Veroorzaakt zuivel acne?

Gepubliceerd:

Acne is een van de meest voorkomende huidaandoeningen ter wereld en treft ongeveer 85% van de mensen op een bepaald moment tussen hun 12e en 24e. Maar acne komt niet alleen bij tieners voor - het kan ook op volwassen leeftijd nog voorkomen.

Veroorzaakt zuivel acne

Met zoveel mensen die last hebben van acne, is het geen wonder dat er veel mythes rond de oorzaken bestaan. Zuivel is één voedingsmiddel dat vaak de schuld krijgt van acne-uitbraken. Maar is het elimineren van zuivel echt de remedie voor een heldere huid?

In deze op bewijs gebaseerde gids duiken we in de wetenschap en het onderzoek om antwoord te geven:

Veroorzaakt zuivel acne?

We behandelen:

 • Het voorgestelde verband tussen zuivel en acne
 • Belangrijkste onderzoeken naar zuivel en acne
 • Zuivel en hormonale effecten
 • Ontsteking, insuline en acne
 • Tips om de zuivelinname aan te passen voor een heldere huid

Aan het einde van deze gids zult u begrijpen wat de werkelijke invloed van zuivel op acne is - als die er al is - volgens het onderzoek.

Laten we beginnen met te begrijpen waarom men denkt dat zuivel acne veroorzaakt.

Het vermoede verband tussen zuivel en acne

Hoe is zuivel er dan van beschuldigd puistjes te veroorzaken? Er zijn een paar veronderstelde mechanismen:

Zuivel heeft invloed op hormonen. Melk bevat van nature hormonen zoals insuline groeifactor 1 (IGF-1), evenals androgenen en progesteron. Sommigen vermoeden dat de hormonen in zuivelproducten acne kunnen bevorderen.

Zuivel verhoogt de bloedsuikerspiegel. De koolhydraten en suikers in zuivel verhogen de bloedsuikerspiegel, wat acne kan verergeren.

Zuivel veroorzaakt ontstekingen. Het aminozuurgehalte van zuivel kan ontstekingen stimuleren, wat verband houdt met de ontwikkeling van acne.

Melk bevat acne-veroorzakende antibiotica. Sommigen geloven dat sporen van antibiotica die aan melkkoeien worden gegeven, antibioticaresistentie en een verstoorde darmbalans bevorderen, wat bijdraagt aan acne.

Met zoveel aannemelijke verbanden is het makkelijk om acne op zuivel te schuiven. Maar wat zegt het onderzoek eigenlijk?

Belangrijkste onderzoeken naar zuivel en acne

Talloze onderzoeken hebben de relatie tussen de consumptie van zuivelproducten en acne onderzocht. Laten we eens kijken naar enkele van de belangrijkste bewijzen.

Observationele onderzoeken

Enkele van de eerste onderzoeken naar zuivel en acne waren grote observationele onderzoeken. Deze analyseerden de prevalentie en ernst van acne bij mensen met verschillende diëten.

In een onderzoek onder 47.355 vrouwen bleken degenen die als tiener meer magere en magere melk consumeerden, meer acne te hebben als volwassene. De inname van volle melk hield geen verband met acne op volwassen leeftijd.

Uit een ander groot onderzoek onder Iraanse jongeren en volwassenen bleek dat degenen met acne meer melk dronken. De totale zuivelinname verschilde niet tussen de acne- en controlegroepen.

Hoewel deze observationele onderzoeken een mogelijk verband suggereren, kunnen ze geen oorzaak en gevolg bewijzen. Er waren rigoureuzere klinische studies nodig.

Interventieonderzoeken

Onderzoekers hebben klinische onderzoeken uitgevoerd om rechtstreeks te testen of het beperken van zuivel acne verbetert.

In één onderzoek werden de deelnemers gerandomiseerd om een week lang zuivel te elimineren of om geen veranderingen in hun dieet aan te brengen. Na slechts 7 dagen vertoonde de zuivelvrije groep een significante verbetering in acne, vergeleken met geen verandering in de controlegroep.

Een ander onderzoek liet proefpersonen een dieet met een lage glycemische belasting volgen waarbij melk en voedingsmiddelen met een hoge glycemische belasting werden beperkt, of hun gewone dieet. De groep met een laag glycemisch gehalte had een grotere vermindering van acne na 12 weken.

Over het algemeen tonen meerdere onderzoeken aan dat acne verbetert na het verminderen van de zuivelinname:

 • Uit een meta-analyse van 14 onderzoeken bleek dat beperking van zuivel de acne aanzienlijk verbeterde, vooral in ernstige gevallen.
 • Meerdere systematische reviews concludeerden dat beperkte zuivelinname geassocieerd is met verbetering van acne.
 • Een andere meta-analyse meldde dat zuivelbeperking zorgde voor een matige verbetering van acne in vergelijking met controlegroepen.

Dit solide bewijsmateriaal geeft aan dat zuivelbeperking bij veel mensen helpt om acne te verminderen. Maar hoe? Laten we eens kijken naar de hormonale en ontstekingsbevorderende effecten.

Effecten van zuivel op hormonen

Zoals we al eerder bespraken, bevat zuivel hormonen die acne theoretisch kunnen verergeren. Maar is dit wetenschappelijk bewezen?

De meeste onderzoeken vinden geen significante veranderingen in hormoonspiegels bij het beperken van zuivel. In het onderzoek naar het eliminatiedieet waren er geen verschillen in testosteron, IGF-1 of insuline tussen de zuivelvrije en controlegroepen.

Eén onderzoek vond echter lagere niveaus van IGF-1 en insuline na 12 weken van een dieet met een lage glycemische belasting waarbij melk beperkt werd.

Zuivel kan voor sommigen bijdragen aan hormonale acne, maar het bewijs is over het algemeen gemengd. Voor de meeste mensen speelt het waarschijnlijk een grotere rol bij het veroorzaken van ontstekingen.

Zuivel, ontsteking, insuline en acne

Toenemend onderzoek wijst erop dat chronische ontstekingen een rol spelen bij de ontwikkeling van acne. Belangrijke ontstekingsmarkers zijn verhoogd in acnegevoelige huid.

Dus hoe bevordert zuivel ontstekingen?

Zoals we al eerder aanstipten, verhoogt zuivel de bloedsuikerspiegel en de insulinespiegel. Een teveel aan insuline kan via complexe cellulaire wegen ontstekingen veroorzaken.

Zuiveleiwitten bevatten ook aminozuren zoals leucine, glutamine en arginine die mTORC1 activeren - een eiwitcomplex dat ontstekingen reguleert.

Uit één onderzoek bleek dat slechts 2 weken van een melkvrij dieet ontstekingsmarkers zoals hsCRP verminderde. Verwijdering van zuivel verlaagt ook oxidatieve stress, een andere veroorzaker van acne.

Door zuivel te beperken, voorkomt u ontstekingspieken in bloedsuiker, insuline en mTORC1. Dit helpt inflammatoire acneletsels voorkomen.

Tips om de zuivelinname aan te passen voor een heldere huid

Het onderzoek toont overtuigend aan dat beperking van zuivel acne kan verbeteren, voornamelijk door ontstekingen te verminderen.

Maar u hoeft zuivel misschien niet helemaal te schrappen. Hier volgen enkele tips om uw inname aan te passen:

 • Beperk melk. Aangezien magere en magere melk het sterkst in verband worden gebracht met acne, moet u de regelmatige melkinname tot een minimum beperken.
 • Geniet van yoghurt en kaas. Gefermenteerde zuivel zoals yoghurt en gerijpte, harde kazen bevatten minder suikers. Gebruik alleen gewone, ongezoete varianten.
 • Let op de portiegrootte. Zelfs als u kiest voor mildere zuivelopties, kunnen kleine tot matige hoeveelheden het beste zijn voor de acnegevoelige huid.
 • Overweeg probioticasupplementen. Als u zuivel sterk beperkt/elimineert, kunnen probioticasupplementen helpen om uw darmen gezond te houden.
 • Herintroduceer zuivel op een verstandige manier. Herintroduceer zuivel na een eliminatieproef langzaam om uw tolerantiedrempel te vinden zonder opflakkeringen.

Zoals bij elke verandering van dieet, moet u eerst met uw arts of dermatoloog overleggen als u overweegt om de zuivelproductie voor acne te beperken. Volg de veranderingen in uw huid en eventuele problemen met dieetbeperkingen.

Waar het op neerkomt: Hoe sterk is het verband tussen zuivel en acne?

Dus terug naar onze oorspronkelijke vraag:

Veroorzaakt zuivel acne?

Hoewel onderzoek niet definitief kan aantonen dat zuivel acne veroorzaakt, wijst alles erop dat zuivel bij veel mensen bijdraagt aan puistjes.

Meerdere onderzoeken tonen aan dat een lage of geen zuivelinname acne verbetert, vooral in ernstige gevallen. Zuivel bevordert acne waarschijnlijk door de bloedsuikerspiegel, insuline en ontstekingen te verhogen.

Zuivel lijkt acne echter niet bij iedereen te verergeren. De relatie is waarschijnlijk afhankelijk van individuele factoren zoals:

 • Hoe gevoelig uw huid is voor ontstekingen
 • Aanwezigheid van voedselovergevoeligheden/intoleranties
 • Uw darmgezondheid en microbioom
 • Uw gebruikelijke hoeveelheid en type zuivelinname

Voor mensen die worstelen met inflammatoire en cysteuze acne die niet reageert op standaardzorg, kan een proef met het elimineren van zuivel aanzienlijke verbeteringen bieden in de helderheid van de huid.

Dus hoewel zuivel op zich niet de oorzaak van acne is, kan het beperken van de inname - vooral van melk - een effectieve strategie zijn als u merkt dat het puistjes uitlokt. Maar is het beperken van zuivel de moeite waard voor uw huid met puistjes?

Ik hoop dat deze op bewijs gebaseerde gids een nuttig uitgangspunt is om te beslissen of u zuivel moet verminderen of verwijderen uit uw dieet om acne te verbeteren.

Zoals altijd moet u nauw samenwerken met uw zorgverleners om te bepalen wat de beste veranderingen in voeding en levensstijl zijn voor uw huiddoelen. Met wat vallen en opstaan kunt u vaststellen of en hoe het aanpassen van uw zuivelinname uw acne beïnvloedt.

Veroorzaakt zuivel acne? Een FAQ over het bewijs

Acne is een wijdverspreide huidaandoening waar bijna iedereen wel eens last van heeft. Omdat zoveel mensen last hebben van acne, is het begrijpelijk dat mensen willen weten wat de oorzaak is.

Zuivel is een voedingsmiddel dat vaak de schuld krijgt als boosdoener bij acne. Maar wat zegt het onderzoek eigenlijk over de effecten van zuivel op de huid?

Hieronder hebben we een FAQ samengesteld over het bewijs rondom de relatie tussen zuivel en acne. Lees verder voor wetenschappelijk onderbouwde antwoorden op veelgestelde vragen.

Veelgestelde vragen

Waarom denken mensen dat zuivel acne veroorzaakt?

Er zijn een paar redenen waarom zuivel wordt beschuldigd van het veroorzaken van puistjes:

 • Melk bevat hormonen zoals insuline groeifactor 1 (IGF-1), androgenen, oestrogeen en progesteron die acne kunnen bevorderen.
 • Zuivel verhoogt de bloedsuikerspiegel en insuline, wat acne kan verergeren.
 • Het aminozuurgehalte kan ontstekingsprocessen stimuleren die verband houden met acne.
 • Antibiotica die aan melkkoeien worden gegeven, kunnen bijdragen aan een bacteriële onbalans die acne veroorzaakt.

In theorie kan zuivel dus invloed hebben op verschillende factoren - hormonen, ontstekingen en darmgezondheid - waarvan wordt aangenomen dat ze acne beïnvloeden. Maar wordt de theorie ondersteund door degelijk bewijs?

Wat zegt het onderzoek over zuivel en acne?

In het algemeen suggereert steeds meer onderzoek dat zuivelinname verband houdt met de prevalentie en ernst van acne. Het bewijs is echter gemengd.

Vroege observationele studies vonden associaties tussen melkconsumptie en acne. Maar door beperkingen konden ze oorzaak en gevolg niet bewijzen.

Meer recentelijk hebben tal van klinische onderzoeken een eliminatiedieet voor zuivel getest. Deze onderzoeken leveren sterker bewijs voor een oorzakelijk verband tussen zuivel en acne:

 • Meerdere onderzoeken vonden een significante verbetering van acne na het volgen van een zuivelvrij dieet gedurende één week tot 12 weken.
 • Systematische reviews en meta-analyses concluderen consequent dat het beperken van zuivel helpt bij het verbeteren van acne, vooral ernstige gevallen die niet reageren op de standaardbehandeling van acne.

Een paar klinische onderzoeken vonden echter geen significant verschil in acne tussen diëten met veel of weinig zuivel.

Dus samengevat geven de meeste, maar niet alle onderzoeken aan dat melkbeperking goed is voor de acnegevoelige huid.

Hoe bevordert zuivel precies acne?

Het is onwaarschijnlijk dat zuivel alleen acne veroorzaakt. De meest onderbouwde theorie is dat zuivel ontstekingsprocessen in gang zet die de puistjes verergeren.

Zuivel verhoogt met name de bloedsuikerspiegel, insuline en insuline groeifactor 1 (IGF-1). Een teveel aan insuline stimuleert ontstekingsactiviteit en oversecretie van huidvetten - beide factoren die bijdragen aan acne.

Bepaalde zuiveleiwitten activeren ook ontstekingssignalering via mTORC1-paden. Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat zuivelbeperking de systemische ontsteking en de ontsteking van de huid vermindert.

Hoewel zuivel de hormonen kan beïnvloeden, vinden de meeste onderzoeken geen significante hormonale veranderingen door het beperken van zuivel alleen. Voor sommige mensen kan zuivel ook een kleine hormonale rol spelen.

Is alle zuivel even slecht voor acne?

Nee, sommige zuivelproducten lijken acne meer te bevorderen dan andere. Het meeste onderzoek wijst melk aan als de grootste boosdoener:

 • Een hogere inname van magere en magere melk wordt in verband gebracht met meer acne op volwassen leeftijd.
 • Volle melk is niet gekoppeld aan een verhoogde prevalentie van acne.
 • Er zijn maar weinig onderzoeken die specifiek yoghurt of kaas analyseren. Als gefermenteerde producten zijn ze mogelijk minder ontstekingsbevorderend.

Aangezien melk de bloedsuikerspiegel sterker doet stijgen dan andere zuivelproducten, vormt het waarschijnlijk het grootste risico voor inflammatoire, hormonale acne.

Moet u zuivel volledig schrappen als u acne hebt?

U hoeft niet per se 100% te stoppen met zuivel als u een acnegevoelige huid hebt. Hier volgen enkele tips om de inname op de juiste manier aan te passen:

 • Richt u op het verminderen van de melkinname, aangezien deze het meest in verband wordt gebracht met acne.
 • Houd het bij mildere gefermenteerde zuivel, zoals yoghurt en oude kazen.
 • Let op de portiegrootte, zelfs met minder inflammatoire zuivelkeuzes.
 • Probeer probioticasupplementen als u zuivel sterk beperkt.
 • Herintroduceer zuivel langzaam om uw tolerantieniveau te vinden.

Werk samen met uw dermatoloog of diëtist om te beslissen of het beperken van zuivel uw acne kan verbeteren. Zij kunnen u helpen bij het controleren van eventuele dieetveranderingen.

Wat moet u doen als zuivel uw acne lijkt te verergeren?

Als u vermoedt dat zuivel bijdraagt aan uw puistjes, probeer het dan gedurende 2-6 weken onder medisch toezicht te elimineren.

Let op veranderingen in uw huid en documenteer deze met foto's. Herintroduceer zuivel langzaam terwijl u de flare-ups volgt.

Bespreek ook andere aanpassingen van uw dieet en levensstijl met uw zorgverleners. Beperking van zuivel werkt het beste in combinatie met algemene ontstekingsremmende gewoonten.

Kan zuivel ooit acne verbeteren?

Hoewel veel mensen met acne baat hebben bij het verminderen van zuivel, ziet niet iedereen een helderdere huid na het stoppen met zuivel.

In sommige gevallen kan zuivel nog steeds goed verdragen worden of zelfs nuttig zijn. Yoghurt en kaas leveren bijvoorbeeld probiotica die de darm- en huidgezondheid ondersteunen.

De impact hangt waarschijnlijk af van het individu. Als zuivel voor u geen probleemvoedsel is, kan het veilig in uw dieet blijven of zelfs voordelen bieden.

Wat moet u eten in plaats van zuivel?

Om belangrijke voedingsstoffen zoals calcium, eiwitten en probiotica te vervangen, kunt u het beste deze voedingsmiddelen gebruiken in plaats van zuivel:

 • Zuivelvrije melk (soja, amandel, haver, enz.)
 • Bladgroenten zoals boerenkool, spinazie en collardgroenten
 • Bonen, linzen, tofu, tempeh, edamame
 • Noten en zaden
 • Versterkte niet-zuivel yoghurt
 • Met calcium gezette tofu
 • Ingeblikte vis met graten, zoals sardines
 • Gefermenteerd, probiotisch voedsel zoals kimchi, augurken en natto

Het eten van meer ontstekingsremmende voedingsmiddelen zoals vette vis, fruit en groenten kan acne verder helpen verbeteren.

Afhaalmaaltijden

Onderzoek suggereert dat zuivelinname - vooral melk - bijdraagt aan acne-opflakkeringen bij veel mensen die gevoelig zijn voor puistjes. Probeer zuivel een paar weken te laten staan onder medisch toezicht om te zien of uw huid verbetert.

Maar zuivel verergert niet bij iedereen de acne. Overleg met uw arts of dermatoloog of het beperken van de zuivelinname uw huid met puistjes ten goede kan komen.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/