Veroorzaakt koffie acne?

Gepubliceerd:

Koffie. Voor velen van ons is het een onmisbaar onderdeel van onze dagelijkse routine. Maar kan onze favoriete cafeïnehoudende drank eigenlijk puistjes veroorzaken?

Acne is een veel voorkomende huidaandoening die mensen van alle leeftijden treft. Het uit zich in allerlei vormen, van mee-eters en mee-eters tot ontstoken rode puistjes.

Veroorzaakt Koffie Acne

Hoewel acne veel mogelijke oorzaken heeft - zoals hormonen, genetica en stress - is voeding een factor die vaak ter discussie staat. Dit brengt een belangrijke vraag naar boven:

Veroorzaakt koffie acne?

In dit artikel onderzoeken we het mogelijke verband tussen koffie en acne. We bekijken het onderzoek, wegen de verschillende kanten af en komen tot een duidelijke conclusie die door wetenschap en feiten wordt ondersteund.

Hier volgt een kort overzicht van wat we zullen behandelen:

 • Het debat rond koffie en acne
 • Veroorzaakt cafeïne acne? Een blik op de wetenschap
 • Veroorzaken de ingrediënten in koffie acne?
 • Verergert het drinken van koffie acne?
 • Tips voor het drinken van koffie als u een acnegevoelige huid hebt

Aan het einde van dit bericht weet u hoe koffie acne beïnvloedt en hebt u wetenschappelijk onderbouwd advies om uw cafeïnegewoonten te beheersen als u gevoelig bent voor acne.

Het debat rond koffie en acne

Als u naar informatie over voeding en acne hebt gezocht, bent u waarschijnlijk gemengde meningen over koffie tegengekomen.

Sommige mensen beweren dat het stoppen met koffie hun huid heeft genezen. Anderen zeggen dat hun dagelijkse koffiegewoonte acne helemaal niet erger heeft gemaakt.

Dus wat geeft het? Is koffie onschuldig, of is het een boosdoener voor puistjes?

Dit debat bestaat omdat koffie nog niet erg direct is bestudeerd in relatie tot acne. Maar we weten wel wat belangrijke informatie.

Hier volgt een overzicht van de argumenten voor en tegen koffie als het gaat om acne:

De zaak tegen koffie:

 • Cafeïne veroorzaakt ontstekingen, wat acne kan verergeren
 • Koffie kan de bloedsuikerspiegel en insuline doen stijgen, wat acne kan veroorzaken
 • Sommige ingrediënten zoals melk en suiker kunnen acne veroorzaken

De argumenten voor koffie:

 • Geen enkel groot onderzoek legt een direct verband tussen koffie en acne
 • Voor de meeste mensen lijkt koffie geen wezenlijke invloed te hebben op acne.
 • Alleen koffie beperken verhelpt zelden acne

Zoals u kunt zien, zijn er aan beide kanten goede argumenten. Dus welke heeft gelijk?

De beste manier om de effecten van koffie op acne te bepalen, is door te kijken naar de specifieke bestanddelen in koffie - zoals cafeïne, zuivel en suiker - en hoe zij acne beïnvloeden.

We beginnen met de cafeïne zelf.

Veroorzaakt cafeïne acne? Een blik op de wetenschap

Cafeïne is de belangrijkste actieve stof in koffie die verantwoordelijk is voor dat energieke, alerte effect.

Het is een stimulerend middel dat werkt door adenosinereceptoren in de hersenen te blokkeren. Adenosine bevordert slaperigheid, dus door het te blokkeren blijft u wakker en bewust.

Maar wat heeft cafeïne met acne te maken? Er zijn een paar mogelijke verbanden.

Cafeïne kan ontstekingen bevorderen

Acne ontstaat wanneer de poriën verstopt raken door dode huid en oliën. Hierdoor kunnen huidbacteriën zoals P. acnes zich vermenigvuldigen en ontstekingen veroorzaken.

Onderzoek toont aan dat cafeïne ontstekingen in het hele lichaam kan verhogen.

Uit een onderzoek uit 2015 in de Journal of Physiology bleek bijvoorbeeld dat cafeïneconsumptie verschillende ontstekingsmarkers zoals IL-6 en IL-1β verhoogde bij zowel magere als zwaarlijvige vrouwen.

Dus in theorie kan cafeïne ontstekingsprocessen die betrokken zijn bij acne aanwakkeren door ontstekingschemicaliën te verhogen. Dit is echter nog niet specifiek bewezen in onderzoek naar acne bij mensen.

Cafeïne kan het cortisol- en insulineniveau verhogen

Cafeïne activeert het sympathische zenuwstelsel, dat deel uitmaakt van de "vecht-of-vlucht" stressrespons van het lichaam. Dit leidt tot verhoogde hormoonspiegels zoals cortisol en adrenaline.

Een hoog cortisolgehalte verlengt ontstekingen en wordt in verband gebracht met acne. Sommige onderzoeken brengen acne ook in verband met hoge insulinespiegels, die door cafeïne ook verhoogd kunnen worden.

Onderzoeken tonen echter aan dat cafeïne het cortisol- en insulineniveau slechts tijdelijk verhoogt bij mensen die het niet regelmatig gebruiken.

Uw lichaam bouwt een tolerantie op voor de effecten van cafeïne bij gewoontegebruik. Dus voor koffiedrinkers is het minder waarschijnlijk dat cafeïne dagelijks invloed heeft op acne-gerelateerde hormonen.

Over het algemeen kan cafeïne een theoretische rol spelen bij acne door ontstekingen, cortisol en insuline te verhogen. Maar het huidige onderzoek kan nog niet onomstotelijk zeggen of het in de praktijk effect heeft op puistjes bij de meeste mensen.

Laten we nu eens kijken hoe andere bestanddelen in koffie, zoals melk en suiker, een rol spelen.

Veroorzaken de ingrediënten in koffie acne?

Koffie zelf staat van nature laag op de glycemische index. Maar wat u aan koffie toevoegt, kan de acnebeïnvloedende eigenschappen ervan beïnvloeden.

Zuivelmelk

De meeste onderzoeken vinden geen direct verband tussen zuivel en acne.

Sommige onderzoeken wijzen echter uit dat zuivel de acne symptomen kan verergeren bij mensen met bestaande puistjes:

 • Uit een onderzoek uit 2005 bleek dat acneletsels toenamen na het drinken van melk, maar niet na het drinken van yoghurt of kaas. De auteur stelde dat melk bestanddelen bevat die acne stimuleren.
 • Meerdere onderzoeken laten een hogere prevalentie van acne zien bij bevolkingsgroepen die meer melk en ijs consumeren.

Er zijn een paar theorieën over hoe melk acne kan bevorderen:

Hormonen: Zuivelmelk bevat hormonen zoals insuline groeifactor 1 (IGF-1), die de talgproductie en ontstekingen kunnen verhogen.

Hoge glycemische index: Ongefermenteerde zuivelproducten zoals melk hebben een hoge glycemische index, wat betekent dat ze aanzienlijke pieken in de bloedsuikerspiegel veroorzaken. Dit stimuleert de afgifte van insuline, wat acne kan verergeren.

Over het algemeen is er meer onderzoek nodig dat melk en acne rechtstreeks onderzoekt. Maar op basis van het huidige bewijs zou zuivelmelk in koffie in theorie bij sommige mensen puistjes kunnen verergeren.

Suiker

Suiker toevoegen aan koffie betekent extra koolhydraten en calorieën die de bloedsuikerspiegel kunnen beïnvloeden.

Suikerhoudende dranken zoals frisdrank worden in verband gebracht met een hoger risico op acne bij volwassenen. Aangezien geraffineerde suikers de bloedsuikerspiegel snel doen stijgen, zou suiker in koffie soortgelijke effecten kunnen hebben.

De hoeveelheid suiker die we aan koffie toevoegen is over het algemeen echter vrij klein in vergelijking met andere suikerrijke voedingsmiddelen en dranken.

Hoewel kunstmatige zoetstoffen zoals aspartaam en sacharine de bloedsuikerspiegel niet direct verhogen, wijst wat vroeg onderzoek erop dat ze acne ook kunnen verergeren.

Over het algemeen vormen toegevoegde suikers in koffie waarschijnlijk alleen een probleem bij overmatig gebruik. Maar het is verstandig om suiker te beperken als u gevoelig bent voor acne.

Maakt koffie drinken acne erger?

Op basis van het beschikbare onderzoek komt het hier op neer wat het effect van koffie op acne is:

Voor de meeste mensen lijkt een matige koffie-inname alleen de acne niet wezenlijk te verergeren.

Er zijn geen grote observationele onderzoeken die aantonen dat koffiedrinkers over het algemeen meer acne hebben. Veel mensen drinken jarenlang dagelijks koffie zonder enig effect op hun huid.

Koffie kan echter bij bepaalde personen de puistjes verergeren, vooral als u onderliggende factoren hebt, zoals:

 • Hormonale onbalans
 • Significante insulineresistentie
 • Voedselintoleranties zoals gevoeligheid voor zuivel
 • Hoge angstniveaus

Van koffie krijgt u niet direct acne als uw huid over het algemeen schoon is. Maar als u al last heeft van acne, kan koffie dit wel versterken.

Overmatig koffie drinken kan ook problemen veroorzaken.

Uit een klein onderzoek bleek bijvoorbeeld dat mensen die minstens een jaar lang ≥3 kopjes per dag dronken, meer inflammatoire acneletsels hadden dan mensen die minder dan 3 kopjes dronken.

De conclusie? Voor de meeste mensen is koffie in kleine tot matige hoeveelheden waarschijnlijk geen probleem voor acne. Maar pas uw inname aan als u vermoedt dat het uw huid verergert.

Tips voor het drinken van koffie als u een huid met acne hebt

Als u van koffie houdt maar last hebt van acne, hoeft u niet per se helemaal te stoppen. Met de juiste aanpak kunt u koffie drinken zonder huidproblemen te krijgen.

Hier volgen enkele tips om koffie acne-vriendelijker te maken:

Houd het bij 1-2 kleine/middelgrote kopjes per dag. Het consumeren van grote hoeveelheden kan acne hormonaal beïnvloeden.

Kies gefilterde koffie. Ongefilterde koffie bevat cafestol, een stof die het cholesterolgehalte in verband met acne kan verhogen.

Beperk toegevoegde melk en suiker. Probeer in plaats daarvan natuurlijke zoetstoffen met een laag glycemisch gehalte te gebruiken, zoals kaneel of ongezoete notenmelk.

Beheer uw stressniveau. Chronische stress kan u gevoeliger maken voor de effecten van koffie op acne-gerelateerde hormonen.

Let op uw huid. Kijk of u uitbarst nadat u vaak koffie hebt gedronken of uw normale hoeveelheid hebt overschreden.

Drink geen koffie op een lege maag. Eet eerst een ontbijt om pieken in de bloedsuikerspiegel te voorkomen.

Blijf gehydrateerd. Drink veel water om vochtafdrijvende effecten tegen te gaan die acne-veroorzakende gifstoffen kunnen concentreren.

Gebruik in plaats daarvan thee. Thee met minder cafeïne heeft vergelijkbare voordelen zonder dat het de hormonen kan verstoren.

Vul aan met antioxidanten. Voedingsstoffen zoals vitamine C en zink kunnen sommige acnebevorderende effecten van koffie bestrijden.

Het belangrijkste is om te weten hoe uw lichaam specifiek op koffie reageert. Beperk of vermijd het als u merkt dat het puistjes veroorzaakt. Geniet anders met mate van koffie als onderdeel van een acne-vriendelijke levensstijl.

De kern van de zaak: hoe koffie acne beïnvloedt

Veroorzaakt koffie dus acne? Na de wetenschap te hebben bestudeerd, komt het hier op neer:

Koffie verergert acne waarschijnlijk alleen bij gevoelige personen - maar het beperken van de inname en het vermijden van melk/suiker kan helpen als u gevoelig bent voor puistjes.

Hoewel koffie niet direct veel onderzocht is met betrekking tot acne, wordt het door sommige mechanismen theoretisch in verband gebracht met verhoogde ontsteking en hormonale factoren die betrokken zijn bij acne.

Matig koffie drinken lijkt echter voor de meeste mensen geen invloed te hebben op acne. De ingrediënten zoals melk en suiker spelen waarschijnlijk een grotere rol bij het uitlokken van puistjes dan gewone zwarte koffie zelf.

Als u acne heeft, let dan op hoe uw huid reageert als u koffie drinkt. Beperk uw inname en vermijd de toevoeging van hoogglycemische zuivel of suiker als u vermoedt dat koffie uw puistjes verergert.

Voor de rest is een kop koffie met mate prima voor veel mensen met acne. Richt u op een algeheel gezond dieet en een gezonde levensstijl om uw huid helder te houden.

Veelgestelde vragen: Veroorzaakt koffie acne?

Wat is acne?

Acne is een veel voorkomende huidaandoening die wordt gekenmerkt door verstopte poriën (mee-eters en mee-eters), ontstoken puistjes en dieper gelegen bultjes (cysten of knobbeltjes). Acne komt meestal voor op het gezicht, voorhoofd, borst, bovenrug en schouders, maar kan ook op andere delen van het lichaam ontstaan. Acne wordt veroorzaakt door een combinatie van factoren zoals overmatige olieproductie, dode huidcellen, acne-veroorzakende bacteriën, hormonen en genetica.

Hoe kan koffie verband houden met acne?

Er zijn een paar mogelijke manieren waarop koffie verband kan houden met acne-uitbraken:

 • Cafeïne beïnvloedt hormonen zoals cortisol en insuline die acne kunnen verergeren. Onderzoek toont echter aan dat cafeïne deze hormonen slechts tijdelijk verhoogt bij mensen die het niet regelmatig gebruiken.
 • Ingrediënten die aan koffie worden toegevoegd, zoals zuivel, melk en suiker, kunnen acne beïnvloeden. Zuivel kan hormonen bevatten en de glycemische belasting verhogen, terwijl suiker bloedsuikerpieken veroorzaakt.
 • Koffie zou ontstekingen kunnen verergeren, wat een rol speelt bij acne. Maar er is meer onderzoek nodig naar de vraag of cafeïne daadwerkelijk ontstekingsmarkers genoeg verhoogt om acne te beïnvloeden.

Veroorzaakt het drinken van koffie acne-uitbraken?

Voor de meeste mensen lijkt een matig dagelijks koffiegebruik acne niet te veroorzaken of te verergeren. Grote observationele onderzoeken tonen aan dat koffiedrinkers over het algemeen geen hogere acne-cijfers hebben. Koffie kan acne echter wel verergeren bij mensen die al gevoelig zijn voor puistjes om redenen als hormonen, genetica, gevoeligheden voor voeding en veel stress.

Hoeveel koffie mag u drinken als u acne hebt?

Bij de meeste mensen zullen 1-2 kopjes koffie per dag waarschijnlijk geen invloed hebben op acne. Het beperken van de koffie-inname tot 1 kopje of minder per dag kan echter gunstig zijn als u merkt dat koffie uw acne verergert. Het vermijden van overmatige hoeveelheden van 3+ kopjes per dag kan ook helpen.

Moet u koffie vermijden als u een acnegevoelige huid hebt?

U hoeft koffie niet per se helemaal te schrappen als u last hebt van acne. Maar let op de reactie van uw huid. Beperk de koffie-inname en vermijd de toevoeging van melk of suiker als u merkt dat dit uw acne verergert. Overschakelen op thee kan ook een alternatief zijn met minder cafeïne.

Verergeren ingrediënten die aan koffie worden toegevoegd acne?

Uit onderzoek blijkt dat toegevoegde zuivelmelk en suiker acne meer kunnen verergeren dan zwarte koffie zelf. Zuivelmelk bevat hormonen en verhoogt de glycemische belasting, terwijl toegevoegde suiker bloedsuikerpieken veroorzaakt. Het beperken van toegevoegde melk en suiker kan ervoor zorgen dat koffie minder snel acne verergert.

Wat is de beste manier om koffie te drinken als u acne hebt?

Tips om koffie acne-vriendelijker te maken zijn onder andere: gefilterde koffie kiezen, melk/suiker beperken, niet drinken op een lege maag, gehydrateerd blijven, antioxidanten zoals vitamine C toevoegen, stress onder controle houden en overstappen op thee met minder cafeïne.

Moet u stoppen met koffie als u ernstige acne hebt?

Het elimineren van koffie kan helpen bij het oplossen van ernstige, chronische acne in sommige gevallen waarbij koffie een trigger lijkt te zijn. Werk samen met een dermatoloog en probeer koffie gedurende 6-8 weken te vermijden om te zien of de huid verbetert. Herintroduceer het later met mate om te bepalen of het de acne verergert.

Is koffie goed voor uw huid?

Sommige onderzoeken wijzen erop dat koffie antioxidanten bevat die de huid kunnen helpen beschermen tegen schade door de zon. Er zijn echter meer onderzoeken nodig naar de topische voordelen van koffie voor de huid. Het drinken van koffie is waarschijnlijk alleen goed voor de huid als u geen acneverergerende effecten ondervindt van het drinken ervan.

Wat is het oordeel over koffie en acne?

Over het algemeen lijkt matig koffiedrinken bij de meeste mensen geen acne te veroorzaken of aanzienlijk te verergeren. Maar mensen die gevoelig zijn voor puistjes willen misschien de inname beperken en de toevoeging van hoog-glycemische ingrediënten vermijden om verergering van acne te voorkomen. Let op de reactie van uw eigen huid om het effect van koffie op uw acne te bepalen.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/