Kan te weinig eten acne veroorzaken?

Gepubliceerd:

Acne is een veelvoorkomende huidaandoening die mensen van alle leeftijden treft. Het wordt gekenmerkt door puistjes, mee-eters, mee-eters en diepere bultjes, cysten genaamd, die op het gezicht, de nek, de borst, de rug, de schouders en bovenarmen verschijnen.

Acne kan door verschillende factoren veroorzaakt worden, zoals hormonale veranderingen, genetica, een vette huid, stress, bepaalde medicijnen en voeding. Er is een voortdurende discussie over de vraag of te weinig eten kan leiden tot acne-uitbraken. Dit artikel gaat dieper in op de vraag - kan te weinig eten acne veroorzaken?

Kan te weinig eten acne veroorzaken

Wat veroorzaakt acne?

Voordat we het verband tussen voeding en acne bekijken, moeten we eerst begrijpen wat acne veroorzaakt.

De belangrijkste oorzaken van acne zijn onder andere:

 • Overmatige talgproductie - Talg is de olie die door de talgklieren in de huid wordt afgescheiden. Wanneer er te veel talg wordt geproduceerd, vermengt het zich met dode huidcellen en verstopt het de haarzakjes. Hierdoor ontstaat een prop die bacteriën vasthoudt, wat leidt tot ontstekingen en acneletsels.
 • Hormonen - Androgenen zoals testosteron zorgen ervoor dat de talgklieren groter worden en meer talg produceren. Daarom komen acneopflakkeringen vaak voor tijdens de puberteit. Vrouwen krijgen ook meer last van acne tijdens de menstruatie, zwangerschap en menopauze vanwege hormonale veranderingen.
 • Bacteriën - De bacterie Propionibacterium acnes (P. acnes) gedijt goed in verstopte follikels. Deze vermenigvuldigt zich en veroorzaakt witte mee-eters, mee-eters en inflammatoire acneletsels.
 • Genetica - Studies tonen aan dat acne in families voorkomt. Als uw ouders ernstige acne hadden, is de kans groter dat u er ook mee worstelt.
 • Stress - Stress veroorzaakt een verhoogde cortisol- en olieproductie, wat tot acne leidt.
 • Dieet - Bepaalde voedingsmiddelen zoals zuivel en voedingsmiddelen met een hoge glycemische index kunnen bij mensen met neiging tot acne tot puistjes leiden. Een tekort aan voedingsstoffen kan ook bijdragen aan acne.

Nu we weten wat acne veroorzaakt, kunnen we onze aandacht richten op de rol van voeding.

Kan te weinig eten acne veroorzaken?

Dit is een complexe vraag met argumenten aan beide kanten. Sommige dermatologen zijn ervan overtuigd dat voeding geen enkele invloed heeft op acne. Anderen beweren dat voedingstekorten en te weinig eten acne in sommige gevallen kunnen verergeren.

Hier volgt een diepgaande blik op het debat:

De theorie - Hoe te weinig eten acne kan bevorderen

Voorstanders van de theorie dat beperkt eten acne kan uitlokken, komen met een aantal interessante argumenten:

 • Voedingsstoffentekorten - Niet genoeg eten leidt tot vitamine- en mineralentekorten die kunnen bijdragen aan acne. Tekorten aan vitamine A, zink, omega 3, probiotica en antioxidanten worden in verband gebracht met huidontsteking en acne.
 • Hormonale onbalans - Het is bekend dat ernstige calorierestrictie en te weinig eten hormonale veranderingen in het lichaam veroorzaken. Dit omvat verlaagde oestrogeenspiegels en verhoogde cortisol en androgenen - die allemaal de olieproductie stimuleren en acne kunnen verergeren.
 • Slechte darmgezondheid - Hongerendiëten brengen de darmgezondheid in gevaar, omdat uw darmmicroben gevarieerde voedingsstoffen nodig hebben om te gedijen. Een ongezonde darm kan systemische ontstekingen veroorzaken die zich uiten als acne op uw huid.
 • Insulineresistentie - Langdurig te weinig eten kan insulineresistentie bevorderen, wat een verhoogde testosteron- en talgproductie veroorzaakt, wat leidt tot verstopte poriën en acne.

Er is duidelijk een plausibele theorie over hoe te weinig eten acne in sommige gevallen kan verergeren. Maar is hier concreet bewijs voor? Laten we het bewijs eens afwegen.

Het bewijs - Onderzoeksstudies en klinische waarnemingen

De meeste grootschalige onderzoeken tonen geen verband aan tussen voeding en acne. Maar er zijn een paar onderzoeken die wijzen op een verband tussen tekorten aan voedingsstoffen en acne:

 • Vitamine A-tekort - Meerdere onderzoeken tonen aan dat acne-patiënten lagere bloedwaarden vitamine A hebben. Aanvulling met vitamine A verbetert de acne symptomen.
 • Zinktekort - Zink heeft ontstekingsremmende effecten. Sommige onderzoeken tonen aan dat acne-patiënten een lager zinkgehalte hebben. Zinksupplementen kunnen ontstekingsacne helpen.
 • Weinig essentiële vetzuren - Omega 3-vetzuren verminderen ontstekingen. Studies tonen aan dat orale omega 3's acne verbeteren in vergelijking met omega 6's.
 • Weinig antioxidanten - Acne wordt in verband gebracht met oxidatieve stress. Antioxidanten zoals vitamine E en selenium kunnen dit verminderen.

Hoewel grote onderzoeken universele voedingstriggers uitsluiten, erkennen dermatologen dat acne bij sommige patiënten verbetert als ze voedingstekorten corrigeren.

Ernstige beperking van calorieën, vetten of koolhydraten is niet rechtstreeks onderzocht op de invloed ervan op acne. Maar klinisch bewijs suggereert dat zeer restrictieve diëten acne bij sommige mensen kunnen bevorderen:

 • Tienersporters en dansers die hun calorieën sterk beperken om af te vallen, hebben vaak last van acne.
 • Diëten met zeer weinig koolhydraten en ketogeen leiden bij sommigen tot acne, mogelijk door hormoonveranderingen.
 • Fad crash diëten zoals intermittent fasting, OMAD of sapreinigers veroorzaken acne-opflakkeringen bij gevoelige personen.

Dus hoewel er meer onderzoek nodig is, lijkt extreem te weinig eten wel puistjes te veroorzaken bij bepaalde personen die gevoelig zijn voor acne.

Waarom strenge calorierestrictie bij sommige mensen acne veroorzaakt

Zoals we net besproken hebben, is er enig bewijs dat te weinig eten acne onder bepaalde omstandigheden kan verergeren. Laten we de mogelijke redenen achter dit fenomeen eens analyseren:

 • Voedingstekorten - Als u niet aan uw dagelijkse caloriebehoeften voldoet, kan dit een tekort aan belangrijke vitaminen, mineralen, essentiële vetten en probiotica veroorzaken die uw lichaam nodig heeft voor een gezonde huid.
 • Hormonale ontregeling - Een zeer lage beschikbaarheid van energie zet het lichaam in de 'uithongeringsmodus', waardoor de hormoonproductie verandert - waaronder een toename van androgenen die overtollig talg en acne veroorzaken.
 • Insulineresistentie - Langdurige calorierestrictie belast het lichaam en veroorzaakt insulineresistentie - hoge insuline kan olieklieren activeren en acne-uitbraken verergeren.
 • Onevenwichtige darmen - Hongersnood heeft een negatieve invloed op de gezondheid van de darmen en het microbioom, wat kan leiden tot wijdverspreide ontstekingen die op de huid te zien zijn.
 • Verhoogd cortisol - Calorierestrictie leidt tot verhoogde cortisolspiegels die de talgproductie stimuleren en in verband worden gebracht met acne.
 • Verzwakte immuniteit - Uw lichaam beroven van voldoende energie kan de immuniteit verzwakken. Hierdoor kunnen P. acnes-bacteriën zich koloniseren en ontstekingsacne verergeren.

De bovenstaande mechanismen verklaren hoe te weinig eten kan bijdragen aan acne bij mensen met aanleg door de hormonen, immuniteit, insuline en darmgezondheid te veranderen en tekorten te verergeren.

Tips om acne te voorkomen ondanks beperkte calorieën

Als u uw voedselinname beperkt om af te vallen, zijn hier enkele tips om dat te doen zonder acne te veroorzaken:

 • Eet magere proteïne - Zorg ervoor dat u minstens 0,7-1 g proteïne per pond lichaamsgewicht binnenkrijgt. Eiwit levert aminozuren voor een heldere huid.
 • Eet veel fruit en groenten - Ze leveren mineralen, antioxidanten en vezels die belangrijk zijn voor het voorkomen van acne.
 • Beknibbel niet op gezonde vetten - Haal essentiële vetzuren uit olijfolie, noten, zaden, avocado en vis. Ze gaan ontstekingen tegen.
 • Neem een probioticum - Een gezond darmmicrobioom voorkomt systemische ontstekingen.
 • Vul verstandig aan - Corrigeer eventuele voedingstekorten met vitamine A, zink, omega 3 en antioxidantsupplementen.
 • Lagere glycemische belasting - Vermijd toegevoegde suikers en geraffineerde koolhydraten. Kies volle granen, peulvruchten en fruit met een lage glycemische lading.
 • Ga om met stress - Een hoog cortisolgehalte door extreem diëten kan acne uitlokken. Doe aan zelfzorg en ontspanningstechnieken.

Volg een voedzaam, ontstekingsremmend dieet binnen uw caloriebeperkingen. Blijf gehydrateerd, beweeg en slaap voldoende. Dit zal acne helpen voorkomen ondanks de calorierestrictie.

Wanneer naar de dokter gaan

Als u aanhoudende acne krijgt nadat u uw voedselinname hebt beperkt, raadpleeg dan een dermatoloog om onderliggende factoren uit te sluiten. Mogelijk moet u tests ondergaan om te controleren op:

 • Hormonale onbalans - laat de androgeenspiegel controleren.
 • Insulineresistentie - nuchtere bloedsuiker en insulinetests.
 • Voedingstekorten - vitamine D, zink, essentiële vetzuren.
 • Darmgezondheid - microbioomanalyse, lekkende darmmarkers.
 • Voedselovergevoeligheden - IgG-allergietesten voor zuivel, gluten, wei enz.

Uw arts kan u medicijnen voorschrijven zoals retinoïden, antibiotica of hormonale therapie als uw acne ernstig is. Probeer geen beperkend dieet zonder medische begeleiding.

Samenvatting

Kan te weinig eten acne veroorzaken? In de meeste gevallen zal een strenge calorierestrictie alleen geen acne veroorzaken of verergeren. Acne is een multifactoriële ziekte. Voeding speelt een minimale rol, als er al een rol speelt.

Aanzienlijke tekorten aan voedingsstoffen, hormonale disfunctie en insulineresistentie als gevolg van langdurig te weinig eten, kunnen acne bij sommige vatbare personen echter verergeren.

Als u al last heeft van acne, wees dan voorzichtig met extreme calorierestricties om af te vallen. Werk samen met een voedingsdeskundige om ervoor te zorgen dat u een uitgebalanceerd dieet eet dat aan uw caloriebehoeften voldoet. Blijf gehydrateerd, beweeg en beheers stress. Vul belangrijke voedingsstoffen zoals gezonde vetten, probiotica en antioxidanten aan.

Laat eventuele voedings-, hormonale of darmproblemen door een arts onderzoeken. Met professionele begeleiding is het zeker mogelijk om uw doelen voor gewichtsverlies te bereiken en tegelijkertijd acne onder controle te houden.

FAQ: Kan te weinig eten acne veroorzaken?

Wat zijn de meest voorkomende mythes over voeding en acne?

Enkele veel voorkomende mythes zijn dat chocolade, vettig voedsel en frisdrank acne veroorzaken. Hoewel ze bij sommige mensen de symptomen kunnen verergeren, toont onderzoek geen direct verband aan tussen specifieke voedingsmiddelen en acne-uitbraken. De rol van voeding is complex en het wordt aanbevolen om een algemeen gezond dieet te volgen.

Veroorzaakt zuivel acne?

Hierover lopen de meningen uiteen. Sommige onderzoeken leggen een verband tussen acne en melkconsumptie, vooral magere melk, vanwege hormonen en bioactieve moleculen. Maar in grote reviews staat dat er onvoldoende bewijs is om zuivel onomstotelijk aan te wijzen als veroorzaker van acne. Mensen met gevoeligheden kunnen baat hebben bij het schrappen van zuivel.

Kunnen tekorten aan voedingsstoffen acne veroorzaken?

Mogelijk wel. Tekorten aan bepaalde vitaminen en mineralen zoals vitamine A, zink en antioxidanten worden in verband gebracht met een verhoogde ernst van acne. Het corrigeren van tekorten en het behouden van goede voeding kan acne verbeteren, vooral ontstekingsachtige vormen.

Bevorderen ketogeen of koolhydraatarme diëten acne?

Bij sommige mensen wel. Diëten met zeer weinig koolhydraten veroorzaken hormonale veranderingen bij enkelen - verhoogd testosteron kan de olieproductie stimuleren. Koolhydraatarme diëten beperken ook voedselrijk fruit/groenten. Goed gehydrateerd blijven en het aanvullen van micronutriënten helpt acne voorkomen.

Hoe veroorzaakt calorierestrictie acne?

Door mogelijk hormonale disfunctie, insulineresistentie, ontstekingen en voedingstekorten te veroorzaken. Dit is het meest waarschijnlijk bij een ernstige beperking tot onder de basale metabolische behoeften. Milde calorietekorten met lichaamsbeweging hebben meestal geen invloed op acne bij de meeste mensen.

Verergert intermittent fasting acne?

Dat kan, maar niet voor iedereen. Langdurig vasten verhoogt cortisol, dat de vetklieren activeert. Het kan ook de darmflora veranderen en essentiële voedingsstoffen onthouden die de huid beschermen. Blijf gehydrateerd, beperk de vastenuren, eet voedzaam voedsel, neem verstandig supplementen en verminder stress.

Welke voedingsmiddelen zijn goed voor een huid met acne?

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan omega-3 vetzuren, zoals vis, chia en lijnzaad, hebben een ontstekingsremmende werking die acne verbetert. Voedingsmiddelen met veel antioxidanten zoals bessen en groene thee helpen ook. Probiotisch voedsel bevordert goede darmbacteriën om ontstekingen te verminderen. Vermijd koolhydraten met een hoge glycemische index.

Hoe kunt u acne door calorierestrictie voorkomen?

Eet voldoende eiwitten, gezonde vetten en fruit/groenten voor een heldere huid. Neem probiotica en supplementen om tekorten te corrigeren. Beheer stress. Volg een algemeen uitgebalanceerd dieet dat aan de basisbehoeften voldoet. Blijf actief en gehydrateerd. Ga bij de eerste tekenen van acne naar een dermatoloog.

Wanneer moet u naar een arts gaan voor dieetgerelateerde acne?

Raadpleeg een dermatoloog als u aanhoudende of ernstige acne krijgt nadat u met een restrictief dieet bent begonnen. Laat testen doen op hormonale onbalans, insulineresistentie, voedselgevoeligheden, darmgezondheid en voedingstekorten. Probeer geen crashdiëten, vasten of eliminatiediëten zonder medische begeleiding.

Welke acnebehandelingen zijn er beschikbaar?

Topische retinoïden, benzoylperoxide, antibiotica, azelaïnezuur en salicylzuur zijn eerstelijnsbehandelingen. Orale antibiotica, anti-androgenen en isotretinoïne worden gebruikt voor matige tot ernstige acne. Lasertherapie, fotodynamische behandeling en steroïdeninjecties zijn andere opties. Bespreek medicatie altijd met uw dermatoloog.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/