Wat is de belangrijkste oorzaak van acne?

Gepubliceerd:

Acne is een van de meest voorkomende huidaandoeningen, waar ongeveer 85% van de mensen tussen hun 12e en 24e mee te maken krijgt. Maar waardoor ontstaat acne eigenlijk?

In deze uitgebreide gids verkennen we de belangrijkste factoren die bijdragen aan acne, bespreken we de belangrijkste onderliggende oorzaak en geven we een overzicht van de aandoeningen die acne kunnen verergeren.

Wat is de belangrijkste oorzaak van acne

Hoe ontstaat acne?

Laten we, voordat we in de hoofdoorzaak van acne duiken, eerst eens kijken hoe acne zich op de huid vormt:

Acne begint wanneer haarzakjes (of poriën) op de huid verstopt raken met overtollige olie en dode huidcellen. Dit biedt de ideale omgeving voor de groei van een bacterie genaamd Propionibacterium acnes, die van nature op de huid leeft.

Als P. acnes bacteriën zich snel vermenigvuldigen in de verstopte follikel, ontstaat er een ontsteking. Hierdoor raakt het omliggende huidweefsel ontstoken en kan het gebied geïnfecteerd raken.

Het resultaat? Die lelijke rode puistjes, mee-eters en mee-eters die we acne noemen.

Samengevat ontstaat acne dus door:

 • Overtollige talgproductie
 • Ophoping van dode huidcellen in de follikels
 • Bacteriële groei
 • Ontsteking
 • Infectie

Maar wat is de belangrijkste factor die deze opeenvolging van gebeurtenissen veroorzaakt en acne laat ontstaan?

Overtollig talg is de belangrijkste oorzaak

De belangrijkste onderliggende oorzaak van acne is een overproductie van talg (olie) in de huid.

Sebum is de olieachtige, wasachtige substantie die onze huid smeert en beschermt. Het werkt als een natuurlijke barrière tegen vochtverlies en helpt microben en ziekteverwekkers buiten te houden.

Talg wordt geproduceerd door talgklieren, die naast de haarzakjes zitten. Deze microscopisch kleine kliertjes komen over ons hele lichaam voor, maar zijn het grootst en het meest geconcentreerd op het gezicht, de schouders, de bovenborst en de rug - de gebieden waar acne het meest voorkomt.

Waarom veroorzaakt overtollig talg acne?

Er zijn twee belangrijke redenen waarom een teveel aan talg de vorming van acne veroorzaakt:

1. Het verstopt de follikels

Wanneer talgklieren een teveel aan talg produceren, kan de olieachtige substantie niet goed uit de poriën weglopen. In plaats daarvan hoopt het zich op in de haarzakjes.

Als talg samen met dode huidcellen die in de follikel loslaten, aan elkaar kleeft en een prop vormt. Deze verstopte omgeving is de perfecte broedplaats voor P. acnes bacteriën.

2. Het biedt voedsel voor P. acnes

De vette, vetrijke talg is de ideale voedselbron voor P. acnes bacteriën. Hierdoor kunnen P. acnes kolonies zich snel vermenigvuldigen en groeien in verstopte follikels.

Als het bacterieniveau stijgt, ontstaat er een ontsteking - wat leidt tot de vorming van pijnlijke puistjes en acneletsels.

Dus samengevat:

 • Overtollige talgproductie verhoogt het oliegehalte op de huid
 • Hierdoor raken de follikels verstopt en krijgen de P. acnes-bacteriën voedsel.
 • Verstopte follikels + P. acnes overgroei = ontsteking en acne

Andere bijdragende factoren

Hoewel overmatige talgproductie de hoofdoorzaak is, zijn er verschillende andere factoren die kunnen bijdragen aan verstopte poriën en de ontwikkeling van acne:

Hormonen

Hormonale veranderingen tijdens de puberteit, menstruatiecycli en zwangerschap kunnen een verhoogde talgproductie veroorzaken en acne verergeren.

Genetica

Sommige mensen erven een genetische aanleg om meer talg te produceren. Hierdoor zijn ze vatbaarder voor acne, vooral tijdens hormonale schommelingen.

Stress

Stress veroorzaakt een verhoogd cortisol en ontstekingen in het lichaam. Dit kan acne verergeren door stimulatie van de olieklieren.

Medicijnen

Bepaalde medicijnen zoals steroïden, testosteron, lithium en hormonen kunnen de talgproductie en het risico op acne verhogen.

Dieet

Er is enig bewijs dat acne in verband wordt gebracht met diëten met een hoge glycemische belasting en zuivelconsumptie. Deze kunnen hormonale factoren beïnvloeden.

Wrijving en druk

Strakke kragen, hoofdbanden, helmen en rugzakken kunnen wrijving veroorzaken die de follikels irriteert.

Huidverzorgingsproducten

Vette cosmetica, oliën en dikke crèmes kunnen de poriën verstoppen, net als schadelijke ingrediënten zoals isopropyl myristaat.

Dus hoewel deze factoren acne kunnen verergeren door de talgproductie te verhogen, blijft de hoofdoorzaak overactieve talgklieren die in eerste instantie te veel olie produceren.

Typische oorzaken per leeftijdsgroep

Acne ontstaat meestal op het gezicht, de rug, de borst en de schouders. De onderliggende oorzaken verschillen echter vaak per leeftijdsgroep:

Acne bij tieners:

Hormonale veranderingen tijdens de puberteit zorgen voor een verhoogde talgproductie, waardoor puistjes ontstaan.

Acne bij volwassenen:

Factoren zoals stress, medicatie, dieet, cosmetica en hormonale veranderingen gerelateerd aan menstruatiecycli of zwangerschap kunnen bijdragen aan acne bij volwassenen.

Acne bij baby's en peuters:

Maternale hormonen die na de geboorte nog circuleren, kunnen de olieklieren stimuleren. Dit veroorzaakt acne bij pasgeborenen of baby's op de wangen en neus.

Veel voorkomende acne mythes

Er zijn ook veel mythes over wat acne veroorzaakt. Laten we enkele veelvoorkomende misvattingen over acne uit de wereld helpen:

Mythe: Acne wordt veroorzaakt door slechte hygiëne

De werkelijkheid: Vuil veroorzaakt geen acne, maar een zachte reiniging kan helpen om overtollige olie te verwijderen.

Mythe: Vet voedsel veroorzaakt acne

Werkelijkheid: Specifieke voedingsmiddelen zoals chips en chocolade bepalen niet het risico op acne. Maar hogere glycemische diëten kunnen verband houden met acne.

Mythe: make-up en cosmetica veroorzaken puistjes

Werkelijkheid: Olievrije, niet-comedogene make-up verstopt de poriën niet. Maar zware producten zoals balsems en dikke crèmes kunnen dat wel doen.

Mythe: Blootstelling aan de zon verhelpt acne

Werkelijkheid: Enige blootstelling aan zonlicht kan puistjes tijdelijk verbeteren, maar te veel zonlicht veroorzaakt schade en pigmentatie.

Mythe: U groeit over acne heen

Werkelijkheid: Acne gaat vaak door tot ver in de 20 en 30. Ongeveer 5% van de volwassenen boven de 25 heeft nog steeds last van acne.

Mythe: Gezicht wassen voorkomt acne

Werkelijkheid: Overmatig wassen irriteert de huid. Zachtjes reinigen helpt om overtollige olie te verwijderen, maar behandelt de onderliggende oorzaak niet.

Mythe: Stress is een belangrijke oorzaak van acne

Werkelijkheid: Stress veroorzaakt acne niet direct, maar kan het wel verergeren. De hoofdoorzaak blijft nog steeds een overmatige talgproductie.

Mythe: Sporten veroorzaakt acne

De werkelijkheid: Sporten veroorzaakt geen acne-uitbraken. Maar wrijving, zweet en sportschoolproducten kunnen de poriën verstoppen en acne verergeren.

Hoe behandelt u acne?

Nu we de primaire oorzaak van acne hebben onderzocht, zullen we kort ingaan op behandelingsmethoden die overactieve talgklieren aanpakken:

 • Topische retinoïden zoals tretinoïne helpen de olieproductie te normaliseren en worden vaak als eerste voorgeschreven.
 • Antibiotica zoals clindamycine en erytromycine bestrijden de P. acnes-bacteriën in verstopte follikels.
 • Benzoylperoxide doodt acnebacteriën en vermindert de activiteit van de olieklieren.
 • Orale anticonceptiemiddelen die oestrogeen bevatten, kunnen hormonale schommelingen bij vrouwen helpen reguleren.
 • Isotretinoïne capsules verminderen drastisch de grootte en afscheiding van de olieklieren om ernstige acne te verhelderen.
 • Spironolacton tabletten blokkeren androgenen en verminderen de talgproductie bij volwassen vrouwen.
 • Laser- en lichttherapieën met blauw licht of IPL richten zich op P. acnes-bacteriën en verminderen de talgproductie.

Voor een goede behandeling van acne moet de hoofdoorzaak worden aangepakt - overmatige talgafscheiding door overactieve olieklieren. Houd dit in gedachten bij het evalueren van de opties voor acnebehandeling.

Conclusie: Talg is de primaire boosdoener van acne

Samengevat is de belangrijkste onderliggende oorzaak van acne een overproductie van talg door vergrote talgklieren in de huid. Dit belangrijke punt ligt ten grondslag aan bijna alle acne-ontwikkelingen.

Hoewel andere factoren zoals hormonen, genetica, dieet en medicatie een verhoogde talgproductie kunnen veroorzaken en acne kunnen verergeren, zijn ze ondergeschikt aan het primaire effect van een verhoogde olieafscheiding.

Inzicht in de centrale rol die talg speelt bij het ontstaan van acne helpt bij het nemen van behandelbeslissingen en het identificeren van benaderingen die direct de hoofdoorzaak aanpakken.

Door u te richten op het normaliseren van de talgklierfunctie en het minimaliseren van overtollig talg, maakt u de beste kans om frustrerende puistjes voorgoed de wereld uit te helpen.

Veelgestelde vragen over de belangrijkste oorzaak van acne

Acne is een zeer veel voorkomende huidaandoening waar 85% van de mensen wel eens last van heeft. Maar waardoor ontstaat acne eigenlijk? Hieronder hebben we een lijst met veelgestelde vragen samengesteld om licht te werpen op de hoofdoorzaak van acnevorming.

Wat is de belangrijkste onderliggende oorzaak van acne?

De belangrijkste factor die tot de ontwikkeling van acne leidt, is de overproductie van talg (olie) door vergrote talgklieren in de huid. Deze overtollige olie biedt de perfecte omgeving voor acne-veroorzakende bacteriën om te gedijen.

Hoe veroorzaakt overtollig talg precies acne?

Er zijn twee belangrijke manieren waarop overproductie van talg tot acne leidt:

 1. Het verstopt de haarzakjes doordat het zich met dode huidcellen vermengt, waardoor zich een prop vormt.
 2. Het biedt de ideale voedselbron voor P. acnes bacteriën. Hierdoor kunnen kolonies zich snel vermenigvuldigen en groeien in verstopte follikels.

Welke rol spelen hormonen?

Hormonale veranderingen tijdens de puberteit, menstruatie en zwangerschap kunnen leiden tot een verhoogde talgproductie. Dit maakt acne erger, maar hormonen zelf zijn niet de hoofdoorzaak.

Kan genetica acne beïnvloeden?

Ja. Bepaalde personen erven een genetische aanleg om meer talg te produceren. Dit maakt hen vatbaarder voor acne-uitbraken.

Hoe dragen andere factoren zoals voeding bij?

Dieet, stress en andere factoren kunnen acne verergeren door de talgproductie te verhogen. Maar deze zijn secundair aan de belangrijkste invloed van overactieve olieklieren.

Veroorzaakt slechte hygiëne acne?

Nee. Vuil en te weinig wassen veroorzaken geen acne. Maar een zachte reiniging helpt om overtollige olie van de huid te verwijderen.

Leiden vette voedingsmiddelen tot puistjes?

Specifieke voedingsmiddelen zoals chocolade bepalen niet direct het risico op acne. Diëten met een hoge glycemische belasting kunnen echter verband houden met acne vanwege hormoon- en olieklierfactoren.

Moet u make-up vermijden om acne te voorkomen?

Make-up zelf veroorzaakt geen acne als het olievrij en niet-comedogeen is. Maar dikke, zware producten kunnen de poriën verstoppen en puistjes verergeren.

Helpt zonlicht tegen acne?

Enige blootstelling aan zonlicht kan puistjes tijdelijk verbeteren. Maar te veel zonlicht veroorzaakt schade. Het behandelt het talgprobleem aan de basis van acne niet.

Kunt u acne gewoon wegwassen?

Overmatig wassen irriteert de huid. Het verwijdert oppervlakte-olie, maar pakt het onderliggende olieklierprobleem niet aan.

Hoe behandelt u acne effectief?

Topische retinoïden, antibiotica, benzoylperoxide en orale medicijnen zoals accutane remmen de activiteit van de olieklieren en verminderen de talgproductie. Dit behandelt de primaire oorzaak van acne.

Verdwijnt acne vanzelf als u ouder wordt?

Acne gaat vaak door tot in de 20 en 30. Ongeveer 5% van de volwassenen boven de 25 heeft nog steeds acne. Bij sommigen houdt het levenslang aan vanwege de voortdurende talgproductie.

Wat is de afleiding?

Het belangrijkste om te onthouden is dat overmatige talgafscheiding de belangrijkste oorzaak van acnevorming is. Behandelingen die deze hoofdoorzaak aanpakken door de werking van de olieklieren te normaliseren, hebben de beste kans om acne te verhelpen.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/