Wat veroorzaakt acne op de kin?

Gepubliceerd:

Acne is een veel voorkomende huidaandoening die mensen van alle leeftijden treft. Het ontstaat wanneer haarzakjes verstopt raken met olie en dode huidcellen, waardoor er vaak puistjes, mee-eters, mee-eters en ontstoken rode vlekken ontstaan. Acne kan overal op het lichaam opduiken, maar het komt vaak voor op het gezicht, de rug, de borst en de schouders. Voor veel mensen is vooral de kin problematisch als het gaat om acne. Waardoor ontstaat acne specifiek op de kin? Er zijn verschillende mogelijke factoren.

Wat veroorzaakt acne op de kin?

Hormonale veranderingen

Hormonale schommelingen zijn een van de belangrijkste oorzaken van kinacne bij volwassenen. De kin en kaaklijn hebben een hoge concentratie olieklieren, waardoor ze vatbaar zijn voor puistjes.

Bij vrouwen kunnen de cyclische veranderingen in oestrogeen, progesteron en testosteron tijdens de menstruatiecyclus de olieproductie en ontstekingen stimuleren. Acne langs de kin en kaak verschijnt vaak vlak voor de menstruatie van een vrouw wanneer de hormoonspiegels verschuiven. Deze uitbarstingen worden soms "cyclische acne" genoemd.

De puberteit veroorzaakt pieken in androgenen zoals testosteron, wat leidt tot een verhoogde talgproductie en puistjes bij tieners. Acne op de kin en kaaklijn komt vaak voor tijdens de puberteit.

Hormonale veranderingen zoals de perimenopauze en de menopauze kunnen ook leiden tot acne bij vrouwen van middelbare leeftijd, omdat oestrogeen afneemt. Stress leidt tot een verhoogd cortisolgehalte, waardoor de olieproductie toeneemt en ontstekingen ontstaan. Tijdens stressvolle periodes kunnen kinpuistjes ontstaan.

Familiegeschiedenis

Komt acne in uw familie voor? Genetica speelt een rol in hoe gevoelig uw huid is voor puistjes. Als een of beide ouders last hadden van ernstige acne, hebt u een grotere kans om er ook mee te kampen. Uw genetica bepaalt hoe snel uw huidcellen loslaten, de hoeveelheid talg die uw talgklieren produceren en de ontstekingsreactie van uw huid. Met de verkeerde genetica kan de kinstreek gevoelig zijn voor terugkerende acne.

Druk of wrijving

Veelvoorkomende bronnen van wrijving die kunnen leiden tot chinepijn zijn onder andere:

 • Uw kin op uw handen laten rusten
 • Telefoneren
 • Het bespelen van muziekinstrumenten zoals viool of fluit
 • Helmen of hoeden dragen
 • Met uw gezicht naar beneden op uw kussen slapen

De druk en het wrijven in deze situaties kunnen de haarzakjes op de kin irriteren en puistjes veroorzaken. Zorg ervoor dat u uw telefoon schoon houdt en vermijd het aanraken van uw kin als deze gevoelig is voor acne. Let op voor activiteiten die wrijving veroorzaken in de buurt van de kin.

Harde huidverzorgingsproducten

Het gebruik van huidverzorgingsproducten met alcohol, geurstoffen en andere agressieve ingrediënten kan de huidbarrière verstoren en irritatie veroorzaken. Dit leidt tot ontstekingen die acne-uitbraken langs de kin en kaaklijn kunnen veroorzaken. Overmatig wassen en scrubben veroorzaakt ook irritatie.

Wees voorzichtig met uw huid en vermijd samentrekkende toners, schurende scrubs en producten die alcohol bevatten. Ga over op een eenvoudige huidverzorgingsroutine met ingrediënten die de huid kalmeren en verzachten, zoals groene thee, aloë vera, hyaluronzuur en niacinamide. Verwijder make-up altijd volledig voordat u naar bed gaat.

Maskerdragen en overdracht

Het langdurig dragen van gezichtsmaskers kan om verschillende redenen leiden tot puistjes op de kin en kaaklijn:

 • Warmte, vocht en olie bij de kin vasthouden
 • Wrijving veroorzaken langs de kin en kaak
 • Acneveroorzakende bacteriën van het mond-neusgebied overbrengen naar een masker, dat vervolgens tegen het onderste deel van het gezicht wordt gehouden

Om "maskne" te helpen voorkomen, moet u herbruikbare stoffen maskers regelmatig grondig wassen. Kies voor maskers van ademende materialen zoals katoen. Vermijd het dragen van make-up onder maskers. Reinig uw huid na het dragen van een masker en gebruik acnebestrijdende ingrediënten zoals benzoylperoxide, salicylzuur of retinol.

Medicijnen

Bepaalde medicijnen zoals corticosteroïden, testosteron, lithium en anti-epileptica kunnen hormonale schommelingen veroorzaken die als bijwerkingen acne op de kin en kaaklijn hebben. Ook anticonceptiepillen die progestine bevatten, kunnen puistjes veroorzaken. Praat met uw arts als u acne krijgt nadat u met een nieuw medicijn bent begonnen. Misschien is er een alternatieve optie.

Slechte spijsvertering

Darmgezondheid en huidgezondheid zijn nauw met elkaar verbonden. Wanneer het evenwicht van de bacteriën in uw spijsverteringsstelsel verstoord raakt, kan dit zich uiten in ontstekingen in het hele lichaam - inclusief acne-uitbarstingen langs de kin en kaaklijn. Er is ook aangetoond dat stress een negatieve invloed heeft op de spijsvertering.

Het eten van gefermenteerde voedingsmiddelen zoals yoghurt, kimchi en kefir kan helpen om uw darmen met gezonde probiotica te vullen en ontstekingen te verminderen. Een dagelijks probioticasupplement kan ook nuttig zijn. Beperk suikerhoudende voedingsmiddelen die de bloedsuikerspiegel doen stijgen en vermijd kunstmatige ingrediënten. Blijf gehydrateerd met veel water gedurende de dag.

Zuivel Consumptie

Sommige onderzoeken suggereren dat het drinken van melk van koeien die met hormonen behandeld zijn, acne kan uitlokken. De hormonen in melkproducten kunnen de olieproductie en ontstekingen aanwakkeren. Als u vermoedt dat zuivel bijdraagt aan uw kinpuistjes, experimenteer dan door een paar weken te minderen met melk, kaas, yoghurt en andere zuivelproducten om te zien of uw huid verbetert. Kies voor zuivelvrije melkalternatieven zoals amandel- of havermelk.

Voedingsmiddelen met een hoog glycemisch gehalte

Studies tonen een verband aan tussen het eten van hoog glycemische voedingsmiddelen zoals bewerkte granen, wit brood, ontbijtgranen, crackers, suikerhoudende voedingsmiddelen en kin-acne. Deze geraffineerde koolhydraten veroorzaken een piek in de bloedsuikerspiegel en insuline, waardoor ontstekingen en de olieproductie kunnen toenemen. Het vermijden van voedsel met een hoog glycemisch gehalte en het focussen op volwaardige voeding zoals fruit, groenten, noten, zaden en eiwitten kan helpen bij het verhelpen van acne op de kin.

Roken

De giftige stoffen in sigarettenrook vernauwen de bloedvaten, beroven de huid van zuurstof en veroorzaken ontstekingen. Het is aangetoond dat roken de ernst van acne verergert. Door te roken komen uw handen en besmette sigaretten ook in de buurt van uw kin, waardoor acneveroorzakende bacteriën overgedragen kunnen worden. Overweeg om te stoppen met roken om tal van aspecten van uw gezondheid te verbeteren, waaronder mogelijke chinepijn.

Uitwerken

Zweten tijdens het sporten veroorzaakt niet direct acne, maar het dragen van strakke lycra's en sportbeha's, het niet douchen na het sporten en het aanraken van bezwete huid kunnen allemaal bacteriën overbrengen naar de kinstreek. Zorg ervoor dat u uw trainingskleding onmiddellijk uittrekt, was uw gezicht en lichaam na het sporten met een mild reinigingsmiddel en trek een losse, ademende stof aan. Uw gezicht schoon houden tijdens het sporten helpt acne voorkomen.

Vitaminetekorten

Een tekort aan belangrijke voedingsstoffen kan een nadelige invloed hebben op hormonen, ontstekingsniveaus en de algehele gezondheid van de huid. Vitamine C, zink, vitamine D en vitamine A tekorten zijn allemaal in verband gebracht met acne. Laat uw waarden testen en praat met een dermatoloog over supplementen die acne kunnen helpen bestrijden en een helderdere huid kunnen bevorderen. Een gezonde, evenwichtige voeding levert veel van de vitaminen en mineralen die uw huid nodig heeft.

Uitdroging

Als u niet genoeg water drinkt, leidt dit tot uitdroging en een doffe huid die vatbaar is voor puistjes. Een goede hydratatie houdt de huid in balans en houdt ontstekingen, olieproductie en acneveroorzakende bacteriën onder controle. Drink dagelijks minstens 8 glazen water en meer na het sporten of buiten zijn. Vermijd vochtafdrijvende middelen zoals cafeïne en alcohol die uitdroging kunnen veroorzaken. Het toevoegen van citroen, munt of komkommer zorgt voor smaak en extra hydratatievoordelen.

Overproductie van gist

Een overgroei van een gist genaamd Malassezia kan schimmelacne veroorzaken, die eruitziet als kleine witte puntjes die zich concentreren langs de kin, kaaklijn en mond. Deze gist gedijt goed op oliën, dus mensen met een erg vette huid hebben er vaak het meeste last van. Schimmelacne wordt behandeld door het gistgehalte te verlagen met schimmelwerende ingrediënten zoals seleniumsulfide, tea tree olie en zinkpyrithion. Ga naar een dermatoloog om de diagnose schimmelacne te stellen.

Stress en angst

Wanneer u zich gestrest of angstig voelt, verhoogt uw lichaam de productie van cortisol en andere hormonen die de olieproductie en ontstekingen verhogen. Uitbraken in de kin kunnen wijzen op een hoog stressniveau. Ontwikkel een dagelijkse ontspanningsoefening zoals meditatie, yoga, diep ademhalen of dagboeken bijhouden om stress en angst te kalmeren. Zorg voor voldoende slaap, zodat de huid de hormonen weer in balans kan brengen. Adaptogene kruiden zoals ashwagandha en ginseng helpen tegen stress.

Tips voor kinacne

Hoewel het frustrerend is, kan acne op de kin en kaaklijn vaak verholpen worden door de triggers te identificeren en te vermijden die in uw unieke geval voor breakouts zorgen. Hormonale schommelingen, familiegeschiedenis, irriterende stoffen, levensstijlfactoren en stress kunnen allemaal een rol spelen. Ga naar een dermatoloog of estheticus als u hulp nodig hebt om de oorzaak van uw kinacne te achterhalen. Een constant zuivere huid geeft meer zelfvertrouwen.

Veelgestelde vragen over kinacne

Acne rond de kin is een veel voorkomende klacht. Hier vindt u antwoorden op een aantal veelgestelde vragen over wat puistjes op de kin veroorzaakt en hoe u ze kunt voorkomen.

Wat zijn de belangrijkste oorzaken van kinacne?

Enkele van de meest voorkomende redenen voor chinepijn zijn:

 • Hormonale schommelingen tijdens de puberteit, menstruatiecycli, perimenopauze, menopauze, enz.
 • Genetica - als uw ouders ernstige acne hadden, is de kans groter dat u er ook last van heeft
 • Wrijving door uw kin op uw handen te laten rusten of instrumenten te bespelen
 • Ruwe huidverzorgingsproducten die de huidbarrière verstoren
 • Het langdurig dragen van gezichtsmaskers
 • Bijwerkingen van bepaalde medicijnen
 • Slechte spijsvertering en darmgezondheid
 • Voedselovergevoeligheden zoals zuivel of voedsel met een hoge glycemische waarde
 • Sigaretten roken
 • Sporten zonder u daarna te wassen
 • Vitamine tekorten
 • Uitdroging
 • Stress en angst
 • Overgroei van gist op de huid (schimmelacne)

Waarom leiden hormonale veranderingen vaak tot acne op de kin en kaaklijn?

De kin en kaak bevatten meer olieklieren dan andere delen van het gezicht. Wanneer er hormoonschommelingen optreden tijdens de puberteit, menstruatiecycli, menopauze, enz. kunnen de androgenen de olieklieren overstimuleren, waardoor de talgproductie toeneemt. Dit leidt tot verstopte poriën en acne in het onderste deel van het gezicht.

Veranderingen in oestrogeen, progesteron en testosteron hebben allemaal invloed op de prevalentie van acne. De verschuivingen in hormonen vlak voor de menstruatie van een vrouw zijn een veelvoorkomende boosdoener voor kinacne.

Veroorzaakt het dragen van gezichtsmaskers echt kinpuistjes?

Ja, maskers kunnen leiden tot puistjes door:

 • Houdt warmte, vochtigheid, zweet en olie tegen de kin
 • Wrijving veroorzaken langs de kin en kaaklijn
 • Bacteriën van de mond en neus overbrengen naar het maskeroppervlak, dat vervolgens tegen het onderste deel van het gezicht wordt gehouden

Om "maskne" te helpen voorkomen, moet u ademende maskermaterialen zoals katoen gebruiken, regelmatig van masker wisselen, geen make-up onder het masker dragen en uw gezicht wassen na het dragen van een masker.

Hoe leidt stress tot kinacne?

Wanneer het lichaam onder stress staat, geeft het hormonen zoals cortisol af die de olieproductie en ontstekingen aanwakkeren. Dit kan puistjes langs de kin en kaaklijn veroorzaken. Stress heeft ook een negatieve invloed op de spijsvertering, immuniteit en algehele gezondheid van de huid. Het kan helpen om stress te verminderen door middel van yoga, meditatie, dagboeken bijhouden, adaptogene kruiden en voldoende slaap.

Als zuivel acne veroorzaakt, waarom komt het dan vooral op de kin voor?

Onderzoek heeft melkproducten in verband gebracht met acne vanwege de hormonen en bioactieve moleculen die ze bevatten. Het is niet helemaal duidelijk hoe zuivelproducten acne kunnen veroorzaken, maar de kin is er gevoelig voor vanwege de overvloed aan olieklieren. Veel mensen die last hebben van acne op de kin melden dat ze opknappen door zuivelproducten uit hun dieet te schrappen.

Hoe kan een verandering in mijn dieet helpen om kinacne te voorkomen?

Diëten met veel geraffineerde koolhydraten en suiker veroorzaken pieken in de bloedsuikerspiegel die de olieproductie en ontstekingen kunnen stimuleren. Het eten van hele, onbewerkte voedingsmiddelen verbetert de darmgezondheid en levert essentiële vitamines voor evenwichtige hormonen en een heldere huid.

Specifieke voedingstips voor een heldere huid zijn onder andere:

 • Drink veel water
 • Eet probiotisch voedsel zoals yoghurt, kimchi en kombucha
 • Vullen met antioxidantrijke groenten en fruit
 • Vermijd suikerhoudende voedingsmiddelen en geraffineerde koolhydraten
 • Overweeg zuivel te verwijderen als u overgevoeligheid vermoedt

Welke ingrediënten helpen om van kinacne af te komen?

Effectieve vrij verkrijgbare acnebestrijdende ingrediënten zijn onder andere:

 • Benzoylperoxide: doodt acnebacteriën
 • Salicylzuur: exfolieert en ontstopt de poriën
 • Zwavel: droogt puistjes uit en vermindert olie
 • Niacinamide: vermindert ontstekingen en talgproductie
 • Retinol: verhoogt de celvernieuwing in de huid

Het gebruik van zachte huidverzorgingsproducten voor de acnegevoelige huid kan toekomstige puistjes op de kin helpen voorkomen.

Wanneer moet ik naar een dermatoloog voor acne op de kin en kaaklijn?

Maak een afspraak met een dermatoloog als u last hebt van ernstige, pijnlijke acne waar de vrij verkrijgbare middelen niet tegen helpen. Een dermatoloog kan de precieze oorzaak vaststellen en u topische of orale medicijnen op recept voorschrijven. Eerder professionele behandeling zoeken leidt tot een betere genezing van acne en voorkomt littekenvorming.

Welke procedures kunnen kinacne behandelen?

Procedures en behandelingen die dermatologen kunnen gebruiken om acne op de kin te verhelderen, zijn onder andere:

 • Chemische peelings op receptsterkte
 • Corticosteroïde injecties
 • Lichttherapieën zoals LED
 • Laser-wederopstanding
 • Hydrafacial
 • Extracties
 • Fotodynamische therapie
 • Orale geneesmiddelen op recept zoals spironolacton of isotretinoïne

De combinatie van professionele behandelingen met thuisbehandelingsproducten maximaliseert de resultaten van acneverwijdering. Een juiste diagnose van uw acnetype is de sleutel tot een succesvolle behandeling.

Kan ik toekomstige puistjes op mijn kin voorkomen?

U kunt kinacne helpen voorkomen door:

 • Twee keer per dag uw gezicht wassen met een zachte reiniger
 • Olievrije, niet-comedogene huidproducten gebruiken
 • 2 tot 3 keer per week scrubben om poriën te ontstoppen
 • Vermijden om aan puistjes te pulken
 • Stress beheersen door ontspannende activiteiten
 • Gehydrateerd blijven en evenwichtig eten
 • Regelmatig kussenslopen verwisselen
 • Een dermatoloog bezoeken om de gezondheid van uw huid te verbeteren

Hoewel u niet altijd controle hebt over kin-acne triggers zoals hormonen, helpt een consistente huidverzorgingsroutine om puistjes onder controle te houden.

Conclusie

Puistjes op de kin kunnen door verschillende factoren veroorzaakt worden, zoals hormonen, familiegeschiedenis, wrijving, gezichtsmaskers, roken, gezondheidsproblemen met de darmen, vitaminetekorten, gistovergroeiing en stress. Ga naar een gediplomeerd dermatoloog als OTC-middelen niet helpen om uw acne op de kin te verhelpen. Behandelingen op recept, procedures in de praktijk en veranderingen in levensstijl/diëten kunnen uw kinacne voorgoed onder controle krijgen.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/