Wat is een puistje met een harde witte bal erin?

Gepubliceerd:

We hebben allemaal wel eens van die vervelende puistjes gehad die op de slechtste momenten lijken te verschijnen. U kijkt op een ochtend in de spiegel en ziet een klein bultje op uw voorhoofd broeien. Eerst is het gewoon een rood bultje, maar na een dag of twee groeit het uit tot een volwaardige puist met een vieze, met pus gevulde kop. Maar dan zijn er die andere zeldzame puistjes - die met een harde witte bal erin. Wat is er aan de hand?

Als u ooit met zo'n puistje te maken hebt gehad, hebt u zich waarschijnlijk afgevraagd wat dat harde witte bolletje binnenin de puist eigenlijk is. Het is beslist anders dan de typische met pus gevulde puistjes die we allemaal kennen. Lees verder om erachter te komen wat precies de oorzaak is van deze unieke puistjes met harde witte bolletjes erin.

Wat is een puistje met een harde witte bal erin?

Waardoor ontstaat er in eerste instantie een puistje?

Laten we, voordat we ons gaan verdiepen in wat de harde witte bal binnenin bepaalde puistjes is, eerst een kort overzicht van puistjes geven en bespreken hoe puistjes in het algemeen ontstaan.

Puistjes ontstaan diep in de poriën wanneer deze verstopt raken met dode huidcellen, overtollige olie (talg) en bacteriën. Dit mengsel van stoffen, vuil en ziektekiemen wordt een plug genoemd. De prop blokkeert de porie, die normaal gesproken open is naar het huidoppervlak. Hierdoor wordt al het vieze spul binnenin opgesloten.

Wanneer de porie verstopt raakt en zich een plug vormt, zwelt het gebied op en wordt het een bult. Dit komt door de natuurlijke reactie van de huid op de verstopping. Om de verstopping te verhelpen, raken de wanden rond de porie ontstoken. Als onderdeel van deze ontstekingsreactie vult het gebied zich met witte bloedcellen om een eventuele infectie te helpen bestrijden, en wordt het rood en gezwollen.

Op dit moment hebt u een officiële puist onder de oppervlakte.

Als de verstopte porie dicht bij het huidoppervlak verstopt blijft, zal de bult blijven groeien en zich vullen met pus. Deze pus bestaat uit de olie, dode huidcellen, bacteriën en witte bloedcellen die erin opgesloten zitten. Uiteindelijk zal deze met pus gevulde plek door de verstopte porie heen scheuren en aan de oppervlakte komen als een open, etterende puist. Leuke tijden, toch?

Soms kunnen er zich echter dieper in de porie pluggen vormen en leiden tot puistjes gevuld met ander materiaal, zoals harde witte bolletjes. Laten we deze unieke gevallen eens bekijken.

Puistjes met harde witte bolletjes - Wat geeft het?

Puistjes die harde witte bolletjes bevatten in plaats van pus, hebben zich diep in de huid gevormd. Deze puistjes worden medisch ook wel gesloten comedonen genoemd.

Gesloten comedonen ontstaan dieper in de huidstructuur dan typische, met pus gevulde puistjes. Wanneer dode huidcellen, talg en bacteriën een porie verstoppen en een verstopping dieper in de lederhuid veroorzaken, lokt dit een reactie uit en veroorzaakt het een bult. Maar omdat de prop zich dieper in de huid vormt, wordt de inhoud minder aan lucht blootgesteld.

Deze afgesloten, luchtledige omgevingen bevorderen de vorming van keratine.

Wat is Keratine en hoe wordt het gevormd?

Keratine is een eiwit dat de buitenste laag van onze huid vormt. Keratine wordt geproduceerd door cellen die diep in de poriën keratinocyten worden genoemd. Onder normale omstandigheden worden deze keratine-eiwitten naar het huidoppervlak getransporteerd en vormen daar de buitenste barrière.

Wanneer een porie echter dieper in de lederhuid verstopt raakt, kan de keratine zich ophopen in de afgesloten ruimte. Na verloop van tijd klonteren deze keratine-eiwitten samen tot een harde, witgele massa. Deze keratineklomp van dode huidcellen is de harde witte bal die zich in deze unieke puistjes vormt.

Aan de oppervlakte zien deze bultjes eruit als typische puistjes met een rode, ontstoken ring. Maar als u ze openknijpt, vindt u in plaats van pus een harde, kiezelachtige keratinebol die zich diep in de porie heeft gevormd.

Waardoor wordt de keratine een harde bal?

U vraagt zich misschien af hoe de keratine van een eiwit in een verharde bal verandert. In de afgesloten ruimte diep in de lederhuid wordt de keratine blootgesteld aan de ontstekingsomgeving van het puistje. Dit veroorzaakt oxidatie - een chemische reactie tussen de keratine en zuurstof die opgesloten zat in de verstopte porie.

Het oxidatieproces zorgt ervoor dat de keratine hard wordt en kristalliseert, waardoor dit amorfe eiwit in een vaste vorm verandert. Denk aan hoe een ei in vaste vorm hard wordt als het gekookt wordt. De hitte van het koken leidt tot denaturatie en oxidatie van het eiwit, waardoor de zachte vloeibare toestand van het rauwe ei verandert in een stevig gekookt ei.

Een soortgelijk proces vindt plaats binnen deze afgesloten puistjes, waardoor de keratine-eiwitten hun kenmerkende harde witte balvorm aannemen. Het eindresultaat is een onaantastbare witte bal die diep in de porie vastzit.

Veelvoorkomende oorzaken en locaties van harde mee-eterspuistjes

Harde mee-eters kunnen willekeurig opduiken, maar er zijn bepaalde locaties en oorzaken waardoor ze eerder ontstaan. Hier zijn enkele van de meest voorkomende oorzaken en locaties voor deze unieke mee-eters:

Genetica

Sommige mensen hebben gewoon aanleg voor het ontwikkelen van gesloten comedonen en harde witte puistjes vanwege hun genetica. Dus terwijl uw vriend misschien alleen last heeft van kleine mee-eters, eindigt u met diepe bulten gevuld met keratinebolletjes. Genetica kan iemand vatbaarder maken voor dit type acne.

Hormonen

Hormonale schommelingen zijn een klassieke trigger voor witte puistjes. Daarom komen ze vaak voor rond de puberteit, menstruatie, zwangerschap en menopauze. De hormonale veranderingen die in deze periodes optreden, kunnen de talgproductie in een stroomversnelling brengen en de poriën vernauwen. Deze vette omgeving maakt de huid klaar voor porieblokkades diep in de lederhuid die tot harde mee-eters leiden.

Vette huid

Als u van nature een vette huid hebt, kunt u het eerste doelwit zijn van deze vervelende, harde mee-eters. Overtollige olie kan zich vermengen met dode huidcellen en bacteriën, waardoor het zich een weg baant tot diep in de poriën en bulten veroorzaakt die gevuld zijn met vastzittende keratine.

Huidproducten

Bepaalde ingrediënten in huidverzorgingsproducten, make-up en haarverzorgingsproducten kunnen uw poriën verstoppen en uw huid irriteren. Dit kan de basis vormen voor harde mee-eters die onder het oppervlak kunnen gaan broeien. Ingrediënten zoals minerale olie, kokosolie en cacaoboter zijn zeer comedogeen, wat betekent dat ze een score op de beoordelingsschaal hebben die aangeeft hoe waarschijnlijk het is dat ze de poriën verstoppen.

Strakke kleding en beschermende kleding

Spandex trainingsleggings, nauwsluitende jurken, strakke jeans, schoudervullingen in kleding of apparatuur en bh-bandjes oefenen lange tijd druk uit op de huid. Deze constante wrijving kan haarzakjes irriteren en leiden tot harde bulten van vastzittende keratine onder het oppervlak. Sporthelmbandjes en kinbeschermers kunnen ook leiden tot de vorming van gesloten comedonen.

Bepaalde medicijnen

Bepaalde medicijnen zoals corticosteroïden, testosteron of lithium worden in verband gebracht met meer verstopte poriën en puistjes met witte haartjes. De mechanismen worden niet volledig begrepen, maar lijken te maken te hebben met een verhoogde olieproductie en huidcelvernieuwing.

Chronisch wrijven of pulken

Als u regelmatig aan uw huid wrijft, pulkt of krabt, kan dit de vorming van harde witte puistjes in de hand werken. De voortdurende irritatie drijft het vuil dieper in de porie, waar het diepe comedonen gevuld met keratinebolletjes kan veroorzaken.

Gebruikelijke locaties voor harde mee-eters:

  • Haarlijn
  • Voorhoofd
  • Chin
  • Bovenarmen
  • Schouders
  • Billen
  • Binnendijen

De anatomie van poriën en haarzakjes in deze gebieden maken ze vatbaar voor verstopte kanaaltjes en gesloten comedonen. Door de wrijving en het wrijven van kleding is de kans op puistjes op deze plekken ook groot.

Zijn harde mee-eters te voorkomen?

Hoewel u harde whiteheadpuistjes niet altijd helemaal kunt vermijden, zijn er wel maatregelen die u kunt nemen om uw risico te verkleinen:

  • Houd de huid schoon om de opbouw van olie en vuil te minimaliseren. Gebruik dagelijks een milde gezichtsreiniging.
  • Exfolieer regelmatig met producten die salicylzuur bevatten. Dit helpt poriën te ontstoppen en dode huidcellen te verwijderen.
  • Beperk het gebruik van porieverstoppende cosmetica, crèmes en zalven. Kies voor olievrije "niet-comedogeen" gelabelde producten.
  • Shampoo regelmatig, vooral na het zweten, om de oliën van haar en hoofdhuid onder controle te houden.
  • Vermijd overmatig wrijven, plukken en krabben. Hierdoor wordt het vuil dieper in de poriën gedreven.
  • Draag waar mogelijk losse, ademende kleding en beschermende kleding.
  • Neem contact op met een dermatoloog voor medicijnen op recept als de puistjes ernstig of constant zijn.

Hoewel frustrerend, zijn af en toe harde mee-eters normaal en beheersbaar met de juiste huidverzorging. Als u echter een overvloed aan harde bultjes en gesloten comedonen begint te zien, neem dan contact op met een dermatoloog om de oorzaken en oplossingen te bespreken. Consistente gesloten comedonen kunnen wijzen op een onderliggende huidaandoening die behandeld moet worden.

Hoe van harde mee-eters afkomen

U hebt dus een bult op uw gezicht met een harde witte bult erin. Wat is de beste manier om er vanaf te komen en de hardnekkige keratineplug te verwijderen?

Niet knijpen!

Hoewel het erg verleidelijk is, kan het agressief pulken of uitknijpen van een harde mee-eter de zaak verergeren. Als u de massa eruit perst, duwt u de keratine waarschijnlijk alleen maar dieper in de huid in plaats van deze te verwijderen. En al dat uitknijpen en vingernageltasten kan leiden tot trauma en littekens.

Stoom om los te maken en te verzachten

Een betere eerste stap is om uw huid te stomen om de harde mee-eter te helpen openen en verzachten. Neem een washandje gedrenkt in heet water en houd het enkele minuten over het puistje. Het vocht en de warmte zullen helpen om de inhoud los te maken en de plug naar de oppervlakte te brengen.

Steriliseer

Voordat u probeert om een mee-eter te verwijderen, moet u uw handen schoonmaken en het puistje met alcohol deppen. Dit vermindert het risico dat u bacteriën dieper in de porie duwt en een infectie veroorzaakt. Het steriliseren van het gebied is een belangrijke eerste stap.

Gebruik een steriel lancet

Prik vervolgens met een steriel lancet voorzichtig het puntje van de witte punt open. Lancetten zijn steriele prikapparaten die artsen en verpleegkundigen gebruiken om in de huid te prikken en bloeddruppels op te vangen. In dit geval kunt u er een gebruiken om voorzichtig een kleine opening te maken waardoor u de mee-eter kunt verwijderen.

Oefen lichte druk uit

Nadat u een kleine opening hebt gemaakt, oefent u met een wattenstaafje zeer zachte, gelijkmatige druk uit naast de harde witte kop. Duw de keratineplug langzaam omhoog en naar buiten door het vooraf gemaakte gaatje. Doe het langzaam - niet agressief knijpen! Als u licht duwt, moet het harde bolletje door de porie naar boven glijden en naar buiten komen.

Vervolgzorg

Breng na het verwijderen een dot benzoylperoxide crème aan op de open porie om eventuele bacteriën te doden en verdere verstopping te voorkomen. Laat het gebied op natuurlijke wijze sluiten en genezen en houd het schoon. Vermijd make-up, pulken en irritatie terwijl het gebied herstelt.

Met wat ijverig stomen, steriliseren en lichte druk kunt u die vervelende harde mee-eters met succes verwijderen. Maar als ze aanhouden, ga dan zeker naar uw dermatoloog.

Wanneer medische hulp zoeken voor harde whiteheads

Hoewel het normaal is om af en toe een harde mee-eter te hebben, moet u medische hulp zoeken als u een van de volgende dingen opmerkt:

  • Plotselinge aanval van terugkerende harde mee-eters
  • Onvermogen om de harde witte punt thuis goed te verwijderen
  • Tekenen van huidinfectie - zich verspreidende roodheid, zwelling, pijn, hitte
  • Littekens of donkere vlekken die achterblijven nadat de bult is verdwenen
  • Harde whitehead-gebieden die zich herhaaldelijk opvullen na het verwijderen

Als u last hebt van een van deze problemen, kan uw dermatoloog u helpen de hoofdoorzaak te ontdekken en uw huid weer gezond te maken. Hij of zij kan u topische of orale medicijnen voorschrijven om verstopte poriën aan te pakken en de vorming van harde puistjes in de toekomst te voorkomen. Procedures zoals zachte extractie, chemische peelings of steroïde-injecties kunnen ook helpen om hardnekkige harde whiteheads te verwijderen.

Ga niet eindeloos aan harde bultjes pulken. Zoek hulp voor effectieve behandelingen om littekens te voorkomen en uw huid langdurig te zuiveren.

Wanneer zijn harde whiteheads reden tot bezorgdheid?

Voor de meesten van ons is af en toe een hard wit puistje gewoon een vervelend probleem. Maar in sommige gevallen kunnen clusters van steeds terugkerende gesloten comedonen een teken zijn van iets ernstigers.

Veelvuldige vorming van harde, witte acne laesies kan wijzen op huidaandoeningen zoals:

  • Acne Conglobata - Zeldzame, ernstige vorm van nodulaire acne die gekenmerkt wordt door ingroeiende comedonen en knobbeltjes.
  • Hidradenitis Suppurativa - Chronische huidaandoening die verstopte haarzakjes en pijnlijke bultjes in huidplooien veroorzaakt.
  • Pseudofolliculitis Barbae - Haarfollikelirritatie door scheren die leidt tot ingegroeide haren, met pus gevulde bulten en littekens bij mannen.

Als u last hebt van terugkerende episodische uitbraken van harde witte puistjes, raadpleeg dan een gediplomeerd dermatoloog. Een juiste diagnose is essentieel om onderliggende aandoeningen uit te sluiten en een geschikt behandelplan te ontwikkelen. Voor aanhoudende gesloten comedonen kunnen orale of topische geneesmiddelen op recept nodig zijn om de onderliggende oorzaken aan te pakken.

Uw dermatoloog kan bepalen of er een onderliggende huidaandoening in het spel is, of dat u gewoon uw dagelijkse huidverzorgingsroutine moet aanpassen om normale puistjes met witte puntjes te voorkomen. Leg u niet neer bij hardnekkige puistjes - zoek hulp om de oorzaak te achterhalen.

Conclusie

Af en toe een puistje hoort bij het leven, maar die harde mee-eters kunnen bijzonder vervelend zijn. Begrijpen wat de oorzaak is van die harde keratinebal in uw puist, is de eerste stap naar het uitbannen van deze bultjes. Met een goede verzorging van de poriën en de juiste extractietechniek kunt u die harde mee-eters vaarwel zeggen!

Veelgestelde vragen over puistjes met harde witte bolletjes erin

Puistjes met een harde witte bal erin kunnen verwarrend en frustrerend zijn om mee om te gaan. Hieronder vindt u antwoorden op enkele veelgestelde vragen over deze unieke puistjes:

Wat is een puistje met een harde witte bal erin?

Dit type puistje, ook wel een gesloten comedoon genoemd, ontstaat wanneer dode huidcellen, olie en bacteriën een haarzakje diep in de porie verstoppen. De inhoud van de verstopping ondergaat een chemische reactie waardoor deze verhardt tot een witgele keratinemassa. Deze harde bal keratine komt diep in het puistje vast te zitten. Aan de oppervlakte ziet u alleen een klein, rood bultje.

Waardoor ontstaan deze harde witte puistjes?

Er zijn een paar mogelijke oorzaken:

  • Genetica - Sommige mensen hebben gewoon aanleg voor het ontwikkelen van gesloten comedonen
  • Hormonale schommelingen tijdens de puberteit, menstruatie, enz.
  • Zeer vette huid
  • Gebruik van comedogene producten die de poriën verstoppen
  • Huidirritatie door strakke kleding, sportuitrusting, gewoon wrijven
  • Medicijnen zoals corticosteroïden

Waar verschijnen deze puistjes met harde witte bultjes meestal?

Veel voorkomende locaties zijn het gezicht (voorhoofd, kin), de rug, borst, schouders en billen. Gebieden die vaak bedekt worden door kleding of uitrusting hebben de neiging om gesloten comedonen te krijgen. De poriën en haarzakjes in deze gebieden raken anatomisch gezien eerder verstopt.

Hoe komt u van een puistje met een harde bal erin af?

Knijp er NIET agressief in. Dit duwt de keratine dieper in de huid. In plaats daarvan:

  • Stoom het gebied om de inhoud los te maken en zachter te maken
  • Steriliseer het gebied met alcohol
  • Gebruik een steriel lancet om het oppervlak voorzichtig open te snijden
  • Oefen zeer lichte druk uit met een wattenstaafje om de plug eruit te halen.

Hoe kunnen deze harde puistjes worden voorkomen?

U kunt hun voorkomen verminderen door:

  • De huid dagelijks wassen met een zachte reiniger
  • Olievrije, niet-comedogene huidproducten gebruiken
  • Regelmatig scrubben om dode huidcellen te verwijderen
  • Voorkomt huidirritatie door veelvuldig wrijven/prikken
  • Shampoo het haar regelmatig, vooral na het zweten

Wanneer moet ik naar een dermatoloog voor harde puistjes met witte puntjes?

Ga naar uw dermatoloog als u last heeft van:

  • Plotselinge toename van uitbraken van harde mee-eters
  • Onvermogen om ze thuis goed af te zuigen
  • Tekenen van infectie - zich verspreidende roodheid, zwelling, pijn
  • Terugkerende harde puistjes die weer opvullen nadat ze zijn verdwenen
  • Littekens of donkere vlekken die achterblijven

Kunnen terugkerende harde whiteheads op iets ernstigs wijzen?

Veelvuldige vorming van harde mee-eters kan soms wijzen op aandoeningen zoals:

  • Acne congolobata - ernstige, nodulaire acne
  • Hidradenitis suppurativa - chronische bultjes in huidplooien
  • Pseudofolliculitis barbae - scheerirritatie die leidt tot ingroeien

Ga naar uw dermatoloog als u last hebt van terugkerende harde puistjes om uit te sluiten of er onderliggende huidaandoeningen zijn die behandeld moeten worden.

Wat is de beste manier om een hard wit puistje te verwijderen?

Volg deze stappen:

  1. Steriliseer het gebied met alcohol
  2. Houd een warm, vochtig washandje over het gebied om de porie te verzachten en te openen.
  3. Gebruik een steriele lancet om voorzichtig in het oppervlak van de witte kop te prikken
  4. Oefen zeer lichte druk uit met een wattenstaafje naast het puistje om de plug eruit te krijgen.
  5. Vermijd knijpen of pulken!
  6. Breng benzoylperoxidecrème aan na het afzuigen

Met de juiste techniek kunt u die hardnekkige harde whiteheads verwijderen. Ga naar uw dermatoloog als er tekenen van infectie, littekenvorming of recidieven optreden.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
  • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
  • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
  • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
  • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
  • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
  • https://www.libelle.nl/