Helpt ijs bij acne?

Gepubliceerd:

Acne is een van de meest voorkomende huidaandoeningen, waar elk jaar tot 50 miljoen Amerikanen last van hebben. Acne kan pijnlijk, gênant en frustrerend zijn. Veel mensen zoeken naar oplossingen om snel van acne af te komen, omdat ze zo snel mogelijk een heldere huid willen. Een huismiddeltje dat populair is geworden, is het gebruik van ijs om acne te verhelpen. Maar helpt ijs echt tegen acne?

Helpt ijs bij acne

Hoe ijs kan helpen bij acne

Er zijn een paar manieren waarop ijs mogelijk kan helpen bij acne symptomen:

 • Vermindert ontstekingen - Acne bestaat uit rode, ontstoken laesies op de huid. De kou van ijs kan de bloedvaten vernauwen en de zwelling en roodheid van puistjes helpen verminderen. Hierdoor kan acne er minder boos uitzien.
 • Sluit de poriën - Iets ijskouds op de huid aanbrengen zorgt ervoor dat de poriën tijdelijk samentrekken en zich sluiten. Dit kan voorkomen dat er extra olie en bacteriën in de poriën terechtkomen en er meer puistjes ontstaan.
 • Verdoofd gevoel - De kou van ijs kan de pijn en irritatie van acne-uitbraken verdoven. Het verdovende effect is tijdelijk, maar kan voor korte tijd verlichting geven.

Dus in theorie klinkt ijs alsof het goed zou kunnen zijn voor acne! Maar wordt de theorie ondersteund door bewijs? Laten we eens wat dieper duiken...

Bewijsmateriaal over ijs voor de behandeling van acne

Er zijn momenteel geen wetenschappelijke onderzoeken die ijs specifiek voor de behandeling van acne onderzoeken. Er is echter wel onderzoek gedaan naar het effect van koude temperaturen op de huid en acneletsels. Hier zijn enkele belangrijke punten:

 • Koude temperaturen verminderen ontstekingen in de huid. Meerdere onderzoeken bevestigen dat koeling ontstekingschemicaliën en markers vermindert die in verband worden gebracht met aandoeningen zoals acne.
 • Koudetherapie vernauwt de bloedvaten, waardoor de bloedstroom naar het gebied afneemt. Dit vermindert roodheid en zwelling rond acne-uitbraken.
 • Er zijn aanwijzingen dat het rechtstreeks koelen van acneletsels de groei van acneveroorzakende bacteriën kan remmen. De koude temperaturen maken het moeilijker voor de bacteriën om zich te vermenigvuldigen.
 • Het aanbrengen van koude kompressen beperkt zwelling, pijn en jeuk veroorzaakt door inflammatoire acneletsels. Patiënten melden dat koudetherapie tijdelijke verlichting biedt.

Dus hoewel we geen directe gegevens hebben over ijs bij acne, ondersteunt het bewijs dat we hebben over koudetherapie de theorie dat ijs zou kunnen helpen bij acne-symptomen zoals roodheid, pijn en zwelling. Er is echter nog meer onderzoek nodig.

Effectieve methoden om ijs voor acne te gebruiken

Als u ijs wilt proberen voor uw acne, volgen hier enkele tips om het effectief te gebruiken:

 • Wikkel ijs in een schone doek - Breng ijs niet rechtstreeks op de huid aan, want dit kan het huidweefsel beschadigen. Wikkel ijsblokjes of een ijspack in een zachte handdoek of doek.
 • Beperk tot 5-10 minuten - Houd ijs slechts kort op de huid, maximaal 5-10 minuten. Langer dan 10 minuten kan vorstschade veroorzaken.
 • Richt u op ontstoken puistjes - Richt de ijsbehandeling alleen op rode, gezwollen puistjes. IJs niet op plekken zonder actieve ontsteking.
 • Gun uw huid pauzes - Geef uw huid een pauze tussen ijsbeurten, minstens een uur. Te vaak ijsvorming kan de gezonde doorbloeding verstoren.
 • Nooit op open wonden - Gebruik geen ijs op kapotte acneletsels of open wonden, omdat dit het risico op infectie kan verhogen.

Wanneer moet u acne met ijs vermijden?

Hoewel het over het algemeen veilig is als u het op de juiste manier doet, is ijsvorming bij acne niet in alle situaties geschikt:

 • Als u bloedsomloopproblemen hebt of gevoelig bent voor kou, vermijd dan ijsvorming op acne. Het kan de bloeddoorstroming te veel verminderen.
 • IJs mag niet in contact komen met een open wond of kapotte huid, ook niet met puistjes.
 • Als u een huidaandoening zoals cryoglobulinemie heeft die uw reactie op kou beïnvloedt, moet u geen acne met ijs behandelen.
 • Vermijd ijsvorming als u topische acne medicijnen gebruikt die de lichtgevoeligheid van de huid verhogen, zoals retinoïden.
 • Leg geen ijs op cystische acneletsels. De grote, diepe laesies hebben warme kompressen nodig om ze te verhelpen.

Raadpleeg altijd uw dermatoloog als u niet zeker weet of ijs geschikt is voor uw specifieke type acne.

Andere nuttige tips voor het gebruik van ijs bij acne

Houd deze tips in gedachten voor maximale resultaten en veiligheid bij het koelen van acne:

 • Bereid de huid eerst voor door te wassen met een zachte reiniger. Zorg ervoor dat de huid schoon is voordat u het ijs aanbrengt.
 • Breng ijs aan in een zachte doek om huidbeschadiging te voorkomen. Een kleine handdoek werkt goed.
 • Gebruik een ijspack of ijsblokjes - geen van beide mag ooit direct in aanraking komen met de blote huid.
 • Houd het ijs voorzichtig tegen het getroffen gebied en beweeg het af en toe. Wrijf het ijs niet krachtig over de huid.
 • Vervolg het glazuur met een lichte vochtinbrengende crème om de huid te kalmeren en te hydrateren.
 • Als ijs de huid irriteert of uitdroogt, neem dan een pauze van een paar dagen.
 • Leg nooit ijs op acne na gezichtsbehandelingen/chemische peelings totdat de huid volledig genezen is.
 • Voor ernstige ontstekingsacne kunt u uw dermatoloog vragen of ijs kan helpen.

Zijn er risico's aan acne-irritatie?

Icing acne wordt over het algemeen als weinig riskant beschouwd, maar mogelijke bijwerkingen zijn onder andere:

 • Tijdelijke gevoelloosheid - De huid in de buurt van het behandelde gebied kan na het ijs kort gevoelloos aanvoelen. Dit verdwijnt nadat het ijs is verwijderd.
 • Koudeverbranding - Als ijs te lang rechtstreeks in contact komt met de huid, kan het weefsel beschadigen en bevriezing veroorzaken. Buffer ijs altijd met een doek.
 • Vasoconstrictie - Extreme kou vernauwt de bloedvaten. Beperk ijsbehandelingen om verminderde bloeddoorstroming te voorkomen.
 • Terugkaatsende roodheid - Herhaald ijs kan de temperatuurregeling van het lichaam verstoren en ontstekingen verergeren nadat het ijs verwijderd is.
 • Irritatie - Als u hard over de huid wrijft of te vaak ijs legt, kan dit irritatie en uitdroging veroorzaken.

Dus hoewel ijs op acne weinig risico inhoudt als het voorzichtig wordt gedaan, kan verkeerd gebruik van ijs de huid beschadigen. Volg de juiste richtlijnen om veilig te blijven. Vertel uw arts over eventuele negatieve reacties.

De afhaalmaaltijd: Helpt ijs bij acne?

Op basis van het bewijsmateriaal biedt ijstherapie waarschijnlijk tijdelijke verlichting voor sommige acne-symptomen als het op de juiste manier wordt gebruikt. Het kan roodheid, pijn en zwelling rond ontstekingshaarden verminderen door de bloedvaten te vernauwen en de huidtemperatuur te verlagen. Specifiek onderzoek naar het koelen van puistjes ontbreekt momenteel echter. Wees altijd voorzichtig en raadpleeg uw dermatoloog, vooral als u bepaalde huidaandoeningen of gevoeligheden hebt. IJsvorming alleen zal acne niet genezen of puistjes voorkomen. Maar in combinatie met bewezen acnebehandelingen kan ijs een nuttige aanvulling zijn om opflakkeringen onder controle te houden.

Veelgestelde vragen over acne-irritatie

Welk soort ijs kunt u het beste op puistjes gebruiken?

IJsblokjes of een ijspack werken allebei. IJsblokjes kunnen naar de contouren van het gezicht worden gevormd, maar smelten snel. IJskompressen blijven langer koud, maar passen minder goed bij de gezichtscontouren. Zorg ervoor dat wat u ook gebruikt in een zachte doek gewikkeld is voordat u het aanbrengt.

Hoe lang moet ik ijs op acne laten zitten?

IJs actieve puistjes slechts 5-10 minuten per keer. Langer dan 10 minuten kan het huidweefsel beschadigen. Wacht minstens een uur tussen de ijsbeurten om de huid weer op normale temperatuur te laten komen.

Is het goed om 's nachts ijs op acne te leggen?

Nee, laat ijs niet de hele nacht op acne liggen. Dit kan de huid ernstig beschadigen door te lange blootstelling aan extreme kou. Gebruik maximaal 5-10 minuten ijs per keer.

Helpt ijsvorming bij acne om puistjes sneller te laten genezen?

Helaas niet. Icing alleen zal de levenscyclus van een puistje niet versnellen of de acne direct behandelen. Maar het kan wel tijdelijke verlichting geven bij zwelling en roodheid tijdens een puistje.

Als mijn huid gevoelloos wordt na het ijsvorming bij acne, moet ik me dan zorgen maken?

Tijdelijke gevoelloosheid tot een uur na het ijs aanbrengen is normaal en te verwachten. Maar als de gevoelloosheid enkele uren aanhoudt of als gebieden ver van de behandelde huid gevoelloos worden, stop dan met ijs toedienen en raadpleeg uw arts.

Kan ik acne koelen na een gezichtsbehandeling of chemische peeling?

Gebruik geen ijs op acne na gezichtsbehandelingen of chemische peelings totdat uw huid volledig genezen is, meestal een week. Te snel ijsvorming kan de huid die van deze behandelingen herstelt ernstig beschadigen.

Zal ijsvorming acnelittekens verminderen?

Er is geen bewijs dat ijs alleen acnelittekens verbetert. Littekens ontstaan nadat een puistje al genezen is. Maar het verwarmen van actieve puistjes kan extra ontstekingen beperken, waardoor de kans op meer littekens kleiner wordt.

Is het veilig om te ijsberen op cystische acne?

Nee, leg geen ijs op ernstige cysteuze laesies. De grote, diepe cysten hebben warme kompressen nodig om ze te verhelpen. IJs kan cystische acne verergeren. Ga voor behandeling naar uw dermatoloog.

Kan ik ijs op mijn acne leggen na het sporten in de sportschool?

Ja, ijsvorming direct na het sporten is veilig zolang u het zweet eerst goed van uw huid reinigt. IJsvorming vermindert ontstekingen die veroorzaakt worden door hitte en zweet dat in de poriën vastzit.

Als mijn huid geïrriteerd raakt door ijsvorming, moet ik dan stoppen met de behandeling?

Ja, neem een pauze als ijsvorming aanzienlijke irritatie, droogheid of ongemak veroorzaakt. Laat uw huid herstellen voordat u het opnieuw probeert. Als de problemen aanhouden, stop dan met ijs aanbrengen en vraag uw dermatoloog om advies.

Is het goed om acne te koelen terwijl ik voorgeschreven acne-medicatie gebruik?

Bespreek dit eerst met uw dermatoloog. De meeste topische acnebehandelingen kunnen veilig gebruikt worden met de juiste ijsmethode. Maar ijsvorming kan irritatie veroorzaken in combinatie met bepaalde zwaardere voorgeschreven behandelingen.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/