bestaan.

Welke factoren bepalen of acne vanzelf overgaat?

De belangrijkste factoren zijn de ernst van de acne, de leeftijd waarop het begint en het type acne. Milde tot matige ontstekingsacne die in de tienerjaren ontstaat, heeft de meeste kans om uiteindelijk vanzelf over te gaan. Acne bij volwassenen en ernstige cysteuze acne verdwijnen zelden zonder behandeling. Genetica speelt ook een rol bij het bepalen hoe gevoelig uw huid is voor hormonen.

Helpt anticonceptie acne te verminderen?

Anticonceptiepillen die oestrogeen en progesteron bevatten, kunnen helpen om de hormonen bij vrouwen te stabiliseren. Dit voorkomt de hormonale schommelingen die acne-uitbraken veroorzaken. Dus ja, anticonceptie kan acne effectief behandelen door een van de onderliggende oorzaken aan te pakken - hormonen.

Verdwijnt acne na de zwangerschap?

Acne die opflakkert tijdens de zwangerschap komt vaak voor als gevolg van overvloedige hormonen. Na de bevalling komen de hormonen weer in balans. Dus acne na de zwangerschap verdwijnt vaak vanzelf binnen een paar maanden, zolang de uitbraken mild tot matig waren. Ernstige acne kan littekens achterlaten.

Zal het vermijden van bepaalde voedingsmiddelen acne doen verdwijnen?

Dieet alleen kan acne voor de meeste mensen niet genezen. Onderzoek wijst echter op een verband tussen acne en voedingsmiddelen met een hoog glycemisch gehalte, zoals zuivelproducten en geraffineerde suikers. Het beperken van voedingsmiddelen die de bloedsuikerspiegel verhogen, kan helpen bij het verminderen van puistjes. Maar veranderingen in het dieet elimineren acne zelden helemaal.

Kunnen natuurlijke behandelingen acne laten verdwijnen?

Bepaalde natuurlijke ingrediënten zoals tea tree olie, azelaïnezuur, probiotica en zink kunnen helpen om acne onder controle te houden. Maar deze alleen zorgen er niet voor dat acne helemaal verdwijnt bij de meeste mensen met matige tot ernstige ontstekingsacne. Milde comedonale acne heeft een betere kans om met natuurlijke middelen te verdwijnen.

Wanneer moet u naar een dermatoloog voor acne?

Het is aan te raden om naar een dermatoloog te gaan als u pijnlijke, cysteuze acne hebt of als vrij verkrijgbare en natuurlijke behandelingen uw matige acne na 3 maanden niet hebben verbeterd. Een dermatoloog kan sterkere topische of orale medicatie voorschrijven om hardnekkige acne te verhelpen en blijvende littekens te helpen voorkomen.

Welke acnebehandelingen zijn er beschikbaar?

Veel voorkomende medische behandelingen zijn plaatselijke retinoïden, antibiotica, hormonale middelen, isotretinoïne, fotodynamische therapie en lasers. Natuurlijke opties zijn onder andere tea tree olie, salicylzuur, vitamine C, probiotica en andere plantaardige ingrediënten. De meeste mensen kunnen een effectieve acnebehandeling vinden door samen te werken met hun dermatoloog.

Hoewel het een optie is om te wachten tot de acne vanzelf verdwijnt, helpt behandeling het genezingsproces te versnellen en blijvende lichamelijke en emotionele bijwerkingen te voorkomen. Aarzel niet om een arts te raadplegen als uw acne binnen een paar maanden geen tekenen van verbetering vertoont. Er zijn veel therapieën die uw huid schoon kunnen krijgen!

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/