Wat zijn de 2 meest voorkomende vormen van acne?

Gepubliceerd:

Acne is een huidaandoening die optreedt wanneer haarzakjes verstopt raken met olie en dode huidcellen. Het veroorzaakt mee-eters, mee-eters, puistjes en bultjes die op het gezicht, de nek, de borst, de rug, de schouders en bovenarmen kunnen verschijnen. Acne komt veel voor en treft jaarlijks tot 50 miljoen Amerikanen. Maar niet alle acne is hetzelfde. Er zijn verschillende soorten acne die op verschillende leeftijden en plaatsen op het lichaam voorkomen. Hier zullen we de twee meest voorkomende vormen van acne bespreken.

Wat zijn de 2 meest voorkomende vormen van acne

De 2 belangrijkste vormen van acne

De twee meest voorkomende soorten acne zijn:

 • Niet-inflammatoire acne
 • Ontstekingsacne

Niet-inflammatoire acne manifesteert zich meestal als mee-eters en mee-eters. Dit soort puistjes vertoont geen roodheid of zwelling.

Inflammatoire acne ontstaat wanneer bacteriën, talg en dode huidcellen de poriën verstoppen en beginnen te ontsteken. Dit resulteert in papels, pustels, knobbels en cysten - wat rode, ontstoken laesies zijn.

Hieronder gaan we dieper in op deze twee hoofdcategorieën van acne en de specifieke soorten puistjes die hieronder vallen.

Niet-inflammatoire acne

Wat is niet-inflammatoire acne?

Niet-inflammatoire acne is de mildste vorm van acne. Het ontstaat wanneer een porie verstopt raakt met overtollig talg en dode huidcellen, waardoor een comedoon gevormd wordt. Niet-inflammatoire acne bestaat uit mee-eters en mee-eters. Deze soorten puistjes vertonen geen roodheid of zwelling.

Niet-inflammatoire acne komt vaker voor bij kinderen in de prepuberteit. Het komt ook vaak voor naarmate men ouder wordt en minder talg produceert. Laten we whiteheads en blackheads in meer detail bekijken:

Whiteheads

Whiteheads, ook wel gesloten comedonen genoemd, ontstaan wanneer dode huidcellen en talg de opening van een haarzakje verstoppen. Dit resulteert in een klein, vleeskleurig bultje. De bovenkant van een whitehead blijft gesloten, daarom blijft de inhoud van olie en vuil wit.

Whiteheads zijn een van de twee belangrijkste soorten niet-inflammatoire acne. Ze zijn meestal pijnloos, maar kunnen er lelijk uitzien. Met de juiste acnebehandeling kunnen whiteheads snel verdwijnen.

Mee-eters

Mee-eters, of open comedonen, ontstaan wanneer het verstopte haarzakje open blijft staan voor de lucht. De olie en vuildeeltjes worden aan zuurstof blootgesteld, waardoor ze zwart worden. Daarom verschijnen mee-eters als kleine zwarte puntjes op het huidoppervlak.

Net als mee-eters zijn mee-eters niet ontstekingsgevoelig en vertonen ze meestal geen roodheid of zwelling. Ze zijn lelijk maar over het algemeen pijnloos. Zonder recept verkrijgbare acne medicijnen kunnen helpen om overtollige olie te verwijderen en dode huidcellen te scrubben om mee-eters te verwijderen.

Laten we nu van versnelling wisselen en kijken naar ontstekingsacne...

Ontstekingsacne

Ontstekingsacne ziet er rood en gezwollen uit. Het ontstaat wanneer bacteriën, olie en dode huidcellen de poriën verstoppen en geïnfecteerd en geïrriteerd raken. Ontstekingsacne wordt als ernstiger beschouwd dan niet-inflammatoire acne. Er zijn vier hoofdtypen ontstekingsacne laesies:

 • Papels
 • Puisten
 • Nodules
 • Cysten

Bij inflammatoire acne is de kans op littekenvorming groter. Tijdige behandeling is belangrijk om puistjes te helpen genezen en littekens te voorkomen. Laten we de vier soorten ontstekingsacne eens nader bekijken:

Papels

Papels zijn kleine, rode, gevoelige bultjes die ontstaan wanneer de wanden van de poriën ontstoken raken. De ontsteking wordt veroorzaakt door bacteriën, olie en dode cellen die in de poriën vastzitten.

Papels geven aan dat de niet-inflammatoire laesie (whitehead of blackhead) geïnfecteerd is geraakt. Papels voelen meestal gevoelig of pijnlijk aan. Ze zijn klein en hebben een doorsnede van minder dan 2,5 cm.

Puisten

Puisten, of met pus gevulde puistjes, zijn rode bultjes met daarop witte of gele pus. De pus bestaat uit olie, bacteriën, dode huidcellen en witte bloedcellen. Puisten ontstaan wanneer de verstopte, geïnfecteerde porie dicht bij het huidoppervlak scheurt en de inhoud naar buiten komt.

Puisten worden vaak verward met papels. Maar pustels bevatten zichtbare pus aan het uiteinde, papels niet. Net als papels zijn pustels gevoelig en pijnlijk.

Nodules

Knobbels zijn grote, vaste, pijnlijke knobbels onder het huidoppervlak. In tegenstelling tot papels en pustels zitten noduli diep in de huid. Ze ontstaan wanneer verstopte poriën heel diep in de lederhuid scheuren en ontstekingen veroorzaken.

Knobbeltjes duiden op een ernstige infectie van de porie. De infectie veroorzaakt een ophoping van pus en bacteriën die zich verzamelen in een pijnlijke knobbel onder de huid. Knobbeltjes kunnen weken of maanden blijven bestaan.

Cysten

Cysteuze acne bestaat uit met vloeistof gevulde bultjes die ontstaan wanneer de oliekanaaltjes verstopt en geïnfecteerd raken. Cysten bevinden zich onder het huidoppervlak en kunnen aanvoelen als grote, pijnlijke knobbels.

Cysten zijn echter gevuld met pus en voelen vaak zachter aan. Wanneer cysten scheuren, komt de geïnfecteerde inhoud vrij in de huid in de buurt, wat littekens kan veroorzaken. Cysteuze acne komt meestal voor op de kin, kaaklijn, rug en borst.

Samengevat bestaat inflammatoire acne dus uit papels, pustels, knobbels en cysten. Dit zijn ernstigere, pijnlijke laesies in vergelijking met niet-ontstekingswitte haartjes en mee-eters. Een snelle dermatologische behandeling wordt aanbevolen voor inflammatoire acne om littekenvorming te voorkomen.

Acne Vulgaris - het meest voorkomende type in het algemeen

Acne vulgaris, de medische naam voor gewone acne, is de meest voorkomende vorm van acne. Het wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van zowel niet-inflammatoire (whiteheads, blackheads) als inflammatoire laesies (papels, pustels, nodules, cysten).

Deze vorm van acne begint meestal tijdens de puberteit, wanneer androgene hormonen de talgproductie stimuleren. Het verschijnt meestal op het gezicht, de rug, de borst en de schouders - gebieden met veel olieklieren. Acne vulgaris kan variëren van mild tot ernstig.

Belangrijkste opmerkingen

 • De twee hoofdcategorieën van acne zijn niet-inflammatoire en inflammatoire acne.
 • Niet-inflammatoire acne bestaat uit mee-eters en mee-eters. Deze soorten puistjes vertonen geen roodheid of zwelling.
 • Ontstekingsacne ziet er rood en gezwollen uit. Het omvat papels, pustels, knobbels en cysten.
 • Acne vulgaris, het meest voorkomende type, bevat een mix van niet-inflammatoire en inflammatoire laesies. Het begint vaak in de tienerjaren.
 • Een goede acnebehandeling kan helpen om zowel niet-inflammatoire als inflammatoire puistjes te behandelen. Voor ernstige ontstekingsacne wordt dermatologische zorg aanbevolen om littekenvorming te voorkomen.

De twee belangrijkste vormen van acne behandelen en voorkomen

Nu we de twee belangrijkste classificaties van acne hebben behandeld, bespreken we hoe u ze kunt behandelen en voorkomen. Een succesvolle aanpak van acne is afhankelijk van het gebruik van de juiste producten en leefgewoonten op basis van uw specifieke huidtype en puistjes. Hier zullen we enkele tips bespreken voor de verzorging van zowel niet-inflammatoire als inflammatoire acne.

Verzorging voor niet-ontstekings acne

Niet-inflammatoire acne bestaat uit mee-eters en mee-eters. Hier volgen enkele tips om deze milde, niet-rode puistjes op afstand te houden:

Gebruik vrij verkrijgbare acne-medicijnen. Zoek naar acne-producten die het volgende bevatten:

 • Salicylzuur - Verwijdert dode huidcellen en olie uit de poriën
 • Benzoylperoxide - Verwijdert acnebacteriën
 • Retinoïden - poriën ontstoppen en exfoliëren

Zachtjes scrubben. Gebruik zachte gezichtsscrubs en chemische scrubs zoals alfahydroxyzuren om dode huidcellen af te voeren. Exfolieer niet te veel, want dat kan acne verergeren.

Shampoo regelmatig. Was uw haar om de dag en na het zweten om te voorkomen dat haaroliën op uw gezicht terechtkomen.

Vermijd het aanraken van uw gezicht. Zo voorkomt u dat vuil en bacteriën van uw handen op uw gezicht terechtkomen en de acne verergeren.

Douche na het sporten. Spoel zweet direct na het sporten af om de poriën vrij te houden.

Make-up kwasten wassen. Maak penselen regelmatig schoon om te voorkomen dat er make-upresten, vuil en bacteriën achterblijven.

Verschoon uw kussensloop. Slaap 's nachts op een schoon kussensloop om te voorkomen dat er olie op uw gezicht terechtkomt.

Beheer stress. Een hoog stressniveau kan acne verergeren. Maak tijd voor ontspannende zelfzorg.

Eet evenwichtig. Concentreer u op hele voedingsmiddelen zoals fruit, groenten en ontstekingsremmende voedingsmiddelen zoals vette vis.

Ontstekingsacne behandelen

Voor ontstekingsacne zoals papels, pustels, knobbels en cysten kunnen acne-medicijnen op recept en professionele behandeling nodig zijn. Hier volgen enkele tips:

Ga naar een dermatoloog. Ga voor matige tot ernstige ontstekingsacne naar een erkende dermatoloog. Zij kunnen sterkere medicijnen voorschrijven of professionele behandelingen geven.

Neem antibiotica. Antibiotica zoals clindamycine en erytromycine bestrijden acnebacteriën om infecties en ontstekingen te verminderen. Ze worden meestal plaatselijk gebruikt of gecombineerd met andere medicijnen tegen acne.

Gebruik retinoïden. Retinoïden op recept, zoals tretinoïne, helpen poriën te ontstoppen, olie te verminderen en de huid te vernieuwen. Retinoïden helpen bij de behandeling van mee-eters, mee-eters, papels en puisten.

Overweeg isotretinoïne. Voor ernstige cysteuze acne kan isotretinoïne (Accutane) worden voorgeschreven. Deze krachtige orale retinoïde bestrijdt de olieproductie en behandelt hardnekkige knobbeltjes en cysten.

Cortison injecties krijgen. Pijnlijke knobbeltjes en cysten kunnen behandeld worden met corticosteroïde injecties om de zwelling en pijn snel te verminderen.

Probeer laser- of lichttherapie. Deze professionele behandelingen maken gebruik van lasers, blauw licht, rood licht of fotodynamische therapie om acnebacteriën te doden en ontstekingen te verminderen.

Vermijd pulken/knijpen. Aan puistjes pulken en knijpen kan de zwelling verergeren, littekens veroorzaken en bacteriën verspreiden. Blijf met uw handen van puistjes af.

Gebruik lokale antibiotica. Antibiotische gels op recept zoals clindamycine die tweemaal daags worden aangebracht, helpen de inflammatoire acnebacteriën onder controle te houden.

Neem orale antibiotica. Voor matige tot ernstige ontstekingsacne kunnen orale antibiotica gedurende 2-6 maanden worden voorgeschreven om de infectie onder controle te houden en uitbraken systemisch te verminderen.

Reinig de huid zachtjes. Gebruik tweemaal daags een niet-schurend, geurloos reinigingsmiddel. Vermijd scrubben of het gebruik van agressieve zepen die irritatie kunnen verergeren.

Preventie is de sleutel

Hoewel sommige acne onvermijdelijk kan zijn, afhankelijk van uw leeftijd en hormonen, zijn er preventieve stappen die u kunt nemen om overmatige puistjes te voorkomen. Hier zijn enkele tips:

 • Houd een consistente huidverzorgingsroutine aan met producten die afgestemd zijn op uw specifieke acnetype.
 • Vermijd overmatig aanraken, plukken en ploppen van puistjes.
 • Spoel de huid af na het zweten en gebruik indien nodig olie-absorberende producten.
 • Eet een gezond dieet met minder geraffineerde koolhydraten en suiker.
 • Beheer stressniveaus door lichaamsbeweging, meditatie, yoga, therapie, enz.
 • Vervang kussenslopen en maskers regelmatig.
 • Ga naar een dermatoloog bij de eerste tekenen van matige tot ernstige ontstekingsacne.

Wanneer moet u naar een dermatoloog?

U kunt een afspraak maken met een dermatoloog als u last krijgt van:

 • Ernstige inflammatoire acne (knobbeltjes, cysten)
 • Acne die niet verbetert met vrij verkrijgbare producten
 • Acne die donkere vlekken of littekens achterlaat
 • Diepe pijnlijke puistjes
 • Plotselinge acne bij volwassenen

Een dermatoloog kan uw huid onderzoeken, uw acnetype bepalen en een behandelplan op maat opstellen om uw puistjes met succes te verhelpen.

De onderste regel

Er zijn twee hoofdclassificaties van acne:

Niet-inflammatoir (mee-eters en mee-eters)

Inflammatoir (papels, pustels, knobbels en cysten)

Als u uw specifieke acnetype kent, kunt u de juiste behandeling kiezen. Milde, niet-inflammatoire acne reageert vaak goed op vrij verkrijgbare producten. Voor ernstigere ontstekingsacne zijn meestal voorgeschreven medicijnen of procedures nodig.

Een dermatoloog bezoeken is de beste oplossing voor matige tot ernstige acne die littekens veroorzaakt of niet verbetert met gewone drogisterijproducten. Met professionele begeleiding en consequent gebruik van de juiste acnebehandelingen voor uw huid, kunt u zowel niet-inflammatoire als inflammatoire acne met succes behandelen.

Veelgestelde vragen over de 2 meest voorkomende vormen van acne

Acne is een veelvoorkomende huidaandoening die miljoenen tieners en volwassenen treft. Niet alle acne is hetzelfde. Er zijn twee grote classificaties van acne: niet-inflammatoire en inflammatoire. Het is belangrijk om de verschillen tussen deze twee types te begrijpen om puistjes goed te kunnen behandelen en voorkomen. Hieronder beantwoorden we enkele veelgestelde vragen over de twee hoofdcategorieën van acne.

Niet-inflammatoire acne

Wat is niet-inflammatoire acne?

Niet-inflammatoire acne wordt gekenmerkt door mee-eters en mee-eters. Deze soorten puistjes vertonen geen roodheid of zwelling. Mee-eters zijn gesloten comedonen die onder de huid blijven zitten en er witachtig uitzien. Mee-eters zijn open comedonen die donker worden wanneer ze aan de lucht worden blootgesteld.

Wat veroorzaakt niet-inflammatoire acne?

Niet-inflammatoire acne ontstaat wanneer een porie verstopt raakt met overtollige olie, dode huidcellen en vuil. Dit vormt een plug die de follikel blokkeert. Niet-inflammatoire acne wordt meestal veroorzaakt door hormonale veranderingen, genetica, olieproductie, opbouw van huidcellen en bacteriegroei.

Wie krijgt niet-inflammatoire acne?

Niet-inflammatoire acne komt vaak voor bij adolescenten en jongere kinderen wanneer hormonen de olieproductie beginnen te stimuleren. Het komt ook vaak voor bij volwassenen op latere leeftijd wanneer de hormoonspiegels afnemen. Een teveel aan olie en dode huidcellen leidt tot verstopte poriën en mee-eters.

Hoe behandelt u niet-inflammatoire acne?

Milde, niet-inflammatoire acne reageert vaak goed op vrij verkrijgbare acne-medicijnen die ingrediënten bevatten zoals salicylzuur, benzoylperoxide en retinoïden. Zachtjes scrubben en olieabsorberende producten gebruiken kan ook helpen om verstopte poriën te voorkomen. Levensstijlfactoren zoals het beheersen van stressniveaus, gezond eten en het verwisselen van kussenslopen ondersteunen ook een heldere huid.

Hoe kunt u niet-inflammatoire acne voorkomen?

Om niet-inflammatoire acne te helpen voorkomen, moet u een consistente huidverzorgingsroutine volgen met producten die op uw huidtype zijn afgestemd. Scrub de huid zachtjes om dode huidcellen af te voeren en de poriën vrij te houden. Gebruik indien nodig olie-absorberende ingrediënten. Vermijd overmatig aanraken van het gezicht en was make-up regelmatig. Beheers stress, doe aan lichaamsbeweging en eet een evenwichtig, laag-glycemisch dieet.

Ontstekingsacne

Wat is inflammatoire acne?

Inflammatoire acne verschijnt als rode, gevoelige bultjes, waaronder papels, pustels, knobbels en cysten. Het ontstaat wanneer bacteriën, olie en dode cellen vast komen te zitten in verstopte poriën en leiden tot infectie en ontsteking. Ontstekingspuistjes kunnen pijnlijk zijn en tot littekens leiden als ze niet goed behandeld worden.

Wat veroorzaakt ontstekingsacne?

Inflammatoire acne ontstaat wanneer opgesloten oliën, dode huid en bacteriën in een verstopt follikel geïnfecteerd en opgezwollen raken. Dit leidt tot pijnlijke papels, pustels, knobbels en cysten. De belangrijkste oorzaken zijn hormonale veranderingen, overmatige olieproductie, ophoping van dode huidcellen, bacteriële groei en ontsteking.

Wie krijgt inflammatoire acne?

Ontstekingsacne komt meestal voor bij tieners en volwassenen die hormonale schommelingen ervaren. Het komt vaker voor tijdens de puberteit, menstruatie, zwangerschap en perimenopauze wanneer de hormonen in beweging zijn. Ontstekingsacne komt ook vaak voor bij volwassenen met een vette huid of bij mensen met chronische acne.

Hoe behandelt u ontstekingsacne?

Voor matige tot ernstige ontstekingsacne wordt een dermatoloog aanbevolen. Deze kan sterkere topische of orale medicijnen voorschrijven, zoals retinoïden, antibiotica of isotretinoïne. Professionele procedures zoals fotodynamische therapie, cortisone-injecties of laserbehandelingen kunnen gerechtvaardigd zijn voor diepe cysten en knobbels.

Hoe kunt u ontstekingsacne voorkomen?

Om ontstekingsacne te voorkomen, moet u een consistente huidverzorgingsroutine met acnebestrijdende ingrediënten aanhouden. Vermijd het plukken en ploppen van puistjes, wat de infectie verergert. Spoel na het zweten, verschoon kussenslopen regelmatig, beheers stress en vermijd voedingstriggers. Ga bij de eerste tekenen van cysteuze acne naar een dermatoloog voor professionele behandeling.

Wanneer moet u naar een dermatoloog?

 • U hebt pijnlijke, rode knobbels of grote cysten
 • Zonder recept verkrijgbare producten verbeteren uw acne niet
 • Uw acne laat donkere vlekken of littekens achter
 • U krijgt plotseling last van ernstige acne bij volwassenen
 • Uw acne tast uw gevoel van eigenwaarde aan

Een bezoek aan een dermatoloog kan helpen bij het diagnosticeren van uw acnetype en het opstellen van een behandelplan op maat. Een goede acnebehandeling voorkomt littekens en houdt de huid langdurig schoon.

Belangrijkste opmerkingen

 • Er zijn 2 hoofdtypen acne: niet-inflammatoire en inflammatoire acne.
 • Niet-inflammatoire acne bestaat uit mee-eters en mee-eters zonder roodheid
 • Ontstekingsacne verschijnt als rode, gevoelige papels, pustels, cysten en knobbeltjes
 • Lichte, niet-inflammatoire acne reageert vaak op receptvrije behandelingen
 • Voor matige tot ernstige ontstekingsacne moet u meestal naar een dermatoloog
 • Inzicht in uw acnetype leidt tot de juiste behandelingsaanpak voor een heldere huid

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/