Welk type acne is het moeilijkst te behandelen?

Gepubliceerd:

Acne is een van de meest voorkomende huidaandoeningen, waar mensen van alle leeftijden last van hebben. Maar niet alle acne is hetzelfde. Sommige soorten acne zijn moeilijker te behandelen dan andere. Welk type acne is het moeilijkst te behandelen?

Welk type acne is het moeilijkst te behandelen?

Wat veroorzaakt acne?

Laten we, voordat we ingaan op de moeilijkst te behandelen acne, eerst eens kijken naar de oorzaken van acne. Acne ontstaat wanneer dode huidcellen, olie en bacteriën de haarzakjes (poriën) verstoppen. Dit leidt tot verschillende soorten puistjes zoals mee-eters, mee-eters, puisten en knobbeltjes.

Verschillende factoren kunnen acne uitlokken, waaronder:

 • Hormonale veranderingen - vooral tijdens de puberteit, menstruatie, zwangerschap of menopauze
 • Stress
 • Producten voor vette huid en vet haar
 • Bepaalde medicijnen
 • Familiegeschiedenis en genetica

Voor veel mensen is acne slechts een tijdelijke ergernis tijdens de adolescentie. Maar voor anderen houdt acne tot ver in de volwassenheid aan en kan het heel moeilijk te behandelen zijn.

Welke acne is het moeilijkst te behandelen?

Met die achtergrond over wat acne veroorzaakt, laten we eens kijken welke soorten het meest hardnekkig zijn. Er zijn een paar kandidaten voor de titel "moeilijkst te behandelen acne":

Hormonale acne

Hormonale acne wordt veroorzaakt door schommelingen in hormonen zoals androgeen. Het verschijnt vaak langs de kaaklijn, kin en nek bij volwassenen. Vrouwen hebben meer last van hormonale acne tijdens de menstruatie, zwangerschap en menopauze.

Omdat hormonale acne een inwendig probleem is, kan het heel moeilijk te bestrijden zijn met alleen topische crèmes. Een hormonale behandeling met medicijnen zoals anticonceptiepillen of spironolacton kan nodig zijn om de androgeenspiegel te reguleren. Ga naar een dermatoloog of gynaecoloog om de mogelijkheden voor hormonale behandeling te onderzoeken.

Cysteuze acne

Cystische acne bestaat uit grote, pijnlijke bulten diep in de huid. Het ontstaat wanneer acne dieper in de huid doordringt, waardoor er ernstige ontstekingen ontstaan en de haarzakjes scheuren.

Cystische acne is moeilijk te behandelen omdat de puistjes diepgeworteld zijn en tot blijvende littekens kunnen leiden als ze niet goed behandeld worden. Topische producten kunnen niet diep genoeg in de huid doordringen om cystische acne aan te pakken.

Vaak zijn orale en injecteerbare medicijnen zoals isotretinoïne of steroïde-injecties nodig. Ga onmiddellijk naar een dermatoloog als u ernstige of cysteuze acne hebt. Probeer cysteuze puistjes niet te ploppen of te pulken, want dat maakt de acne erger.

Conglobata acne

Acne conglobata is een van de ernstigste vormen van ontstekingsacne. Er zijn veel met elkaar verbonden puistjes die diepe abcessen onder de huid vormen. Het leidt vaak tot uitgebreide littekenvorming en misvorming als het niet vroegtijdig en agressief behandeld wordt.

Acne conglobata is zeldzaam en komt bij minder dan 1% van de acnepatiënten voor. Maar als het voorkomt, kan het zeer resistent zijn tegen behandeling. Langdurige antibioticatherapie, drainage van abcessen, injecties met corticosteroïden en orale isotretinoïne zijn vaak nodig om acne conglobata onder controle te krijgen.

Gramnegatieve folliculitis

Dit type acne wordt veroorzaakt door kolonisatie van gramnegatieve bacteriën zoals Klebsiella, Escherichia coli en Proteus-soorten in haarzakjes. Het kan het gevolg zijn van een langdurige behandeling met antibiotica tegen acne, waardoor grampositieve bacteriën gedood worden en gramnegatieve stammen zich kunnen vermenigvuldigen.

Gramnegatieve folliculitis verschijnt als hardnekkige, met pus gevulde bulten die niet reageren op de gebruikelijke acnetherapieën. Orale isotretinoïne en topisch azelaïnezuur kunnen helpen, maar terugval komt vaak voor nadat de behandeling is gestopt. Ga naar een dermatoloog als uw acne verergert terwijl u antibiotica gebruikt.

Fulminaanse acne

Dit plotselinge, explosieve begin van cysteuze acne met koorts en lichaamspijn is zeer zeldzaam. Acne fulminans kan leiden tot snel progressieve littekenvorming en schade aan botten en gewrichten als het niet behandeld wordt. Isotretinoïne is de voorkeursbehandeling om de littekenvorming onder controle te houden, samen met corticosteroïde injecties om de ontsteking te verminderen.

Belangrijkste informatie over de moeilijkst te behandelen acne

 • Hormonale acne, cysteuze acne en zeldzame ernstige vormen zoals acne conglobata, gramnegatieve folliculitis en acne fulminans zijn de meest hardnekkige vormen van acne.
 • Topische producten zijn vaak niet voldoende - systemische orale en injecteerbare medicijnen zijn meestal nodig om matige tot ernstige acne te behandelen.
 • Ga onmiddellijk naar een dermatoloog als u pijnlijke cysten hebt of acne die niet reageert op receptvrije methoden. Ernstige acne uitknijpen of pulken kan littekens verergeren.
 • Heb geduld - voor de moeilijkst te behandelen acne is vaak een langdurige behandeling van 3-6 maanden nodig om clearing te bereiken. Houd u aan uw behandelingsschema.

Nu u weet welke vormen van acne het lastigst onder controle te krijgen zijn, wat zijn dan de beste methoden om elke vorm van acne onder controle te krijgen?

Tips voor de behandeling van hardnekkige acne

Welke vorm van acne u ook hebt, hier volgen enkele tips om puistjes onder controle te krijgen:

 • Ga naar een dermatoloog - stel het niet uit als de acne ernstig is, pijnlijk of niet verbetert met de basismethoden. Een huidspecialist kan sterkere medicijnen voorschrijven.
 • Probeer combinatietherapieën - val acne met meerdere mechanismen tegelijk aan, zoals het combineren van topische retinoïden met benzoylperoxide.
 • Geef behandelingen de tijd - het kan enkele weken of maanden duren voordat acne medicijnen werken. Wees geduldig.
 • Vermijd plukken/knijpen - dit kan de ontsteking verergeren en tot blijvende littekens leiden.
 • Let op uw voeding - vermijd voedingsmiddelen die de bloedsuikerspiegel en androgenen doen stijgen, zoals zuivel en geraffineerde koolhydraten.
 • Verminder stress - probeer yoga, meditatie of een dagboek bij te houden om de stresshormonen te verlagen die puistjes veroorzaken.
 • Reinig voorzichtig - ruwe scrubs en zepen ontdoen de huid van beschermende oliën, waardoor acne verergert.
 • Regelmatig wassen met shampoo - voorkom dat haaroliën en producten de gezichtsporiën verstoppen.
 • Bescherm de huid tegen de zon - UV-stralen verergeren acneontsteking en littekens.

Met een professionele behandeling en zorgvuldige huidverzorging kan zelfs de meest hardnekkige cystische of hormonale acne worden behandeld voor een helderdere, kalmere huid. Verlies de hoop niet - wees geduldig en blijf samenwerken met uw dermatoloog om het juiste acnebehandelplan voor uw unieke huid te vinden. Consistentie en toewijding aan de behandeling zijn essentieel.

Veelgestelde vragen over moeilijk te behandelen acne

Laten we, kort samengevat, eens kijken naar de antwoorden op een aantal veelgestelde vragen over moeilijke gevallen van acne:

Wat is de meest voorkomende moeilijk te behandelen acne?

Hormonale acne langs de kaaklijn en de onderkant van het gezicht komt vaak voor en is moeilijk te behandelen bij volwassenen. Er is een interne aanpak nodig om de hormonen te reguleren.

Veroorzaakt stress de ergste acne?

Stress alleen veroorzaakt geen acne, maar het kan puistjes verergeren door de olieproductie en ontsteking te verhogen. Het beheersen van stress helpt, maar is op zichzelf niet genoeg om acne te genezen.

Kan het veranderen van uw dieet resistente acne doen verdwijnen?

Een dieet alleen zal acne niet genezen, maar het eten van een uitgebalanceerd, laag-glycemisch dieet kan helpen om de hormonale en ontstekingsfactoren achter puistjes te verbeteren.

Hoe lang duurt het voordat u resultaat ziet van een acnebehandeling?

De meeste acne medicijnen vereisen 6-12 weken van consequent gebruik om volledig profijt te hebben. Ernstige acne kan een maandenlange behandeling vereisen. Heb geduld en houd u aan het regime.

Moet u verschillende producten blijven proberen als de acne niet weggaat?

Verander niet steeds van product - geef elk regime de tijd om te werken. Ga indien nodig naar een dermatoloog om u krachtigere acne-medicijnen voor te schrijven.

Samenvatting

Omgaan met voortdurende acne-uitbraken kan erg frustrerend zijn. Hormonale acne, cysteuze puistjes en zeldzame ernstige vormen van acne zijn vaak het moeilijkst onder controle te krijgen. Milde acne kan vaak onder controle worden gehouden met vrij verkrijgbare wasmiddelen, crèmes en gels.

Maar voor matige tot ernstige acne zijn meestal voorgeschreven medicijnen nodig, zoals retinoïden, antibiotica, benzoylperoxide, azelaïnezuur, anticonceptiepillen of spironolacton. Werk nauw samen met een dermatoloog om de juiste behandelingskuur te vinden en houd u er minstens enkele maanden consequent aan om resultaten te zien.

Hoewel het hopeloos kan lijken wanneer acne ondanks uw inspanningen blijft aanhouden, moet u vertrouwen houden. Consistente zorg en gerichte behandeling, zelfs voor de meest hardnekkige gevallen van acne, kunnen zorgen voor de heldere huid die u verdient. Blijf sterk tijdens de reis - verlichting is mogelijk met tijd en zorg.

Veelgestelde vragen over de meest hardnekkige acne

Wat is hormonale acne en hoe behandelt u het?

Hormonale acne komt voor bij volwassenen, meestal langs de kaaklijn en het ondergezicht. Het wordt veroorzaakt door schommelingen in androgenen zoals testosteron. De behandeling bestaat uit het inwendig reguleren van hormonen met anticonceptiepillen, spironolacton of anti-androgenen. Plaatselijke retinoïden en benzoylperoxide kunnen ook helpen.

Wat veroorzaakt cystische acne en hoe komt u er vanaf?

Cysteuze acne ontstaat wanneer acnebacteriën diep in de huid doordringen en daar knobbeltjes en cysten veroorzaken. De behandeling bestaat uit orale en lokale geneesmiddelen op recept, zoals isotretinoïne, antibiotica en het verwijderen van grote cysten. Probeer cystische puistjes niet zelf te verwijderen.

Hoe ontstaat acne conglobata en wat is de behandeling?

Conglobate acne begint als meerdere met elkaar verbonden knobbeltjes die abcessen onder de huid vormen. Een snelle behandeling is nodig om ontsierende littekens te voorkomen. Orale isotretinoïne, antibiotica en corticosteroïde injecties worden gebruikt. Chirurgie kan nodig zijn om abcessen te draineren.

Welke bacterie veroorzaakt gramnegatieve folliculitis en hoe geneest u dit?

Langdurige behandeling met antibiotica voor acne zorgt ervoor dat gramnegatieve bacteriën zoals Klebsiella en E. coli in de follikels kunnen overwoekeren, wat met pus gevulde bulten veroorzaakt. Orale isotretinoïne en topisch azelaïnezuur kunnen dit behandelen.

Hoe ontstaat acne fulminans en hoe wordt het behandeld?

Dit explosieve begin van cysteuze acne is zeldzaam en veroorzaakt koorts en bot- en gewrichtspijn. Orale isotretinoïne en corticosteroïde injecties worden gebruikt om ernstige littekenvorming en schade aan botten en gewrichten te voorkomen.

Hoe kunt u littekens bij ernstige acne voorkomen?

Bij ernstige acne kan het pulken en ploppen van puistjes littekens verergeren. Zoek snel behandeling met orale en topische medicijnen om littekenvorming te minimaliseren. Corticosteroïde-injecties kunnen de ontsteking en littekenvorming helpen verminderen.

Wat is de beste manier om hardnekkige acne te bedekken?

Gebruik een niet-comedogene concealer die één tint lichter is dan uw huidskleur. Vermijd dikke, zware formules. Zoek naar producten met het label niet-acnegeen of niet-comedogeen, zodat ze de poriën niet nog meer verstoppen.

Wanneer moet u naar een dermatoloog voor moeilijk te behandelen acne?

Ga onmiddellijk naar een dermatoloog als u pijnlijke cysten hebt, acne die niet reageert op receptvrije behandeling, of acne die littekens/verkleuringen achterlaat. Een huidspecialist kan sterkere medicijnen voorschrijven.

Hoe lang duurt het voordat u resultaat ziet van een acnebehandeling?

Ernstige acne heeft vaak een consistente behandeling van 3-6 maanden nodig om volledig op te klaren. Heb geduld en volg de voorgeschreven medicijnen precies op. Neem regelmatig contact op met uw dermatoloog.

Welke voedingsmiddelen of diëten kunnen helpen bij de behandeling van hardnekkige acne?

Hoewel een dieet alleen acne niet zal genezen, kan het eten van een laag glycemisch dieet met magere proteïne, fruit, groenten en gezonde vetten de bloedsuikerspiegel en hormoonspiegels stabiliseren om acne te verbeteren.

Kunt u acnelittekens van ernstige puistjes verwijderen?

Ja, praat met uw dermatoloog over laserresurfacing, chemische peelings, microneedling en fillerinjecties om acnelittekens minder zichtbaar te maken. Draag altijd dagelijks zonnebrandcrème om te voorkomen dat littekens donkerder worden.

Wat moet u vermijden als u ernstige acne hebt?

Niet pulken, ploppen, scrubben, bruinen of irriterende producten aanbrengen op een huid met acne. Dit kan ontstekingen en littekens verergeren. Was uw haar regelmatig met shampoo om te voorkomen dat haaroliën en producten op uw gezicht terechtkomen.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/