Waarom krijg ik plotseling last van acne?

Gepubliceerd:

Als u zich afvraagt waarom ik ineens last krijg van acne, dan bent u niet de enige. Veel mensen hebben last van plotselinge acne-uitbraken op volwassen leeftijd, terwijl ze dachten dat hun puisterige tienerjaren ver achter hen lagen.

Acne kan frustrerend en pijnlijk zijn en u een zelfbewust gevoel geven. Als u de veelvoorkomende oorzaken van acne bij volwassenen begrijpt, kunt u vaststellen wat de oorzaak is van uw puistjes, zodat u weer een heldere huid krijgt.

Waarom krijg ik plotseling last van acne?

Wat veroorzaakt plotselinge acne bij volwassenen?

Er zijn een paar belangrijke boosdoeners die plotselinge acne-uitbraken kunnen veroorzaken, zelfs als u al jaren geen last meer hebt van puistjes.

Hormonen

Hormonen zijn een van de meest voorkomende oorzaken van acne. Hormonale schommelingen in verband met stress, voeding, medicijnen of ingrijpende gebeurtenissen in het leven kunnen leiden tot een verhoogde olieproductie, verstopte poriën, bacteriegroei en ontstekingen - het perfecte recept voor puistjes.

Vrouwen zijn vooral gevoelig voor hormonale acne-uitbraken die verband houden met hun menstruatiecyclus, zwangerschap en menopauze. Maar ook bij mannen schommelen de hormonen en kunnen ze tot puistjes leiden.

Stress

Hoge stressniveaus zorgen ervoor dat uw lichaam een overmaat aan cortisol en andere hormonen produceert die de olieklieren in uw huid overstimuleren om meer talg te produceren. Deze overtollige olie verstopt de poriën en laat de p. acnes-bacterie gedijen, waardoor ontstekingspuistjes ontstaan.

Medicijnen

Bepaalde medicijnen zijn berucht om het veroorzaken van acne als bijwerking. Enkele medicijnen die puistjes kunnen veroorzaken zijn:

 • Corticosteroïden
 • Testosteron of anabole steroïden
 • Lithium
 • Anticonvulsiva
 • Barbituraten
 • Isoniazid

Praat met uw arts als u denkt dat een nieuw medicijn acne veroorzaakt. Overstappen op een alternatief kan uw huid verhelderen.

Dieet

Uw voeding heeft invloed op uw hormoonhuishouding, ontstekingsniveaus en algehele gezondheid. Het eten van veel geraffineerde koolhydraten, suiker en ongezonde vetten kan de bloedsuikerspiegel en insuline doen stijgen. Dit kan de olieklieren overmatig activeren en tot puistjes leiden.

Niet genoeg water drinken of niet genoeg vezels eten vertraagt ook de stoelgang. Gifstoffen stapelen zich op en kunnen via de huid vrijkomen als acne.

Stoppen met anticonceptiepillen

Veel vrouwen nemen anticonceptiepillen om hun hormonen te reguleren en acne onder controle te houden. Stoppen met de pil veroorzaakt hormoonschommelingen die weer tot acne leiden.

Het kan enkele maanden duren voordat het lichaam zich heeft aangepast en de acne weer opklaart na het stoppen met anticonceptiepillen.

Irritatie van het product

Als u te veel nieuwe huidverzorgingsproducten tegelijk gebruikt of één comedogeen (poriën verstoppend) product gebruikt, kunnen uw poriën plotseling verstopt raken en een puistje veroorzaken.

Ruwe acneproducten die alcohol, geurstoffen of sterke zuren bevatten, kunnen de huid ook irriteren en ontsteken. Stop met het gebruik van verdachte producten.

Make-up niet verwijderen

Als u uw make-up aan het einde van de dag niet goed verwijdert, blijven olie, vuil, dode huidcellen en bacteriën 's nachts in de poriën zitten. Dit leidt tot mee-eters, mee-eters en inflammatoire acneletsels.

Verwijder make-up altijd voordat u naar bed gaat met een micellair water of olie cleanser om verstopte poriën te voorkomen.

Leeftijd

Naarmate we ouder worden, vertraagt de celvernieuwing. Dode huidcellen en talg stapelen zich sneller op in de poriën dan het lichaam ze afscheidt. Onder deze ophoping van vuil ontstaan mee-eters en puistjes.

Het gebruik van retinol versnelt de celvernieuwing om deze cumulatieve opbouw van poriënverstoppers naarmate u ouder wordt te voorkomen.

Genetica

Sommige mensen zijn gewoon genetisch vatbaar voor acne met overactieve talgklieren. Door erfelijke factoren kunt u een late start van acne krijgen, zelfs na jaren van een gave huid.

Hoog glycemisch dieet

Het eten van veel geraffineerde koolhydraten met een hoge glycemische index zorgt ervoor dat uw bloedsuikerspiegel en insulinespiegel piekt. Dit kan leiden tot een verhoogde olieproductie en puistjes.

Volwaardige voedingsmiddelen met een laag glycemisch gehalte zorgen voor een langzamere, stabielere afgifte van energie zonder de bloedsuikerpieken die acne veroorzaken.

Roken

Roken van tabak vernauwt de bloedvaten, waardoor uw huid van zuurstof wordt beroofd. Gifstoffen in sigarettenrook beschadigen ook het collageen. Dit leidt tot mee-eters, puistjes en vroegtijdige veroudering.

Oliën, zweet en bacteriën

Vette huidtypes zijn gevoelig voor acne omdat overtollig talg samen met dode huidcellen de poriën verstopt.

Zweten terwijl u niet-ademende stoffen draagt of niet doucht na het sporten houdt zweet, oliën en bacteriën tegen de huid, wat leidt tot lichaamsuitslag op de rug, borst en schouders.

Zonnebrandcrème

Sommige chemische ingrediënten van zonnebrandcrèmes, zoals oxybenzone, kunnen de poriën verstoppen en acne veroorzaken bij een huid met neiging tot acne. Stap over op een mineraal zonnescherm met zinkoxide of titaniumdioxide.

Gezichtsmaskers

Het herhaaldelijk dragen van dikke, occlusieve gezichtsmaskers veroorzaakt "maskne" uitbraken doordat oliën, bacteriën en zweet langdurig tegen de huid worden gehouden.

Hoe plotselinge acneuitbarstingen te behandelen

Als u zich afvraagt waarom ik ineens last krijg van acne, maak u dan geen zorgen - met de juiste huidverzorgingsroutine en remedies kunt u uw acne snel onder controle krijgen. Hier zijn tips.

Regelmatig reinigen

Door uw gezicht minstens twee keer per dag te wassen verwijdert u overtollige olie, make-up, dode huidcellen en bacteriën die de poriën verstoppen. Gebruik een sulfaatvrije reiniger die geschikt is voor uw huidtype.

Exfoliëren

2 tot 3 keer per week zachtjes scrubben verwijdert de "lijm" tussen dode huidcellen om verstopping van de poriën te voorkomen. Probeer een BHA- of AHA-exfoliant.

Retinoïden gebruiken

Retinoïden zoals voorgeschreven Retin-A of vrij verkrijgbare retinol verhogen de celvernieuwing in de huid om ophoping van dode cellen in de poriën te voorkomen. Ze verminderen ook de olieproductie.

Spot behandeling

Breng benzoylperoxide, salicylzuur of tea tree olie aan op opkomende puistjes om acne-veroorzakende bacteriën te doden.

Hydrateren

Door een olievrije, niet-comedogene vochtinbrengende crème te gebruiken, voorkomt u dat uw huid overtollig talg produceert door uitdroging. Een gehydrateerde huid geneest puistjes ook sneller.

Neem een probioticum

Probiotica brengen darmbacteriën in balans om huidontsteking te verminderen. Zoek naar stammen zoals lactobacillus en bifidobacterium.

Probeer niacinamide

Niacinamide is een vorm van vitamine B3 die de olie- en talgproductie vermindert. Het minimaliseert ook de roodheid van acne en littekens.

Eet ontstekingsremmende voedingsmiddelen

Zalm, walnoten, bladgroenten, bessen en groene thee bevatten essentiële vetzuren en antioxidanten die acneontsteking verminderen.

Vermijd irriterende stoffen

Vermijd agressieve acneproducten met alcohol, geurstoffen, menthol, pepermunt, eucalyptus of citroen. Deze kunnen de irritatie verergeren.

Medicijnen controleren

Als een nieuw medicijn samengaat met uw acne, praat dan met uw arts over het overstappen op een alternatief met minder risico op breakouts.

Minder stress

Chronische stress verhoogt ontstekingshormonen zoals cortisol. Ontspanningstechnieken zoals meditatie, lichaamsbeweging, massage en voldoende slaap helpen om het stressniveau en acne onder controle te houden.

Gebruik een mineraal zonnefilter

Minerale zonnefilters met zinkoxide of titaniumdioxide verstoppen de poriën niet zoals chemische zonnefilters. Ze verzachten ook ontstekingen.

Wanneer naar de dokter of dermatoloog gaan

Lichte tot matige acne-uitbraken kunnen meestal verholpen worden met vrij verkrijgbare huidverzorgingsproducten en leefstijloplossingen. Als u echter plotseling last krijgt van ernstige acne, raadpleeg dan een arts.

Ga naar een arts of dermatoloog als u last krijgt:

 • Grote, rode, gezwollen puistjes
 • Cysteuze acne die niet reageert op gebruikelijke zorg
 • Acne met littekens of donkere vlekken
 • Diepe pijnlijke knobbeltjes onder de huid

In ernstigere gevallen kunt u retinoïden of antibiotica op recept nodig hebben om de puistjes onder controle te krijgen en blijvende littekens te voorkomen.

Afhaalmaaltijden

Plotselinge acne-uitbraken kunnen verontrustend zijn na jaren van een gave huid. Maar door uw acne triggers te identificeren en de juiste behandelingen te gebruiken, kunt u controle krijgen over verrassende opflakkeringen van puistjes.

Wees geduldig - het kan 6-8 weken duren voordat u resultaten ziet, omdat uw huidcyclus zich vernieuwt. Maar als u zich aan een regelmatige acneverzorgingsroutine houdt, zullen plotselinge puistjes verdwijnen en uw van nature mooie, stralende huid herstellen.

Wat is het verschil tussen acne bij volwassenen en acne bij tieners?

Acne bij tieners wordt vaak veroorzaakt door de puberteit en hormonale veranderingen. Acne bij volwassenen kan op elke leeftijd ontstaan door stress, hormoonschommelingen, medicijnen, vervuilende stoffen, cosmetica en huidverzorgingsgewoonten. Acne bij volwassenen ontstaat meestal in het ondergezicht, langs de kaaklijn en in de hals.

Is plotselinge acne een teken van een onderliggende gezondheidstoestand?

Niet noodzakelijkerwijs. Hormonale veranderingen, dieet, medicijnen en andere factoren zijn vaak de oorzaak van plotselinge uitbraken. Maar in sommige gevallen kan het wijzen op een niet gediagnosticeerde aandoening zoals polycysteus ovariumsyndroom of insulineresistentie. Ga naar uw arts als de acne ernstig is.

Zal plotselinge acne vanzelf verdwijnen?

Misschien, maar het is het beste om het te behandelen. Milde gevallen kunnen oplossen na het stoppen van een hormonale schommeling of het aanpassen van de huidverzorging. Maar matige tot ernstige plotselinge acne moet behandeld worden om littekens te voorkomen. Zonder recept verkrijgbare en voorgeschreven middelen kunnen plotselinge puistjes verhelpen.

Hoe kan ik plotselinge puistjes voorkomen?

Was uw gezicht tweemaal daags, vermijd irriterende stoffen, hydrateer, raak puistjes niet aan en knijp ze niet uit, verschoon uw kussensloop regelmatig, pulk niet aan uw huid, verminder stress, rook niet en eet een uitgebalanceerd ontstekingsremmend dieet. Ga naar een dermatoloog als de puistjes ernstig zijn of niet verbeteren.

Welke voedingsmiddelen kunnen plotselinge acne verhelpen?

Voedingsmiddelen met veel omega-3 vetzuren, zoals zalm, walnoten, chia- en lijnzaad, werken ontstekingsremmend en kalmeren puistjes. Vezelrijk fruit, groenten, volle granen, probiotica en groene thee bevorderen ook een heldere huid. Vermijd koolhydraten met een hoge glycemische index.

Hoe lang duurt het voordat plotselinge acne verdwijnt na een behandeling?

Met de juiste acnebehandeling zou u na 6-8 weken een eerste opheldering moeten zien. Meer verbetering volgt na 2-3 maanden. Bij ernstige cystische acne kan het 4-6 maanden duren voordat de acne volledig verdwenen is. Wees geduldig en consequent met uw behandeling. Ga naar een dermatoloog als u geen verbetering ziet.

Krijg ik blijvende acnelittekens van een plotselinge uitbraak?

Hoe langer acne aanhoudt, hoe groter het risico op littekens. Om littekens als gevolg van een plotselinge uitbraak te minimaliseren, mag u niet aan puistjes pulken of knallen, acne in een vroeg stadium behandelen, retinoïden gebruiken om de celvernieuwing te verhogen en altijd zonnebrandcrème gebruiken. Ga naar een dermatoloog voor littekenbehandelingsopties.

Naar welke ingrediënten moet ik zoeken om plotselinge acne te behandelen?

Benzoylperoxide, salicylzuur, zwavel, niacinamide, retinoïden en tea tree olie kunnen plotselinge acne-uitbraken effectief verhelpen. Vermijd irriterende middelen zoals alcohol, menthol, pepermunt, geurstoffen en citroensap.

Wanneer moet ik naar een dermatoloog voor plotselinge acne?

Ga naar een dermatoloog als u na 2-3 maanden nog geen acne hebt, als u grote rode knobbels of cysten krijgt, als u littekens krijgt of als een onderliggende aandoening zoals PCOS de acne verergert. Een dermatoloog kan sterkere medicijnen voorschrijven om de puistjes onder controle te krijgen.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/