Kan uitdroging acne veroorzaken?

Gepubliceerd:

Voldoende water drinken is cruciaal voor een heldere, gezonde huid. Uitdroging kan acne symptomen verergeren. Dit is wat u moet weten over het verband tussen uitdroging en acne.

Als uw huid te weinig water heeft, kan dit tot verschillende problemen leiden. Een droge, schilferige huid is het meest voor de hand liggende neveneffect, maar uitdroging kan acne ook verergeren.

Dus kan uitdroging acne veroorzaken? Laten we het verband tussen hydratatie van de huid en acne eens nader bekijken.

Kan uitdroging acne veroorzaken

Hoe uitdroging uw huid beïnvloedt

Uw lichaam bestaat voor 70% uit water. Het is nodig voor praktisch elke lichaamsfunctie. Dat geldt ook voor het soepel en gezond houden van uw huid.

Als u niet genoeg vocht drinkt, veroorzaakt dit uitdroging. Milde uitdroging treedt op wanneer u slechts 1-2% van het watergehalte van uw lichaam verliest. Bij 5% waterverlies wordt uitdroging matig tot ernstig.

Uitdroging heeft op verschillende manieren invloed op de gezondheid van de huid:

 • Het vermindert de bloedstroom. Bloed vervoert zuurstof en voedingsstoffen naar de huidcellen. Uitdroging verlaagt het bloedvolume, waardoor minder bloed de huid bereikt.
 • Het veroorzaakt droogheid. Water geeft de huid elasticiteit. Zonder water wordt de huid droog, schilferig en geïrriteerd.
 • Het kan ontstekingen uitlokken. Sommige onderzoeken wijzen erop dat uitdroging de ontstekingsreacties in het lichaam verhoogt. Dit kan acne verergeren.
 • Het vertraagt de celvernieuwing. Een gehydrateerde huid regenereert zichzelf beter. Dode huidcellen vallen sneller uit. Als ze uitgedroogd zijn, hopen ze zich op en verstoppen ze de poriën.
 • Het verhoogt cortisol. Uitdroging is een stressfactor die cortisol verhoogt. Dit hormoon kan acne-uitbarstingen uitlokken.

In wezen creëert uitdroging een omgeving waarin acne eerder kan optreden. Maar veroorzaakt het ook direct de vorming van puistjes? Laten we dat eens onderzoeken.

Kan uitdroging acne direct bevorderen?

Talg en dode huidcellen verstoppen de poriën, waardoor de perfecte voedingsbodem voor puistjes ontstaat. Maar wat veroorzaakt in de eerste plaats een overmatige olieproductie en opbouw van huidcellen?

Onderzoek naar de rol van uitdroging is beperkt. Maar er zijn aanwijzingen dat het kan bijdragen aan acne:

 • Uit één onderzoek bleek dat een ernstig uitgedroogde huid meer acneletsels had. De deelnemers dronken dagelijks minder dan een liter water. Na zeven dagen stelden de onderzoekers een significant hoger aantal acneletsels vast. De huidolieproductie nam ook toe.
 • Uitdroging kan de microbiota van de huid veranderen. Het bacteriële milieu op een vochtarme huid is volgens één onderzoek gunstig voor Cutibacterium acnes, de bacterie die in verband wordt gebracht met acne.
 • Het lijkt bepaalde acne-gerelateerde hormonen te beïnvloeden. In een experiment hadden uitgedroogde vrouwen een hoger testosterongehalte. Dit androgene hormoon stimuleert de olieklieren en verergert puistjes.

Gebaseerd op vroeg onderzoek lijkt het waarschijnlijk dat uitdroging acne direct kan bevorderen door de vettigheid en bacteriële groei te verhogen. Maar er is veel meer onderzoek nodig om dit verband te bevestigen.

Op dit moment beschouwen deskundigen uitdroging als een indirecte oorzaak van acne. Het creëert een interne omgeving waarin puistjes waarschijnlijker zijn, maar het veroorzaakt misschien niet rechtstreeks puistjes.

Laten we vervolgens eens kijken naar een aantal duidelijke tekenen van een vochtarme huid die kunnen wijzen op een acneprobleem.

Tekenen dat uitdroging uw puistjes verergert

Hoe kunt u zien of ongewenste acne te maken heeft met te weinig water drinken? Hier zijn enkele veelvoorkomende tekenen:

1. Toegenomen vettigheid

Bij uitdroging heeft uw huid de neiging om te overcompenseren door een overmaat aan olie te produceren. Het resultaat? Een supervette, glimmende teint.

2. Vaker Breakouts

Als puistjes steeds weer de kop opsteken nadat u uw gezicht hebt gewassen, kan uitdroging de boosdoener zijn. Gebrek aan water droogt de huid uit en irriteert. Dit kan acne verergeren.

3. Acne rond de mond en kaaklijn

Puistjes steken vaak de kop op rond de mond en kaak als u uitgedroogd bent. Mensen hebben de neiging om deze plekken meer aan te raken, waardoor bacteriën zich verspreiden.

4. Jeukerig of strak gevoel

Een vochtarme huid voelt vaak trekkerig, jeukerig of oncomfortabel aan. Een te droge huid kan leiden tot meer dwangmatig aanraken van het gezicht. En dat zorgt ervoor dat er extra olie, vuil en ziektekiemen in de poriën komen.

5. Overmatige dorst en vermoeidheid

Als u zich constant uitgedroogd of futloos voelt, is dat een rode vlag dat u uitgedroogd bent. Let op deze signalen van dorst en vermoeidheid. Uw huid heeft meer hydratatie nodig.

6. Ernstigere acne reacties

Intense ontstekingsacne zoals pijnlijke cysten of knobbeltjes kunnen uitbreken wanneer u uitgedroogd bent. Gebrek aan vocht is een vorm van stress. Het kan de ontstekingsreactie van het lichaam verergeren.

7. Langzaam genezende vlekken

Acne zal waarschijnlijk littekens achterlaten of langer blijven hangen als uw huid niet genoeg vocht heeft om snel te genezen. Drink en voorzie uw huid van water om de vernieuwing te versnellen.

Wat is de juiste hoeveelheid water om te drinken voor een heldere huid?

Nu u weet dat uitdroging acne negatief kan beïnvloeden, hoeveel water moet u dan drinken? Dat hangt af van verschillende factoren zoals leeftijd, geslacht, activiteitenniveau en klimaat.

Maar in het algemeen moet u streven naar minstens 2-3 liter vocht per dag. Dat komt overeen met ongeveer acht glazen water van 8 glazen.

Let op de kleur van uw urine. Bleke of bijna heldere urine betekent dat u goed gehydrateerd bent. Donkergele urine is een teken dat u meer moet drinken, vooral water.

Dorst is niet altijd de beste maatstaf voor uw vochtbehoefte. Tegen de tijd dat u dorst hebt, bent u misschien al uitgedroogd. Concentreer u op het consequent drinken van water gedurende de dag.

Samen met voldoende waterinname helpt een gezond dieet vol waterrijk fruit en groenten om de huid van binnenuit te hydrateren. Voedingsmiddelen zoals komkommers, bessen, meloenen, sla en tomaten doen wonderen.

Kunt u niet genoeg gewoon water drinken? Voeg citroen, munt, komkommer of schijfjes fruit toe om smaak toe te voegen. Kruidenthee en kokoswater helpen ook om aan de vochtbehoefte te voldoen.

7 Tips om uw huid te hydrateren en acne te voorkomen

Meer water drinken is duidelijk de sleutel tot een mooie, heldere huid. Maar ook andere gewoonten dragen bij aan een optimale hydratatie:

1. Beperk uitdrogende dranken

Gebruik minder cafeïne en alcohol, die kunnen uitdrogen. Drink tussendoor veel water om het evenwicht te herstellen.

2. Eet meer hydraterende voedingsmiddelen

Fruit, groenten, soep op basis van bouillon, yoghurt en havermout hydrateren van binnenuit.

3. De barrièrefunctie behouden

Harde producten verwijderen de natuurlijke oliën. Gebruik zachte reinigingsmiddelen en hydrateer om de hydratatie in te sluiten.

4. Interne hydratatie stimuleren

Supplementen zoals hyaluronzuur, ceramiden en vitamine B7 biotine bevorderen het vasthouden van vocht.

5. Masker omhoog

Hydraterende maskers geven een golf van plaatselijke hydratatie aan de dorstige huid.

6. Vocht insluiten

Door toner en serums op een vochtige huid aan te brengen, wordt extra hydratatie in de bovenste lagen vastgehouden.

7. Geef milieuhydratatie een boost

Gebruik luchtbevochtigers en vermijd superhete douches die uitdrogen.

Met deze tips kunt u uw huid extra hydrateren voor een heldere, acnevrije huid. Overdrijf het alleen niet. Er bestaat zoiets als te veel water.

Kunt u te veel water drinken voor uw huid?

Is meer hydratatie altijd beter bij het verhelpen van acne? Niet noodzakelijkerwijs.

Het drinken van grote hoeveelheden water kan de elektrolytenbalans verstoren. Elektrolyten zoals natrium, calcium en kalium helpen bij het transport van water in het lichaam.

Te veel water en te weinig elektrolyten leidt tot een aandoening die hyponatriëmie wordt genoemd. Dit leidt tot een oververdunning van lichaamsvloeistoffen.

Bijwerkingen van hyponatriëmie zijn onder andere:

 • Vermoeidheid
 • Misselijkheid
 • Hoofdpijn
 • Spierzwakte, spasmen en krampen
 • Zwelling in handen en voeten
 • Verwarring

In zeldzame gevallen kan overmatige waterinname fataal zijn. Richt u dus op gematigde hydratatie, niet op overhydratie. Houd u aan de standaardaanbeveling van maximaal 2-3 liter per dag.

Drink alleen meer als u hevig zweet, ziek bent door braken of diarree, of in een heet klimaat woont. Let ook op de elektrolytenbalans.

Samenvatting

Kan uitdroging rechtstreeks acne veroorzaken? Het beperkte onderzoek suggereert dat het waarschijnlijk een secundaire rol speelt. Milde tot matige uitdroging creëert indirect de ideale voedingsbodem voor puistjes.

Uitdroging lijkt de olieproductie te verhogen, de celvernieuwing in de huid te vertragen, de pH-waarde te veranderen, ontstekingen te verergeren en stresshormonen te verhogen. Al deze factoren kunnen puistjes verergeren.

Hoewel meer water drinken op zich acne niet wonderbaarlijk zal genezen, ondersteunt optimale hydratatie een heldere huid. Streef naar ongeveer acht glazen vocht per dag. Beperk uitdrogende dranken zoals koffie en alcohol. En eet veel hydraterend fruit, groenten en gezonde vetten.

Met de juiste balans van waterinname en hydraterende gewoonten maakt u uw huid klaar voor een heldere, stralende gloed.

Veelgestelde vragen over uitdroging en acne

Wat veroorzaakt uitdroging?

Uitdroging treedt op wanneer het lichaam meer water verliest dan het binnenkrijgt. Oorzaken zijn onder andere zweten, braken, diarree, overmatig alcoholgebruik, medicijnen zoals diuretica, hoge temperaturen en te weinig vocht drinken.

Hoeveel water moet u drinken voor een heldere huid?

De meeste volwassenen moeten streven naar 2-3 liter totale vochtinname per dag. Drink wanneer u dorst hebt en haal vocht uit water, kruidenthee, fruit, groenten, bouillonsoepen en dergelijke. Beperk cafeïne en alcohol, want die kunnen uitdrogen.

Hebben bepaalde huidtypes extra hydratatie nodig?

Ja. Mensen met van nature droge huidtypes zoals de eczeemgevoelige huid hebben meer hydratatie nodig voor een heldere, gezonde huid. Een vette en acnegevoelige huid heeft ook goede hydratatie nodig om overmatige vettigheid te voorkomen.

Welke vitaminen helpen de huid hydrateren?

Vitamine C, B7 biotine, B3 niacinamide en E verbeteren de hydratatie van de huid. Vitamine C zorgt voor collageenproductie om een jeugdige huid te behouden. B-vitamines helpen de celgroei en huidvernieuwing. Vitamine E versterkt de beschermende barrière van de huid.

Hoe veroorzaakt uitdroging rimpels?

Gebrek aan vocht vermindert de elasticiteit en volheid omdat de huid aan demping verliest. Hierdoor kunnen fijne lijntjes en rimpels zich gemakkelijker vormen. Uitdroging belemmert ook de vorming van nieuw collageen dat rimpels voorkomt. Blijf gehydrateerd om de huid soepel te houden.

Kunnen elektrolyten uw huid helpen hydrateren?

Ja. Elektrolyten zoals kalium, magnesium en natrium helpen het lichaam om water efficiënt op te nemen en te verdelen. Het eten van voedsel dat rijk is aan elektrolyten of het innemen van supplementen helpt de hydratatie te optimaliseren.

Welke ingrediënten in huidverzorgingsproducten stimuleren hydratatie?

Hyaluronzuur, glycerine, ceramiden, squalaan, aloë vera en natrium PCA zijn uitstekende hydraterende ingrediënten om te zoeken in serums, nevels, vochtinbrengers en reinigers. Ze trekken vocht aan en sluiten het in.

Moet u uitdrogend voedsel vermijden als u probeert uw huid te hydrateren?

Het is prima om van nature uitdrogend voedsel zoals cafeïne, alcohol en bewerkte koolhydraten met mate te eten. Zorg er wel voor dat u voor en na het eten meer water inneemt als tegenwicht. Concentreer u op het eten van meer hydraterende voedingsmiddelen in het algemeen.

Hoe weet u of u uitgedroogd bent?

Tekenen van uitdroging zijn onder andere overmatige dorst, vermoeidheid, duizeligheid, onregelmatig plassen, donkere urine, droge mond, hoofdpijn, constipatie, slechte huidelasticiteit en een verhoogde hartslag. Let op deze signalen.

Heeft de temperatuur van water invloed op de hydratatie van de huid?

Water op kamertemperatuur of lauwwarm is het beste. IJskoud water vernauwt de bloedvaten, waardoor de bloedsomloop vermindert. En uit sommige onderzoeken blijkt dat warm water efficiënter wordt opgenomen. Vermijd extreem heet water dat de natuurlijke oliën verwijdert.

Kan te veel water drinken de huid beschadigen?

Als u gedurende langere perioden dagelijks meer dan 1 liter drinkt, kan dit leiden tot een verstoorde minerale balans die de gezondheid van de huid schaadt. Houd u aan de aanbevolen 64 ounces, en verhoog dit tijdelijk als u ziek bent of actief bent bij warm weer.

Hoe helpt hydratatie acnelittekens sneller te genezen?

Littekens hebben voldoende voeding en doorbloeding nodig om beschadigd weefsel te herstellen. Een goede hydratatie verbetert de bloedsomloop, levert voedingsstoffen, verwijdert afvalstoffen en versnelt de celvernieuwing voor een snellere vervaging van acnevlekken.

Kan stomen helpen om een acnegevoelige huid te hydrateren?

Ja. Gezichtsstomen opent de poriën en zorgt ervoor dat vochtinbrengende ingrediënten beter kunnen doordringen. Dep er zachtjes hydraterende serums of maskers op om de hydratatie te versterken. Vermijd overmatig stomen, dat droogt de huid uit.

Wat is de beste manier om ervoor te zorgen dat de huid 's nachts gehydrateerd is?

Breng voor het slapengaan olie of hydraterende nachtmaskers aan om vocht in te sluiten. Slaap in een koele, vochtige kamer. Vermijd niet-ademende stoffen die in contact komen met de huid. Supplementen zoals hyaluronzuur stimuleren ook hydratatie 's nachts.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/