Wat betekent acne op de wangen?

Gepubliceerd:

Acne is een veel voorkomende huidaandoening die mensen van alle leeftijden treft. Hoewel acne overal op het lichaam kan opduiken, ontstaat het vaak op het gezicht - inclusief de wangen. Maar wat betekent het als u acne op uw wangen krijgt?

Wat betekent acne op de wangen?

Wat veroorzaakt acne op de wangen?

Acne ontstaat wanneer dode huidcellen, olie en bacteriën de haarzakjes op uw huid verstoppen. Dit leidt tot verschillende soorten acneletsels, zoals mee-eters, mee-eters, puistjes en cysten. Er zijn verschillende factoren die specifiek kunnen bijdragen aan acne op de wangen.

Hormonale veranderingen

Hormonale schommelingen zijn een belangrijke oorzaak van acne op de wangen en kaaklijn. Tijdens de puberteit stijgen de hormoonspiegels waardoor de talgklieren meer olie produceren. Volwassenen hebben ook last van hormonale uitbarstingen die verband houden met de menstruatiecyclus, zwangerschap en menopauze.

De androgenen, waaronder testosteron, verhogen de olieproductie en veranderen de ontwikkeling van huidcellen. Deze hormonale activiteit veroorzaakt verstopte poriën en ontstekingen. Hormonale acne langs de wangen en kaak komt vaak voor bij vrouwen vanwege de cyclische aard van hormonen. Maar ook mannen kunnen tijdens de puberteit last krijgen van hormonale puistjes.

Stress

Stress veroorzaakt een verhoogde cortisolproductie, wat een overmatige olieproductie en ontstekingen veroorzaakt. Chronische stress leidt bij veel mensen tot uitbarstingen op de kin en wangen. Studies tonen aan dat studenten en werknemers in ploegendienst vaak acne krijgen tijdens stressvolle periodes door een verstoord circadiaans ritme.

Wrijving & irritatie

De gevoelige huid op uw wangen is gevoelig voor verstopping en irritatie door omgevingsfactoren. Als u bijvoorbeeld uw gezicht op uw handen laat rusten of vaak over uw wangen wrijft, kunnen de follikels verstopt raken. Telefoneren, aanhoudende druk van een bril en over uw gezicht wrijven met handdoeken of kussenslopen kunnen ook tot wangacne leiden.

Bepaalde haar- en huidverzorgingsproducten kunnen de poriën verstoppen en ook puistjes veroorzaken. Denk aan zware crèmes, dikke zonnebrandcrèmes en vette make-up. Zorg ervoor dat u uw gezicht aan het einde van de dag grondig wast om wangacne te voorkomen.

Slecht dieet

Onderzoek wijst uit dat bepaalde voedingsfactoren zoals zuivelproducten, koolhydraten, chocolade en wei-eiwit ontstekingen van de huid kunnen uitlokken. Het eten van veel bewerkte en suikerrijke voedingsmiddelen leidt tot een verhoogd insulineniveau, wat acne veroorzaakt.

Een slecht dieet zorgt voor een onevenwicht aan vitaminen, mineralen en gezonde vetten die nodig zijn voor een gezonde huid. Een goede voeding met groenten, fruit en magere proteïnen is essentieel voor een heldere huid. Gehydrateerd blijven helpt ook om verstopte poriën te voorkomen.

Wat betekent acne op de wangen?

Het is meestal hormonaal

Als de acne bij volwassenen voornamelijk op de wangen en kaaklijn zit, wijst dit er meestal op dat hormonale schommelingen de boosdoener zijn. Cyclische uitbraken op het ondergezicht wijzen op veranderende oestrogeen- en progesteronniveaus.

Acne mechanica door irritatie en verstopte poriën verschijnt meestal willekeurig. Hormonale acne volgt meestal een patroon en concentreert zich op de kin, kaak en wangen.

Het kan een reactie op producten zijn

Soms duidt acne op de wangen op een reactie op haar- of huidverzorging. Shampoos, conditioners en stylingproducten die op het gezicht terechtkomen, kunnen verstopte poriën en irritatie veroorzaken.

Hetzelfde geldt voor dikke moisturizers en oliën die op de wangen worden aangebracht. Puistjes ter plekke behandelen met agressieve ingrediënten kan bij gevoelige huidtypes juist meer acne op de wangen veroorzaken. Evalueer uw regime als de acne alleen op de wangen voorkomt.

Het kan te maken hebben met slaapgewoonten

Nacht na nacht slapen op vuile kussenslopen kan de poriën langs de wangen verstoppen en tot puistjes leiden. Uw gezicht constant in een kussen wrijven kan ook de follikels irriteren. 1-2 keer per week van kussensloop wisselen kan helpen om acne op de wangen te minimaliseren.

Op uw zij of buik slapen vergroot het contact tussen uw gezicht en uw kussen. Buikslapers hebben de neiging om de helft van hun gezicht in hun kussen te laten rusten, waardoor er aan die kant meer acne ontstaat. Probeer elke nacht een schone handdoek te gebruiken.

Het kan wijzen op voedselovergevoeligheden

Lokale puistjes op de wangen kunnen wijzen op voedselallergieën of -intoleranties. Zuivel, eieren, tarwe en chocolade zijn veelvoorkomende veroorzakers van acne. De wangen zijn gevoelig, dus ze kunnen sterk reageren op ontstekingsbevorderende voedingsmiddelen in het dieet.

Het bijhouden van een voedingsdagboek is handig om eventuele verbanden tussen uw maaltijden en wangacne vast te stellen. Door verdachte voedingsmiddelen een paar weken te elimineren, kunt u bepalen welke verstopte poriën of ontstekingen veroorzaken.

Acne op de wangen Behandeling

De behandeling van acne op de wangen vereist een meervoudige aanpak die gericht is op hormonaal evenwicht, zachte huidverzorging en het verminderen van ontstekingen. Hier volgen enkele tips om acne op de wangen te verhelpen:

Hormonen in balans

Als hormonale onbalans de hoofdoorzaak is, dan zijn hormonale interventies essentieel voor de behandeling van wangacne. Geboortebeperkingspillen, spironolacton, cortisolblokkers en supplementen ondersteunen het hormonale evenwicht van binnenuit.

Adapaleen en tretinoïne zijn lokale retinoïden die ook kunnen helpen bij hormonale acne. Retinoïden ontstoppen poriën, houden olie onder controle en werken ontstekingsremmend. Ze zijn goedgekeurd voor vrij verkrijgbaar gebruik en vereisen een recept.

Voorzichtig reinigen en hydrateren

Gebruik niet meer dan twee keer per dag een niet-comedogene gezichtswasgel. Overmatig reinigen irriteert de huid en maakt wangacne erger. Breng na het reinigen een lichte, olievrije moisturizer aan. Kies serums en crèmes op waterbasis met hyaluronzuur om te hydrateren zonder de poriën te verstoppen.

Gebruik toners met toverhazelaar of glycolzuur slechts 2 tot 3 keer per week. Deze kunnen helpen olie onder controle te houden en dode huidcellen te verwijderen. Vermijd scrubben of pulken aan puistjes, omdat dit meer ontstekingen veroorzaakt.

Spot Behandelen met Topicals

Benzoylperoxide, salicylzuur en zwavel bevatten antimicrobiële en ontstekingsremmende eigenschappen om poriën te ontstoppen en roodheid te kalmeren. Zoek naar spotbehandelingen met een concentratie van 2-5%.

Dep een of twee keer per dag een kleine hoeveelheid direct op puistjes. Wees voorzichtig met het gebruik van agressieve ingrediënten op de gevoelige huid van de wangen. Beperk het contact met onaangetaste gebieden om uitdroging te voorkomen.

Overweeg professionele behandelingen

Voor matige tot ernstige acne wordt een bezoek aan een dermatoloog aanbevolen. Zij kunnen sterkere topische behandelingen en orale medicijnen voorschrijven. Professionele procedures zoals fotodynamische therapie, chemische peelings, cortison injecties en laser resurfacing kunnen hardnekkige acne op de wangen verhelpen.

Sommige patiënten met ernstige acne hebben baat bij isotretinoïne-capsules voor langdurige remissie. Maar deze sterke orale retinoïde heeft ernstige bijwerkingen. Vraag medische begeleiding om te bepalen of het in uw geval zinvol is.

Een gezonde levensstijl leiden

Er zijn verschillende leefstijlmaatregelen die een heldere huid van binnenuit ondersteunen. Zorg voor 7-9 uur goede slaap per nacht en verschoon kussenslopen regelmatig. Beheers stressniveaus door lichaamsbeweging, meditatie, yoga, enz. Blijf gehydrateerd en beperk zuivel, suiker en geraffineerde koolhydraten.

Het toevoegen van probiotica, omega-3, zink en antioxidanten via hele voedingsmiddelen en supplementen kan ontstekingen ook verminderen. Stimuleer de collageenvorming met vitamine C en huidverbeterende peptiden.

FAQs over wangacne

Hier vindt u antwoorden op veelgestelde vragen over acne op de wangen:

Gaat acne op de wangen vanzelf over?

Dit hangt af van de oorzaak. Lichte puistjes door stress, voeding of producten kunnen met de juiste verzorging binnen een paar weken verdwijnen. Hardnekkige acne die te maken heeft met hormonen of genetica moet meestal behandeld worden om littekenvorming te voorkomen. Bezoek een dermatoloog als het niet verbetert.

Moet ik puistjes op mijn wangen uitknijpen?

Nee, laat puistjes nooit ploppen, want dat duwt de infectie dieper en leidt tot rode, gezwollen laesies. Puistjes uitknijpen kan ook acnelittekens verergeren. Gebruik een gerichte spotbehandeling en laat de puist op natuurlijke wijze genezen. Bedek grote whiteheads in plaats daarvan met een hydrocolloïdpleister.

Moet ik stoppen met het dragen van make-up bij wangacne?

Niet noodzakelijk, maar kies voor niet-comedogene opties zonder porieverstoppende ingrediënten. Gebruik een olievrije primer en foundation op waterbasis met salicylzuur. Poederproducten zoals minerale make-up en blush zullen acne minder snel verergeren.

Hoe kan ik acne op de wangen camoufleren?

Gebruik na het reinigen en hydrateren een kleurcorrigerende primer om roodheid te neutraliseren. Verberg vlekjes met een transparante, niet-comedogene camouflagestift met schone vingers of een penseel. Set met losse minerale poeder en vermijd om basismake-up direct op actieve puistjes aan te brengen.

Hoe behandelt u pijnlijke cystische acne op de wangen?

Ernstige cysten moeten professioneel behandeld worden om littekenvorming te voorkomen. Maak een afspraak met uw dermatoloog voor een cortisoneninjectie om de zwelling en het ongemak onmiddellijk te verminderen. Orale antibiotica en retinoïden op recept helpen ook om toekomstige cyste-uitbraken te voorkomen.

Samenvatting

Acne op de wangen is vaak het gevolg van hormoonschommelingen, irritatie door haar- en huidproducten, slechte voeding, stress en slaapgewoonten zoals wrijven over kussenslopen. Plaatselijke uitbraken duiden vaak op gevoeligheid voor specifieke triggers.

Terwijl milde acne op de wangen kan verdwijnen met vrij verkrijgbare middelen, zijn voor matige tot ernstige gevallen meestal medicijnen op recept of behandelingen in het ziekenhuis nodig. Een gecombineerde aanpak pakt alle oorzaken aan voor de beste resultaten.

Het kan 4-6 weken duren voordat u verbeteringen ziet, dus consistentie is essentieel bij de behandeling van acne op de wangen. Maak een eenvoudig regime van zachte reiniging, olievrije hydratatie en bewezen anti-acne ingrediënten. Levensstijlmaatregelen zoals een huidvriendelijk dieet en kussensloophygiëne ondersteunen een heldere, gezonde huid.

Wat is het verschil tussen acne op de wangen en acne op de kaaklijn?

Acne langs de kaaklijn is voornamelijk hormonaal en heeft te maken met schommelingen in androgenen. Acne op de wangen kan ook hormonaal zijn, maar is ook vaak het gevolg van irritatie, druk op de huid, allergieën en slechte voeding. Acne op de kaaklijn komt meestal maandelijks terug, terwijl acne op de wangen sporadisch kan zijn.

Waarom breek ik alleen uit op mijn linker- of rechterwang?

Als u nacht na nacht op één kant van uw gezicht slaapt, kan acne zich op die wang lokaliseren. Telefoongebruik, uw gezicht op uw hand laten rusten en haarproducten kunnen ook leiden tot eenzijdige puistjes als de irritatie altijd op dezelfde wang zit. Zorg ervoor dat u goed reinigt en verwissel kussenslopen om ongelijkmatige acne te voorkomen.

Kan acne op de wangen een teken van een allergische reactie zijn?

Ja, acne die zich voornamelijk op de wangen concentreert, kan wijzen op een allergie voor haar-, huid- of voedingsproducten. Kijk of de uitbarstingen verergeren na het gebruik van bepaalde make-up, lotions of het eten van voedingsmiddelen zoals zuivel en wei. Een allergoloog kan door middel van tests helpen om de bron te achterhalen.

Hoe behandelt u acne langs de jukbeenderen vs. de onderwangen?

Acne hoger op de wangen en jukbeenderen is vaak te wijten aan make-up en haarproducten die naar beneden migreren. Probeer een minerale poederfoundation in plaats van vloeibare formules. Vermijd ook om blush en bronzer bovenop actieve puistjes aan te brengen. Acne onder de wangen is vaak hormonaal, dus kijk eens naar retinoïden en spironolacton.

Welke ingrediënten moet ik vermijden als ik acne op mijn wangen heb?

Vermijd potentiële irriterende stoffen zoals geurstoffen, menthol, pepermunt, eucalyptus en alcohol in producten. Gebruik geen dikke crèmes of oliën die de poriën kunnen verstoppen - kies in plaats daarvan voor een vochtinbrengende crème op gelbasis. Beperk het gebruik van kokosolie en cacaoboter rond puistjes. En verminder zuivel, suiker en eenvoudige koolhydraten.

Kan anticonceptie acne op de wang helpen of verergeren?

Geboorteregeling kan acne verbeteren of puistjes uitlokken, afhankelijk van de samenstelling. Pillen die oestrogeen en progesteron bevatten, verhelpen vaak hormonale acne. Echter, androgeen-dominante progestines zoals levonorgestrel kunnen acne op de wangen verergeren. Praat met uw gynaecoloog over de beste opties.

Welke natuurlijke middelen zijn het beste om acne op de wangen te verminderen?

Tea tree olie, groene thee, aloë vera en honing bevatten antimicrobiële voordelen om puistjes te helpen verwijderen. Calendula, kamille en havermout verzachten roodheid. Kurkuma, oregano-olie en probiotica bestrijden ontstekingen. En gehydrateerd blijven, stress verminderen en zonlicht krijgen ondersteunen allemaal een heldere huid.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
  • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
  • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
  • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
  • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
  • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
  • https://www.libelle.nl/