De 10 beste vruchten die acne helpen verwijderen

Gepubliceerd:

Worstelt u met acne en vraagt u zich af of bepaalde vruchten kunnen helpen? Sommige vruchten bevatten eigenschappen die kunnen helpen om puistjes te voorkomen en ontstekingen te verminderen. Lees verder om de top 10 vruchten te ontdekken die u aan uw dieet kunt toevoegen voor een heldere, acnevrije huid.

De 10 beste vruchten die acne helpen verwijderen

Waarom fruit?

Fruit bevat vitaminen, mineralen en antioxidanten die de gezondheid van de huid ondersteunen. Bepaalde vruchten hebben ook ontstekingsremmende en antimicrobiële eigenschappen die acne kunnen bestrijden.

Door meer fruit te eten, krijgt u meer vezels binnen, wat helpt om afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen en de bloedsuikerspiegel in balans te brengen. Dit helpt bij het verminderen van puistjes die veroorzaakt worden door schommelingen in de bloedsuikerspiegel en hormonen.

Over het geheel genomen bevordert het vullen van uw voeding met vers fruit een heldere huid van binnenuit. Laten we nu eens kijken naar de beste anti-acne fruitsoorten en hoe ze uw teint ten goede komen.

1. Aardbeien

Aardbeien staan bovenaan de lijst vanwege hun hoge gehalte aan antioxidanten. Ze bevatten anthocyanen die ontstekingen en schade door vrije radicalen helpen bestrijden. Aardbeien leveren ook:

  • Vitamine C om collageen op te bouwen en acnelittekens te genezen
  • Mangaan en selenium om de huid te beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf
  • Alpha hydroxyzuren (AHA's) om dode huidcellen te verwijderen

Gewoon een kopje aardbeien per dag eten helpt om puistjes te voorkomen en te behandelen. U kunt ook een hydraterend aardbeien gezichtsmasker maken. Pureer gewoon wat bessen en breng het 10 minuten aan op de huid voordat u het afspoelt.

2. Bosbessen

Bosbessen horen thuis in een acne-bestrijdend dieet dankzij hun antimicrobiële effecten. De polyfenolen in bosbessen bestrijden acne-veroorzakende bacteriën zoals Propionibacterium acnes.

Deze kleine bessen bevatten ook:

  • Vitamine C en E om vrije radicalen te neutraliseren
  • Galzuur om ontstekingen en roodheid te verminderen

Geniet elke dag van een kopje bosbessen op zichzelf, in smoothies, of besprenkeld met yoghurt en havermout. U kunt ook een bosbessenmasker maken door 3-4 bessen met gewone yoghurt te mengen.

3. Papaja

Papaja is een ontstekingsremmende vrucht die huidvernieuwing bevordert. Het bevat een enzym genaamd papaïne dat de huid zacht scrubt en poriën ontstopt. Bijkomende voordelen zijn:

  • Vitamine A en C om acnelittekens en vlekken te vervagen
  • Lycopeen ter bescherming tegen UV-schade
  • Kalium om de huid te hydrateren

Simpelweg het vruchtvlees van papaja 5-10 minuten over het gezicht wrijven kan wonderen doen. Laat de vrucht uw teint op natuurlijke wijze exfoliëren en verhelderen.

4. Tomaten

Het zal u misschien verbazen dat tomaten op deze lijst staan, maar ze bieden verbazingwekkende voordelen voor de huid:

  • Rijk aan vitamine A om de olieproductie te reguleren
  • Rijk aan vitamine C om collageen op te bouwen en littekens te genezen
  • Lycopeen helpt de huid beschermen tegen schade door de zon
  • Kalium brengt vocht in balans

Tomaten helpen overtollige olie en talgproductie onder controle te houden, waardoor ze een belangrijke toevoeging aan een acne-dieet zijn. Geniet van gesneden tomaten in salades, sandwiches en meer. U kunt tomatensap of tomatenpulp ook rechtstreeks op puistjes aanbrengen.

5. Sinaasappels

Sinaasappels zijn een van de rijkste bronnen van vitamine C. Eén sinaasappel volstaat al om aan meer dan 100% van uw dagelijkse vitamine C-behoefte te voldoen! Deze belangrijke voedingsstof behandelt en voorkomt puistjes op verschillende manieren:

  • Verhoogt de collageenproductie
  • Helpt acnelittekens en vlekken vervagen
  • Vermindert ontstekingen en zwellingen
  • Beschermt tegen schade door vrije radicalen

Eet sinaasappels als tussendoortje of gebruik sinaasappelschijfjes op acnegevoelige plekken. Het hoge vitamine C-gehalte helpt bij de collageenregeneratie voor een gladdere, helderdere huid.

6. Appels

Een appel per dag kan acne echt tegenhouden! Appels bevatten de volgende smetbestrijdende voedingsstoffen:

  • Vitamine C om overtollige olie onder controle te houden en verstopte poriën te voorkomen
  • Vitamine A om de talgproductie te reguleren
  • Antioxidanten zoals quercetine beschermen de huid tegen schade door het milieu

De hydraterende vezels en het watergehalte in appels bevorderen ook de genezing van de huid. Geniet van appels rauw of gemengd in smoothies. U kunt ook dit appel-honingmasker proberen: meng 2 eetlepels appelmoes met 1 theelepel honing. Breng het aan op de huid en laat het 15 minuten zitten voordat u het afspoelt.

7. Bananen

Bananen staan op de lijst dankzij hun antimicrobiële en hydraterende eigenschappen. Ze bevatten:

  • Vitamine A om verstopte poriën te voorkomen door de olieproductie te reguleren
  • Vitamine C om collageen op te bouwen en acnelittekens te vervagen
  • Kalium om de huidcellen te hydrateren en te vernieuwen
  • Magnesium om ontstekingen te verminderen

De natuurlijke oliën in bananen hydrateren de huid ook zonder de poriën te verstoppen. Pureer een rijpe banaan en gebruik het als voedend gezichtsmasker. Laat het 10-15 minuten op de huid zitten voordat u het afspoelt.

8. Ananas

Ananas biedt verschillende voordelen voor de acnegevoelige huid:

  • Bromelaïne helpt ontstekingen en zwellingen te verminderen
  • Vitamine C stimuleert de groei van collageen
  • Mangaan, koper & thiamine helpen de huid voeden
  • Hydraterende enzymen bevorderen huidvernieuwing

Ananas bevat ook AHA's die dode huidcellen verwijderen en poriën ontstoppen. Probeer een ananasschijf een paar minuten op een schone huid te wrijven om er de vruchten van te plukken.

9. Kiwi

Tijd voor een leuk weetje: kiwi's bevatten zelfs meer vitamine C dan sinaasappels! Het consumeren van kiwi's helpt:

  • Verhoog de collageenproductie voor een gladdere huidtextuur
  • Vermindert overtollige olie en talg dankzij het hoge vitamine C-gehalte
  • De hydratatie en elasticiteit van de huid verbeteren

Kiwi's bevatten ook antioxidanten zoals vitamine E en carotenoïden om de huid te beschermen tegen schade door de zon. Geniet alleen van kiwischijfjes of voeg ze toe aan fruitsalades en smoothies.

10. Citroenen

Vergeet tot slot citroenen niet. Hoewel citroensap zuur is, biedt het voordelen tegen acne als het plaatselijk wordt aangebracht, zoals:

  • Antimicrobiële en antibacteriële eigenschappen
  • Natuurlijke adstringerende werking om de huid diep te reinigen
  • Vitamine C om overtollige olie onder controle te houden en puistjes te voorkomen

Gebruik vers geperst citroensap als dagelijkse toner om poriën te vernauwen en een heldere huid te bevorderen. Vermijd blootstelling aan de zon nadat u citroensap op uw huid hebt aangebracht.

Tijd om meer fruit te gaan eten!

Door meer van deze smetvretende vruchten aan uw dieet toe te voegen, voedt u uw huid van binnenuit. Eet de vruchten altijd vers of gemengd in plaats van in sapjes voor de meeste voordelen. Gebruik indien mogelijk ook biologisch.

Gebruik 2-3 van deze vruchten in uw dagelijkse maaltijden en snacks. Zo voorziet u uw huid van de belangrijkste vitaminen, mineralen en antioxidanten die nodig zijn voor een heldere, stralende teint. Wees niet verbaasd als u al na een paar weken resultaten ziet!

Onthoud tot slot dat fruit het beste werkt in combinatie met een gezonde levensstijl. Zorg ervoor dat u veel water drinkt, sport, stress onder controle houdt en voldoende slaapt. Als u uw hele lichaam gezond houdt, zal een acne-bestrijdend dieet maximaal effect hebben.

De volgende keer dat u uitvalt, weet u naar welk fruit u moet grijpen! Laat het me weten als u nog andere vragen hebt.

Veelgestelde vragen over fruit dat acne behandelt

Waarom zijn vruchten goed voor de acnegevoelige huid?

Fruit bevat essentiële vitaminen, mineralen en antioxidanten die een heldere, gezonde huid ondersteunen. Ze helpen de huid te hydrateren, ontstekingen te bestrijden, beschermen tegen schade door de zon en brengen de olieproductie in balans. De vezels in fruit helpen ook om afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen voor een heldere huid.

Verergeren vruchten acne?

Sommige fruitsoorten zoals mango's, druiven, bananen en gedroogd fruit hebben een hoge glycemische index die acne bij sommige mensen kan verergeren. Voor de meeste mensen is het echter prima om ze met mate te eten. Concentreer u op fruit met een lage glycemische index, zoals bessen, tomaten, appels, grapefruit en kersen.

Wat is de beste manier om fruit te eten voor een heldere huid?

Eet fruit zoveel mogelijk rauw en vers. Ze in smoothies mengen is ook geweldig. Vermijd het om ze te persen, want dat ontdoet ze van de heilzame huidhydraterende vezels. Kies biologisch fruit om zo min mogelijk blootgesteld te worden aan pesticiden.

Hoeveel fruit per dag wordt aanbevolen voor acnepatiënten?

Streef naar minstens 2-3 porties acnebestrijdend fruit per dag. Eén portie staat gelijk aan ongeveer 1 kopje bessen of plakjes/stukjes van een grotere vrucht. Mix uw keuzes om een verscheidenheid aan vitaminen en mineralen binnen te krijgen.

Zijn water en thee met vruchtensmaak goed voor de huid?

Ja! Door fruit zoals citroen, limoen, grapefruit, aardbeien, ananas, sinaasappels, appels en kiwi aan uw water toe te voegen, krijgt u een verfrissende, huidgezonde drank. Kruidenthee met fruit is ook heilzaam. Vermijd alleen toegevoegde suikers.

Moet ik fruit voor of na de maaltijd eten tegen acne?

U kunt fruit het beste apart van andere voedingsmiddelen eten, als tussendoortje of vóór een zwaardere maaltijd. Fruit eten na een eiwit- of vetrijke maaltijd kan indigestie veroorzaken, omdat fruit sneller verteert dan ander voedsel.

Kan ik vruchtensap of vruchtenpulp rechtstreeks op mijn huid aanbrengen?

Het gebruik van kleine hoeveelheden rauw, vers sap of pulp van citroenen, appels, aardbeien, kiwi's, ananas, papaja's, sinaasappels of tomaten kan acne helpen bestrijden als u het op de huid aanbrengt. Vermijd alleen om de hele fruitschijfjes op de huid te wrijven om te voorkomen dat bacteriën zich verspreiden.

Hoe lang duurt het voordat ik resultaat zie van het eten van acne-bestrijdend fruit?

Het vergt geduld en consistentie, maar de meeste mensen merken binnen 2-4 weken verbeteringen in hun huid nadat ze de fruitinname hebben opgevoerd. Zorg ervoor dat u een gezond dieet en een gezonde levensstijl blijft volgen voor een blijvende heldere huid. Overweeg om ook andere acnebestrijdende voedingsmiddelen zoals bladgroenten, vis en probiotica toe te voegen.

Moet ik supplementen nemen naast het eten van fruit?

U hebt waarschijnlijk geen supplementen nodig als u dagelijks 2-3 porties fruit eet. Een zinksupplement kan echter helpen voor mensen met matige tot ernstige acne, omdat het ontstekingen vermindert. Probiotische supplementen ondersteunen ook de darmgezondheid voor een helderdere huid. Maar vraag eerst advies aan uw arts.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
  • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
  • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
  • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
  • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
  • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
  • https://www.libelle.nl/