Maakt het wassen van uw gezicht acne erger?

Gepubliceerd:

Uw gezicht wassen is een essentieel onderdeel van elke goede huidverzorgingsroutine. Maar kan iets simpels als het reinigen van uw huid uw acne juist verergeren?

Het is een veelgestelde vraag aan veel acne-patiënten. Het idee om vuil, olie en bacteriën van uw gezicht te wassen is logisch om puistjes te voorkomen. Maar te veel wassen kan uw huid van vocht ontdoen en meer kwaad dan goed doen.

Maakt het wassen van uw gezicht acne erger? Het korte antwoord is: dat hangt ervan af. Te agressief of te vaak reinigen kan de huid irriteren en acne verergeren. Maar als u uw gezicht op de juiste manier wast, helpt het om puistjes te voorkomen door overtollige olie en bacteriën te verwijderen.

De sleutel is het vinden van de juiste balans voor uw unieke huidtype. Lees verder om te leren hoe overmatig wassen bijdraagt aan acne, de beste manieren om uw gezicht te wassen en tips om te voorkomen dat uw huid geïrriteerd raakt.

Maakt het wassen van uw gezicht acne erger

Hoe kan te veel wassen acne veroorzaken?

Door uw gezicht te wassen verwijdert u overtollige olie, dode huidcellen, verontreinigende stoffen en bacteriën die de poriën kunnen verstoppen en tot acne kunnen leiden. Dus hoe kan iets dat bedoeld is om puistjes te behandelen, ze eigenlijk erger maken?

Hier zijn enkele manieren waarop overmatig wassen een negatieve invloed kan hebben op de acnegevoelige huid:

1. Verwijdert beschermende oliën

Sebum is de olie die door onze talgklieren wordt geproduceerd. Hoewel overtollige hoeveelheden bijdragen aan verstopte poriën, beschermt en hydrateert deze olie de huid ook. Te veel wassen verwijdert talg samen met vuil en bacteriën. Dit maakt uw huid kwetsbaar voor irritatie, ontstekingen en meer acne.

2. Verstoort de vochtbarrière van de huid

Veelvuldig scrubben droogt de huid uit door de beschermende vochtbarrière te beschadigen. Deze buitenste laag houdt water vast in de huid en houdt irriterende stoffen buiten. Zonder deze barrière wordt uw huid vatbaar voor transepidermaal waterverlies. De resulterende droogte zet uw klieren aan om meer olie te produceren, wat leidt tot - u raadt het al - meer acne.

3. Triggers Ontsteking

Harde reinigingsmiddelen en agressief wassen veroorzaken microscheurtjes in de huid die ontstekingen uitlokken. Ontsteking is een trigger voor acne. De roodheid en irritatie die veroorzaakt worden door te vaak wassen, kunnen puistjes verergeren.

4. Bevordert Bacteriële Overgroei

Ons gezicht bevat een mix van goede en slechte bacteriën. Gezonde bacteriën helpen de huid in balans te houden en acneveroorzakende bacteriën in toom te houden. Overmatig wassen kan populaties van goede bacteriën vernietigen. Hierdoor kunnen P. acnes en andere acnebacteriën gedijen.

Acne-vriendelijke tips voor het wassen van het gezicht

Nu u weet hoe te veel wassen bijdraagt aan acne, zullen we een aantal best practices bespreken om uw gezicht schoon te houden zonder irritatie:

Gebruik lauw water

Wassen met heet water stript de natuurlijke oliën van uw huid. Echt heet water beschadigt de huidbarrière. Gebruik lauwwarm water om uw gezicht af te spoelen.

Schrob niet te hard

Zachte ronddraaiende bewegingen zijn het beste om de cleanser in de huid te masseren. Overmatig scrubben kan microtaartjes en ontstekingen veroorzaken.

Focus op probleemgebieden

Concentreer het wassen op acnegevoelige zones zoals het voorhoofd, de neus en de kin. Vermijd het overreinigen van heldere gebieden die minder aandacht nodig hebben.

Grondig spoelen

Als er resten van de reiniger op uw huid achterblijven, kunnen de poriën verstopt raken. Spoel uw gezicht af totdat het water helder is.

Klopje Droog

Met een handdoek over uw gezicht wrijven veroorzaakt wrijving die irriteert. Dep uw huid in plaats daarvan voorzichtig droog.

Hydrateer daarna

Volg de reiniging altijd op met een niet-comedogene vochtinbrengende crème. Dit vult de hydratatie aan en herstelt uw huidbarrière.

Gebruik mildere producten

Ruwe ingrediënten zoals alcohol, menthol en geurstoffen kunnen de huid uitdrogen en irriteren. Kies voor zachte reinigingsmiddelen zonder deze toevoegingen.

Hoe vaak moet u de acne gevoelige huid wassen?

Er is geen universele regel voor de perfecte reinigingsfrequentie. Hoe vaak u uw gezicht moet wassen, hangt af van uw huidtype en klimaat. Hier zijn enkele algemene richtlijnen:

 • Vette huid - Tweemaal daags is meestal voldoende. Een vette huid te veel wassen leidt tot meer olieproductie.
 • Droge/gevoelige huid - Beperk het reinigen tot één keer per dag, bij voorkeur 's nachts. Te veel wassen verergert deze huidtypes.
 • Gecombineerde huid - Concentreer u op het tweemaal daags wassen van de vette zones en beperk het reinigen van de drogere zones.
 • Vochtige klimaten - Was de huid één keer per dag of om de dag tijdens warm, vochtig weer wanneer de olieproductie hoger is.
 • Koude, droge klimaten - Verminder het reinigen tot 2 à 3 keer per week in koude, droge omstandigheden die de huid uitdrogen.

Let op hoe uw huid eruit ziet en aanvoelt om de optimale wasfrequentie voor uw gezicht te vinden. Verminder uw frequentie als uw huid trekkerig, schilferig of geïrriteerd aanvoelt.

De beste en slechtste reinigingsproducten voor de acne gevoelige huid

De juiste reiniger voor uw huidtype kiezen is de sleutel tot het voorkomen van acne zonder te veel te wassen. Hier zijn enkele ideale en problematische ingrediënten waar u op moet letten:

Ingrediënten voor de beste reiniger

 • Salicylzuur: Maakt poriën vrij en vermindert ontstekingen
 • Glycolzuur en melkzuur: verwijderen dode huidcellen en huidresten
 • Zwavel & houtskool: Absorbeert overtollige olie en verwijdert onzuiverheden
 • Hyaluronzuur: Verhoogt hydratatie en herstelt vochtbarrière
 • Niacinamide: Controleert olie en roodheid
 • Tea tree olie: Heeft antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen

Ingrediënten die u moet vermijden

 • Alcohol: Uiterst uitdrogend en irriterend
 • Parfum: Veelvoorkomend irriterend en allergeen
 • Menthol & eucalyptus: Veroorzaken roodheid en droogheid
 • Ruwe scrubs: Kan de huid beschadigen en acne verergeren
 • Sulfaten: Strippen de beschermende oliën van de huid uit

Ga op zoek naar niet-comedogene, geurloze reinigingsmiddelen die gelabeld zijn voor de acnegevoelige huid. Vermijd irriterende stoffen en kies voor mildere formules met acnebestrijdende ingrediënten.

Andere tips voor acne huidverzorging

Uw gezicht wassen is slechts één onderdeel van een effectief acnebehandelingsplan. Hier zijn enkele aanvullende tips voor het verhelpen van puistjes:

 • Gebruik een olievrije, niet-comedogene vochtinbrengende crème
 • Exfolieer 2-3 keer per week met salicylzuur of glycolzuur
 • Puistjes ter plekke behandelen met benzoylperoxide of salicylzuur
 • Overweeg acne medicijnen zoals retinoïden of antibiotica voor matige/ernstige puistjes
 • Vermijd overmatige blootstelling aan de zon, die acne verergert
 • Beheer stressniveaus met zelfzorgpraktijken zoals meditatie, lichaamsbeweging, enz.
 • Houd u aan een acnevriendelijk dieet met weinig geraffineerde koolhydraten en zuivelproducten
 • Verschoon kussenslopen regelmatig om de overdracht van bacteriën te voorkomen
 • Nooit aan acne pulken, knijpen of aanraken, want dit verergert puistjes

Wanneer moet u naar een dermatoloog?

Hardnekkige acne die niet verbetert met basis huidverzorging kan een professionele behandeling nodig hebben. Ga naar een gediplomeerd dermatoloog als u last hebt van:

 • Ernstige acne met pijnlijke cysten/nodules
 • Acne die niet reageert op receptvrije producten
 • Acne die littekens of donkere vlekken achterlaat
 • Tekenen van huidinfectie zoals honingkleurige korstjes

Een dermatoloog kan sterkere acne medicijnen zoals isotretinoïne of laser/lichttherapieën voorschrijven om hardnekkige puistjes te verhelpen. Aarzel niet om medisch advies in te winnen voor moeilijke acne.

Conclusie

Maakt het wassen van uw gezicht acne erger? Overmatig reinigen en scrubben kan puistjes juist verergeren door de huid te irriteren en de vochtbarrière van de huid te vernietigen. Maar als u het goed doet, is het wassen van uw gezicht een essentiële stap om acne te voorkomen door overtollige olie, dode huid en bacteriën te verwijderen.

Wees voorzichtig, beperk u tot één of twee keer per dag, vermijd agressieve ingrediënten en volg de reiniging op met een vochtinbrengende crème. Let op de behoeften van uw huid en pas uw wasroutine daarop aan. Combineer reiniging met bewezen acnebestrijders zoals retinoïden en salicylzuur voor een heldere, gezonde huid. Ga naar een dermatoloog voor een professionele behandeling als de vrij verkrijgbare methoden niet werken.

Veelgestelde vragen

Welk type reiniger is het beste voor de acnegevoelige huid?

Zachte, niet-comedogene reinigingsmiddelen zijn ideaal voor de acnegevoelige huid. Vermijd agressieve scrubs of reinigers met parfum, menthol, alcohol of sulfaten die de huid kunnen irriteren. Zoek naar ingrediënten zoals salicylzuur of zwavel die acne behandelen zonder de huid te strippen.

Moet u uw gezicht wassen na het zweten?

Ja, reinig uw huid voorzichtig na veel zweten of trainen. Zweet kan de poriën verstoppen en tot puistjes leiden. Gebruik een zachte, niet-schuimende reiniger en lauw water om zweet en bacteriën te verwijderen zonder irritatie.

Is wassen met koud water beter voor acne?

Wassen met lauw water is het beste voor de acnegevoelige huid. Heet water verwijdert de natuurlijke oliën, terwijl koud water de poriën vernauwt, waardoor olie en bacteriën vast komen te zitten. Lauw water helpt de huid te reinigen zonder irritatie of uitdroging.

Moet ik een facewash met scrubkorrels gebruiken?

Vermijd agressieve, korrelige scrubs met kralen of geplette schelpen/zaden/noten. De gekartelde deeltjes kunnen microscheurtjes veroorzaken en acne verergeren. Gebruik in plaats daarvan 2-3 keer per week een chemische peeling met salicylzuur, glycolzuur of melkzuur.

Kan ik mijn gezicht gewoon met water afspoelen in plaats van met een reinigingsmiddel?

Voor sommige huidtypes kan 's ochtends afspoelen met lauw water voldoende zijn. Maar 's avonds is het belangrijk om een zachte reiniger te gebruiken om make-up, olie en bacteriën te verwijderen voordat u naar bed gaat.

Hoe voorkomt u acne als u make-up draagt?

Gebruik een olievrije make-up voor de acnegevoelige huid. Verwijder make-up elke avond grondig met een zachte reiniger. Desinfecteer make-upborstels regelmatig. Vermijd het dragen van make-up als u thuis bent, zodat de huid kan ademen.

Welke voedingsmiddelen of dranken moet ik vermijden bij acne?

Beperk zuivel, voedsel met een hoog glycemgehalte, suikerhoudende dranken, cafeïne, alcohol en transvetten die puistjes kunnen veroorzaken. Drink veel water, eet meer groenten, fruit en omega-3 voor een heldere huid.

Kan het gebruik van te veel acne producten mijn huid verergeren?

U kunt acne producten het beste langzaam één voor één introduceren. Het gebruik van te veel uitdrogende middelen zoals benzoylperoxide of retinoïden kan de huid irriteren. Ga naar een dermatoloog om een acne-regime op maat te ontwikkelen.

Hoe kan ik acnelittekens voorkomen?

Pluk nooit aan puistjes en plop ze niet uit, want dat duwt bacteriën dieper en veroorzaakt littekens. Behandel acne in een vroeg stadium met topische medicijnen. Ga onmiddellijk naar een dermatoloog voor pijnlijke knobbeltjes/cysten. Lasers, peelings en fillers kunnen littekens tot een minimum beperken.

Waarom wordt mijn acne erger vlak voordat ik ongesteld word?

Hormonale schommelingen vóór de menstruatie verhogen de olieproductie en ontstekingen, wat leidt tot puistjes. Probeer receptvrije retinoïden, voorgeschreven anti-androgenen of orale anticonceptiva om hormonale acne te behandelen.

Veroorzaakt stress acne-uitbraken?

Stress veroorzaakt niet direct acne, maar kan wel puistjes verergeren. Hoge stressniveaus verhogen ontstekingen en leiden tot ongezonde gewoonten zoals slechte voeding, slapeloosheid en huidplukken die acne verergeren.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/