Hoe kan ik zien wat voor soort acne ik heb?

Gepubliceerd:

Omgaan met acne kan frustrerend zijn. Voordat u het effectief kunt behandelen, moet u vaststellen welk type acne u hebt. Er zijn verschillende categorieën en soorten acne, elk met hun eigen kenmerken. De verschillende soorten kunnen herkennen is de sleutel tot het begrijpen van de beste behandelingen.

Acne valt uiteen in twee hoofdcategorieën: niet-inflammatoire acne en ontstekingsacne. Niet-inflammatoire acne is meestal milder, terwijl ontstekingsacne ernstiger is. Laten we de verschillende soorten uit elkaar halen, zodat u de uwe kunt aanwijzen.

Hoe kan ik zien wat voor soort acne ik heb?

Niet-inflammatoire acne

Niet-inflammatoire acne wordt over het algemeen gekenmerkt door mee-eters, mee-eters en kleine puistjes. Er is weinig tot geen roodheid bij deze puistjes. Dit zijn de soorten niet-inflammatoire acne:

Whiteheads

Mee-eters ontstaan wanneer dode huidcellen, olie en bacteriën vast komen te zitten in een verstopte porie. De porie blijft gesloten, zodat het vuil niet kan ontsnappen. Dit resulteert in een klein wit bultje. De kleur komt van de vastzittende dode huidcellen en olie, niet van pus zoals sommigen denken.

U zult mee-eters opmerken op het gezicht, meestal op het voorhoofd, de kin en de wangen. Ze komen ook vaak voor op de rug, borst, nek, schouders en armen. Mee-eters komen vaak voor bij een acnegevoelige huid.

Mee-eters

Mee-eters beginnen ook als verstopte poriën. Maar in plaats van gesloten te blijven, opent de porie zich en wordt het ingesloten vuil aan de lucht blootgesteld. Hierdoor oxideert het vuil en wordt het zwart. Zo ontstaat de zwarte kleur.

Mee-eters worden ook wel open comedonen genoemd. Ze zien eruit als kleine zwarte puntjes verspreid over het huidoppervlak. U vindt ze vaak op het gezicht, vooral op de neus en kin. Maar ze kunnen overal op het lichaam voorkomen, ook op de rug, borst en schouders.

Kleine puistjes

Dit zijn vleeskleurige kleine bultjes die ontstaan wanneer olie, dode huidcellen en bacteriën vast komen te zitten in de poriën. Papels ontstaan wanneer de wanden rond de poriën afbreken door een ernstige ontsteking. Hierdoor kan het vuil in de omringende huid terechtkomen.

Papels zijn gevoelige, kleine roze of rode bultjes die pijnlijk kunnen aanvoelen. Ze worden beschouwd als milde, niet-inflammatoire acne, maar kunnen zich ontwikkelen tot meer ontstoken puistjes als ze niet goed behandeld worden. U ziet papels verspreid over acnegevoelige gebieden zoals het gezicht, de borst, de rug en soms de armen.

Ontstekingsacne

Inflammatoire acne bestaat uit pijnlijke, rode puistjes. Het ontstaat wanneer bacteriën, olie en dode huidcellen diep in de haarzakjes vast komen te zitten. Dit activeert het immuunsysteem en veroorzaakt ontstekingen. Hier zijn de verschillende soorten ontstekingsacne:

Puisten

Puisten, of puistjes, ontstaan wanneer ingesloten vuil ervoor zorgt dat witte bloedcellen zich naar de verstopte porie haasten. Deze witte bloedcellen produceren pus, dat de porie opvult.

Bij puisten ziet u een verhoogd, wit bultje omgeven door roze of roodheid. Het witte puntje is pus, geen dode huidcellen zoals bij whiteheads. Puisten voelen vaak gevoelig aan en kunnen behoorlijk pijnlijk zijn. U ziet ze verspreid over het gezicht, de borst, de rug, de schouders en de armen.

Nodules

Nodules ontstaan wanneer de wanden rond verstopte poriën diep in de huid afbreken, waardoor infecties ontstaan. Er ontstaan harde, grote knobbels onder het huidoppervlak.

Knobbels zijn grote, vaste laesies die onder het huidoppervlak voelbaar zijn. In tegenstelling tot pustels bevatten nodules geen pus omdat ze diep in de huid blijven zitten. Ze voelen hard aan en zijn erg pijnlijk.

Knobbeltjes duiden op een ernstige ontsteking en kunnen littekens veroorzaken als ze niet goed behandeld worden. Ze komen vaak voor op het gezicht, de borst, de rug en soms de armen.

Cysteuze acne

Cysteuze acne is een extreme vorm van ontstekingsacne. Dit gebeurt wanneer infecties heel diep in de huid vast komen te zitten en pijnlijke cysten onder het oppervlak vormen.

Cysteuze puistjes zijn grote, rode, gezwollen puistjes die gevoelig aanvoelen en pijnlijk kunnen zijn. Cysten kunnen ontstaan wanneer de poriën erg verstopt raken en infecties ver onder de huid vast komen te zitten.

Cysteuze acne komt het meest voor op het gezicht, de borst, nek, rug en schouders. Cysten leiden vaak tot littekens, dus snelle behandeling is belangrijk. Ze geven aan dat uw acne zich ontwikkelt tot een ernstige vorm.

Hoe uw type acne te identificeren

Nu u de belangrijkste soorten kent, volgen hier enkele tips om uw specifieke acne te identificeren:

 • Bestudeer uw puistjes nauwkeurig in de spiegel. Kijk naar de kenmerken van uw individuele puistjes - zijn ze vlezig, wit, zwart, klein of groot? Dit kan aangeven of u niet-inflammatoire of inflammatoire acne hebt.
 • Noteer hoeveel mee-eters/zwarte puntjes tegenover pustels of knobbeltjes u hebt. Hoe meer ontstekingslaesies u hebt, hoe ernstiger uw acne wordt beschouwd.
 • Let op hoeveel roodheid en zwelling u rond uw puistjes ziet. Als ze erg rood en pijnlijk zijn, is uw acne waarschijnlijk ontstoken.
 • Voel uw uitbraken - cystische acne is te herkennen aan grote, gevoelige bulten onder de huid.
 • Bedenk waar u voornamelijk uitvalt. Verschillende types komen vaak op verschillende locaties voor.
 • Let op eventuele littekens. Nodulaire en cysteuze acne kan tot littekens leiden.
 • Houd uw puistjes in de loop van de tijd bij. ontstekingsacne is meestal hardnekkig, terwijl niet-inflammatoire acne sporadischer is.
 • Ga naar een dermatoloog als u twijfelt. Zij kunnen een goede diagnose stellen van uw type acne door naar uw huid te kijken.

Als u uw behandeling op de juiste manier wilt aanpakken, is het belangrijk dat u de unieke kenmerken van de verschillende acnetypes kent. Let goed op uw puistjes zodat u kunt bepalen onder welke categorie de uwe valt. Zo kunt u de juiste oplossingen vinden om het probleem op te lossen.

Veelvoorkomende oorzaken van verschillende soorten acne

Acne kan om verschillende redenen ontstaan. Als u begrijpt wat de oorzaak is van uw specifieke type, kunt u het probleem bij de wortel aanpakken voor een heldere huid. Hier zijn enkele van de meest voorkomende oorzaken van verschillende acnetypes:

Oorzaken van niet-ontstekings acne

 • Overmatige olieproductie - Dit zorgt ervoor dat dode huid en vuil aan elkaar kleven en de poriën verstoppen. Dit is een belangrijke oorzaak van mee-eters en mee-eters.
 • Ophoping van dode huidcellen - Dode cellen kunnen samenklonteren en vast komen te zitten in poriën, waardoor verstoppingen ontstaan.
 • Hormonen - Hormoonschommelingen, vooral bij tieners en vrouwen, verhogen de olieproductie en de opbouw van dode huidcellen.
 • Genetica - Sommige mensen zijn genetisch aanleg voor het produceren van meer olie en het ophopen van meer dode huidcellen.
 • Huidverzorgingsproducten - Zware crèmes, oliën en dikke make-up kunnen de poriën verstoppen en mee-eters veroorzaken.

Oorzaken van ontstekingsacne

 • Hormonen - Wanneer de androgene hormonen stijgen, vooral tijdens de puberteit en de menstruatie, produceren de talgklieren meer olie. Dit veroorzaakt ontstoken puistjes.
 • Bacteriën - Een bacterie die bekend staat als p. acnes woekert in verstopte follikels, wat leidt tot infecties, roodheid en zwelling.
 • Familiegeschiedenis - Mensen met een familiegeschiedenis van ontstekingsacne hebben er vaker last van.
 • Stress - Hoge stressniveaus veroorzaken ontstekingen in het lichaam, wat ontstekingsacne kan verergeren.
 • Ruwe huidverzorging - Scrubs, adstringerende middelen en geurstoffen in producten kunnen de huid irriteren en ontstekingen veroorzaken.

Tips voor uw levensstijl om acne-uitbraken te voorkomen

Het aanpassen van uw dagelijkse gewoonten kan helpen om acne op afstand te houden:

 • Reinig de huid dagelijks - Gebruik 's ochtends en 's avonds een zachte reiniger om overtollige olie, dode huid, make-up en ander vuil dat de poriën verstopt, te verwijderen.
 • Vermijd het aanraken van uw gezicht - Hierdoor komen vuil en bacteriën op de huid terecht, die in de poriën kunnen komen en puistjes kunnen veroorzaken.
 • Douche na het sporten - Zweet laat zout en oliën achter op de huid, wat puistjes bevordert. Vermijd ook het dragen van strakke helmen en hoeden die zweet op de huid vasthouden.
 • Verschoon uw kussensloop regelmatig - Olie, vuil en bacteriën kunnen zich op uw kussensloop ophopen en elke nacht op uw huid terechtkomen, waardoor poriën verstopt raken.
 • Beheers stressniveaus - Verlaag stress om ontstekingen te verminderen die ontstekingsacne erger maken. Probeer ontspannende activiteiten zoals meditatie, yoga, dagboeken bijhouden of diep ademhalen.

Door enkele eenvoudige aanpassingen in uw levensstijl kunt u uw huid schoner en uw poriën helderder houden, en zo acne voorkomen.

Wanneer moet u naar een dermatoloog voor een acnebehandeling?

Als u zelfzorgmiddelen tegen acne hebt geprobeerd zonder verbetering, is dat een teken dat u misschien een voorgeschreven behandeling van een dermatoloog nodig hebt. Hier zijn enkele tekenen dat het tijd is om een afspraak te maken:

 • Uw acne begint littekens op uw huid te maken
 • U krijgt vaak pijnlijke cysten of knobbeltjes
 • Uw acne veroorzaakt emotioneel leed of een laag zelfbeeld
 • Uw puistjes verergeren of worden niet beter
 • U hebt enkele maanden zonder resultaat OTC-producten gebruikt

Een dermatoloog kan een goede diagnose stellen van uw acnetype, de oorzaken vaststellen en een behandelplan op maat opstellen. Acne medicijnen op recept zijn op dit moment waarschijnlijk nodig voor een adequate behandeling.

Eerder vroeger dan later naar een dermatoloog gaan voorkomt blijvende acnelittekens en langdurige schade aan uw huid. Aarzel niet om een afspraak te maken als uw acne niet verbetert of na verloop van tijd erger wordt.

Belangrijkste opmerkingen

 • Het identificeren van uw specifieke type acne is cruciaal voor het vinden van de juiste behandelingsmethode. Kijk goed naar uw puistjes om te bepalen of u niet-inflammatoire of inflammatoire acne hebt.
 • Niet-inflammatoire acne bestaat uit mee-eters, mee-eters en kleine puistjes met weinig roodheid. Bij ontstekingsacne gaat het om pijnlijke, rode laesies zoals puisten, knobbeltjes en cysten.
 • Als u begrijpt wat de oorzaak is van uw acnetype, of het nu hormonen, genetica of andere factoren zijn, kunt u het probleem bij de wortel aanpakken.
 • Breng eenvoudige veranderingen aan in uw levensstijl, zoals uw gezicht dagelijks wassen, stress verminderen en regelmatig van kussensloop wisselen om acnevorming te voorkomen.
 • Ga onmiddellijk naar een dermatoloog als uw acne niet verbetert met OTC-middelen, om blijvende schade en littekens te voorkomen.

Uw unieke acnesituatie leren kennen is de belangrijkste eerste stap om er voorgoed van af te komen. Besteed veel aandacht aan uw specifieke uitbraakpatronen en symptomen, zodat u oplossingen kunt vinden die het beste voor uw huid werken. Met het juiste behandelingsplan kunt u eindelijk uw acnevrije huiddoelen bereiken.

Veelgestelde vragen over het identificeren van uw type acne

Wat zijn de belangrijkste categorieën van acne?

De twee hoofdcategorieën van acne zijn niet-inflammatoire en inflammatoire acne. Niet-inflammatoire acne omvat mildere vormen zoals mee-eters, mee-eters en kleine puistjes. Bij ontstekingsacne gaat het om pijnlijkere, rode puistjes zoals puisten, knobbeltjes en cysten.

Hoe ziet niet-inflammatoire acne eruit?

Niet-inflammatoire acne bestaat uit mee-eters, mee-eters en kleine roze puistjes of papels. Deze soorten puistjes zijn meestal vleeskleurig met minimale roodheid. Ze zijn meestal ook klein, variërend van een speldenknop tot een paar millimeter breed.

Wat zijn kenmerken van inflammatoire acne?

Ontstekingsacne bestaat uit rode, gezwollen puistjes die pijnlijk en gevoelig kunnen zijn. Hieronder vallen puisten omgeven door roodheid, grote, gevoelige knobbels onder de huid en rode, pijnlijke cysten. Ontstekingsletsels zijn meestal hardnekkiger en kunnen tot littekens leiden als ze niet goed behandeld worden.

Hoe weet ik of ik niet-inflammatoire of inflammatoire acne heb?

Controleer de kleur van uw puistjes - niet-inflammatoire laesies zijn meestal huidkleurig, terwijl ontstekingspuistjes er rood uitzien. Let ook op pijn en gevoeligheid. Mildere vormen zijn meestal niet pijnlijk, terwijl ontstekingspuistjes wel pijn kunnen doen. Kijk ook naar de grootte - niet-inflammatoire bultjes blijven klein, terwijl ontstekingsacne veel groter kan worden.

Wat is het verschil tussen whiteheads en blackheads?

Whiteheads zijn gesloten comedonen - de porie is volledig verstopt. Mee-eters zijn open comedonen - de porie is slechts gedeeltelijk verstopt en opent zich aan de oppervlakte. Whiteheads zijn wit van kleur, terwijl blackheads er aan de oppervlakte donkerder uitzien. Beide zijn veel voorkomende vormen van niet-inflammatoire acne.

Hoe komt u van niet-inflammatoire acne af?

Niet-inflammatoire acne reageert meestal goed op vrij verkrijgbare acne-producten die ingrediënten zoals salicylzuur of benzoylperoxide bevatten. Tweemaal daags voorzichtig reinigen en vlekbehandelingen kunnen helpen om milde comedonale acne op te lossen en nieuwe uitbraken te voorkomen.

Wat veroorzaakt ontstekingsacne?

Verschillende factoren dragen bij aan ontstekingsacne, waaronder hormonen, genetica, bacteriën, stress en irritatie door agressieve huidverzorgingsproducten. Deze triggers resulteren in zwelling, roodheid en mogelijke littekens die kenmerkend zijn voor inflammatoire laesies. Vette huidtypes zijn ook vatbaarder voor het ontwikkelen van ontstekingsacne.

Hoe behandelen dermatologen ontstekingsacne?

Voor matige tot ernstige ontstekingsacne schrijven dermatologen vaak lokale of orale antibiotica voor om bacteriële overgroei te behandelen en ontstekingen te verminderen. Retinoïden worden ook vaak gebruikt om verstopte poriën te ontstoppen en nieuwe uitbraken te voorkomen. Andere opties zijn ontstekingsremmende crèmes, anticonceptiepillen, isotretinoïne en laser- of lichttherapieën.

Wanneer moet ik overwegen om naar een dermatoloog te gaan voor acne?

Ga onmiddellijk naar een dermatoloog als u pijnlijke cysten of knobbeltjes hebt, verergerende acne die littekens veroorzaakt, of acne die na enkele maanden nog niet reageert op receptvrije behandelingen. Een dermatoloog kan u helpen om ontstekingsacne onder controle te krijgen voordat er permanente schade optreedt.

Welke veranderingen in levensstijl kunnen acne helpen voorkomen?

Zachte huidverzorging, vermijden dat u uw gezicht aanraakt, stress onder controle houden, regelmatig uw beddengoed wassen en douchen na het sporten kunnen helpen om acne-uitbraken tot een minimum te beperken. Een schone huid en minder ontstekingen zijn de sleutel tot het voorkomen van ontstekingspuistjes en niet-inflammatoire puistjes.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/