Hoe weet ik of mijn acne hormonaal of door stress komt?

Gepubliceerd:

Acne is een veel voorkomende huidaandoening die mensen van alle leeftijden treft. Het kan frustrerend zijn om erachter te komen wat de oorzaak van uw puistjes is. Twee van de meest voorkomende oorzaken van acne zijn hormonen en stress. Maar hoe weet u of uw acne hormonaal of stressgerelateerd is? Dit is wat u moet weten.

Hoe weet ik of mijn acne hormonaal is of door stress komt?

Wat veroorzaakt acne?

Laten we, voordat we dieper ingaan op hormonale acne en stressacne, eerst eens bekijken wat acne in het algemeen veroorzaakt. Acne ontstaat wanneer haarzakjes verstopt raken met overtollige olie en dode huidcellen. Hierdoor kunnen bacteriën zich in de follikel ophopen, wat leidt tot ontstekingen en puistjes.

De belangrijkste factoren die bijdragen aan acne zijn onder andere:

  • Overtollige talgproductie
  • Ophoping van dode huidcellen
  • Bacteriegroei
  • Ontsteking en zwelling

Alles wat tot veranderingen in deze factoren leidt, kan acne uitlokken. Hormonen en stress zijn twee belangrijke factoren. Lees verder om te leren hoe zij acne op verschillende manieren beïnvloeden.

Hoe veroorzaken hormonen acne?

Hormonen, vooral androgenen zoals testosteron, stimuleren de olieklieren en beïnvloeden de ontwikkeling van acne. Hormonale veranderingen in verband met puberteit, menstruatie, zwangerschap, menopauze en andere factoren kunnen acne uitlokken. Zo werkt het:

Puberteit

Acne begint vaak tijdens de puberteit omdat hormoonstoten de olieproductie stimuleren. Acne bij tieners is meestal het ergst rond het begin van de menstruatie.

Menstruatiecyclus

Vlak voordat u ongesteld wordt, piekt het progesteronniveau terwijl het oestrogeen daalt. Deze onbalans kan de olieproductie verhogen en puistjes verergeren.

Veel vrouwen hebben last van opflakkeringen van premenstruele acne of "menstruatiepuistjes" als gevolg van deze maandelijkse hormonale verschuivingen.

Zwangerschap

Zwangerschap brengt grote hormonale veranderingen met zich mee die de olieklieren doen uitzetten en de talgproductie stimuleren. Acne steekt vaak de kop op tijdens het eerste trimester.

Menopauze

Als het oestrogeengehalte in de menopauze daalt, worden androgenen dominanter. Dit kan acne veroorzaken bij vrouwen van middelbare leeftijd.

Medische aandoeningen

Medische aandoeningen zoals polycysteus ovarium syndroom (PCOS) en bijnierhyperplasie veroorzaken hormonale onevenwichtigheden die acne uitlokken.

Medicijnen

Bepaalde medicijnen zoals corticosteroïden, anabole steroïden en lithium kunnen de hormoonspiegels veranderen en tot acne leiden.

Tekenen dat uw acne hormonaal is

Als uw puistjes veroorzaakt worden door hormonen, kunt u deze kenmerken opmerken:

  • Opvliegers voor/tijdens de menstruatie
  • Aanhoudende kaaklijn- en kinbraken (langs de "hormonale zone")
  • Diepe, gevoelige cysten en knobbeltjes in plaats van mee-eters/zwarte puntjes
  • Puistjes verbeteren met orale anticonceptiva of anti-androgenen
  • Acne begint of flakkert op tijdens hormoonveranderende gebeurtenissen zoals zwangerschap, menopauze, enz.

Hoe zit het met stressacne?

Stress heeft een complexe invloed op ons lichaam. Hoewel stress op zich geen acne veroorzaakt, kan het factoren zoals olieproductie en ontstekingen verergeren. Dit is wat er gebeurt:

Ons lichaam maakt cortisol en andere stresshormonen vrij. Deze verhogen de olieproductie, waardoor poriën verstopt kunnen raken. Stress wakkert ook ontstekingen aan, waardoor puistjes roder en pijnlijker worden.

Hoge stress verzwakt het immuunsysteem. Hierdoor kunnen acneveroorzakende bacteriën zoals P. acnes overgroeien en puistjes veroorzaken.

Stress leidt tot ongezond gedrag zoals slecht slapen, ontstekingsremmend voedsel eten en aan de huid plukken/aanraken. Dit kan allemaal acne verergeren.

Tekenen dat uw acne stressgerelateerd is

Als stress de oorzaak is van uw acne, kunt u dit merken:

  • Uitbraken tijdens stressvolle gebeurtenissen in het leven - nieuwe baan, examens, trauma, enz.
  • Acne verbetert wanneer stress wordt verminderd met ontspanningstechnieken
  • Meer ontstekingsacne - rode, pijnlijke puistjes in plaats van niet-ontstoken mee-eters/witte puntjes
  • Toegenomen plukken en aanraken waardoor uitbraken worden verspreid
  • Flares over het hele gezicht in plaats van alleen in de "hormonale zone"

Kan het zowel hormonale acne als stressacne zijn?

Voor velen van ons is het niet helemaal het één of het ander. Hormonen en stress werken vaak op elkaar in om acne te verergeren.

Hoge stressniveaus verstoren bijvoorbeeld de hormoonbalans. Deze hormonale onbalans veroorzaakt vervolgens puistjes.

Bovendien zorgen schommelende hormoonspiegels tijdens gebeurtenissen zoals PMS en menopauze voor een verhoogde gevoeligheid voor stress.

De hormonale en stressresponssystemen zijn op complexe manieren met elkaar verbonden. Als gevolg hiervan kan hormonale acne verergeren door stress, en andersom.

Hoe kunt u het verschil zien?

Hoewel hormonale acne en stressacne elkaar kunnen overlappen, zijn er enkele belangrijke verschillen:

Locatie

  • Hormonale acne komt voor langs de kaaklijn en kin.
  • Stressacne verschijnt meer willekeurig over het hele gezicht.

Timing

  • Hormonale acne volgt een maandelijks patroon of flakkert op tijdens hormonale gebeurtenissen.
  • Stressacne ontstaat tijdens stressvolle periodes en verdwijnt wanneer de stress afneemt.

Soorten uitbraken

  • Hormonen veroorzaken meer diepe, cysteuze uitbraken.
  • Stress leidt tot een mix van ontstoken puistjes, mee-eters en mee-eters.

Andere symptomen

  • Bij hormonale acne kunt u andere tekenen hebben, zoals onregelmatige menstruatie of dunner wordend haar.
  • Stressacne kan gepaard gaan met hoofdpijn, slapeloosheid, vermoeidheid en prikkelbaarheid.

Verschillen in oorzaak

  • Hormonale acne wordt veroorzaakt door interne hormonale factoren waar u niets aan kunt doen.
  • Stressacne wordt vaak veroorzaakt door externe triggers in de levensstijl die veranderd kunnen worden.

Door op deze nuances te letten, kunt u te weten komen of hormonen of stress een grotere rol spelen bij uw puistjes. Maar als u twijfelt, kunt u het beste naar een dermatoloog gaan.

Wanneer moet u naar een dermatoloog?

Vraagt u zich af of u een afspraak moet maken voor dermatologie? Overweeg het als u:

  • Matige tot ernstige acne die niet is verbeterd met vrij verkrijgbare producten
  • Pijnlijke cysten of knobbeltjes
  • Acne die littekens of pigmentatie achterlaat
  • Verwarrende symptomen waarbij de oorzaak onduidelijk is

Een dermatoloog heeft de expertise om uw acnetype te diagnosticeren, onderliggende aandoeningen uit te sluiten en een behandelplan op maat op te stellen.

Ze kunnen bloedtesten laten uitvoeren of een medische voorgeschiedenis afnemen om te bepalen of hormonen bijdragen aan uw puistjes. Als dat zo is, kunnen ze hormoonregulerende medicijnen aanbieden.

Voor stressacne kunnen ze veranderingen in levensstijl voorstellen en professionele huidbehandelingen om de schade te herstellen.

De juiste diagnose stellen is de sleutel tot het vinden van de beste acnebehandelingsoptie.

Tips voor uw levensstijl om hormonale acne en stressacne te verbeteren

Terwijl u wacht op uw afspraak bij de dermatoloog, zijn er enkele algemene gezonde gewoonten die acne door hormonale en stressoorzaken kunnen verbeteren. Probeer deze tips:

Verminder de inname van suiker en geraffineerde koolhydraten: Een dieet met veel suiker en geraffineerde koolhydraten verhoogt het insulineniveau, waardoor de olieproductie en ontstekingen toenemen. Minderen kan acne verbeteren.

Neem gerichte supplementen: Supplementen zoals omega-3, zink, vitamine D en adaptogene kruiden kunnen hormonen in balans brengen en stressniveaus beheren. Vraag uw arts of deze geschikt zijn voor uw behoeften.

Verlaag uw stressniveau: Oefen dagelijks ontstressingstechnieken zoals ademwerk, meditatie, dagboeken bijhouden, yoga of naar muziek luisteren. Maak ook tijd voor ontspannende hobby's.

Slaap voldoende: Slecht slapen verhoogt cortisol en verstoort de hormoonbalans. Streef naar 7-9 uur per nacht en neem goede slaapgewoonten aan, zoals het beperken van beeldschermtijd voor het slapengaan.

Blijf gehydrateerd: Drink de hele dag door voldoende water. Uitdroging kan de hormonen aantasten en acne verergeren.

Train regelmatig: Regelmatige lichaamsbeweging vermindert stresshormonen en brengt hormonen weer in balans. Intensieve trainingen kunnen cortisol en testosteron echter doen stijgen, waardoor puistjes verergeren.

Vermijd irriterende stoffen: Overmatig wassen, scrubben en het gebruik van agressieve ingrediënten verergeren de irritatie. Gebruik een milde gezichtsreiniging en een niet-comedogene vochtinbrengende crème.

Hoewel deze tips hormonale acne of stressacne niet van de ene op de andere dag zullen genezen, kunnen ze wel helpen om de oorzaak van uw puistjes bij de wortel aan te pakken. Wees geduldig en consequent met veranderingen in uw levensstijl, terwijl u ook medicamenteuze behandelingen onderzoekt.

Professionele behandelingen die kunnen helpen

Voor matige tot ernstige gevallen van hormonale acne of stressacne zijn naast leefstijlmaatregelen vaak professionele behandelingen nodig. Hier volgen enkele opties die u met uw dermatoloog kunt bespreken:

Orale anticonceptiemiddelen: Anticonceptiepillen zoals Ortho Tri-Cyclen en Estrostep helpen de hormonen in balans te brengen en zijn door de FDA goedgekeurd voor de behandeling van acne.

Androgeenblokkers: Spironolacton, flutamide en cyproteronacetaat blokkeren androgenen zoals testosteron om hormonale acne te verminderen, vooral bij volwassen vrouwen.

Retinoïden: Retinoïden op recept zoals tretinoïne (Retin-A, Retin-A Micro, Renova) reguleren de olieproductie en verwijderen verstopte poriën.

Antibiotica: Orale antibiotica zoals doxycycline en tetracycline werken door ontstekingsveroorzakende bacteriën te verminderen. Worden vaak op korte termijn samen met topische behandelingen gebruikt.

Corticosteroïden: Injecties zoals cortisone injecties helpen om grote, pijnlijke cysten en knobbeltjes te laten krimpen door de ontsteking te verminderen. De resultaten zijn tijdelijk, dus regelmatig gebruik is beperkt.

Licht- en laserbehandelingen: Fotodynamische therapie, blauwlichttherapie en gepulseerde kleurstoflasers vernietigen acneveroorzakende bacteriën terwijl ze de olieklieren verkleinen. Worden vaak samen met andere acnebehandelingen gebruikt.

Chemische peelings en microdermabrasie: Deze professionele behandelingen verwijderen dode huid om te voorkomen dat poriën verstopt raken en verminderen acnevlekken en littekens.

Advies over stressmanagement: Advies krijgen van een therapeut, psycholoog of andere professional op het gebied van geestelijke gezondheid kan helpen bij het ontwikkelen van gezonde strategieën om met stress om te gaan.

Bespreek uw zorgen en medische voorgeschiedenis openlijk met uw dermatoloog, zodat hij/zij u de veiligste, meest effectieve behandelingen voor uw situatie kan aanbevelen. Wees geduldig, want het kan met vallen en opstaan gaan.

De afhaalmaaltijden

Uitzoeken of acne hormonaal of stressgerelateerd is - of beide - kan lastig zijn. Er is vaak overlap. Door goed te letten op het tijdstip, de locatie en de soorten puistjes, kunt u de puzzel in elkaar passen. Een ervaren dermatoloog kan helpen bevestigen of hormonen of stress een grotere rol spelen.

Hoewel de hoofdoorzaak verschilt, zijn er gemeenschappelijke leefstijlmaatregelen zoals een gezond dieet, stressvermindering en lichaamsbeweging die zowel hormonale acne als stressacne ten goede komen. Professionele behandelingen kunnen ook worden afgestemd op de specifieke factoren die uw puistjes veroorzaken.

Als u zowel uw huid als uw algehele gezondheid goed verzorgt, kunt u uw acneproblemen tot op de bodem uitzoeken en een effectief behandelplan opstellen. Aarzel niet om contact op te nemen met een dermatoloog, die u kan helpen bij het diagnosticeren van de oorzaak en het vinden van oplossingen om voor eens en altijd van uw acne af te komen.

Veelgestelde vragen over hormonale acne en stressacne

Wat is het verschil tussen hormonale acne en stressacne?

De belangrijkste verschillen zijn de locatie van de uitbraken, de timing en de hoofdoorzaken. Hormonale acne verschijnt aan de onderkant van het gezicht/kaaklijn, volgt een maandelijks patroon en wordt veroorzaakt door interne hormonale veranderingen. Stressacne komt overal willekeurig voor, flakkert op tijdens stressvolle periodes en is het gevolg van externe levensstijlfactoren die het cortisol verhogen.

Kan hormonale acne verschijnen na het stoppen met anticonceptiepillen?

Ja, sommige vrouwen hebben last van "acne na de pil" na het stoppen met orale anticonceptiemiddelen. De pil onderdrukt de natuurlijke hormonale schommelingen. Dus als u stopt met de pil, kunnen androgenen terugslaan en overproductie van oliën veroorzaken, wat leidt tot puistjes.

Verdwijnt zwangerschapsacne na de bevalling?

Zwangerschapsacne komt vaak voor tijdens het eerste trimester als de hormoonspiegels snel veranderen. In het tweede en derde trimester gaat het meestal beter als de hormonen stabiliseren. Na de bevalling duurt het 6 weken tot 3 maanden voordat de hormonen weer in evenwicht zijn en de acne verdwijnt.

Hoe kunnen hormonen en stress acne veroorzaken?

Hoge stressniveaus verstoren uw endocriene systeem en veroorzaken pieken in cortisol en andere hormonen zoals testosteron die de olieproductie en ontstekingen verhogen. Stress zet ook aan tot ongezond gedrag zoals slechte voeding, slaapgebrek en huidplukken die acne verergeren.

Kunnen vitamines of supplementen helpen bij hormonale acne?

Bepaalde supplementen kunnen op natuurlijke wijze helpen om hormonen in balans te brengen. Omega-3 vetzuren kunnen testosteron verlagen en menstruatiecycli reguleren. Chasteberry heeft een milde progesteronachtige werking. Zaagpalm blokkeert testosteronreceptoren. Raadpleeg altijd uw arts voordat u nieuwe supplementen gaat gebruiken.

Verergert stress alle soorten acne?

Stress veroorzaakt niet direct acne, maar het kan onderliggende acne die al aanwezig is om meerdere redenen verergeren. Stresshormonen zoals cortisol verhogen de olieproductie, ontstekingen en gevoeligheid voor androgenen. Plus stress verzwakt de immuniteit en leidt tot ongezond gedrag dat acne verergert.

Kan voedsel hormonale acne uitlokken?

Voeding is niet direct de oorzaak van hormonale acne, maar het eten van voedsel met een hoog glycemisch gehalte, zoals geraffineerde koolhydraten en suikers, kan het verergeren. Ze veroorzaken ontstekingen en bemoeien zich met insuline, een hormoon dat de testosteronactiviteit en olieproductie beïnvloedt. Een gezond, ontstekingsremmend dieet verbetert de hormonale balans.

Hoe weet u of uw acne schimmel is?

Tekenen dat uw acne schimmelachtig kan zijn, zijn onder andere jeukende rode bultjes/puisten op het voorhoofd, de wangen en de kaaklijn. Schimmelacne is vaak niet bestand tegen traditionele acnebehandelingen. Ga naar een dermatoloog voor de diagnose van schimmelacne, waarvoor andere medicijnen nodig zijn, zoals antischimmelcrèmes of orale antischimmelmiddelen.

Kunnen natuurlijke behandelingen helpen tegen stressacne?

Het verminderen van stress door middel van natuurlijke ontspanningstechnieken zoals meditatie, yoga, diepe ademhaling, biofeedback of aromatherapie kan de stressreactie kalmeren en de door stress veroorzaakte acne verbeteren. Massage en tijd doorbrengen in de natuur zijn andere manieren om op natuurlijke wijze te ontstressen.

Wanneer moet u behandelingen op recept overwegen?

Ga naar een dermatoloog voor recepten als u last hebt van ernstige, hardnekkige acne of als u na 2-3 maanden nog geen controle hebt over uw puistjes met wasmiddelen, gels, crèmes etc. die zonder recept verkrijgbaar zijn. Voor matige tot ernstige hormonale acne en stressacne zijn vaak topische of orale medicijnen op recept nodig.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 10% korting op één order

Welk product heb ik nodig?
As Seen On:
  • https://www.deondernemer.nl/actueel/retail/cibdol-opent-brandstore-stap-ideaal~2659792
  • https://retailtrends.nl/item/62892/cibdol-het-highend-cbd-merk-waar-je-niet-high-van-wordt
  • https://www.dailybase.nl/thegoodlife/lifestyle-thegoodlife/cibdol-opent-cbd-brandstore-amsterdam/
  • https://www.ad.nl/regiosport-den-haag/karlien-sleper-heeft-spelen-in-monobob-als-missie-ik-voel-me-vrijer-bij-deze-nieuwste-bobsleediscipline~a0db0ffe/
  • https://www.womenshealthmag.com/nl/beauty/g34723687/cbd-producten/
  • https://www.libelle.nl/