Waarom word ik elke dag wakker met een nieuwe puist?

Gepubliceerd:

Als u wakker wordt en een nieuwe puist op uw gezicht ontdekt, kan dat frustrerend en verwarrend zijn. Waar komt het vandaan? Waarom komt het steeds terug?

Waarom word ik elke dag wakker met een nieuw puistje?

Puistjes die 's nachts of 's ochtends als eerste lijken te verschijnen, zijn vaak het gevolg van dingen die onder het huidoppervlak gebeuren. Door de meest voorkomende oorzaken te begrijpen, kunt u beginnen met het aanpakken van frequente puistjes.

Wat veroorzaakt mijn ochtendpuistjes?

Er zijn een paar belangrijke boosdoeners die kunnen bijdragen aan de opflakkeringen van uw AM-acne:

Hormonen

Hormonale schommelingen zijn een veel voorkomende oorzaak van puistjes. Veranderingen in uw hormonen verhogen de olieproductie en ontstekingen, waardoor u vatbaarder wordt voor verstopte poriën en puistjes.

Enkele specifieke hormonen die invloed hebben op puistjes:

 • Androgenen - Mannelijke geslachtshormonen zoals testosteron. Vrouwen hebben ze ook, maar in kleinere hoeveelheden. Hogere niveaus kunnen leiden tot puistjes.
 • Oestrogeen - Pieken rond de ovulatie die puistjes kunnen veroorzaken. Een daling van het oestrogeengehalte voordat uw menstruatie begint, kan ook puistjes veroorzaken.

Slaapgewoonten

Hoe u slaapt kan de gezondheid van uw huid beïnvloeden. Als u niet genoeg kwaliteitsvolle slaap krijgt of laat opblijft, wordt uw natuurlijke circadiane ritme verstoord. Deze onbalans kan zichtbaar worden op uw huid.

Slaapgewoonten die AM-uitbraken kunnen veroorzaken:

 • Inconsistent slaapschema
 • Met uw gezicht naar beneden op uw kussen slapen
 • Uw gezicht niet wassen voor u naar bed gaat
 • Slapen met make-up of zweet

Stress

Hoge stressniveaus leiden tot een verhoogd cortisolgehalte, dat een overmatige olieproductie en ontstekingen veroorzaakt. s Nachts en 's ochtends bereikt het cortisolniveau een hoogtepunt, vandaar de puistjes.

Vette huid

Overmatige talgproductie (olie) speelt een grote rol bij de vorming van puistjes. Vette huidtypes hebben het vaakst last van AM-acne omdat de olie die 's nachts wordt afgescheiden, de poriën verstopt.

Bacteriën

Acne ontstaat wanneer de poriën verstopt raken met olie, dode huidcellen en bacteriën. De bacterie Propionibacterium acnes gedijt 's nachts goed en daarom kunnen puistjes plotseling de kop opsteken.

Productreactie

Soms zijn puistjes 's ochtends een reactie op haar- of huidproducten die u voor het slapengaan hebt aangebracht. Probeer uw nachtelijke routine te veranderen als u puistjes opmerkt.

Waarom lijken puistjes 's nachts te verschijnen?

Nu we de veelvoorkomende oorzaken hebben besproken, vraagt u zich misschien af waarom deze puistjes uit het niets lijken te verschijnen. Hier volgt wat achtergrondinformatie over de nachtelijke puistjescyclus:

Breakouts vormen zich in vier belangrijke fasen:

1. Verstopte poriën - Extra talg, dode huidcellen en bacteriën verstoppen een haarzakje.

2. Ontsteking - Immuuncellen detecteren bacteriën en zorgen ervoor dat de follikelwand opzwelt.

3. Roodheid en zwelling - De bloedstroom naar het gebied neemt toe. Witte bloedcellen bestrijden de infectie en veroorzaken zwelling en roodheid.

4. Pustel - De verstopte porie scheurt, waardoor pus vrijkomt. Er vormt zich een whitehead of blackhead.

Dit hele proces kan dagen duren en diep onder het huidoppervlak plaatsvinden. U kunt de vorming van een puistje pas in de latere ontstekings-/zwellingsfasen waarnemen.

Daarom lijken puistjes van de ene op de andere dag plotseling de kop op te steken! De perfecte storm broedde de dagen ervoor onder uw huid.

Tips om 's ochtends puistjes te voorkomen

Nu u weet waarom die nachtelijke puistjes ontstaan, volgen hier enkele tips om ze te voorkomen:

Een consistente nachtroutine instellen

Elke dag op dezelfde tijden naar bed gaan en wakker worden helpt om de hormonen in balans te brengen voor een minder vette huid. Streef naar 7-9 uur slaap per nacht.

Was uw gezicht 's ochtends en 's avonds

Een dubbele reiniging 's nachts verwijdert vuil, olie, make-up en bacteriën zodat de poriën schoon blijven. Gebruik 's ochtends een milde reiniger voor een frisse huid.

Vervang kussenslopen regelmatig

Dode huid en oliën verzamelen zich op uw kussensloop en gaan terug naar uw huid, waardoor uw poriën verstopt raken. Verschoon ze 2 tot 3 keer per week.

Vermijd irritatie voor het slapen gaan

Vermijd 's nachts agressieve producten die irritatie en ontstekingen kunnen veroorzaken, wat kan leiden tot puistjes.

Verminder stress door lichaamsbeweging & meditatie

Het verlagen van stress helpt het cortisolniveau te normaliseren en hormonen in balans te brengen voor een heldere huid.

Voeding controleren

Sommige voedingsmiddelen zoals zuivel en hoog-glycemische koolhydraten kunnen puistjes uitlokken. Houd een voedingsdagboek bij om mogelijke overtreders te identificeren.

Ga naar een dermatoloog

Voor hormonale acne kunnen voorgeschreven medicijnen zoals anticonceptiepillen of retinoïden nodig zijn om de olieproductie te reguleren.

Wanneer moet ik naar een dermatoloog?

Aanhoudende nachtelijke uitbraken kunnen erop wijzen dat een professionele behandeling nodig is. Ga naar een gediplomeerd dermatoloog als:

 • Ochtendpuistjes blijven ondanks het aanpassen van uw routine
 • De puistjes zijn wijdverspreid over de wangen, kaaklijn en hals
 • De acne is matig tot ernstig met pijnlijke cysten of knobbeltjes
 • U heeft acne samen met een onregelmatige menstruatie of tekenen van hormonale onbalans
 • Zonder recept verkrijgbare producten verbeteren de acne niet na 2 maanden dagelijks gebruik

Een dermatoloog heeft toegang tot behandelingen op recept die de oorzaken van terugkerende AM-puistjes bij de wortel kunnen aanpakken. Populaire opties zijn onder andere:

 • Orale anticonceptiemiddelen - Anticonceptiepillen helpen de hormonen in balans te brengen en de olieproductie te verminderen.
 • Spironolacton - Een bloeddrukmedicijn dat de olieproductie vertraagt en het testosteronniveau verlaagt.
 • Isotretinoïne - Het krachtigste geneesmiddel tegen acne, isotretinoïne behandelt acne door de olieafscheiding en ontsteking te verminderen.
 • Topische retinoïden - Vitamine A-derivaten zoals tretinoïne helpen poriën te ontstoppen en voorkomen nieuwe mee-eters/witte mee-eters.

De afhaalmaaltijden

Wakker worden met een boze nieuwe puist kan een domper zijn op uw ochtend. Maar inzicht in veelvoorkomende oorzaken zoals hormonen, slaaphouding, hygiëne, bacteriën, stress en huidtype kan u helpen om die vervelende puistjes in de ochtend te voorkomen.

Besteed veel aandacht aan uw nachtroutine. Houd u aan een regelmatig slaapschema, was uw gezicht goed voor u naar bed gaat, verschoon kussenslopen vaak en vermijd mogelijke irriterende stoffen. Ook het beheersen van stress en uw dieet kunnen nachtelijke breakouts verbeteren.

Als uw ochtendpuistjes ondanks leefstijlmaatregelen aanhouden, ga dan onmiddellijk naar een dermatoloog. Acnebehandelingen op recept zijn de meest effectieve manier om aanhoudende hormonale en ontstekingsacne te bestrijden. Met professionele hulp kunt u eindelijk afscheid nemen van de verrassingen van ochtendpuistjes en genieten van een constant heldere huid!

Veelgestelde vragen over wakker worden met acne

Vraagt u zich af waarom u 's nachts puistjes blijft krijgen? U bent niet de enige! Hier vindt u antwoorden op een aantal veelgestelde vragen over ochtendacne:

Wat is het verband tussen acne en slaap?

Uw slaapgewoonten hebben zeker invloed op puistjes. Niet genoeg slaap of een onregelmatig slaapschema kan uw circadiane ritme verstoren. Dit leidt tot meer olieproductie en ontstekingen. Met uw gezicht naar beneden slapen zet druk op uw huid en brengt vuil en olie van uw kussen terug op uw gezicht, waardoor poriën verstopt raken.

Hoe veroorzaakt 's nachts zweten puistjes?

Overtollig zweet van het woelen en draaien vermengt zich met olie en dode huidcellen en creëert zo de perfecte voedingsbodem voor puistjes veroorzakende bacteriën. Een schone pyjama aantrekken en uw gezicht wassen na het nachtzweten kan helpen om puistjes te voorkomen. Het gebruik van ademende katoenen lakens en lichtgewicht dekens vermindert ook het zweten.

Kan het gebruik van vuile make-upborstels ochtendacne veroorzaken?

Ja! Als u make-upborstels niet goed schoonmaakt, worden vuil, olie en bacteriën weer naar uw gezicht overgebracht wanneer u producten aanbrengt. Deze opbouw verstopt de poriën, wat leidt tot meer acne. Reinig uw kwasten minstens één keer per week grondig met een kwastenreiniger of een zachte shampoo.

Waarom gaat mijn huid meer uitbreken op dagen dat ik sport?

Zweet en oliën die tijdens het sporten ontstaan, blijven onder uw huid zitten als u niet meteen daarna doucht. Deze verstoppen de poriën en veroorzaken 's nachts puistjes. Spoel u direct na de training af en was uw gezicht grondig om te voorkomen dat lichaamsbeweging puistjes veroorzaakt.

Hoe voorkom ik dat mijn haarproducten acne veroorzaken?

Haargels, mousses en leave-in conditioners bevatten poriënverstoppende ingrediënten. Als uw haar 's nachts uw gezicht raakt, worden deze producten overgedragen op uw huid en veroorzaken ze 's ochtends puistjes. Doe uw haar omhoog voordat u naar bed gaat en was uw gezicht/nek om productresten te verwijderen.

Kan mijn wasmiddel of wasverzachter tot puistjes leiden?

Ja, ze bevatten agressieve chemicaliën die zich afzetten op uw kussenslopen en lakens. Deze irriterende stoffen komen op uw huid terecht terwijl u slaapt en verstoppen de poriën. Gebruik geurvrije wasmiddelen voor de gevoelige huid. Sla de wasverzachter over, die de stoffen minder ademend maakt.

Waarom wordt mijn huid 's nachts vetter?

De talgproductie van uw lichaam volgt een circadiaan ritme en neemt 's nachts op natuurlijke wijze toe. Een hoger oliegehalte in combinatie met het afwerpen van dode huidcellen verhoogt het risico op verstopte poriën en ochtendacne. Het gebruik van oliebestrijdingsproducten voor u naar bed gaat, helpt de vetophoping 's nachts te verminderen.

Hoe kan ik masker-gerelateerde puistjes voorkomen?

Acne op de plek waar uw masker zit, wordt vaak "maskne" genoemd. De warmte, vochtigheid en wrijving onder uw masker verstopt de poriën. Zorg ervoor dat u uw gezicht wast na het dragen van een masker. Wegwerpmaskers en maskerinleggers kunnen ook helpen om maskne puistjes te voorkomen.

Wanneer moet ik naar een dermatoloog?

Maak een afspraak als u ernstige, pijnlijke acne hebt, als vrij verkrijgbare producten na 2 maanden nog niet geholpen hebben of als acne uw zelfvertrouwen aantast. Een dermatoloog kan medicijnen voorschrijven om de hormonale of ontstekingscomponenten van chronische puistjes te behandelen.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
 • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
 • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
 • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
 • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
 • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
 • https://www.libelle.nl/