Welk vitaminetekort veroorzaakt acne?

Gepubliceerd:

Acne is een van de meest voorkomende huidaandoeningen, waar 85% van de mensen tussen 12 en 24 jaar last van hebben. Hoewel acne het meest voorkomt bij tieners, kan het bij sommigen tot in de volwassenheid blijven bestaan. De kenmerkende puistjes en vlekken van acne worden door verschillende factoren veroorzaakt, waaronder hormonale schommelingen, genetica, stress en voeding. Eén voedingsfactor die sterk in verband wordt gebracht met acne is een vitaminetekort. Welk vitaminetekort veroorzaakt acne?

Welk vitaminetekort veroorzaakt acne?

Vitamine A-tekort kan bijdragen aan acne

Vitamine A is essentieel voor een gezonde groei en turnover van huidcellen. Bij een tekort aan vitamine A kunnen huidcellen gaan plakken en samenklonteren, waardoor follikels verstopt raken en er acneletsels ontstaan. Een vitamine A-tekort veroorzaakt ook een overproductie van keratine, een proteïne die haarzakjes kan verstoppen.

Verschillende onderzoeken hebben verbanden gevonden tussen lage vitamine A-niveaus en een verhoogde ernst van acne:

 • Uit een onderzoek bij 100 acne-patiënten bleek dat degenen met de ernstigste acne de meeste kans hadden op lage vitamine A-niveaus. Patiënten die vitamine A kregen, vertoonden een klinische verbetering van de acne.
 • Een ander onderzoek toonde aan dat een tekort aan vitamine A in de voeding in verband werd gebracht met verstopte follikels en een verhoogde talgproductie bij acnepatiënten.
 • Lage bloedspiegels van vitamine A hielden in een ander onderzoek verband met de aanwezigheid en ernst van acne bij jongvolwassenen.

Het bewijs toont dus duidelijk aan dat een vitamine A-tekort betrokken lijkt te zijn bij de ontwikkeling en ernst van acne. Zorgen voor voldoende vitamine A in de voeding kan helpen bij het voorkomen en behandelen van puistjes.

Hoe helpt Vitamine A Acne voorkomen?

Vitamine A ondersteunt verschillende functies die de huid helder en acne-vrij houden:

Bevordert normale celgroei en -omzet

Vitamine A helpt de celgroei en celvernieuwing in de buitenste laag van de huid (opperhuid) te reguleren. Dit voorkomt een opeenhoping van dode huidcellen die de poriën kunnen verstoppen. Het zorgt er ook voor dat beschadigde cellen normaal kunnen worden afgestoten.

Vermindert de talgproductie

Overmatige talgproductie (olie) door de talgklieren van de huid is één oorzaak van het ontstaan van acne. Vitamine A helpt de talgproductie onder controle te houden en voorkomt de vettigheid die de poriën verstopt.

Vermindert ontstekingen

Acne gaat gepaard met ontstekingen rond verstopte haarzakjes. Als antioxidant helpt vitamine A deze ontstekingsreactie te verminderen. De ontstekingsremmende eigenschappen kunnen de roodheid en zwelling van puistjes verminderen.

Reguleert keratine

Keratine is een structureel eiwit in de huid dat zich kan ophopen en haarzakjes kan blokkeren wanneer vitamine A laag is. Door keratine te reguleren, voorkomt vitamine A dat haarzakjes verstopt raken.

Door deze mechanismen ondersteunt een adequate vitamine A-inname een heldere, gezonde huid die bestand is tegen acne. Een tekort leidt tot veranderingen die puistjes bevorderen.

Wat zijn goede vitamine A-voedingsbronnen?

De beste manier om vitamine A binnen te krijgen is via uw voeding. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan voorgevormde vitamine A (retinol) zijn onder andere:

 • Runderlever
 • Visleveroliën
 • Eieren
 • Haring
 • Melk en zuivelproducten
 • Zalm
 • Rode palmolie

Bladgroenten, wortelen, zoete aardappelen en andere oranje/gele groenten leveren provitamine A in de vorm van bètacaroteen. Betacaroteen moet door het lichaam worden omgezet in retinol om te kunnen worden gebruikt.

Streef naar minstens 700 microgram (mcg) RAE (retinol activiteitsequivalenten) vitamine A per dag uit voeding om aan de behoeften te voldoen. Mensen met acne of andere huidaandoeningen kunnen een hogere inname nodig hebben voor therapeutisch voordeel.

Vitamine A-supplementen voor acnebehandeling

In sommige gevallen kunnen hooggedoseerde vitamine A-supplementen gebruikt worden als medische behandeling voor matige tot ernstige acne. Synthetische versies zoals retinol en retinoïnezuur werken zowel plaatselijk als oraal.

Vitamine A-supplementen mogen echter alleen onder medisch toezicht voor acne worden gebruikt vanwege het risico op toxiciteit bij hoge doses. Voedselbronnen zijn het beste voor het routinematig handhaven van een adequate vitamine A-status.

Andere vitaminen voor een gezonde huid & acne-preventie

Hoewel een tekort aan vitamine A het meest direct verband houdt met acne, ondersteunen andere vitamines de gezondheid van de huid en kunnen ze een rol spelen.

Vitamine E

Vitamine E is een krachtige antioxidant en beschermt huidcellen tegen oxidatieve schade door UV-licht, vervuiling en andere factoren. Het vermindert ook ontstekingen. Voedingsbronnen zijn noten, zaden, plantaardige oliën en volle granen.

Vitamine C

Vitamine C is nodig voor de collageenproductie en antioxidantbescherming in de huid. Citrusvruchten, bessen, paprika's en broccoli leveren deze essentiële voedingsstof.

Vitamine B3 (Niacine)

Onderzoeken tonen aan dat een hoge dosis niacine acne kan verbeteren en littekens op de huid kan verminderen door ontstekingen te verminderen. Doseringen boven de ADH moeten echter onder medisch toezicht staan.

Vitamine D

Deze vitamine reguleert de groei en omzet van epitheelcellen. Blootstelling aan zonlicht voorziet normaal gesproken in de behoefte aan vitamine D, maar een tekort komt vaak voor. Voedselbronnen zijn onder andere zeevruchten, eigeel en verrijkte zuivelproducten.

Hoewel veel voedingsstoffen van invloed zijn op de gezondheid van de huid, heeft vitamine A bij een tekort de grootste invloed op de ontwikkeling van acne. Als u zorgt voor voldoende inname uit natuurlijke voedingsbronnen, kunt u een heldere huid behouden die bestand is tegen puistjes. In sommige gevallen kunnen vitamine A-supplementen met een hoge dosis samen met andere behandelingen worden voorgeschreven om matige tot ernstige acne onder controle te houden. Maar natuurlijke voedselbronnen zijn het beste om aan de dagelijkse behoefte aan vitamine A te voldoen.

Veelgestelde vragen over vitaminetekort en acne

Hebt u nog vragen over hoe een vitaminetekort bijdraagt aan acne? Hier vindt u antwoorden op enkele veelgestelde vragen:

Kan een tekort aan vitamine D acne veroorzaken?

Hoewel een tekort aan vitamine D acne kan verergeren, is er in de meeste onderzoeken geen direct verband gevonden tussen vitamine D-niveaus en de ontwikkeling van acne. Vitamine A-tekort lijkt van alle vitamines het sterkste verband met acne te hebben.

Veroorzaakt een tekort aan zink acne?

Sommige onderzoeken suggereren dat zinksupplementen ernstige acne kunnen helpen behandelen. Het bewijs dat alleen een zinktekort aan acne kan worden gekoppeld, is echter zwak. Als een laag zinkgehalte te wijten is aan een slechte algemene voeding, kunnen meerdere tekorten bijdragen aan huidproblemen.

Kan een algemene multivitamine helpen bij acne?

Een uitgebalanceerde multivitamine kan helpen om eventuele tekorten aan voedingsstoffen in uw dieet op te vullen en voor een adequate inname te zorgen. Maar het is misschien niet genoeg om een specifiek tekort te corrigeren dat bijdraagt aan ernstige acne, waarvoor hogere therapeutische doses van een bepaalde vitamine nodig zijn.

Helpen vitamine C-supplementen om van acne af te komen?

Vitamine C ondersteunt de collageenproductie en beschermt de huid tegen oxidatieve schade, wat indirect kan helpen bij acne. Maar er is beperkt bewijs dat vitamine C-supplementen alleen puistjes genezen, vooral zonder andere tekorten zoals vitamine A aan te pakken.

Welke voedingstekorten veroorzaken cystische acne?

Ernstige vormen van acne zoals cystische acne worden vaak beïnvloed door hormonale factoren, maar vitaminetekorten kunnen ook een rol spelen. Met name lage vitamine A- en D-spiegels kunnen bijdragen aan cysteuze uitbraken. Het kan helpen om eventuele tekorten te verhelpen.

Een uitgebalanceerd en nutriëntenrijk dieet levert de huid de vitaminen die ze nodig heeft om helder en smetvrij te blijven. De belangrijkste tekorten waar u op moet letten zijn vitamine A, C, D, E en B3, die een optimale groei en turnover van huidcellen, talgproductie en ontstekingsniveaus ondersteunen. Van deze vitamines is een vitamine A-tekort het meest bewezen in verband met de ontwikkeling en ernst van acne.

Veelgestelde vragen over vitaminegebrek en acne

Wat is precies het verband tussen een tekort aan vitamine A en acne?

Vitamine A is essentieel voor het reguleren van de celgroei en celvernieuwing in de buitenste huidlaag (epidermis). Een tekort aan vitamine A leidt tot een opeenhoping van dode huidcellen die de poriën kunnen verstoppen en laesies kunnen veroorzaken. Het veroorzaakt ook een verhoogde productie van keratine, een structurele proteïne die haarzakjes kan verstoppen als er te veel van wordt geproduceerd. Een tekort aan vitamine A verstoort de talgproductie en de normale afscheiding van huidcellen, waardoor de ideale omgeving ontstaat waarin acneveroorzakende bacteriën goed gedijen.

Hoe vaak komt een tekort aan vitamine A voor?

Vitamine A-tekort is zeldzaam in ontwikkelde landen, maar komt vaker voor in ontwikkelingslanden waar ondervoeding veel voorkomt. Zelfs in ontwikkelde landen kan een licht tekort optreden als mensen niet genoeg vitamine A-rijk voedsel eten. Een tekort is waarschijnlijker bij restrictieve diëten met onvoldoende vet en dierlijk voedsel dat voorgevormde vitamine A bevat.

Wat zijn de beste voedselbronnen van vitamine A?

Voorgevormde vitamine A (retinol) komt voor in dierlijke voedingsmiddelen zoals runderlever, visleverolie, eieren, haring en zuivelproducten. Plantaardig voedsel zoals zoete aardappelen, wortelen, spinazie en andere bladgroenten leveren provitamine A carotenoïden zoals bètacaroteen. Deze moeten door het lichaam omgezet worden in retinol om gebruikt te kunnen worden.

Hoeveel vitamine A heb ik nodig voor een heldere huid?

De ADH voor vitamine A is 700mcg RAE (retinol activiteitsequivalenten) per dag voor vrouwen en 900mcg voor mannen. Mensen met acne of andere huidaandoeningen kunnen hogere hoeveelheden nodig hebben voor therapeutisch voordeel. Supplementen van meer dan 2.500 mcg per dag kunnen toxiciteit veroorzaken, dus inname boven de ADH moet onder medisch toezicht gebeuren.

Zal het nemen van vitamine A-supplementen acne doen verdwijnen?

Vitamine A-supplementen in hoge doses, zoals retinol of retinoïnezuur, kunnen samen met andere behandelingen worden voorgeschreven om matige tot ernstige acne onder controle te houden. Maar vitamine A-supplementen mogen alleen onder medisch toezicht worden gebruikt vanwege de risico's van toxiciteit bij hoge doses. Voor dagelijkse behoeften kunt u zich het beste richten op voedselbronnen van vitamine A.

Welke andere vitaminen helpen bij acne?

Hoewel een tekort aan vitamine A de sterkste link heeft, ondersteunen andere vitamines de gezondheid van de huid, zoals vitamine C, E, B3 en D. Vitamine C helpt bij de collageenproductie, vitamine E is een antioxidant, B3 vermindert ontstekingen en D reguleert de celgroei en -omzet. Een gevarieerd dieet met deze vitamines kan acne helpen voorkomen, maar zal ernstige gevallen waarschijnlijk niet behandelen zonder ook een onderliggend vitamine A-tekort te verhelpen.

Waarom worden vitamine A-rijke voedingsmiddelen aanbevolen in plaats van supplementen voor acne?

Onderzoek toont aan dat vitamine A uit natuurlijke voedingsbronnen voordelen biedt voor acne zonder de risico's van megadosesupplementen. Lever, visolie, zuivel en kleurrijke vruchten en groenten leveren vitamine A veilig samen met andere voedingsstoffen die synergetisch werken om een heldere huid te bevorderen. Hooggedoseerde synthetische vitamine A mag alleen kortdurend gebruikt worden onder medisch toezicht.

Wat moet ik eten om meer vitamine A binnen te krijgen voor een heldere huid?

Gebruik vooral runderlever, visolie, eieren, melk, yoghurt en kaas voor voorgevormde vitamine A. Eet veel zoete aardappelen, wortelen, spinazie, mango's, tomaten en ander kleurrijk fruit en groenten voor provitamine A carotenoïden. Neem ook gezonde vetten zoals olijfolie, noten en avocado om de opname van vitamine A te bevorderen. Een dieet dat rijk is aan hele voedingsmiddelen voedt de huid van binnenuit.

Kan een laag vitamine D ook bijdragen aan acne?

Mogelijk. Sommige onderzoeken wijzen erop dat een tekort aan vitamine D verband houdt met verhoogde ontstekingen en acne. Maar de invloed van D op acne lijkt zwakker dan die van vitamine A. Toch kan het behouden van voldoende vitamine D door blootstelling aan de zon, verrijkt voedsel en zeevruchten een heldere huid ondersteunen.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/