Wat veroorzaakt cysteuze acne?

Gepubliceerd:

Cystische acne kan een frustrerende huidaandoening zijn. Die diepe, pijnlijke puistjes lijken uit het niets te komen en zijn erg moeilijk om weg te krijgen. Begrijpen wat de oorzaak van cystische acne is, is de sleutel tot zowel de behandeling als het voorkomen van toekomstige uitbraken.

Wat veroorzaakt cysteuze acne

Wat is cysteuze acne?

Laten we, voordat we dieper ingaan op wat cystische acne veroorzaakt, eerst eens overlopen wat cystische acne precies is.

Cystische acne bestaat uit grote, rode, pijnlijke puistjes die diep in de huid voorkomen. Deze puistjes zijn veel groter en ernstiger dan de typische mee-eters.

In plaats van aan de oppervlakte van de huid te blijven, vormen cysteuze puistjes zich verder onder in de huidlaag van de lederhuid. Door de ontsteking en scheuring van cysten diep in de huid ontstaan pijnlijke met pus gevulde bultjes.

Cystische acne wordt als ernstiger dan andere vormen van acne beschouwd vanwege de diepte van de puistjes en de littekens die ze kunnen achterlaten.

Wat veroorzaakt cysteuze acne?

Nu u weet wat cystische acne is, wat veroorzaakt eigenlijk die pijnlijke ondergrondse puistjes? Hier zijn enkele van de meest voorkomende oorzaken:

Hormonale onevenwichtigheden

Schommelingen in hormonen zijn een belangrijke oorzaak voor het uitbreken van cystische acne.

Hormonen zoals androgenen kunnen de olieklieren en haarzakjes in uw huid overstimuleren, wat leidt tot een overmatige talgproductie. Deze vette omgeving verstopt de poriën en laat acneveroorzakende bacteriën gedijen.

Genetica

Zoals bij veel huidaandoeningen speelt genetica een rol bij cystische acne. U hebt meer kans op ernstige uitbraken als u een familiegeschiedenis van cystische acne hebt.

Genetica kan ervoor zorgen dat u geneigd bent om een teveel aan androgenen te produceren of dat u gevoeliger bent voor normale schommelingen in hormonen zoals testosteron.

Hoge stressniveaus

Hoge stressniveaus veroorzaken een verhoogde productie van cortisol en andere hormonen die de olieklieren stimuleren. Dit kan leiden tot overmatige talgproductie, verstopte poriën en meer cysteuze acne.

Stress belemmert ook de wondgenezing. Hierdoor kunnen cystische puistjes langer blijven bestaan in plaats van snel te genezen.

Medicijnen

Van bepaalde medicijnen is bekend dat ze opvliegers veroorzaken, waaronder cystische acne. Medicijnen met hormonen zoals anticonceptiepillen of hormoonvervangers kunnen leiden tot acne-opflakkeringen.

Steroïden en lithium zijn andere voorgeschreven medicijnen die acne als veelvoorkomende bijwerking hebben.

Chronische ontsteking

Ontsteking ligt aan de basis van cystische acne. Chronische ontstekingen in het lichaam kunnen er daarom voor zorgen dat u vatbaarder wordt voor ernstige puistjes.

Aandoeningen zoals PCOS, IBD en auto-immuunziekten veroorzaken een hogere basislijn ontstekingen. Dit vormt uiteindelijk de basis voor inflammatoire cystische puistjes.

Triggers door voeding en levensstijl

Naast interne factoren zoals hormonen en genetica, kunnen bepaalde leefstijlfactoren bij sommige mensen ook cystische acne uitlokken. Laten we eens kijken naar enkele mogelijke acne-veroorzakende leefstijlfactoren.

Hoog glycemisch dieet

Er zijn aanwijzingen dat het volgen van een hoog glycemisch dieet met veel geraffineerde koolhydraten en suiker acne kan verergeren.

Voedingsmiddelen met een hoge glycemische index veroorzaken snellere pieken in de bloedsuikerspiegel. Dit leidt tot hogere insulinespiegels die een verhoogde androgeenproductie kunnen stimuleren.

Deze hormonale effecten van voedingsmiddelen met een hoog glycemisch gehalte kunnen puistjes veroorzaken. Enkele voedingsmiddelen waar u op moet letten zijn suikerhoudende frisdrank, vruchtensap, toetjes, wit brood en bewerkte snacks.

Zuivel Consumptie

Onderzoek is nog gaande, maar sommige studies hebben een verband aangetoond tussen melk- en zuivelconsumptie en een verhoogde prevalentie van acne.

Deskundigen veronderstellen dat de hormonen die van nature in melkproducten zitten, de olieklieren kunnen overstimuleren. De lactosesuiker in zuivel kan ook een rol spelen.

Als u vermoedt dat zuivel uw cystische puistjes veroorzaakt, probeer het dan een maand uit te bannen om te zien of uw huid verbetert.

Niet genoeg slaap

Chronisch slaaptekort kan hormonen uit balans brengen. Slaapgebrek verlaagt testosteron en verhoogt de cortisolproductie.

Zonder voldoende slaap heeft uw huid ook geen tijd om zich te vernieuwen. Dit kan leiden tot verstopte poriën en ernstigere ontstekingsproblemen.

Streef naar 7-9 uur slaap per nacht. Dit geeft uw lichaam de tijd om hormonen te reguleren en huidweefsel te herstellen.

Sigaretten roken

Het roken van tabak is onomstotelijk in verband gebracht met een toename van de ernst van acne. De exacte mechanismen zijn onbekend, maar houden waarschijnlijk verband met de ontstekingsbevorderende aard van sigarettenrook.

Als u momenteel rookt, werk dan aan een plan om te stoppen. Dit zal waarschijnlijk helpen om uw cystische acne en uw algehele gezondheid te verbeteren.

Gezicht aanraken en plukken

Als u uw gezicht overmatig aanraakt en eraan pulkt, komen er bacteriën in de poriën terecht en raakt het kwetsbare huidweefsel beschadigd. Deze een-tweetje van bacteriën en ontstekingen kan zeker nieuwe puistjes veroorzaken.

Doe uw best om uw handen de hele dag uit de buurt van uw gezicht te houden. Let ook op huidplukgewoonten.

Veelvoorkomende Cystic Acne Triggers om te onthouden:

 • Hormonale schommelingen
 • Genetica
 • Hoge stress
 • Bepaalde medicijnen
 • Chronische ontsteking
 • Hoog glycemisch dieet
 • Zuivelconsumptie
 • Onvoldoende slaap
 • Roken
 • Gezicht plukken

Tips om cystische acne te voorkomen

Nu u weet wat cystische acne meestal veroorzaakt, volgen hier enkele tips om die pijnlijke bultjes te voorkomen:

1. Breng uw hormonen in balans.

Probeer hormonen zoals androgenen en insuline, die de olieklieren kunnen overstimuleren, uit balans te brengen.

De strategieën omvatten het beheersen van stress, voldoende slapen, het vermijden van ontstekingen en het eten van een laag glycemisch dieet.

2. Vermijd acne triggers.

Let op uw persoonlijke cystic acne triggers en probeer ze te vermijden. Dit kan betekenen dat u zuivelproducten overslaat, stopt met roken of van medicatie verandert.

3. Voorzichtig reinigen.

Ruwe gezichtsscrubs en overmatig reinigen verstoren de beschermende barrière van de huid. Dit leidt tot irritatie die acne kan verergeren.

Reinig de huid slechts twee keer per dag voorzichtig met een niet-schurend reinigingsmiddel. Vermijd scrubben of pulken.

4. Gebruik acnebestrijdende ingrediënten.

Ingrediënten zoals salicylzuur, benzoylperoxide en retinoïden helpen poriën te ontstoppen en bestrijden acnebacteriën. Het gebruik van leave-on crèmes met deze ingrediënten kan puistjes voorkomen.

5. Zorg voor een gezonde huid.

Voed de huid met antioxidanten, gebruik zonnebescherming en blijf gehydrateerd. Door de algehele gezondheid van de huid te bevorderen, zullen puistjes minder snel de kop opsteken.

Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de meest voorkomende oorzaken van cystische acne. Als u triggers vermijdt en uw hormonen waar mogelijk in balans brengt, kunt u die pijnlijke cystische uitbraken al een heel eind voorkomen.

Wanneer moet u naar een dermatoloog voor cysteuze acne?

Ernstige cystische acne kan moeilijk zelf te behandelen zijn. Ga naar een dermatoloog als u last hebt van:

 • Frequente en pijnlijke cysteuze uitbarstingen
 • Acne die resistent is tegen receptvrije behandelingen
 • Littekens door cystische puistjes
 • Laag zelfvertrouwen of depressie als gevolg van cystische acne

Een dermatoloog heeft toegang tot de sterkste acne medicijnen zoals isotretinoïne die kunnen helpen. Procedures zoals steroïde-injecties kunnen ook helpen om grote cystische puistjes snel te laten slinken.

Aarzel niet om professionele hulp te zoeken als uw cystische acne uw leven behoorlijk beïnvloedt. U hoeft niet te blijven lijden onder uitbraak na uitbraak.

Wat u meeneemt: Let op de triggers van cystische acne

Cystische acne vormt zich diep in de huid en kan door een aantal verschillende interne en externe factoren veroorzaakt worden. Hormonen, genetica, ontstekingen, hoge stress, medicijnen, voeding en levensgewoonten kunnen allemaal een rol spelen.

Let op uw persoonlijke acnetriggers en gebruik preventiestrategieën om toekomstige puistjes te voorkomen. Het is belangrijk om overtollige androgenen en ontstekingen onder controle te houden.

Voor ernstige of behandelingsresistente cystische acne gaat u naar een dermatoloog voor gespecialiseerde medicijnen en procedures. Met doorzettingsvermogen en het juiste behandelingsplan kunt u cystische acne onder controle krijgen en voorkomen dat het terugkomt.

Veelgestelde vragen over cystische acne

Hoe ziet cystische acne eruit?

Cystische acne bestaat uit grote, rode, pijnlijke puistjes die diep in de huid voorkomen. De puistjes zijn ontstoken en kunnen aanvoelen als knopen onder de huid. Cysten hebben vaak een witte of gele, met pus gevulde kern. De puistjes laten donkere littekens achter die maanden kunnen blijven zitten.

Waar komt cystische acne voor?

Cysteuze puistjes ontstaan meestal in het gezicht, vooral langs de kaaklijn, wangen, kin en rond de mond. Maar cystische puistjes kunnen ook ontstaan op de rug, borst, nek, schouders en bovenarmen.

Wat is het verschil tussen cystische acne en gewone acne?

Gewone acne bestaat uit kleine witte puntjes en mee-eters aan de oppervlakte van de huid. Cystische acne komt dieper in de huidlaag voor. Cystische puistjes zijn veel groter, pijnlijker en leiden vaker tot littekens dan mildere whiteheads of blackheads.

Is cystische acne een vorm van ernstige acne?

Ja, cystische acne wordt beschouwd als een ernstige vorm van acne. Het wordt gerangschikt als de ernstigste vorm van acne vanwege de grootte van de puistjes, hoe diep ze zich vormen en de mogelijkheid om blijvende littekens te veroorzaken. De cysten zijn ook erg pijnlijk.

Kan cystische acne vanzelf verdwijnen?

Kleinere cystische puistjes kunnen binnen 1-2 weken vanzelf verdwijnen. De meeste cystische acne verdwijnt echter niet volledig zonder behandeling op recept. De puistjes komen vaak terug en vereisen een intensieve behandeling.

Wat is de beste behandeling voor cystische acne?

Medicijnen op recept geven de beste resultaten tegen echte cystische acne. Orale antibiotica, anticonceptiepillen, isotretinoïne, spironolacton en lokale retinoïden worden vaak voorgeschreven. Vrij verkrijgbare producten zijn meestal niet sterk genoeg om ernstige cysteuze uitbraken onder controle te houden.

Hoe kunt u snel van cystische acne afkomen?

Een dermatoloog bezoeken voor een cortisone-injectie kan helpen om een grote cysteuze puist binnen een dag of twee te laten slinken. Het vocht uit een grote ontstoken cyste laten weglopen met een steriele naald geeft ook snel verlichting. Dit zijn echter slechts tijdelijke maatregelen.

Kunt u cystische puistjes laten ploppen?

U kunt cystische uitbraken het beste niet uitknijpen of verwijderen. De cysten vormen zich te diep om effectief te kunnen draineren. pulken kan de huid verwonden en tot littekenvorming leiden. Breng in plaats daarvan een warm kompres aan om de cyste aan te moedigen uit zichzelf te draineren.

Gaat cystische acne permanent weg?

Met een consequente behandeling kan cystische acne langdurig in remissie gaan en mogelijk voorgoed verdwijnen. Orale isotretinoïne heeft de beste kans om cystische acne blijvend te verhelpen. Sommige mensen hebben echter af en toe last van opflakkeringen van cystische breakouts, zelfs na een succesvolle behandeling.

Wanneer naar de dokter voor cystische acne?

Ga naar uw arts voor een evaluatie als u last hebt van pijnlijke cysten die littekens veroorzaken, niet reageren op receptvrije behandeling of een negatieve invloed hebben op uw zelfvertrouwen. Een dermatoloog kan sterkere medicijnen voorschrijven om cysteuze acne te verhelpen.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/